TsSKA Moskova - Moskovan väriläiskä

KHL / Artikkeli
Aleksandr Radulov juhlinee onnistumisia tulevan kauden aikana useasti.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Vuonna 1946 perustettu TsSKA tunnetaan ympäri kiekkomaailmaa. Seuran kulta-aika oli Neuvostoliiton aikana, jolloin se voitti peräti 32 mestaruutta vuosina 1948-1989. TsSKA on voittanut Euroopan mestareiden turnauksen 20 kertaa vuosien 1969-1990 välillä ja se oli eurooppalaisessa kiekkoilussa täysin dominoiva 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Seuran voittoprosentti legendaarisessa Super Series -sarjassa oli 34 ottelussa 73,5%. Moskovan kakkosjoukkueeksi Dinamo Moskovan taakse pudonnut perinteikäs seura janoaa ensimmäistä KHL-mestaruuttaan.

TsSKA:lla oli menneellä kaudella kova joukkue kasassa, mutta se kärsi kauden aikana aivan käsittämättömästä loukkaantumissumasta. Runkosarjassa seura pääsi läntisen konferenssin seitsemänneltä sijalta pudotuspeleihin, jossa vastaan tuli toinen iso KHL-seura SKA, joka jahtaa TsSKA:n tavoin yhä ensimmäistä finaalipaikkaa ja Gagarin Cupin voittoa.

Ottelussa ei nähty Ilja Kovaltšukin ja Aleksandr Radulovin välistä huippukohtaamista, sillä Radulov oli sivussa loukkaantumisen takia. TsSKA hävisi SKA:lle ottelusarjan puhtaasti 0-4.

Tulevaan kauteen TsSKA lähtee vahvistuneella joukkueella. Sergei Fjodorov on tehnyt hyvää työtä seuran toimitusjohtajana. TsSKA palkkasi Severstalissa ja Sibirissä loistavaa jälkeä tehneen Dmitri Kvartalnovin, joka on KHL:n parhaita päävalmentajia.

Lisäksi joukkueeseen on saatu mielenkiintoisia täsmähakuja. Materiaalinsa puolesta TsSKA:lla on kaikki eväät mennä päätyyn asti ja palauttaa perinteikäs seura takaisin valokeilaan, vaikka seura ei aivan suurimpien suosikkien joukkoon kuulukaan.

Maalivahdit:

Stanislav Galimov

Kevin Lalande (BLR)

Seurassa pelasi viime kaudella peräti neljä maalivahtia, joista Rastislav Stana ja Ilja Proskurjakov jakoivat vastuun puoliksi. Heidän lisäkseen seuran riveissä kävi loppukaudessa loistamassa kaksikko Mihail Birjukov ja Jeff Glass, jotka jatkavat kuitenkin uriansa muissa KHL-seuroissa.

Seura on hankkinut kaksi uutta maalivahtia ja viime kaudella varsin hyvin pelannut Proskurjakov on vaarassa pudota kolmosvahdiksi.

Lähtökohtaisesti seuran ykkösmaalivahti tulee olemaan Atlantissa kaksi erinomaista kautta pelannut 26-vuotias Stanislav Galimov, joka on noussut viime kausien otteillaan KHL:n huippumaalivahtien joukkoon. Kylmäpäinen maalivahti pelasi uransa ensimmäiset EHT-pelit viime kaudella.

Näillä otteilla Galimovilla saattaa olla mahdollisuuksia tulevaisuudessa MM-kisoihin. Hänellä on Kazanin riveistä tilillään kaksi KHL-mestaruutta. Ensimmäisellä mestaruuskaudella hän oli seurassa eniten pelannut maalivahti.

Galimovin haastaa valkovenäläistynyt kanadalainen Kevin Lalande, joka pelasi uransa ensimmäiset MM-kisat viime keväänä Valko-Venäjän väreissä. Lalande näytti, että hän pystyy loistamaan MM-tasolla, sillä kisat sujuivat hänen osaltaan hyvin.

Pienikokoisella maalivahdilla on eväitä haastaa Galimov taisteluun ykkösvahdin paikasta, mutta ei hän silti lähtökohtaisesti ole kuin keskinkertainen KHL-vahti. Lalande oli Minskissä kahdella viimeisellä kaudella kakkosvahti norjalaisen Lars Haugenin takana.

TsSKA:lla on nyt vihdoin kauden alusta asti maalivahti, jolla on kaikki eväät torjua seura KHL-mestariksi, jos joukkueen peli muuten toimii. Galimov - Lalande -kaksikko tuo turvaa takalinjoille. Rastislav Stana ei koskaan ollut sellainen maalivahti, jonka johdolla TsSKA olisi voinut menestyä. Seuran maalivahteja on auttamassa Jari Kaarela, joka on toiminut KHL:ssä aiemmin Magnitogorskissa, Lokomotivissa ja Atlantissa. TsSKA:ssa tuleva kausi on hänelle toinen. 

Puolustajat:

Denis Denisov - Nikita Zaitsev

Chad Billins (USA) - Bogdan Kiselevitš

Georgi Mišarin - Aleksei Bondarev

Grigori Panin - Stanislav Jegoršev

Puolustus on kokenut kesän aikana muutaman muutoksen. Seuran luottopakeista ovat poissa Jakov Rylov, Vladimir Pervušin ja loppukaudesta hieman yli kymmenen peliä seuraa edustanut Deron Quint. Tilalle ovat saapuneet Chad Billins, Bogdan Kiselevitš, Aleksei Bondarev ja viime kauden törkeimmästä taklauksesta vastannut fyysinen puolustaja Grigori Panin.

TsSKA:n tunnetuimmat ja puolustuksen kärkinimet ovat huippulahjakas Nikita Zaitsev ja Denis Denisov. Zaitsev kuuluu 22-vuotiaana KHL:n huippupuolustajien joukkoon. Hän oli yksi niistä monista TsSKA:n pelaajista, jotka kärsivät viime kaudella vammoista ja lähes puolet kaudesta meni loukkaantuneena.

Zaitsev on tulivoimainen ja monipuolinen puolustaja, jonka syöttötaito ja pelinäkemys ovat korkealla tasolla. Nuori mies oli mukana voittamassa Venäjälle U20 MM-kisoista mestaruutta 2011. Toissa kaudella Zaitsev nähtiin MM-kisoissa ja hän olisi ollut varmasti mukana myös viime keväänä maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa, jos ei olisi ollut loukkaantuneena.

Zaitsevia kymmenen vuotta vanhempi Denisov on 32-vuotiaana puolustuksen vanhin vakiokokoonpanon pelaaja. Kokenut puolustaja on ollut MM-kisojen vakiokävijä viime vuosilta ja tuliaisiksi hän on tuonut maailmanmestaruudet vuosilta 2012 ja 2014. Denisov on erinomainen luistelija, pelaa hyvin kahteen suuntaan ja laukaus on painava. Kyseessä on Zaitsevin tavoin huippuluokan KHL-pakki.

Puolustuksen ainut ulkomalaalaisvahvistus on 25-vuotias Chad Billins, joka pelasi viime kaudella kymmenen peliä NHL:ssä Calgaryn joukkueessa. Pääosa kaudesta sujui kuitenkin AHL:ssä, jossa hän teki erinomaisesti pisteitä ja oli AHL:n pakkien pistepörssin kahdeksas. Billins tunnetaan hyökkäävänä puolustajana, jonka vahvuudet ovat luistelussa, pelikäsityksessä ja kiekollisessa pelissä. Ongelmia tulee varmasti olemaan puolustuspelaamisen kanssa.

Puolustuksen mielenkiintoisin hankinta lienee koko uransa Severstalin organisaation eri joukkueissa pelannut 24-vuotias Bogdan Kiselevitš. Hän oli Severstalin puolustuksessa erinomainen viime kaudella ja samalla sarjan parhaita nuoria puolustajia. Puolustajan erinomaiset otteet poikivat uran ensimmäiset maajoukkuepelit ja sopimuksen legendaarisen TsSKA:n riveihin.

Kiselevitš ei ollut koskaan nuorena suurimpia lahjakkuuksia, mutta on tätä nykyä laadukas ja varsin monipuolinen KHL-puolustaja. Armottomana harjoittelijana tunnettu puolustaja on asenteeltaan todellinen taistelija, joka ei anna koskaan periksi.

Syvyyttä puolustukseen tuovat Georgi Mišarinin ja Aleksei Bondarevin kaltaiset kokeneet KHL-jyrät. TsSKA:ssa toista kauttaan aloittava Mišarin on vahva, fyysinen, hyvä kiekollisena ja hyvin kahteen suuntaan pelaava puolustaja. Perusvarma pelaaja, joka on pelannut isoissakin seuroissa ykköspakkiparissa.

Traktorista saapunut Bondarev on Mišarinin tavoin edustanut KHL-uransa aikana vain suuria KHL-seuroja. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat hyvä luistelu ja kova laukaus. Nämä kaksi eivät ole enää MM-tason puolustajia, mutta he ovat monissa liemissä keitettyjä kokeneita pelaajia, jotka hakevat uransa ensimmäistä KHL-mestaruutta.

Puolustusta täydentävät luotettava Stanislav Jegoršev, fyysinen Grigori Panin ja nuori lupaus Nikita Lisov. Panin teki todellisen teloituksen viime kaudella taklaamalla puolustuskyvytöntä pelaajaa kulmauksessa päähän. Törkeä teko toi miehelle pitkän pelikiellon ja oli varmasti yksi syy siihen, että fyysisen puolustajan pelit loppuivat Kazanissa. Hän on kelvollinen fyysinen puolustaja, jos vain jättäisi ylilyönnit jatkossa pois.

Seuran puolustuksesta löytyy maailmanmestareita, kovaa ylivoimaosaamista, nopeutta, kokemusta ja fyysisyyttä. Puolustuksen taso on erittäin kova. Erikoisuutena voidaan todeta, että puolustuksesta ei löydy yhtään yli 190-senttistä puolustajaa. TsSKA:lla on kasassa KHL-tasolle hyvä puolustus, joka ei kuitenkaan taida olla aivan viiden parhaan puolustuksen joukossa, mutta juuri siinä rajoilla.

Denis Denisov kiekkoilee TsSKA:n takalinjoilla.
Denis Denisov kiekkoilee TsSKA:n takalinjoilla.
Kuva © Timo Savela

Hyökkääjät:

Igor Grigorenko - Nikolai Prohorkin - Aleksandr Radulov

Damir Žafjarov - Stephane Da Costa (FRA) - Jan Mursak (SLO)

Ben Eager (CAN) - Andrei Stas (BLR) - Jevgeni Artjuhin

Igor Volkov - Aleksandr Nikulin - Vladimir Žarkov

TsSKA:n hyökkäys on muuttui paljon jo viime kauden aikana ja useita muutoksia on tullut kesälläkin. Tärkein näistä on päävalmentaja John Torchettin vaihtuminen Dimitri Kvartalnoviin, mikä on ehdottomasti positiivinen asia.

Torchetti peluutti TsSKA:ta liian pohjoisamerikkalaiseen tapaan, kun taas Kvartalnov on tehnyt kovaa jälkeä jo kahdessa pienemmässä KHL-seurassa. Liekö tuolla TsSKA:n loukkaantumissumalla mitään tekemistä pelitavan kanssa, vaikea sanoa. Muutoksia on tapahtunut paljon.

TsSKA:sta löytyy yksi kaveri ylitse muiden, niin egonsa kuin taitojensakin puolesta, ja hän on herra neljäkymmentäseitsemän eli tuttavallisemmin sanottuna Aleksandr Radulov. Suurella tunteella lähes jokaisessa pelissä elävä Radulov on KHL:n suurin väriläiskä.

Radulov pystyy kiekon kanssa sellaisiin ihmetekoihin, mihin vain harvat jääkiekkoilijat pystyvät. Taitotaso hyökkääjällä on maagista luokkaa, lisäksi syöttötaito ja pelikäsitys ovat erinomaisella tasolla.

Radulov on huippuvaarallinen yksi vastaan yksi -tilanteissa, erinomainen luistelija ja ylipäätään monipuolinen hyökkäyspään ydinase. Hänellä on kuitenkin yksi selkeä heikkous, joka on tuon tulisuuden tuomat ylilyönnit, jotka pahimmillaan sotkevat oman joukkueen pelin. KHL:n paras tai toiseksi paras hyökkääjä, joka teki viime kaudella 34 peliin tehot 9+25=34. Radulov menetti kaudesta ison osan vammojensa vuoksi.

Radulovin ketjun sentterinä nähdään varmasti hänen viime kaudelta tuttu "oppipoikansa" Nikolai Prohorkin. Kyseessä on huipputaitava sentteri, jolla on erinomainen rannelaukaus ja hyvä pelisilmä.

Prohorkin tarvitsee silti lisää luisteluvoimaa ja lihaa luiden ympärille, sillä hän on vielä hyvin kevytrakenteinen. Nuorukainen ehti pelata TsSKA:n riveissä ennen viime kautta yhteensä 35 peliä, joissa hän teki vain kolme maalia.

Viime kaudella Prohorkin tuplasi maalimääränsä kauden alussa tekemällä hallitsevan mestarin Dinamo Moskovan verkkoon hattutempun. Siitä sai todella lupaavan nuoren sentterin erinomainen kausi lähtölaukauksen. Lopulta hän tehtaili erinomaiset tehot 19+18=37 ja voitti seuran sisäisen pistepörssin.

Seuran ykkösketjussa pelasi paljon viime kauden aikana maaliahne Igor Grigorenko, joka oli voittamassa Gagarin Cupia Radulovin kanssa Ufassa keväällä 2011. Nopeakinttuisen laitahyökkääjän laukaus on erinomainen.

KHL:ssä 20 maalin rajan ylittäminen on aina vaikeaa, mutta Grigorenkon maalikeskiarvo viimeisen viiden kauden ajalta runkosarjassa on pyöristettynä 17 maalia 47 ottelun kautta kohden. Hyökkääjä on hieman menettänyt kahden Moskovan kautensa aikana parasta teräänsä, mutta on edelleen kova maalintekijä.

Nimivahvan venäläiskolmikon takaa löytyy seuran kolme kovaa ulkomaalaisvahvistusta, jotka ovat pelaajatyyppeinä hyvin erilaisia. Nämä herrat ovat fyysinen voimahyökkääjä Ben Eager, Ranskan maajoukkueen tähtihyökkääjä Stephane Da Costa ja kesken viime kauden seuraan saapunut Slovenian maajoukkueen kakkostähti Jan Mursak. Jokaisella heistä on pelejä takana viime vuosilta NHL:stä.

Stanley Cupin Chicagon riveissä kesällä 2010 voittanut Eager on iso, vahva, ilkeä ja luisteluvoimainen hyökkääjä. Hän on luvannut haastatteluissa antamiensa lausuntojen mukaan suojella joukkueen tähtihyökkääjiä kuten Radulovia, jos sellaiseen tulee tarvetta.

Eagerin tyylinen fyysinen hämmentäjä sopinee loistavasti Kvartalnovin pelisapluunaan. 30-vuotiaan hyökkääjän uralle on toistaiseksi kertynyt yli 450 NHL-peliä. Hän tulee olemaan varmasti melkoinen väriläiskä seurassa.

Da Costa yritti saada vuosia Ottawan riveistä vakiopaikkaa NHL:ssä, mutta ei sellaista koskaan saanut, vaikka pääsi pelaamaan joitakin kymmeniä pelejä seurassa. AHL:ssä mies takoi viime kaudella 56 peliin kovat tehot 18+40=58, jonka lisäksi hän esiintyi erinomaisesti Ranskan paidassa yhdessä Antoine Rousselin ja Pierre-Edouard Bellemaren kanssa kevään MM-kisoissa.

Ranskalainen on erinomainen pelintekijä. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat loistava pelikäsitys, hyvä mailatekniikka ja erinomainen syöttötaito. Hänen isoveljensä Teddy Da Costa pelaa tulevalla kaudella Tapparassa. Teddy on taitotasoltaan huomattavasti heikompi kuin pikkuveljensä.

Mursak on erinomainen luistelija, hyvin syöttelevä ja työteliäs hyökkääjä. Häntä voidaan pitää Anze Kopitarin jälkeen Slovenian toiseksi parhaana jääkiekkoilijana. Mursakin uralle mahtuu myös 46 peliä NHL:ssä, tosin hän jäi duunarin rooliin Detroitissa. Hän pelasi viime kaudella vahvan alkukauden Amurissa, josta sai siirron TsSKA:n riveihin. TsSKA:ssa Mursak ei oikein löytänyt vielä omaa paikkaansa.

Prohorkinin ohella hyökkäyksestä löytyy toinenkin 20-vuotias hiomaton timantti, kun seura hankki Damir Zhafjarovin. Hän pelasi menneellä kaudella kääpiöseura Novokuznetskissa, jossa löi itsensä pinnalle erinomaisilla otteillaan, ja kertyi niitä pisteitäkin 38 otteluun 9+6=15.

Taskukokoinen Žafjarov on hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa, nopea luistelija, ja miehen rannelaukaus on terävä. Voi tehdä ihmeitä tulevalla kaudella, jos saa kunnolla vastuuta.

Sentteriosastolle on tarjolla hyvin kahteen suuntaan töitä tekevä sentteri Andrei Stas ja Aleksandr Nikulin. Dinamo Minskiä kuusi kautta KHL:ssä edustanut Stas on Valko-Venäjän maajoukkuehyökkääjä. Hänellä on allaan uran paras kausi pisteiden valossa. Nikulin on pelannut muun muassa Amurissa vielä pari kautta sitten ykkössentterinä. Taitava ja juonikas sentteri jäänee pieneen rooliin TsSKA:ssa.

Seuran viimeisimpiin hankintoihin kuului Atlantissa viime kaudella pelannut kivitalon kokoinen voimahyökkääjä Jevgeni Artjuhin, jonka otteet KHL:ssä ovat viime vuosina saaneet monen veren kiehumaan. Artjuhin on parhaimmillaan varsin taitava voimahyökkääjä, mutta hän on syyllistynyt törkeisiin taklauksiin ja muutenkin rumaan peliin, joten nähtäväksi jää, saako Kvartalnov Artjuhinin kuriin. Artjuhin on pahimmillaan syöpä omalle joukkueelleen.

Syvyyttä hyökkäykseen tuovat työteliäs Igor Volkov, Sergei Andronov, Vladimir Žarkov, Igor Fefelov ja muutamat muut. Volkov on ikiliikkuja, joka tekee kovasti töitä joukkueensa eteen. Andronov on hakenut kahden kauden ajan vauhtia AHL:stä, joten kovuutta on varmasti tarttunut nuoren miehen peliin.

Seuralla on huippuvaarallinen hyökkäys, mutta siinä voisi olla ripaus enemmän syvyyttä, kun vertaa muihin KHL:n huippujoukkueisiin. Fyysisyyttä riittää Eagerin ja Artjuhinin johdolla. Millä tasolla pelaavat nuoret lupaukset Prohorkin ja Žafjarov?

TsSKA:n hyökkäys on varsin värikäs paketti. Löytyy nuoria huippukykyjä, Radulovin värikäs persoona, voimanpesä Eager ja Ranskan sekä Slovenian maajoukkueen kärkinimiä.

Yhteenveto:

Toimitusjohtaja Fedorov voi katsella melko tyytyväisenä joukkuetta, joka TsSKA:lla on jalkeilla. Seura hakee lisäksi vielä yhtä ulkomaalaisvahvistusta. Maalilla pitäisi olla nyt huippuvahti, puolustus on kova ja hyökkäyksestä löytyy ratkaisuvoimaa.

Tämän kakun kirsikkana on huippuluokan päävalmentaja Dmitri Kvartalnov, joka luo oikeasti uskoa siihen, että perinteikäs moskovalaisseura voi jopa juhlia kauden päätteeksi Gagarin Cupin voittoa.

Seurassa on kuitenkin isolla egolla varustettuja persoonia, joten nähtäväksi jää, mihin suuntaan laiva lähtee seilaamaan vai uppoaako se pohjaan, kuten Titanic aikanaan. Yksi mestarisuosikeista, ei kuitenkaan aivan niitä suurimpia.

Arvio:

Tuskin voittaa omaa divisioonaansa, joten korkein sijoitus voi silloin olla kolmas. Lähellä kotietua pudotuspeleihin. Sijoille 3-5.

» Lähetä palautetta toimitukselle