Tunne voitti ehjän joukkuepelin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ennakolta arvioitiin, että Suomen on pelattava vahvaa joukkuepeliä, mikäli se aikoo USA:n voittaa. Sitä joukkuepeliä ei nähty, mutta voiton Leijonat nappasivat siitä huolimatta.

Edellinen Ruotsi-kamppailu oli Suomelta ehjää joukkuepeliä. Leijonien paketti pysyi hyvin kasassa, mutta ne tärkeimmät, maalit, jäivät puuttumaan.

Puolivälierässä piti jatkaa siitä, iso asia piti olla maalinteon parantaminen ja siinä Suomi onnistui erinomaisesti. Se pystyi varsinaisella peliajalla tekemään neljä osumaa. Sen joukkuepelin kanssa kävi toisin. USA pystyi tekemään myös ne tarvittavat neljä osumaa, jotta he pääsivät jatkoajalle. Yhtä monta maalia Suomi on päästänyt tässä turnauksessa vain Venäjää vastaan.

– Se oli enemmän tunteella pelaamista kuin taktiikkaa. Molemmin puolin, arvioi Suomen päävalmentaja Erkka Westerlund ottelun jälkeen.

Sitä se todella oli, sillä Suomen viisikkopuolustus oli ajoittain järkyttävää katsottavaa. Suomi ei pystynyt tukkimaan keskialuetta, kuten sen olisi pitänyt, vaan puolustajat valuivat alas ja päästivät vastustajat hyökkäysalueelle. Maalin edustalla Suomen puolustajat olivat jatkuvasti pahoissa vaikeuksissa voimakkaita yhdysvaltalaisia vastaan.

– Tämä ei missään nimessä ollut yhtä vahvaa joukkuepelaamista kuin Ruotsia vastaan, Westerlund myönsi.

– Vastakkain oli kaksi hyvin pelannutta joukkuetta. Tämä oli mielestäni erinomainen jääkiekko-ottelu, kommentoi USA:n päävalmentaja Mike Sullivan.

Nummelinin tilanne auki

Suomen tilannetta ei missään tapauksessa helpottanut se, että Petteri Nummelin joutui jättämään pelin aivan kolmannen erän lopussa. Lääkäri Harri Hakkarainen yritti tarjota Nummelinille paareja, mutta varakapteeni päätti linkata omin avuin pois aitiosta.

Jatkoajalla Nummelin kävi pelikatkon aikana kokeilemassa kestääkö jalka. Ja kesti sen verran, että Leijonien ykköspuolustaja pystyi ampumaan rangaistuslaukauksen.

– Hatunnosto Nummelinille. Näki, että pahalta tuntuu, mutta jätkä halusi tulla itse pois. Kovaa hokispirittiä, hehkutti hyökkääjä Tuomo Ruutu varakapteenin suoritusta.

Nummelinin jatkosta ei ole vielä mitään tietoa. Mies linkkasi pois kaukalosta, mutta joukkueen lääkärin mukaan tilanne ei ole vakava.

– Alkutieto on se, että mikään ei ole rikki. Teipattiin jalka siihen kuntoon, että hän pystyi ampumaan rankkarin. Katsotaan huomenna enemmän, arvioi lääkäri Harri Hakkarainen.

Suomi jätti edelleen leimaamatta maanantaina joukkueeseen liittyneen Ville Koistisen passin, eli Nummelinin jäätyä pois Suomi pelasi kolmannen erän viimeisen minuutin ja koko kymmenminuuttisen jatkoajan viidellä puolustajalla.

– Harkitsimme Koistisen passin leimaamista, mutta halusimme myös katsoa Antti Pihlströmin kortin vielä. Hän toisi lisää energiaa peliin. Jos Nummelin pystyy pelaamaan lauantaina, Koistisen passia ei leimata, Westerlund toteaa.

Ratkaisijana Jere Lehtinen

Suomen edellistä arvokisojen rangaistuslaukauskilpailuvoittoa saa hakea kaukaa. Se löytyy niinkin kaukaa kuin Prahan vuoden 1992 MM-kisoista. Tuolloin Markus Ketterer nollasi Tshekkoslovakian kaikki neljä ampujaa ja Jarkko Varvio sekä Keijo Säilynoja maaleillaan ratkaisivat Suomelle tuolloin finaalipaikan.

Nytkin voitto oli niin tiukka kuin vain voi olla mahdollista. Uusien sääntöjen mukaan rangaistuslaukauskilpailussa molemmat joukkueet ampuvat ensin kolme kertaa ja jos siinä ei ratkaisua synny, ammutaan vuorotellen pari kerrallaan, kunnes toinen onnistuu ja toinen ei.

Molempien joukkueiden neljä ensimmäistä yritystä epäonnistuivat. Suomelta yrittämässä kävivät Ville Peltonen, Petteri Nummelin, Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu. USA:n ampujat olivat Phil Kessel kahdesti, Zack Parise kahdesti sekä Lee Stempniak.

Koko rangaistuslaukauskilpailun ainoa onnistuja oli Jere Lehtinen. Vuonna 1992 Prahassa Lehtinen oli MM-kisojen ensikertalainen ja on ainoana siitä joukkueesta mukana näissä kisoissa.

Nyt Lehtistä ei ainakaan jännittänyt, sillä mies kylmänviileästi odotti, että USA:n maalilla torjunut John Grahame pudotti alas ja ampui sen jälkeen kiekon yläpesään.

– Penkillä sitä mietti, että mitäköhän sitä tekee, jos itselle tulee vuoro, Lehtinen kertoi ottelun jälkeen.

– Siinä kohtaa se selkeni mitä teen. Grahame oli ollut koko pelin ajan aika syvällä maalissaan.

Tällä kertaa se ajatuksen selkiäminen vei Suomen MM-kisojenvälieräotteluun jo toisena vuonna peräkkäin. Vastaansa Suomi saa Venäjän, joka on turnauksessa edennyt välieriin lähes näytöstyyliin.

Aivan ongelmaton ei ole Venäjänkään tilanne. Joukkueen ykköshyökkääjän Aleksei Morozovin pelaaminen välieräottelussa on epävarmaa ja jo kerran kisajoukkueeseen liittyväksi ilmoitettu maalivahti Jevgeni Nabokov ei tulekaan punakoneen avuksi.

Nollapelistä huolimatta puolivälieräottelussa torjunut Aleksandr Jeremenko ei vakuuttanut, mutta siitä huolimatta Westerlund ei lähde luulemaan liikoja.

– Venäjä on ottelussa ennakkosuosikki ja me olemme altavastaajia, päävalmentaja toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle