TPS ja HPK aloittavat nuorten finaalit − Virta ja Rantanen iskevät yhteen

Muut Sarjat / Artikkeli
TPS aloittaa finaalit kotonaan.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Nuorten SM-liigan finaaleissa kohtaavat keväällä 2015 TPS ja HPK. Paria voidaan pitää pienenä yllätyksenä, sillä joukkueet olivat runkosarjassa viides ja kuudes. Laatua joukkueista ei kuitenkaan puutu yksilöiden eikä pelitavan suhteen.

Lauantaina käynnistyviin nuorten SM-liigan finaaleihin ei ole selkeää ennakkosuosikkia. Paras viidestä -sarjaan lähtevät TPS ja HPK päätyivät runkosarjassa sijoille viisi ja kuusi vain kolmen pisteen erolla toisiinsa. Runkosarjassa voitot menivät HPK:lle 2-1. Ennakkoon vastakkain sarjassa on kaksi hyvin kiekollista joukkuetta.

TPS pärjää etenkin riistoista aikaansaaduissa vastahyökkäyksissä

TPS:n peli perustuu etenkin riistoista tuleviin nopeisiin hyökkäyksiin ja niiden kautta onnistuviin suoriin hyökkäyksiin tai pitkiin pyörityksiin vastustajan päädyssä. Puolinopeat ja nopeat hyökkäykset toimivat parhaiten.

TPS:n viisikko reagoi etenkin keskialueen riistoihin hyvin. Kiekko kulkee suurella itseluottamuksella pelaajalta pelaajalle, kun TPS on pelissä kiinni. TPS on hyvä vastahyökkäysjoukkue, joka karvaa rohkeasti ja aggressiivisesti.

Huonoina hetkinä TPS:n peli menee pakottamiseksi ja yksinyrittämiseksi. Kokonaisuutena peli on kuitenkin ollut erittäin hyvin uomissaan. Bluesia vastaan TPS rikkoi vastustajansa kiekollista pelaamista pistämällä kovaa painetta espoolaisten puolustukseen ja kiekonhallintaan.

TPS luottaa Georgijeviin.
TPS luottaa Georgijeviin.
Kuva © Timo Savela

HPK:n vahvuutena kiekkokontrolli

HPK:n aseena loppukauden huikean vireen taustalla on ollut viisikkopelin tiiviys ja vankka kiekkokontrolli. Kerhon pakistosta löytyy hyvin taitoa maltilliseen pelinavaukseen, ja viisikkopelin toimiessa hyökkäykset käynnistyvät mutkattomasti ja ryhdikkäästi.

Viisikko pyrkii yleensä tekemään itsensä mahdollisimman helposti pelattavaksi. Peliä avaavalla pelaajalla on yleensä aina 2-3 suuntaa mihin syöttää. Myös puolustuspelissä on yhteistyötä.

Osaavat pakit ja kiekkokontrolli auttavat myös puolustuspeliä, sillä kylmähermoinen ja maltillinen pelaaminen omassa päässä rikkoo vastustajan hyökkäysjaksoja. Pelin virtaus kääntyy silloin HPK:lle. HPK on onnistunut pudotuspeleissä saamaan kiekkoa hyvin kuljettamalla alueelle, vaikka etenkin Ässät sai paikoittain sumputettua peliä omalle siniviivalleen.

Kiekkoa pelataan useimmiten laiturin kaistaa kuljettaen alueelle, mutta välillä joukkue heittää kovan päätykiekon tai joku kiekollisemmista pelaajista (kuten Virta tai parhaat puolustajat) kiepauttaa kiekon keskikaistalta kuljettaen alueelle.

Nimekkäiden ykköstähtien taisto

TPS:n ehdottomasti nimekkäin pelaaja on edustusmiehistöstä avuksi saapunut Mikko Rantanen, jolle odotetaan varhaista varausta ensi kesän varaustilaisuudessa. Parhaimmillaan vastustajaa kieputteleva Rantanen on tehnyt seitsemän pistettä pelaamissaan neljässä pudotuspelissä.

HPK:n vastine ykköstähdeksi on nuorten SM-liigan pistepörssin kuluneen kauden kakkonen Patrik Virta. Virta on iskenyt tehot 10+4 pelaamissaan yhdeksässä ottelussa. Virran laidoilla ykkösketjussa pelaavat joukkueen henkisen puolen johtajatyyppi ja huumoria ylläpitävä Julius Valtonen (2+5) sekä Liigankin puolelta tuttu Santeri Vuoti (4+8). Myös Vuoti pitää tarpeen tullen ääntä pukukopissa.

TPS:n Eemeli Eronen (0+5) on joukkueensa ykköspakki. Yhdessä Miro Keskitalon kanssa kaksikko muodostaa päävalmentaja Mikko Haapakosken luottoparin. Erosta odotellaan edustusjoukkueen avausmiehistöön ensi syksyksi, ja nuorukainen ehti jo tänä keväänä viiltää ensiviiltonsa edustusjoukkueen pelaamiin kaukaloihin.

HPK:n tehokkaimpia puolustajia ovat olleet Markus Niemeläinen ja Matias Haaranen. He pelaavat eri ketjuissa, mutta kaksikosta molemmat ovat ehtineet kerätä useamman tehopisteen tähän mennessä. Haaranen ehti pelata Liiga-kauden lopussa myös aikuisten joukkueessa. Hänen ihailtava syöttövarmuutensa ja hyvä luistelut antavat toivoa edustusjoukkueeseen pääsemiselle jatkossakin.

Virta johtaa pudotuspelien pistepörssiä.
Virta johtaa pudotuspelien pistepörssiä.
Kuva © Jarno Hietanen

Seuraa heitä - mustia hevosia ja potentiaalia

TPS:ltä tasoaan voivat nostaa vielä ainakin Elias Karvonen, Tarmo Reunanen ja Manu Honkanen. Ykkösketjun keskellä pelannut Karvonen on esiintynyt hyvin mutta tehottomasti, ja kasassa onkin vasta kaksi syöttöpistettä kuudessa ottelussa. Karvosen peli on ajautunut ajoittain yksin yrittämiseksi.

Reunanen on pelannut lähinnä seitsemäntenä puolustajana, mutta viimeisessä välieräpelissä Reunanen oli yksi joukkueensa pirteimmistä. Honkasen kausi on ollut vaikea. Kiekollinen itseluottamus on ollut kateissa, mutta pudotuspeleissäkin Honkanen on esiintynyt taistelevana johtajana. Potentiaalia on tiukan paikan ratkaisuihin.

HPK:n puolelta tehoja ovat iskeneet varsin tasaisesti etenkin kaksi ensimmäistä kenttää. Etenkin Harri Kainulaisen johtama kakkoskenttä on nostanut esimerkillään päätä viime otteluissa. Ismo Nikkinen on puolestaan pelaaja, jonka fyysinen pelityyli voi upota katsojiin vielä vuosikausiksi eteenpäin.

Eetu Tuulolan tilanne ennen finaaleja on epävarma. Salon mukaan Tuulola on ollut kipeä, muttei loukkaantunut. Hienon tulokaskauden pelannut Tuulola on kerännyt kuusi tehopistettä pelaamissaan pudotuspeliotteluissa tänä keväänä.

Maalivahdeissa taistoa käyvät TPS:n Liiga-joukkueestakin tuttu Aleksandar Georgijev ja HPK:n Joonas Toivonen. Georgijevin torjuntaprosentti on tähän mennessä pudotuspelien toiseksi paras. HPK:n puolella Toivonen ehti parantaa otteitaan etenkin välierien loppupuolella. Otteet Ilves-sarjan neljännessä ja viidennessä ottelussa olivat paikoittain ilmiömäisiä.

Otteluohjelma, nuorten SM-liigan finaalit 2015, paras viidestä

21.03.2015 16.00 TPS - HPK
22.03.2015 16.00 HPK - TPS
24.03.2015 18.30 TPS - HPK
26.03.2015 HPK - TPS (tarvittaessa)
28.03.2015 TPS - HPK (tarvittaessa)

» Lähetä palautetta toimitukselle