Torpedo Nižni Novgorod - remontin kautta uuteen iskuun

KHL / Artikkeli
Juuso Hietanen on Torpedon luottopuolustajia.
Kuva © Torpedo Nižni Novgorod - http://www.hctorpedo.ru/
Torpedo ei ole menestyksellä juhlinut, vaikka joukkue kuuluu materiaaliltaan KHL:n keskikastiin. Vain kaksi kertaa on Torpedo edennyt pudotuspeleihin, joten voidaan puhua KHL-historiassa materiaaliin nähden hieman alisuorittaneesta seurasta. Tulevaksi kaudeksi Torpedo siirtyy läntisestä konferenssista idän puolelle.
    
Torpedo Nižni Novgorod
Sijoitukset:
2012-2013 11. (länsi)
2011-2012 2. (länsi)
2010-2011 9. (länsi)
2009-2010 9. (länsi)
2008-2009 11.

Torpedo lähtee tulevalle kaudelle lähes täysin uusiutuneella joukkueella janoamaan sitä seuran historian kolmatta playoff-paikkaa. Voidaan sanoa, että seurassa ei ole juuri mitään samaa kuin viime kaudella. Niin suuri tuuletus on käynyt joukkueessa pelaajien osalta.

Maalivahdit

Vitali Koval (BLR)
Georgi Gelashvili

Torpedo on vahvistanut maalivahtiosastoaan hankkimalla kakkosvahtina Magnitogorskissa pelanneen tulisieluisen Georgi Gelashvilin. Joukkueella on nyt kaksi hyvän tason KHL-vahtia.

33-vuotias Vitali Koval on Valko-Venäjän paras maalivahti tällä hetkellä. Koval sai tekniikkaansa hiottua parempaan kuntoon vanhoilla päivillä maalivahtivalmentaja Jussi Parkkilan alaisuudessa Atlantissa. Viime kaudella Koval pelasi peräti 46 peliä, joiden torjuntaprosentti oli 91.3%. Todella rauhallisella tyylillä pelaava maalivahti on kova tekijä KHL:ssä.

Neljä vuotta Kovalia nuorempi Georgi Gelashvili kyllästyi rooliinsa Magnitogorskin kakkosvahtina ja vaihtoi maisemaa. Gelashvili saattaa toki kokea saman kohtalon Torpedossa, mutta todennäköisesti maalivahdit pelaavat pelit aika lailla 50-50.

Torpedolla on yksi koko KHL:n kovimmista maalivahtikaksikoista.

Puolustajat

Juuso Hietanen (FIN)-Vadim Homitski
Mihail Grigorjev-Pavel Valentenko
Aleksei Vasiljev-Sergei Bernatski
Aleksandr Jevsejenkov-Daniil Stainov

Torpedon hyökkäys on mennyt kesän aikana täydelliseen remonttiin, eikä joukkueen puolustuskaan ole säästynyt isoilta muutoksilta. Ykkösviulua soittaa seurassa kolmatta kauttaan aloittava erinomainen kiekollinen puolustaja Juuso Hietanen. Hietanen on tehnyt kahdella viime kaudella 23 ja 30 pistettä. Vastuu on suurta. Heikkouksia erinomaisella kiekollisella puolustajalla on toki puolustuspelaamisen kanssa, mutta hyvä liike auttaa puolustuspäässä.

Kaksi viimeisintä kautta Kazanissa viettänyt Vadim Homitski tunnetaan fyysisestä pelistä. On todellinen taistelija, joka ei arastele laittaa kroppaa likoon. Isokokoinen puolustaja ei ole tehnyt Kazanissa kahden viimeisen kauden aikana maaliakaan, mutta tuolla ei saanut edes isoa roolia ja vahvuudetkin ovat kiekottomassa pelissä.

Harjoituspeleissä isoa roolia ovat kantaneet Sergei Bernatski ja 22-vuotias Barysista hankittu Mihail Grigoriev. 31-vuotias Bernatski on pelannut kaksi varsin vaatimatonta kautta Magnitogorskissa. Puolustajasta on jäänyt virheherkän pelaajan kuva. Neftehimikissä hyviä kausia takana viime vuosilta, mutta sama ei jatkunut enää Magnitogorskissa.

Barysissa 50 ottelua viime kaudella pelannut Grigoriev on kiekollisena todella hyvä pelaaja, mutta on pienikokoisena ja kevytrakenteisena pelaajana ongelmissa omalla puolustusalueella.

Pavel Valentenko, Aleksei Vasiljev ja Aleksandr Jevsejenkov täydentävät puolustuksen. Joukkueen puolustuksen ikänestori on 35-vuotias Vasiljev.

Torpedolla on puolustuksessa hyvä sekoitus kiekollista osaamista ja fyysisyyttä. Ylivoimapelissä Hietasen varassa on edelleen paljon, tosin Grigorjev voi olla erinomainen pala tulevan kauden ylivoimaa. Puolustusmateriaali on aika lailla keskitasoa KHL:ssä. Grigoriev on Hietasen ohella puolustuksen ainut rightin pelaaja ja tärkeä pelaaja ylivoimalla.

Hyökkääjät

Wojtek Wolski (CAN-Tim Brent (CAN)-Vadim Krasnoslobodtsev (KAZ)
Denis Paršin-Jarkko Immonen (FIN)-Sakari Salminen (FIN)
Maksim Potapov-Pjotr Stšastlivi-Aleksandr Kulakov (BLR)
Daniil Žarkov-Nikita Tošitski-Vjatšeslav Kuljomin

Nižni Novgorodin hyökkäykseen on kesän aikana saapunut paljon uusia pelaajia. Merkittävimmät lähteneet ovat Dmitri Makarov, Mihail Varnakov, Martin Thörnberg, Aleksei Ugarov ja Matt Ellison. Tilalle on kuitenkin tullut ihan nimekkäitä vahvistuksia. Tälläinen vaihtuvuus on jopa KHL:ssä melko harvinaista. Tilanne on melkein sama kuin uusissa KHL-seuroissa Zagrebissa ja Vladivostokissa.

Torpedo houkutteli kesän aikana tukun kovia nimiä lähteneiden tilalle. Suurin mielenkiinto kohdistuu aikoinaan kohuttuun suurlupaukseen Wojtek Wolskiin, jonka Colorado varasi kesällä 2004 numerolla 21. Wolski iski heti toisella NHL-kaudellaan 50 pistettä Coloradon riveissä. Tuon kauden jälkeen isokokoinen ja erittäin taitava hyökkääjä pelasi vielä kolme 42-65 pisteen kautta. Torpedossa odotukset ovat varmasti pilvissä, sillä Wolski on esiintynyt erinomaisesti harjoituspeleissä.

Seuran toinen NHL-hankinta oli 29-vuotias kanadalaissentteri Tim Brent, joka on harjoituspeleissä osoittanut erinomaista asennetta. Suoraviivainen ja röyhkeä hyökkääjä tulee varmasti olemaan tärkeä pelaaja yli- ja alivoimalla. Brentillä on myös hyvä laukaus.

Kanadalaisten takaa löytyy kaksi tuoretta suomalaishankintaa. Pitkään KHL:ssä viihtynyt Jarkko Immonen aloittaa sarjassa jo viidennen peräkkäisen kautensa. Neljä edellistä kautta sentterillä menivät Kazanissa, jossa parhaalla kaudella teki 39 pistettä ja huonoimmalla 26 pistettä. Immonen ei ollut Kazanin ykkössentteri, mutta saattaa hyvinkin olla sitä Torpedossa. Immosen vahvuuksia ovat erinomainen pelikäsitys, hyvä laukaus varsinkin suoraan syötöstä ja syöttötaito on korkealla tasolla.

Torpedon toinen suomalaishankinta oli Sakari Salminen, SM-liigan pistepörssin nelonen viime kaudelta. Salminen on hieman venäläistyyppinen pelaaja, kiekollinen taito ja pelirohkeus riittävät haastamiseen hyökkäyspäässä. Lisäksi nopeutta on ja laukauskin lähtee terävästi. 25-vuotiaalla hyökkääjällä on kaikki eväät nousta KHL:ssä tähtipelaajaksi.

Hyökkäyksen muita johtopelaajia ovat Denis Paršin, Pjotr Schastlivy ja Vadim Krasnoslobodtsev. Terävimmän kärjen takana löytyvät vielä Igor Ignatuškin, Aleksandr Kulakov, Maksim Potapov, Nikita Tošitski, Daniil Žarkov ja Vjatšeslav Kuljomin.

Seuralla on täysin uusiutunut hyökkäys. Viime kauden joukkueen pistepörssin kolme parasta ovat vaihtaneet maisemaa. Dimitri Makarov, Mihail Varnakov ja Martin Thörnberg ovat kaikki laatupelaajia KHL:ssä, mutta laadukkaita korvaajiakin on tullut. Hyökkäysmateriaali on KHL:n mittapuulla selvästi keskitasoa parempi. Torpedolla on tulevallakin kaudella pari ketjullista nimivahvoja laatupelaajia, joten ihan hyvältä tilanne näyttää, tosin joukkueen yhteen hitsautuminen vienee aikansa.

Yhteenveto

Nižni Novgorod siirtyi kesän aikana läntisestä konferenssista itään. Sibirissä Dimitri Kvartalnovin apuvalmentajana toiminut latvialainen Peteris Skudra on melkoinen arvoitus tällä tasolla. Torpedon maalivahtipeli on korkealla tasolla, puolustus on hyvä ja hyökkäyksessä on laajuutta sekä terävä kärki. Seuralla on kaikki eväät periaatteessa edetä todella pitkälle, mutta toisaalta pudotuspeleihin pääseminen ei ole mikään helppo tehtävä.

Arvio: Täysin uudistunut Torpedo etenee pudotuspeleihin, mutta ei saa kotietua. Sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle