TPS:n välitodistukset, syksy 2014

LIIGA / Artikkeli
Teemu Lassila - TPS:n MVP.
Kuva © Timo Savela
Vilinä ja vilske vain jatkuu Turun suunnalla, eivätkä kuohut ota asettuakseen. TPS:n peli hakee vielä uomiaan, pelaajien otteista puuttuu tasaisuutta, eikä yksikään ole löytänyt parasta mahdollista tasoaan. Näitä seikkoja heijastelevat myös TPS-pelurien joulutodistukset.

Maalivahdit

31 Kristian Järvinen

Järvisen asema on ollut juuri niin vaikea, kuin ennalta saattoi arvata. Startteja on tilille kertynyt kolme, eikä nuorelle vahdille ole siunaantunut kovinkaan onnistuneita iltapuhteita. Valopilkkuna uran ensimmäinen voitto KalPaa vastaan, muuten jätetty melko yksin pelaamissaan otteluissa ja myös helppoja maaleja on selän taakse livahtanut. Selkeä kakkosvahti, jonka peliminuutit tulevat olemaan jatkossakin harvassa...

35 Teemu Lassila

...toisaalta Järvisen pelaamattomuudella on selvä syy, sillä Lassila on TPS:n arvokkain yksittäinen pelaaja. Alkukaudesta Lassila pelasti yksin joukkueelleen pisteitä. Hieman ennen valmentajanvaihdosta taso hieman notkahti, mutta sittemmin Lassila on palannut huipputasolle. Heikkoudeksi arvioitu hermokontrolli on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pitänyt mainiosti. Ainoat kauneusvirheet TPS:n kiistattoman ykkösveskarin pelaamisessa ovat taipumus torjua paljon kiekkoja eteensä sekä satunnaiset sijoittumisvirheet.

Puolustajat

4 Tomas Mojzis

Parin vuoden takainen huippuvahvistus ei ole vielä päässyt entiselle tasolleen. Mojzis pärjää kaksinkamppailuissa mainiosti, mutta kiekollisessa pelissä panos on jäänyt vielä vajaaksi. Mojzis voisi myös laukoa enemmän. Lisäksi Mojzis on yllättävän herkkä kiekonmenetyksille alimpana miehenä.

16 Steven Seigo

Toista kauttaan Turussa pelaava Seigo on saanut mukavasti vastuuta, mutta tehoja voisi olla enemmänkin. Uskaltaa pitää kiekkoa ja hyökkäyspäässä tekee oivaltavia nousuja, mutta viimeinen terävyys ratkaisupaikoissa vielä uupuu. Vaikka Seigo onkin profiililtaan enemmän hyökkäävä pelaaja, eikä ole joukkueen voimakkain pakki, niin nuori kanukki ei laista kamppailuista ja peliälynsä ansiosta usein onnistuu viemän kiekon kookkaammiltakin vastustajilta.

20 Niklas Friman

Toisen polven liigapakki sai vanhalta valmennusjohdolta luottoa kauden alusta lähtien, mutta Miika Elomon tultua ruoriin Frimanin vastuu väheni hiljalleen. Frimanin kehitys näyttää polkevan hieman paikallaan. Jalkanopeuden puutteen lisäksi Frimanilla ei ole suuria puutteita, mutta ei erityisiä vahvuuksiakaan. Kehitys polkee hieman paikallaan, eikä kova kilpailutilanne lupaa minuutteja jatkossakaan. Parasta aikaa Friman on lainalla Mestiksen TUTOssa.

22 Markus Seikola

Seikolan ura oli jo lähellä loppua, kun leikattu lonkka alkoi oireilla jäätreeneissä. Pitkä kuntoutus on kuitenkin historiaa ja moninkertainen pakkien maalikuningas on palannut pelaavaan kokoonpanoon yli vuoden tauon jälkeen. Ruostetta on vielä ja Seikolaa ajetaan rauhassa sisään. Kokenut pakki ei ole vielä pelannut perättäisinä päivinä. Seikola pelaa yksinkertaisesti eikä ole vielä päässyt kunnolla käyttämään kovaa kutiaan, mutta hän osaa toimittaa kiekkoa maalille. Seikolan rooli kasvanee kauden mittaan.

25 Veli-Matti Vittasmäki

Myös Vittasmäki joutui lonkkavamman takia käymään läpi pitkän kuntoutuksen. Heikon viime kauden jälkeen Vittasmäki on pelannut hyvää peruspeliä, eikä yritä mitään, mitä ei osaa. Vaikka Vittasmäki ei ole millään lailla pettänyt ja on ikäänsä nähden jo varsin kokenut pelaaja, niin paikka pelaavassa kuusikossa ei ole millään lailla selviö. Vittasmäki on kuitenkin tasapäisesti taistelemassa kolmosparin paikasta.

26 Miro Keskitalo

Jokereista siirtynyt lupaava juniori pääsi pelaamaan muutaman pelin, mutta hyppäys miesten peleihin oli vielä liian kova. Joutui juoksemaan oman miehensä perässä omalla alueella ja joutui rikkomaan pitääkseen vastustajat pois paikoilta. Ensi kaudella uusi yritys.

40 Niko Karhu

Karhulla on eväitä liigatason puolustavaksi pakiksi. Hän on iso ja oikealla tavalla ilkeä, mutta töitä on vielä paljon edessä, mikäli mielii liigapaikkaa tulevaisuudessa vallata. Suurimmat ongelmat liikkeessä ja sijoittumisessa. Kiekollisessa pelissä Karhu ei myöskään ihmeitä esitä, mutta eipä sitä hänen kaltaiseltaan pelaajalta tule odottaakaan. Karhu kasvaa loppukauden korkoa TUTOn paidassa.

42 Arto Laatikainen

Konkaripakki poikkesi Turussa pätkäsopimuksella, muttei vakuuttanut jatkosopimuksen arvoisesti. Tuntuma oli kateissa, eikä lopulta ollut muuta kuin täytemies. Sai vähän myöhemmin Kärpiltä tilaisuuden, käytti sen ja pelaa loppukauden Oulussa.

47 Matias Pulli

Pelityyliltään melkoisesti Petteri Nummelinia muistuttava Pulli sai alkukaudesta vastuuta loukkaantumisten myötä. Liigapaikan valloittaminen jäänee tällä kaudella haaveeksi, lupaavista otteista huolimatta, sillä vamma on pitänyt Pullin sivussa jo parisen kuukautta. Lisäksi koventuneen kilpailutilanteen myötä Pulli pelannee tervehdyttyään lähinnä A-nuorten puolella.

54 Mikko Lehtonen

Pullin tavoin sai tilaisuutensa heti kauden alusta sairastuvan ollessa täynnä. Aloitti epävarmasti, mutta loukkaantumissuman myötä sai tarvitsemaansa aikaa ja otteet miehistyivät nopeasti. Nousi jopa ykköspariin ja on ollut TPS-miehistön positiivisin yllättäjä. Kokeneemmat ovat hiljalleen ajaneet Lehtosen edelle ja hän käväisi jo kokoonpanon ulkopuolellakin. Saanut sittemmin luottoa myös uudistuneelta valmennusjohdolta ja taistelee kovasti kolmosparin paikasta ollen pelillisesti hieman Vittasmäkeä edellä.

67 Simon Gysbers

27-vuotias kanadalainen on TPS:n selkeä ykköspakki. Gysbers avaa peliä hyvin ja pitkälti ulottuvuutensa ansiosta on omalla alueella todella vaikea kierrettävä. Taso laskee välillä kovissa peliruuhkissa, mutta siitä huolimatta ollut TPS-pakiston varmin suorittaja. Tätä kuvastaa myös peliaika. Gysbers urakoi koko liigan pakeista viidenneksi kovimpia minuutteja. Muiden TPS-pakkien tavoin voisi käyttää pätevää laukaustaan paljon useamminkin.

87 Jakub Nakladal

Nimekkäällä tšekillä kesti yllättävän kauan päästä kunnolla liigavauhtiin kiinni. Profiililtaan puolustuspään luuta, joka ei kavahda kiekollistakaan peliä. Aloitti merkkausvirheillä, mutta parantanut koko ajan. Viime aikoina on nähty väläyksiä myös kiekollisesta osaamisesta. Laukaus jää liian usein piippuun. Nakladal tulee olemaan tärkeä pelaaja kevätkaudella, mikäli jatkaa yhä nousevalla käyrällä.

Hyökkääjät

10 Otto Karvinen

Tyylipuhdas nelosketjun hyökkääjä. Laittaa itsensä likoon joka vaihdossa. Taklaa, hämmentää ja uhrautuu etenkin alivoimalla. Kiekollisesti rajoittunut, muttei myös yritäkään ihmeitä. Voisi tuoda vielä enemmän lisäarvoa ajamalla useammin röyhkeästi maalille. Nyt liikkuu hyökkäysalueella turhankin laajalla säteellä.

17 Tadas Kumeliauskas

Liettualaisen työmoraali on huippuluokkaa ja hontelosta olemuksestaan huolimatta pitää puolensa väännöissä. Väläyttelee hyökkäyspään potentiaaliaan, mutta tekee pisteensä ryppäissä ja katoaa kuvasta useaksi otteluksi. Pääsi hyvään vireeseen ennen epäonnista loukkaantumistaan. Ennen sivuun joutumistaan napsi myös aloitusvoittoja samaan tahtiin liigan kärkisenttereiden kanssa. Paluuaikataulu arvoitus.

18 Julius Vähätalo

Raamikas ja potentiaalinen sentteri ei ole päässyt viime kauden tasolleen. Raataa alivoimalla ja täyttää paikkansa nelosketjussa, muttei ole onnistunut ansaitsemaan peliaikaa luontaisella pelipaikallaan, vaan on joutunut laidalle. Kehityksen kannalta nelosketjun laita ei välttämättä ole Vähätalolle se optimaalisin ruutu.

19 Ryan Lasch

TPS:n hyökkäyspelin sielu ja tärkein kenttäpelaaja. Pieni koko rajoittaa hieman, mutta korvaa fyysiset puutteet rautaisella asenteella. Puolustaja ei voi koskaan hengähtää helpotuksesta, jos Lasch on lähellä. Lasch on turhan epäitsekäs, sillä hakee liiankin säännönmukaisesti syöttöä ketjukaverille. Luottaa liikaa samoihin temppuihin, eikä käytä tuhoisaa laukaustaan läheskään tarpeeksi.

27 Marko Virtala

Yleispelaaja, joka on parhaimmillaan alempien ketjujen rikkovana pelaajana ja alivoimalla. Pystyy stunttaamaan tarvittaessa myös ylempänä, mutta vain tilapäisesti, koska kelvollisesta perustaitotasosta huolimatta ei ole järin hyvä viimeistelijä, eikä myöskään järjestelijä. Ideaalitilanteessa häneltä ei tehoja odotetakaan. Asenne on moitteeton ja tekee pyyteetöntä työtä joukkueen eteen.

29 Matias Sointu

Alkukaudesta Sointu näytti vain tyytyvän pienempään kolmosketjun rooliin. Hän surffaili pelin ulkopuolella ja näytti jo vahvasti hutihankinnalta. Sointu on yksi pelaajista, joka hyötyi valmentajanvaihdoksesta eniten. Sointu on saanut Elomolta paljon enemmän vastuuta ja uudistunut pelityyli palvelee liukkaan laiturin vahvuuksia paljon paremmin. Erityisesti hyökkäyspäässä Sointu on osoittautunut erittäin hyväksi kiekonriistäjäksi. Osumatarkkuus ja yleinen terävyys maalipaikoissa voisivat toki aina olla paremmalla tasolla.

32 Lauri Tukonen

Tukosen epäonni näyttää valitettavasti jatkuvan. Ensin pitkään sivussa sairauden vuoksi ja nyt rasitusvamma pitää miehen sivussa viikkoja. Rikkonaisen kauden myötä terveenäkin joutunut hakemaan rooliaan ja viimeisimmällä terveellä jaksollaan tuhlaili paikkoja erittäin paljon. Ehti silti tehdä mukavasti pisteitä. Jos vain pysyisi terveenä, olisi TPS:n tärkeimpiä pelaajia suoraviivaisuutensa ja röyhkeytensä ansiosta. Tukosen ja TPS:n onneksi kautta on vielä paljon jäljellä.

41 Oskari Siiki

Erottuu tavallaan edukseen muista tämän ja viime kausien TPS-junioreista laukaisuhanakkuudellaan. Ampuu kuitenkin kaukaa ja turhan hätäisesti. Lisäksi on liigapeleihin vielä auttamattoman köykäinen. Isommat vastustajat pitävät hänet turhan helposti pois paikoilta ja irti kiekosta. Uskaltaa kuitenkin yrittää pelata vahvuuksillaan, mistä pisteet. Toistaiseksi ei vain vielä pysty niitä liigatasolla hyödyntämään.

55 Teemu Lämsä

Lämsä on löytänyt kauden vanhetessa paikkansa nelosketjun keskeltä. Koska Lämsä ei pelaa erikoistilanteita, niin peliaika on jäänyt reilusti alle kymmeneen minuuttiin peliä kohden. Lisäksi TPS tiivistää usein peluutustaan pelin vanhetessa. Silloin Lämsä on ensimmäisiä, jotka siirtyvät penkin päähän. Toki vähällä vastuulla on turha odottaakaan mitään suurta kehitysaskelta. Asema voisi parantua huomattavasti, jos esiintyisi tasaisemmin aloituksissa. Lämsän aloitusprosentti on TPS-senttereistä selvästi huonoin.

56 Rasmus Kulmala

On ollut liigatasolla hyödyllinen alempien ketjujen pelaaja. Tällä kaudella otti sikäli askeleen eteenpäin, että päätös kokoonpanon ulkopuolelle pudottamisesta oli vaikeampi kuin aiempina kausina. Potentiaalia parempaankin olisi, mutta on aina jäänyt nokkimisjärjestyksessä jalkoihin, joten kehitys on jämähtänyt paikoilleen. Sai mahdollisuuden vastuullisempaan rooliin lähtemällä lainalle TUTOn riveihin.

60 Tero Koskiranta

Koskirannan kolmas kausi on tähän asti ollut TPS-uran paras. Aiemmilla kausilla Koskiranta on saanut aikaiseksi mukiinmenevät pistemäärät, mutta kumpanakin vuonna Koskiranta on äitynyt pistetehtailuun vasta, kun kausi on ollut käytännössä jo ohi. Nyt on toinen ääni kellossa ja pelihuumori on löytynyt jo syksyllä. Työmoraali on myös paljon kovempaa luokkaa kuin aiemmin. Silti kykyjä olisi vielä parempaankin, sillä taso hieman ailahtelee edelleen.

63 Niclas Lucenius

Lucenius ei jostain syystä nauttinut edellisen valmennusjohdon luottamusta ja jäi vähälle vastuulle kauden alussa. Tätä seurasi loukkaantuminen, joka teki kaudenalusta entistä synkemmän. Elomon otettua ohjat Lucenius on jälleen noussut TPS:n ykkössentteriksi. Aloitti vahvasti uuden valmennuksen alaisuudessa, mutta ennen joulutaukoa kärsi tehottomuudesta. Tuo TPS:n pelaamiseen paljon muutakin kuin pelkkiä tehopisteitä, sillä maineestaan huolimatta Lucenius voittaa paljon kiekkoja omalla alueella ja puolustaa säntillisesti. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että ykkössentterin nimen kuuluu näkyä vielä useammin myös tulostaululla.

70 Radek Smolenak

Ristiriitainen pelaaja. Smolenak on hidas, melko laiska ja hosuu kiekon kanssa. Antanut lukemattoman määrän harhasyöttöjä keski- ja hyökkäysalueella ja ottanut useita kurittomia jäähyjä. Hakeutuu hyvin läpiajopaikkoihin, muttei hitautensa vuoksi ehdi pakeilta karkuun. Silti erittäin tärkeä pelaaja, koska osaa yhden asian todella hyvin. Smolenak kun sattuu olemaan yksi liigan vaarallisimpia pelaajia parin metrin säteellä vastustajan maalista. Hänet hankittiin maalintekijäksi ja niitä on kertynyt hyvä määrä, joten ei voi sanoa etteikö Smolenak tekisi juuri sitä, mistä hänelle maksetaan. Smolenak hyödyttäisi joukkuetta vielä enemmän, jos kiekkoa ei pelattaisi hänen kauttaan eteenpäin vaan se pelattaisiin entistä useammin hänelle vasta vetopaikkaan.

84 Ilkka Pikkarainen

Alkukaudesta Pikkaraisella läikkyi hieman yli, eikä sopivaa roolia tuntunut löytyvän. Sittemmin Pikkarainen on päässyt keskittymään jääkiekon pelaamiseen ja on ansainnut saamansa vastuun. Pistepotentiaalia on vielä roimasti enemmänkin. Pelaa isona ja fyysisenä hyökkääjänä maalin läheisyydessä, kuten asiaan kuuluu, mutta ajoituksissa niin maskien, ohjureiden kuin paluukiekkojenkin suhteen vielä parannettavaa. Pikkarainen on liian usein väärässä paikassa väärään aikaan. Kaiken kaikkiaan kauden ensimmäinen puolisko ollut kuitenkin nousujohteinen.

96 Mikko Rantanen

TPS:n juniorityön tuorein helmi pelaa ihailtavalla asenteella vaihdosta toiseen. Isokokoisen hyökkääjän pelaamista katsellessa monesti unohtuu, että kyse on hädin tuskin täysi-ikäisestä pojasta. Pelkkä hyvä kahden suunnan suorittaminen ei kuitenkaan riitä, vaan huippulupaukselta on lupa vaatia enemmän. Väläyttelee valtavaa hyökkäyspään potentiaaliaan, mutta ei ole ratkaisupaikoissa vielä riittävän itsekäs ja röyhkeä. Sai juuri ennen joulutaukoa vihdoinkin maalitilinsä auki. Seuraava askel olisi vallata kärkiketjun paikka pysyvästi. Siihen vaaditaan vielä nähtyä tehokkaampaa pelaamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle