Tsekki taas menestyksen jahdissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vuosina 1999 - 2001 Tsekki nappasi kolme peräkkäistä MM-kultaa. Sen jälkeen menestys on kuitenkin ollut selvästi heikompaa, kun pikkuveli Slovakia on vastannut Itä-Euroopan mitalijahtiedustuksesta. Nyt Tsekki on kuitenkin saanut kotikisoihinsa jalkeille todella kovan ryhmän kultamitalia jahtaamaan, Jaromir Jagr joukkueen pääpomona.

Aiempina vuosina Tsekki on NHL-pelaajiensa osalta ollut lähes samassa tilanteessa kuin Kanada ja USA, MM-kisoihin saapuvat vain ne muutamat, joita tosissaan kisat kiinnostavat. Pelipaikkakuntien vaihtuminen Prahaksi ja Ostravaksi toi kuitenkin hyvin pikaisesti tuohon muutoksen, nyt koko joukkue on kasattu NHL-tason huippupelaajista.

Varma pakisto huippuvahtien turvana

Tsekin maajoukkueen maalinsuulta löytyy tänä keväänä kaksi todella kovan luokan kassaria. Nashville Tomas Vokoun ja LA Kingsin Roman Cechmanek ovat luotettavia ja kokeneita eliittimiehiä, joten torjuntatyöt ovat isäntäjoukkueen osalta varmoissa käsissä. Erinomaiset pudotuspelit pelannut Vokoun lienee askeleen edellä Cechmanekia.

Maalivahtien edessä luutii yhtä lailla joukko kovia pelimiehiä, Tsekin puolustuspää onkin kenties kisojen ehdoton ykkönen, ainakin paperilla. Kaikki puolustajat ovat NHL-veteraaneja, ryhmästä löytyy myös paljon erilaisia ominaisuuksia, sekä kovuutta että taitoa.

Koko Tsekin puolustus on erittäin tasainen joukko, kuitenkin johtajiksi voidaan nostaa Bostonin Jiri Slegr ja NY Islandersin Roman Hamrlik. Kummatkin ovat kokeneita, monipuolisia ja taitavia puolustajia, joiden varaan joukkueen puolustus on hyvä rakentaa.

Vancouverin Marek Malikin osallistuminen on vielä epävarmaa, samoin Toronton Tomas Kaberlen. Malik toisi mukanaan voimaa ja ryminää, Kaberle puolestaan taitoa ja ylivoimaosaamista. Vaikka lisävahvistuksia ei ryhmään enää tulisikaan, on Tsekillä kasassa maalivahteja myöden sellainen puolustuspää, että maalienteko tulee olemaan tuskaista isäntämaan vastustajille.

Jagrin johdolla

Koko Tsekin ryhmän itsestäänselvä johtaja on luonnollisesti Jaromir Jagr. Huipputaitava Rangers-tähti saa kuitenkin tuekseen hyökkäykseen todella nimivahvan ja taitavan nipun pelimiehiä. Kauden Jagrin kanssa Washingtonissa aloittanut Martin Straka on Tsekin ykkössentteri.

Laidoille puolestaan on tarjolla Jagrin ohella kokeneita maalintekijöitä kuten Martin Rucinsky ja Radek Dvorak. Nuoruuden intoa ryhmään tuo Ottawan Martin Havlat. Aivan pelkkiä takatukkaisia kukkakeppejä Tsekkikään ei ole täynnä, sillä mukana on myös Vaclav Prospalin kaltaisia roolipelaajia. Kokemusta joukkueeseen tuovat veteraanit Jiri Dopita ja Josef Beranek.

Tsekki-valmentaja Slavomir Lenerillä onkin kotikisoissaan käytettävissä todella vahva nippu, jolla ainoana tavoitteena voi olla mestaruus. Tsekin kisajoukkue vaikuttaa erittäin tasapainoiselta kokonaisuudelta, jolla todellakin on hyvät mahdollisuudet loppuotteluun asti.

Tsekin alkulohko vaikuttaa ainakin ensisilmäyksellä melkoiselta läpihuutojutulta isäntäjoukkueelle. Vastaan asettuvat Saksa, Latvia ja Kazakstan, joita Tsekki kouluttanee taitojääkiekossa iskien maalin jos toisenkin pahaonnisten vierasvahtien selän taakse.

» Lähetä palautetta toimitukselle