Traktor Tšeljabinsk - Konna ja kumppanit mestaruusjahdissa

KHL / Artikkeli
Petri Kontiola johtaa Traktor Tšeljabinskin ykkösketjua.
Kuva © Traktor Tšeljabinsk - http://www.hctraktor.org
Traktorin KHL-historiassa merkittävimpiä asioita oli kesällä 2011 tullut lisärahoitus, jonka avulla seura nousi KHL:n suurseurojen joukkoon. Kahden viimeisen kauden menestyskin kertoo, että materiaalissa on ollut laatua. Viime kaudella Traktor kävi jo finaaleissa, mutta aivan mestaruuteen asti ei potku riittänyt.
   
Traktor Tšeljabinsk
Sijoitukset:
2012-2013 Finalisti
2011-2012 1. (itä)
2010-2011 9. (itä)
2009-2010 7. (itä)
2008-2009 12.

Parhaan sijoituksensa KHL:ssä viime kaudella saavuttanut Traktor on uusinut puolustustaan isolla kädellä. Muut muutokset ovat varsin maltillisia. Joukkue jatkaa neljättä kauttaan peräkkäin Valeri Belousovin komennossa. 64-vuotias herrasmies on arvostettu päävalmentaja KHL:ssä. Seuralla on yksi maan parhaista kiekkoakatemioista, joten joukkue saa tuolta jo lahjakkaita ja riittävän hyviä pelaajia rinkiin mukaan.

Maalivahdit

Michael Garnett (CAN)
Vladislav Fokin

Tšeljabinskissa on maalivahtitilanne pysynyt ennallaan, muutoksiin ei ollut syytä. Joukkueella on kokenut ja monissa liemissä kovaksi keitetty ykkösvahti ja erinomaisesti viime kaudella esiintynyt kakkosvahti.

Tulevalla kaudella joukkueen ykkösvahtina jatkaa 30-vuotias kanadalainen Michael Garnett, jolle tuleva kausi on KHL:ssä kuudes ja seitsemäs peräkkäinen Venäjällä. Kaksi viimeisintä kautta Traktorissa ovat olleet vakuuttavia. Kanadalainen on esiintynyt kahdesti KHL:n finaaleissa, mutta molemmilla kerroilla häviävänä osapuolena. Kolmas kerta toden sanoo? Garnett pääsi viime kevään Kanadan MM-joukkueeseen mukaan ensimmäistä kertaa urallaan, mutta ei päässyt pelaamaan minuuttiakaan.

Kakkosvahtina tulevalla kaudella nähdään Vladislav Fokin. 27-vuotias Fokin on isokokoinen maalivahti, joka pelasi viime kaudella 10 peliä seurassa hurjalla 94.9% torjuntaprosentilla. Fokin on aiemmin pelannut alemmalla tasolla VHL:ssä.

Traktorilla on KHL:n tasolle todella laadukas maalivahtikaksikko, jos Fokin pelaa viime kauden tasollaan. Garnett on rutinoitunut veskari, joka hakee edelleen ensimmäistä KHL-mestaruuttaan.

Puolustajat

Aleksandr Guskov-Dmitri Ryabikin
Renat Mamašev-Maksim Kondratjev
Aleksei Bondarev-Aleksei Vasiltšenko (KAZ)
Jevgeni Katišev-Konstantin Klimontov

Traktorissa on laitettu puolustus melko täydelliseen remonttiin. Tulijat ovat pääosin KHL:ssä tasonsa näyttäneitä tekijämiehiä. Viime kauden puolustuksen kiekollisen pelin liiderin, Deron Quintin, jättämää aukkoa ei ole aivan helppo paikata. Myös tärkeä puolustaja, Vjatšeslav Belov, vaihtoi kesän aikana maisemaa. Puolustus vaikuttaa silti hieman vahvistuneen kesän aikana.

Puolustuksen kärkinimiin kuuluu tulevalla kaudella Dmitri Ryabikin. Ryabikin on iso, vahva ja hänellä on myös kova laukaus, jota tosin käyttää aivan liian harvoin. Ryabikinilla alkavat pelivuodet olla vähissä, ikää on jo 37 vuotta.

Puolustuksen johtohahmoksi voisi kaavailla Lokomotivista saapunutta konkaripakki Aleksandr Guskovia. 36-vuotias, isokokoinen ja vahva puolustaja on pyörinyt lähes koko 2000-luvun venäläisissä suurseuroissa. Guskov on tärkeä pelaaja ylivoimalla ja kiekollisessa pelissä, jonka lisäksi pystyy myös hyvään fyysiseen peliin. Viime kaudella Guskov teki 47 pelissä 26 pistettä ja on puolustuksen avainpelaajia ja kiekollisen pelin moottori.

Traktor kiinnitti tulevaksi kaudeksi KHL:n pakkien pistepörssin viime kaudella täysin yllättäen voittaneen Renat Mamaševin. Neftehimikista saapuva puolustaja latoi hurjat tehot 10+32=42, jolla oltiin kokonaispistepörssissäkin sijalla 15. Tuo on aivan käsittämätöntä, kun pakin uran aiempi piste-ennätys KHL:ssä oli vain 19 pistettä. Mamaševilla on toki hyvät kiekolliset taidot ja painava laukaus, mutta todennäköisesti viime kausi oli ns. suonenvetokausi ja hän palaa tulevalla kaudella takaisin normaalille tasolleen.

Guskovin ohella Traktorin kesän hankintoihin kuuluivat kaksi maalitonta kautta putkeen pelannut Maksim Kondratjev ja Aleksei Bondarev. 30-vuotias Kondratjev pelasi vielä kaudella 2007-08 neljä peliä NHL:ssä, mutta NHL-ura ei koskaan saanut tuulta alleen. Tuon jälkeen hän on pelaillut KHL:n suurseuroissa, vaikka rooli on pienentynyt oikeastaan koko ajan.

Bondarev on hyvällä liikkeellä ja laukauksella varustettu kahden suunnan puolustaja. Saalisti kahdeksan syöttöpistettä viime kaudella, mutta ei tehnyt maaliakaan. Joukkueessa on useita pakkeja, joilla on alla maaliton kausi tai kaksi. Bondarev oli Magnitogorskin runkopuolustajia viime kaudella.

Puolustuksen materiaali on nimekäs ja monipuolinen. Ylivoimalle löytyy erinomaisia pelaajia huolehtimaan siitä, että viivalta löytyy tulivoimaa ja myös peliälyä. Puolustuksen runkopelaajien keski-ikä on korkea, sillä 26-vuotiasta Katitševia lukuunottamatta kukaan runkopakeista ei ole alle 30-vuotias.

Hyökkääjät

Lauris Darzins (LAT)-Petri Kontiola (FIN)-Andrei Kostitsin (BLR)
Stanislav Tšistov-Jan Bulis (CZE)-Jevgeni Kuznetsov
Konstantin Panov-Anton Kurjanov-Anton Glinkin
Jegor Dugin-Andrei Popov-Dmitri Sajstov

Traktorin hyökkäys on kokenut varsin pieniä muutoksia. Merkittäviä lähteneitä ovat oikeastaan vain superjuniori Valeri Nitšuškin, ykkösketjun Maksim Jakutsenja ja lupaava Maksim Karpov. Tulleet pelaajat paikkaavat nuo menetykset todennäköisesti ihan hyvin.

Jakutsenjan myötä on hopeajoukkueen kivikovasta ykkösketjusta poistunut se heikoin lenkki. Erinomaisen tutkaparin muodostaneet Petri Kontiola ja Andrei Kostitsin jatkavat seurassa. Kontiola on nykyään yksi koko sarjan parhaista senttereistä. Suomalaissentteri pelasi keväällä käsittämättömän hyvät MM-kisat Magnitogorskista tutun Juhamatti Aaltosen vierellä. Kontiola on loistava pelintekijä, todella taitava, äärimmäisen luova ja viimeisteleekin hyvällä prosentilla. Kontiola teki viime kaudella 44 pelissä tehot 12+19=31. Parhaalla KHL-kaudella Kontiola on tehnyt 48 pistettä. Suomalainen aloittaa viidennen kautensa Venäjällä ja kolmannen Tsheljabinskissa.

Valko-Venäjän maajoukkueen suurimpiin tähtiin kuuluva Kostitsyn pelasi yhtä monta peliä kuin Kontiola viime kaudella ja pisteitä kertyi 13+8=21. Kostitsyn pelasi tuota ennen viisi kautta putkeen Montrealin riveissä, ennen kuin sai viimeisellä NHL-kaudellaan siirron Nashvilleen. Vahva ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä on enemmän maalintekijä kuin paikkojen järjestelijä. Kostitsynissä on hieman mielialapelaajan vikaa.

Tuon tehoduon takaa nousevat esiin Jevgeni Kuznetsov, Lauris Darzins, Stanislav Tšistov ja Jan Bulis. Kuznetsov on todella nopea, äärettömän taitava ja arvaamaton. Myös laukaus on loistava. Huippulupaus on yksi koko sarjan taitavimmista pelaajista. Kuznetsov pelaa viimeistä kauttaan seurassa, koska haluaa koettaa siipiään NHL:ssä.

Kazanista hankittu ja loukkaantumista kärsinyt Lauris Darzins oli viime kevään MM-kisoissa Latvian maajoukkueen ylivoimaisesti paras hyökkääjä Janis Spruktsin ohella. Latvialainen on nopea, vahva ja varustettu erinomaisella rannelaukauksella. Darzins pelasi Kazanissa viime kaudella 28 peliä, joissa teki 12 pistettä. Toissa kausi meni latvialaishyökkääjällä melkein kokonaan ohi pahan loukkaantumisen takia. Darzins teki 2010-11 kaudella Dinamo Riikassa vielä 44 pistettä. Latvialainen suuri kysymysmerkki tulevaksi kaudeksi, sillä odotukset ovat varmasti kovat.

Tšistov on todella taitava, nopea, arvaamaton, hieman samanlainen pelaajatyyppi kuin Kuznetsov. Tšistov on pelannut NHL:ssä vähän alle 200 ottelua. Hän tehtaili viime kaudella 51 peliin vain 22 pistettä, se on Tšistovin KHL-uran huonoin saavutus. Pienikoinen väkkärä tekee ihmeitä pienessä tilassa.

Bulis on hyvä pelintekijä ja joukkueen luottosenttereitä Kontiolan lisäksi. Tšekki on myös hyvä kahden suunnan sentteri ja siksi todella tärkeä osa joukkuetta. Viime kaudella Bulis teki tehot 16+15=31.

Terävimmän kärjen takana hyökkäykseen kuuluvat Konstantin Panov, Anton Glinkin, Anton Kurjanov ja muutamat muut. 25 pistettä viime kaudella tehny Panov on vahva ja suoraviivainen hyökkääjä. Voi hyvinkin pelata jommassa kummassa kärkiketjuista. Omskista hankittu Kurjanov hakee uutta nostetta uralleen. Glinkin on erittäin nopea ja pienikokoinen pelaaja. Käsiä löytyy.

Traktorilla on jälleen kasassa erinomainen hyökkäysmateriaali, jossa on valtava määrä henkilökohtaista taitoa. Sentteriosasto on kova Kontiolan ja Bulisin johdolla. Omia lahjakkaita nuoria pyörii alemmissa ketjuissa.

Yhteenveto

Joukkueen virallinen tavoite tulevalle kaudelle ei ole enempää eikä vähempää kuin Gagarin Cupin voitto. Viime kaudella voitto oli jo lähellä. Tulevaan kauteen lähdetään ison remontin kokeneen puolustuksen voimin. Maalivahtitilanne on edelleen hyvä, kun viime kaudelta tuttu kaksikko jatkaa. Hyökkäys on muutamista muutoksista huolimatta aika lailla viime kauden tasoa. Kaikki eväät on olemassa KHL:n mestaruuden viemiseksi.

Arvio: Traktor on puolustuksen täysremontista huolimatta edelleen erittäin kova joukkue. Taistelee kotiedusta playoffeihin, mutta tuskin voittaa itäistä konferenssia. Sijoille 3-5.

» Lähetä palautetta toimitukselle