Keväällä Ilveksen lentoon siivittänyt Kivi on Jatkoajan toimituksen ennustus parhaaksi valmentajaksi.

Timo Savela

Top 5 -valmentajat 2017-18: "Pari kärkisijaa olivat helpot valita"

Liigan päävalmentajien kirjo on laaja. Jatkoaika valitsi parhaan kolmanneksen 15 luotsista.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta valmentajaa.

1. Karri Kivi, Ilves

Virtanen: Kivi luotsasi Ilveksen lähes välieriin, vaikka sen ei pitänyt mitenkään olla mahdollista — etenkään, kun puolivälierissä oli vastassa hallitseva mestari Tappara. Heikommalla pelaajamateriaalilla operoiva Ilves laittoi paikallisvastustajansa kuitenkin ahtaalle. Tupsukorvat jäivät vain voiton päähän paikasta neljän joukossa.

Kiven näytöt ovat vakuuttavat. Ässien nousu mestaruuteen vaikean kauden alun jälkeen keväällä 2013 ja alle 20-vuotiaiden johdattaminen maailmanmestaruuteen vuonna 2014 ovat saavutuksia, jotka eivät ihan heti unohdu.

2. Antti Pennanen, HPK

Iilomo: Pennanen nosti HPK:n kertaheitolla pohjamudista runkosarjan viidenneksi, vaikka ennen kautta Kerhoa povattiin sarjan häntäpäähän. Nyt tulevaisuuden tähtinimi on saanut ajettua systeeminsä sisään, joten tulos voi olla vieläkin parmepi. Tosin, tällä kaudella HPK lähtee kauteen ilman yllätysmomenttia.

Moderni valmentaja, joka avasi pelillistä ideologiaansa viime kauden pudotuspelipettymyksen jälkeen Jatkoajalle. Pelkkä muiden kopioiminen ei riitä Pennaselle, miehellä on valtava tahto kehittää itseään, joukkuettaan sekä jääkiekkoa yleisesti.

3. Pekka Virta, Lukko

Virtanen: KalPassa Virta on onnistunut, nyt pitäisi onnistua myös muualla. Länsirannikolla Virta on toistaiseksi joutunut pettymään Ässissä ja TPS:ssä, mutta olisiko Lukko hänelle sopiva organisaatio? Suora pudotuspelipaikka olisi hyvä suoritus Lukon kehnon viime kauden jälkeen.

KalPan ohjastaminen Liigan finaaleihin oli todella uskottava näyttö Virran valmentajataidoista. Tylsästä kiekottelusta syytelty Virta sai Kuopiosta mukaansa Arttu Ilomäen ja Janne Keräsen, joiden avulla turkulaisvalmentaja yrittää viedä Lukon takaisin pudotuspeleihin.

4. Jukka Rautakorpi, Tappara

Iilomo: Viime kauden potkut nuorten maajoukkueesta eivät kerro oleellista Rautakorven valmennustaidoista. Konkarivalmentaja on parhaimmiölaan seurajoukkueen peräsimessä, josta näytöt puhuvat puolestaan. Joukkue ja organisaatio ovat tuttuja, joten sopeutumisvaikeuksista on turha spekuloida.

Pelikirjan osalta Rautakorpi on maineensa vanki. Edelleenkään Tappara ei ole se joukkue, joka kiitää tuulispäänä vastustajan maalin takana karvaamassa kolmen miehen voimin, mutta pelitapa on muovautun aktiivisempaan suuntaan.

5. Ari-Pekka Selin, HIFK

Virtanen: Selin lähti Turkuun palauttamaan TPS:n uskottavuuden ja onnistui tavoitteessaan. Palloseura palasi pudotuspelijoukkueeksi, ja toisella kaudella tullut runkosarjan kakkossija oli mainiota jatkoa kunnianpalautusprojektiin. Selin olisi halunnut jatkaa Aurajoen rannoilla, mutta TPS:n seurajohdolla oli toiset ajatukset.

Selinin TPS putosi juuri HIFK:lle puolivälierissä. Nyt Selin aloittaa tavallaan uuden kunnianpalautusprojektin: HIFK ei tietenkään ole samalla lailla alamaissa kuin TPS muutama vuosi sitten, mutta viime kausi oli Helsingin punaisilta odotuksiin nähden pelillisesti kehno, vaikka pudotuspeleissä joukkue neljän sakkiin ylsikin. Nyt Selinin pitää menestyä myös pudotuspeleissä, hieno runkosarja ei riitä.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Listan ulkopuolelle jäi lukuisia meritoituneita valmentajia aina Petri Matikaisesta Risto Dufvaan. Minun papereissani lähimmäs kärkiviisikkoa pääsi kuitenkin Jyrki Aho, joka on osoittanut jo moneen otteeseen pystyvänsä repimään heikolla materiaalilla hyviä tuloksia.

Mielenkiinnolla odotan myös, kuinka Kärppien kausi lähtee käyntiin. Mikko Manner on päävalmentajana vielä tuore, mutta sai imeä oppia Lauri Marjamäeltä kolmen vuoden ajan seuratasolla ja yhteistyö jatkuu nyt maajoukkueessa. 

Virtanen: Pari kärkisijaa olivat mielestäni helpot valita. Muiden suhteen piti pähkäillä, mutta päädyimme kokeneisiin ja näyttönsä antaneisiin valmentajiin. Sami Kapasen KalPa on jännä nähdä, samoin Tero Lehterän debyyttikausi SaiPassa kiinnostaa kovasti. Parhaiden lehdistötilaisuuksien valmentajista olisi myös hauska tehdä lista! Maanmainiota, että Liigassa on värikkäitä persoonia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2