Torpedo Nižni Novgorod - suomalaiset joukkueen selkärankana

KHL / Artikkeli
Juuso Hietanen on koko sarjan puolustajien eliittiä.
Kuva © Torpedo Nižni Novgorod - http://www.hctorpedo.ru/
Reilun miljoonan asukkaan Nižni Novgorod on Venäjän viidenneksi suurin kaupunki. Kaupungissa pelaa KHL:n keskikastiin vuosia rahoitukseltaan kuulunut Torpedo. Viime kaudella seurassa oli tekemisen meininkiä ja kesän vähäinen vaihtuvuus lupaa hyvää myös tulevalle kaudelle. Kesän suurin muutos liittyy konferensseihin, kun Torpedo siirtyi itäisestä konferenssista läntiseen.

Torpedo oli läntisessä konferenssissa menneellä kaudella upeasti viides ja vain maaliero erotti sen kotiedusta pudotuspeleihin. Torpedo oli siitä harvinainen joukkue, että se kaatoi SKA Pietarin sekä vieraissa että kotona. Tuo kuvaa hyvin joukkueen vahvaa runkosarjaa.

Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimineen tulisieluisen Peteris Skudran alaisuudessa joukkueella oli erinomainen ykkösketju ja muutenkin joukkue puhalsi vahvasti yhteen hiileen. Pudotuspelien avauskierroksella Torpedon hyvä kausi sai kuitenkin tylyn päätöksen, kun se hävisi Ufalle sarjan 3-4. Tuota sarjaa Torpedo johti jo 2-0, kun se voitti kaksi vieraspeliä putkeen.

Tulevan kauden pelaajamateriaali on hyvin pitkälle viime kauden tasoa muutoksista huolimatta. Materiaalinsa puolesta Torpedo on matkalla jälleen pudotuspeleihin, mutta helppoa se ei tule olemaan. Entinen NHL-maalivahti Skudra vaikuttaa valmentajalta, joka onnistuu viemään seuran pitkälle.

Maalivahdit:

Ivan Kasutin

Georgi Gelashvili

Torpedo lähtee tulevaan kauteen samalla maalivahtikaksikolla, jolla se päätti menneen kauden. Ainoastaan "ylimääräiseksi" jäänyt Valko-Venäjän maajoukkuevahti Vitali Koval vaihtoi maisemaa. Hän siirtyi Ufaan.

Seura hankki 27-vuotiaan Ivan Kasutinin kesken kauden Severstalista. Hän ottikin erinomaisilla otteillaan runkosarjan loppupuolella ykkösvahdin paikan pudotuspeleihin, mutta ei pystynyt hinaamaan joukkuetta avauskierrokselta jatkoon. Häneen Torpedo ei kuitenkaan kaatunut. Kasutin on pelannut viime vuosina melko ailahtelevasti KHL:ssä, mutta on parhaimmillaan loistava maalivahti.

Toista kauttaan seurassa aloittava tulisieluinen Georgi Gelashvili pelasi ennen Nizhni Novgorodiin saapumistaan yhteensä viisi kautta KHL:n isoissa seuroissa Lokomotivissa ja Magnitogorskissa. Menneellä kaudella Gelashvili pelasi Torpedossa 20 peliä torjuntaprosentilla 93.9. Hän jäi kuitenkin pudotuspeleissä Kasutinin varjoon.

Gelashvilin näytöt viime vuosilta ovat vakuuttavammat, mutta Kasutinin vahva loppukausi nosti hänen osakkeitaan seurassa. Hyvin tasavahva kaksikko, joten peluutuskin herrojen osalta lienee tulevalla kaudella tasaista. Molemmat ovat näyttäneet tasonsa KHL:ssä ja pystyvät kantamaan ykkösvahdin viittaa isossakin seurassa.

Puolustajat:

Juuso Hietanen (FIN) - Pavel Valentenko

Anton Babtšuk - Vadim Homitski

Mihail Grigorjev - Vladimir Denisov (BLR)

Sergei Bernatski

Puolustus ei ole kokenut kesän aikana juurikaan muutoksia. Merkittäviä lähtijöitä ei ole yhtään, sen sijaan seura hankki Ufassa menneellä kaudella pelanneen Anton Babtšukin. Torpedolla on siis jalkeilla entistä kovempi puolustuskalusto.

Seuran puolustuksen liiderinä jatkaa tulevallakin kaudella Suomen maajoukkueen luottopuolustaja Juuso Hietanen. Tuleva kausi on hänelle neljäs peräkkäinen seurassa. Erinomaisista kiekollisista taidoistaan KHL:ssä tunnettu Hietanen oli menneellä kaudella pakkien pistepörssin kakkonen tehoilla 10+22=32. Hänen merkityksensä seuralla korostuu varsinkin ylivoimalla, vaikka ylivoimalle tarjontaa riittää. Hietanen on kehittynyt Torpedossa ja kantanut vuodesta toiseen isoa roolia. Voidaan perustellusti väittää, että suomalainen on tätä nykyä koko sarjan parhaita puolustajia, sillä hän ei ole mikään heittosäkki myöskään omassa päässä.

Seurassa on kovaotteisia puolustajia Vadim Homitskin, Pavel Valentenkon ja Vladimir Denisovin johdolla. Homitski on seuran kapteeni, joka on ilkeä ja fyysinen puolustaja. Hänen periksiantamattomasta asenteestaan voisi moni ottaa oppia. Kuuden KHL-kautensa aikana Homitski ei ole montaa maalia tehnyt, mutta on jaellut kovia taklauksia sitäkin enemmän.

Isokokoinen Valentenko on fyysinen pelaaja, joka on kiekollisenakin hyvä puolustaja. Hän teki viime kaudella 18 pistettä ja saa vastuuta varmasti ylivoimalla, vaikka Torpedolla riittää Babtshukin saapumisen myötä jonkin verran tarjontaa. Valentenko pelaisi isommissakin seuroissa isossa roolissa. Torpedossa hän on harjoituspelien perusteella Hietasen pakkipari.

Valko-Venäjän maajoukkuemies Vladimir Denisovkin on osa Torpedon jämäkkää pakistoa.
Kuva © Timo Savela

Valko-Venäjän maajoukkueen puolustuksen kärkinimiin kuuluva Denisov on kovaotteinen yleispuolustaja. Hän tuo fyysistä osaamista Homitskin ja Valentenkon tavoin joukkueen takalinjoille. Ei ole huono myöskään kiekollisessa pelissä.

Torpedolla on riveissään "köyhän miehen Hietanen", sillä 23-vuotias Mihail Grigorjev on varustettu hyvillä kiekollisilla taidoilla ja ennen kaikkea kyseessä on pelirohkea puolustaja. Hänellä on kuitenkin Hietaseen verrattuna lähes kaikki osa-alueet hieman perässä. Suurimmat ongelmat ovat puolustamisessa ja liian rohkeissa hyökkäysten tukemisessa, jotka jättävät puolustuksen haavoittuvaiseksi. Pienikokoinen puolustaja saalisti viime kaudella 14 pistettä.

Uusi kasvo Babtšuk on varustettu hurjalla laukauksella. Hän tuo Torpedon ylivoimaan yhden täsmäaseen lisää, vaikka Ufassa rooli jäi loppua kohden pieneksi. Tuo johtui varmasti pitkälti hänen virheherkkyydestänsä. Ukrainassa syntyneellä 30-vuotiaalla puolustajalla on allaan yli 300 NHL-peliä. Isokokoinen puolustaja hakee uutta nostetta uralleen vaisusti Ufassa sujuneen kauden jälkeen.

Torpedolla on kasassa laadukas, monipuolinen ja vahvistunut pakkikalusto. Grigorjev ja Hietanen ovat puolustuksen kiekollisen pelin moottorit. Fyysistä voimaakin puolustuksesta löytyy kiitettävästi. Ylivoimalle on vielä lisäksi tarjolla Babtšukin kaltainen räjähtävän lyöntilaukauksen omaava pelaaja. Jospa se vetokin vielä osuisi maalipuiden väliin.

Sakari Salmisella on eväät todelliseksi KHL-tähdeksi.
Sakari Salmisella on eväät todelliseksi KHL-tähdeksi.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Hyökkääjät:

Sakari Salminen (FIN) - Jarkko Immonen (FIN) - Wojtek Wolski (CAN)

Vadim Krasnoslobodtsev (KAZ) - Vladimir Galuzin - Petteri Nokelainen (FIN)

Dmitri Kazionov - Maksim Potapov - Sergei Demagin (BLR)

Viktor Drugov - Jevgeni Beluhin - Vjatšeslav Kulemin

Torpedon hyökkäyksestä lähti kaksi tärkeätä palasta, kun Jevgeni Skatškov ja Denis Paršin vaihtoivat maisemaa. Muita mainittavia lähtijöitä ovat Krys Kolanos ja Aleksandr Kulakov. Tilalle on tullut Petteri Nokelainen, Sergei Demagin, Dmitri Kazionov, Viktor Drugov ja Jevgeni Beluhin. Hyökkäys on hieman heikentynyt, kun ratkaisuosastolta on lähtenyt kaksi tärkeää palasta eikä tulijoista oikeastaan kukaan ole heidän tasoaan.

Torpedolla oli loppukaudesta yksi koko sarjan kovimmista hyökkäysketjuista, jonka muodosti kolmikko: Sakari Salminen - Jarkko Immonen - Wojtek Wolski. Seura sai pidettyä heidät riveissään. Salminen oli ensimmäisellä KHL-kaudellaan erittäin hyvä ja sijoittui pistepörssissä tehoilla 18+29=47 kuudenneksi. Hän on erinomainen luistelija, huipputaitava, vaarallinen yksi vastaan yksi tilanteissa ja pelikäsitys sekä syöttötaito ovat hyvällä tasolla. Salmisella on kaikki eväät nousta sarjan parhaiden hyökkääjien joukkoon.

Immonen on pelannut vuosia KHL:ää ja on tasaisen varma suorittaja. Hän edusti neljä kautta suurseura Kazania ennen siirtoa Torpedoon. Kokenut suomalaissentteri on seuran ykkösketjun aivot ja hänen pelikäsitys ja syöttötaito ovat huipputasoa. Immosen laukaus on myös painava, mutta liike on varsin vaatimatonta. Tunnollinen, työteliäs ja rauhallinen sentteri.

Wolski tuli seuraan viime kesänä suoraan NHL:stä ja tehtaili heti 38 pistettä Immosen tavoin. Hän sopeutui nopeasti KHL:n maailmaan. Hyökkääjä on huipputaitava, nopea, ovela ja syöttötaito on hyvällä tasolla. Kolmikko muodostaa selkeän ykkösnyrkin Torpedolle. Wolski on kuin kotonaan isossa kaukalossa, jossa taidolle on enemmän tilaa ja aikaa. Huippuhyökkääjä.

Kärkinimien takaa nousee esiin kahdennentoista kautensa aloittava seuraikoni Maksim Potapov, joka voi pelata sentterinä tai laitahyökkääjänä. Erinomaisena harjoittelijana ja joukkuepelaajana tunnettu 34-vuotias hyökkääjä on joukkueen kasvot. Taitotasoltaan hän on varsin keskinkertainen KHL:ään, mutta asenne huippuluokkaa. Hänen piste-ennätyksensä KHL:ssä on 21 pistettä, joten ei voida puhua mistään ratkaisupelaajasta siinä suhteessa. Yhdeksän vuotta nuorempi pikkuveli Aleksei Potapov pelaa myös seurassa, mutta peliaika on varmasti kortilla.

Kärkinimien takana seuraavassa aallossa tulevat Kazakstanin maajoukkuepelaaja Vadim Krasnoslobodtsev ja numerolla kymmenen pelaava Vladimir Galuzin. Nimihirviö Krasnoslobodtsev on hyvä luistelija, röyhkeä ja taitotaso sekä syöttötaito ovat hyvällä tasolla. Hän saalisti viime kaudella tehot 7+21=28.

26-vuotias Galuzin on Maksim Potapovin tavoin pelannut pitkään seurassa. Hänelle tuleva kausi on kymmenes peräkkäinen Torpedon riveissä, toki välillä hakenut vauhtia farmisarjan puolelta. Hänen vahvuuksiaan ovat hyvä luistelu ja syöttötaito. Galuzin voi pelata laidalla tai sentterinä. Hän on Torpedon kärkinimiä huippuvaarallisen ykkösketjun takana.

Uusista hankinnoista nimekkäimmät ovat Petteri Nokelainen ja Valko-Venäjän maajoukkueesta tuttu Sergei Demagin. Brynäsissä 19 peliin seitsemän pistettä viime kaudella tehnyt Nokelainen on hyvä kahden suunnan hyökkääjä, jonka pelipaikkaa on vielä vaikea sanoa. Hän tulee olemaan alivoimapelin kulmakivi, joka on jo harjoituspeleissä nähty. Demagin ei taas ole erityisen hyvä pelaaja puolussuuntaan, mutta hänen pitäisi tuoda maalintekotaitoa joukkueeseen. Valkovenäläisen vahvin ase on hyvä laukaus, mutta ei hän mikään sateentekijä ole. Viime kaudella hän teki 32 peliin yhdeksän maalia ja 14 pistettä.

Seuran viimeisin hankinta oli Metallurg Magnitogorskissa Gagarin Cupin viime keväänä voittanut työteliäs kahden suunnan hyökkääjä Dmitri Kazionov. 14 minuuttia keskimäärin ottelua kohden Magnitogorskissa pelannut hyökkääjä voi pelata sentterinä tai laidalla. Hän teki toissa kaudella Magnitogorskissa 16 maalia. Kazionovin hankinta tuo leveyttä Torpedon hyökkäykseen.

Hyökkäystä täydentävät muun muassa Vladivostokissa pirteästi esiintynyt luisteluvoimainen Viktor Drugov, Vjatsheslav Kulemin, vasta 20-vuotias lupaus Daniil Zharkov, Donbassista saapuva Beluhin, viime kaudella väläytellyt energinen pörriäinen Roman Konkov, taitava Nikita Dvuretšenski ja Sergei Sentjurin.

Torpedon hyökkäys on menettänyt aivan sitä terävintä kärkiosaamista, mutta seura on tehnyt mielenkiintoisia hankintoja. Paperilla hyökkäys on hieman heikentynyt, mutta aika näyttää onko kentällä. Joukkue lepää paljon huippuvaarallisen ykkösketjunsa varassa. Ratkaisuosasto on hieman kapea, vaikka Kazionov tuo syvyyttä terävimmän kärjen taakse.

Yhteenveto:

Torpedon tilanne ei ole huono. Vaihtuvuus on pysynyt melko pienenä ja päävalmentajana jatkaa toista kauttaan tulisieluinen latvialainen Peteris Skudra. Seuralla on kaksi hyvän tason KHL-vahtia. Puolustus on vahvistunut viime kauteen nähden, mutta hyökkäys on sen sijaan menettänyt kärkiosaamista ja hieman heikentynyt. Torpedo on hieman liikaa loistavan ykkösketjunsa varassa verrattuna KHL:n parhaisiin seuroihin. Toisaalta Torpedon ykkösketju on huippuvaarallinen.

Arvio:

Konferenssi vaihtui idästä läntiseen, mutta sijoitus lienee hyvin lähellä viime kauden viiden sijan tasoa uudessakin konferenssissa. Etenee pudotuspeleihin, jopa kotietu mahdollinen. Sijoille 4-6

» Lähetä palautetta toimitukselle