Toronto Maple Leafs - uusi lehti kääntyy

NHL / Artikkeli
Maple Leafs lähtee kauteen uuden käskijän johdolla.
Kuva © Getty Images
Toronto Maple Leafsin organisaatio on myllätty perinpohjaisesti. Uusina keulamiehinä häärivät presidentti Brendan Shanahan ja hänen päävalmentajaksi palkkaamansa Mike Babcock. Myös pelaajapuolella on käynyt kuhina, kun voimakkaasti uudelleenrakentava seura kauppasi tähtihyökkääjä Phil Kesselin pois.

Maple Leafs viime kausikin alkoi muutosten alla, kun kesällä 2014 myllerrys kävi johtoportaassa. Brendan Shanahan nimitettiin pääpomoksi, ja hän alkoi muokata organisaatiota mieleisekseen.

Pelillisesti kausi alkoi ihan hyvin, mutta romahti alun jälkeen täysin. Kurssia yritettiin kääntää päävalmentaja Randy Carlylen erottamisella, mutta juna kulki liian lujaa väärään suuntaan. Lopulta Leafs valahti koko sarjan neljänneksi viimeiseksi, eikä kaudesta jäänyt juuri kerrottavaa.

Pelaajakartta Toronto Maple Leafsin pelaajakartta

VLH

James van Riemsdyk
Michael Grabner
Leo Komarov
Daniel Winnik
Shawn Matthias

KH

Tyler Bozak
Nazem Kadri
Peter Holland
Nick Spalling
William Nylander

OLH

Joffrey Lupul
P.A. Parenteau
Brad Boyes
Mark Arcobello
Richard Panik

P

Dion Phaneuf
Morgan Rielly
Jake Gardiner
Matt Hunwick
Roman Polak
Stephan Robidas
Martin Marincin
Stuart Percy

MV

Jonathan Bernier
James Reimer
Antoine Bibeau

Valmentaja

Mike Babcock

Uudessa komennossa ja nuoria rauhassa kehittäen

Siirtomarkkinoille Leafsin suurin kala oli päävalmentaja Mike Babcock Detroitista. Kanadalainen solmi pitkän sopimuksen ja täten hänen ympärilleen luodaan Torontossa uutta projektia. Käytännössä koko organisaation pukuosasto on uudistunut reilun vuoden sisään.

Pelaajapuolella Leafs luopui odotetusti tähtihyökkääjästään Phil Kesselistä, joka jatkaa maalitehtailuaan Pittsburghissa.

Joukkue on haalinut riveihinsä runsaasti lupaavia pelaajia, joita Babcockin on tarkoitus kehittää. Seuran pyrkimyksenä on kuitenkin tehdä kehitystyö rauhassa, joten avuksi on hankittu myös veteraaneja lyhyehköillä sopimuksilla. Parin viime kauden ajan Maple Leafs on kaupannut näitä pelaajia siirtorajalla varausvuoroja vastaan. Sama lienee edessä myös tulevana keväänä.

Rankka kausi edessä

Kanadalaisjoukkueelle on vaikea povata minkäänlaista menestystä tulevalle kaudelle. Edes huippuvalmennus ei pysty estämään kipuja, joita uudelleenrakennus aiheuttaa.

Nuorten kehitysaskeleet voivat auttaa joukkuetta voittamaan pelejä, mutta lähinnä se on rahaa tulevien kausien pankkiin. Seurassa on toki melko laadukkaita hyökkääjiä, mutta sekä entiset että uudet tulokkaat ovat laitahyökkääjiä. Täten sentteriosasto on edelleen selvä heikkous ja koko terävin kärki on tylsä.

Puolustuksen puolella paketti on säilynyt viime kauteen verrattuna stabiilina. Joukkue on kuitenkin jo useana kautena päästänyt vastustajan laukomaan todella paljon, joten Babcockilla riittää tekemistä tälläkin saralla. Ykkösvahti Jonathan Bernier on osoittanut olevansa parhaimmillaan loistava, joten hänkin pystyy torjumaan joukkueelleen muutaman voiton.

Suuret muutokset koko organisaatiossa ottavat aikansa, joten Maple Leafsin peli on varmasti usein hukassa. Babcock on viime aikoina valmentanut loistavien veteraanien johdattamaa Red Wingsiä, mutta Leafsissa hänellä ei ole käytössään Pavel Datsjukin tai Henrik Zetterbergin tasoisia johtavia supertähtiä. Päävalmentaja antoikin jo harjoituskaudella kommentteja, joissa veteraanipelaajilta vaadittiin vastuunkantoa.

Toimituksen arvio: Maple Leafs on NHL:n heikoimpia joukkueita, mutta välttänee aivan viimeisen sijan. Ei yllä mukaan taisteluun pudotuspelipaikoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle