TPS-Tappara: Menestyksen nälkä kohtaa voittamisen kulttuurin - sarjan ratkaisu piilee otteluiden loppuhetkillä

LIIGA / Artikkeli
Tapparan ja TPS:n välieräsarjasta odotetaan tasaista.
Kuva © Jarno Hietanen
Takavuosien kestomenestyjä TPS saa vastaansa hallitsevan tuplamestarin Tapparan kiihkeässä välieräsarjassa.

Liigan jättiläisiin kuuluvien TPS:n ja Tapparan kohtaaminen pudotuspeleissä toteutuu vihdoin, kun joukkueet ottavat toisistaan mittaa välierissä. Runkosarjassa TPS voitti joukkueiden kaikki neljä keskinäistä kohtaamista.

TPS-toimituksen Olli Tiihonen ja Tappara-toimituksen Eveliina Laine ennakoivat tulevaa sarjaa ja pohdiskelivat ratkaisukohtia.

Tapparan trap asettaa haasteita TPS:n avauspelille

Tiihonen: TPS:n avauspeli oli vajavaista puolivälieräsarjassa SaiPaa vastaan. Avauspelistä puuttui liike ja ajoitukset olivat pielessä. Tämän seurauksena aiheutui useita vaarallisia kiekonmenetyksiä sekä maalipaikkoja. Lisäksi turkulaiset joutuivat pelaamaan ilman kiekkoa, mikä ei ole heidän vahvuutensa.

Välieräsarjassa avauspeliin on tultava parannus, sillä Tapparan trap on parempi kuin SaiPan. TPS:n viisikot varmasti käyvät läpi, kuinka liike pidetään yllä ja ajoitukset saadaan osumaan kohdilleen. Toimiva avauspeli antaa edellytykset hyökkäyspelille, joka on TPS:n kulmakivi.

Laine: Tappara on viime kausien aikana tullut tunnetuksi keskialueen trap-pelaamisestaan. Parhaimmillaan joukkue sumputtaa keskialueen niin tiivisti, ettei vastustajan avauspelaamisesta tule mitään. Ilmiö oli havaittavissa myös Tapparan ja KalPan välisessä puolivälieräsarjassa, jossa KalPa oli ajoittain neuvoton Tapparan trapin edessä.

Välieräsarjassa Tappara saa kuitenkin vastaansa TPS:n, jolta löytyy huomattavasti kuopiolaisjoukkuetta laajempi materiaali niin hyökkääjien kuin peliä avaavien puolustajienkin osalta. TPS tuskaili SaiPaa vastaan avauspelinsä kanssa, mutta Tapparan koko viisikon on silti puolustettava entistä tiiviimmin, jotta se pystyy vastaamaan turkulaisten tarjoamaan haasteeseen.

Voittamisen kuttuuri ja menestymisen nälkä vastakkain

Laine: Tappara eteni kuluvana keväänä peräti kuudetta kertaa perättäin välierävaiheeseen ja se jahtaa jo kolmatta perättäistä mestaruuttaan. Nykyisen joukkueen pelaajista yli kymmenen oli viime keväänä mukana voittamassa Suomen mestaruutta. On siis sanomattakin selvää, että sekä itse joukkueessa että koko organisaatiossa on yllin kyllin voittamisen kulttuuria.

Voittamiseen tottuneen ryhmän kohdalla pieni kysymysmerkki onkin lähinnä se, kuinka kovasti joukkue janoaa mestaruutta tänä keväänä. Kanada-malja on eittämättä Tapparankin tavoite, mutta onko se valmis tekemään kaikkensa sen eteen?

Pelaajahaastatteluiden ja värikkään KalPa-puolivälieräsarjan perusteella on, mutta tamperelaisten menestyshaaveet joutuvat todelliseen testiin TPS:ää vastaan, jota Tappara ei kyennyt runkosarjassa voittamaan kertaakaan.

Tiihonen: TPS:n voittamisen kulttuuri sijoittuu 90-luvulle sekä 2000-luvun alkuun. Nykyisellä TPS:llä ei ole voittamisen kulttuuria, mutta menestyksen nälkää ja intoa senkin edestä. Turkulaisten kokoonpano on juuri oikeanlainen nujertamaan tuplamestari Tappara välierissä.

TPS:n kokoonpanossa on peräti viisi A-juniori-ikäistä pelaajaa, jotka ovat ryminällä nousseet Liiga-kahinoihin. Näihin kuuluu NHL:n ovia kolkutellut Olli Juolevi. Lisäksi TPS:llä löytyy varsinaisia konkareita, kuten Eric Perrin ja Tomi Kallio. Konkarit kykenevät ottamaan joukkueen reppuselkään ja ratkaisemaan pelejä silloin, kun nuorisokaarti ei pysty. 

Ainoa lovi TPS:n kokoonpanossa on Henrik Tallinder, joka on loukkaantumisen vuoksi sivussa loppukauden. Kuudennen puolivälieräpelin kesken jättänyt Ilkka Heikkinen harjoitteli joukkueen mukana tiistaina.

Nuorten into sekä halu menestyä ruokkivat varmasti jo aiemmin menestyneiden kiekkoilijoiden mahat nälkäisiksi. 

Tappara suli ratkaisuhetkillä, TPS nousi - pelimiehen kymppi ratkaisee

Tiihonen: Puolivälieräsarjan päätöserissä TPS oli poikkeuksetta parhaimmillaan. Turkulaiset nousivat päätöserässä kaksi kertaa kahden maalin takaa tasoihin ja ohi. Kaksi kertaa voitto SaiPasta irtosi myös jatkoerässä.

TPS:n ainoa lipsahdus sattui kuudennessa ottelussa, kun lappeenrantalaiset tasoittivat pelin viimeminuuteilla. Toisaalta neljännesfinaalien kahdessa häviöottelussakin TPS:n paras erä oli juuri viimeinen.

Turkulaisten konkarit ottavat roolia ratkaisuhetkillä, ja sytyttävät samalla muunkin joukkueen taisteluun. TPS:n on syytä keskittyä pelin alkuihin, jotka olivat heikkoja puolivälierissä. "Pelimiehen kympin" vanhat ketut taitavat.

Laine: On totta, että Tapparalta nähtiin KalPa-sarjassa sille epätyypillisiä sulamisia päätöserissä, kun joukkue päästi kahdesti kolme ja kerran kaksi maalia viimeisessä erässä. Molemmat sarjan aikana kärsimänsä tappiot Tappara kärsikin juuri päätöserän sulamisiensa takia.

Jos kyseessä olisi mikä tahansa muu joukkue kuin Tappara, ei asia herättäisi juurikaan ihmetystä. Sen sijaan kun kyseessä on jo aiemmin mainitusta trap-pelaamisestaan ja pelin jäädyttämisestä johtoasemassa tunnettu hallitseva mestarijoukkue, on asia syytä nostaa esiin.

Kyse lienee vain prosessiin kuuluvasta "koneen yskähtelystä", mutta selittävä tekijä voi löytyä myös pelikurin rakoilusta, joka on läpi kauden ollut ailahtelevampi kuin viime kausina. Joka tapauksessa Tapparalla ei ole nukahduksiin enää varaa, sillä kuten puolivälierissä nähtiin, rankaisee TPS lepsuilusta armottomasti.

Lopputulosveikkaukset:

Tiihonen: TPS voittaa sarjan kotiedun turvin 4−3

Laine: Tapparan kokemus ratkaisee seitsemännessä ottelussa sarjan tamperelaisille voitoin 3-4

» Lähetä palautetta toimitukselle