Tallinder johtaa turkulaisten puolustusta myös alkavalla kaudella.

Timo Savela

Top 5 -puolustajat 2017-18: "Ei pelkästään paras pakki, vaan myös paras pelaaja"

Vuosi sitten Jatkoajan toimittajat nimesivät parhaaksi puolustajaksi Lasse Kukkosen. Kärkipaikka on vaihtunut Henrik Tallinderille, vaan ketkä miehittävät muut sijat?

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta puolustajaa. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista

1. Henrik Tallinder, TPS

Virtanen: Näin helppoa valintaa en muista tehneeni monessakaan yhteydessä. Päivänselvä ykkönen. Jopa vastustajien valmentajat ylistävät Tallinderia pelien jälkeen. Karismaattinen johtaja, ikäisekseen fyysinen kuntoihme, peruspelaamisessa eliittiä, kiekollisesti pätevä. Tallinder pelaa vahvasti tunteella ja vaatii joukkuekavereiltaan myös tunnetta.

Muiden joukkueiden kuin TPS:n kannattajat ovat ehdottaneet parhaaksi suosikkejaan, mutta moni on kallistunut Tallinderiin nähtyään tämän pelaavan. Kevään puolivälieräsarjassa HIFK:n leirissä sekä joukkue että kannattajat ihastelivat vastustajan pakkia. Pelipaikkojen erojen takia paremmuutta on vaikea vertailla, mutta ruotsalainen ei ole pelkästään sarjan paras pakki, vaan myös paras pelaaja.

2. Mikko Mäenpää, JYP

Iilomo: Lähti reilut kaksi vuotta sitten JYPistä yhtenä Liigan parhaista puolustajista ja palaa sellaisena myös takaisin. Uran huippu lienee jo takana, mutta 34-vuotiaalla Mäenpäällä on vielä lukuisia pelivuosia edessä niin halutessaan. Oli viime kaudella pistekeskiarvolla mitattuna koko HC Ambri-Piottan paras pistemies, joten tulosta on lupa odottaa myös kotimaan kentillä. 

Ylivoimalle Mäenpää tuo laukauksellaan täsmäaseen, mutta JYP kaipaa Mäenpään kiekollista osaamista myös tasaviisikoin pelaamiseen. Nöyrästi kahteen suuntaan raastava hyökkäyskalusto takaa Mäenpäälle mahdollisuuksia pelin rakentamiseen. 

3. Mathias Porseland, HPK

Virtanen: Lisää puolustajia länsinaapurista listalle. HPK:hon viime kaudella palannut göteborgilainen on kokonaisvaltaisesti mainio puolustaja. Porselandin lisäksi Kerhosta olisi voinut nimetä Joonas Lehtivuoren, mutta Porselandin saapuminen viime kaudella siivitti hämeenlinnalaiset sellaiseen lentoon, että valinta kallistuu 31-vuotiaaseen ruotsalaispakkiin.

4. Lasse Kukkonen, Kärpät

Iilomo: Vielä viime kaudella Kukkonen oli vastaavassa listauksessa kärjessä. Aika ei ole vielä ajanut ohi Kukkosesta, mutta lukuisat sodat ovat verottaneet konkarin vauhtia. Kukkonen on edelleen yksi sarjan monipuolisimmista pelaajista, johon valmennusjohto voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. 

Lisäksi on pakko nostaa jälleen kerran Kukkosen henkinen merkitys joukkueelle. Kapteeni näyttää päivittäisellä tekemisellään esimerkkiä muille sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. 

5. Jyri Marttinen, Lukko

Virtanen: Marttisen nimi ei yleensä komeile näissä keskusteluissa, mutta nyt komeilee. Kokenut pakki oli yhä viime kaudellakin maajoukkuetasoa, vaikka kutsua Leijoniin ei tullutkaan. Loukkaantuminen keväällä oli iso kolaus Ässien puolustukselle, ja vielä isompi kolaus patasydämille on Marttisen lähtö Rauman Lukkoon.

Marttinen pelaa tunteella, taklaa, työntää vastustajan hyökkääjät pois oman maalin edestä ja tekaisee siinä sivussa myös muutaman pisteen. Marttista vastaan on tuskin kiva pelata.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Huomaa, että kumpikin painotti kokonaisvaltaista pelaamista yli pistesarakkeen. Siitäkin huolimatta minun listallani viiden parhaan puolustajan joukkoon ennen Marttista olisi mahtunut viime kauden peliaikakuningas sekä parhaaksi puolustajaksi valittu Miika Koivisto, jonka kehityksen on turha odottaa taantuvan tällä kaudella. 

Kokonaisuutena puolustajien arvioiminen oli kategoriana haastavin. Painoalueita on todella paljon ja jokaisen alan erikoisosaajia jäi väistämättä ulos. Hieman eri kriteereillä arvioitaessa esimerkiksi Tapparan kolmikko Valtteri Kemiläinen, Mikko Lehtonen ja Otso Rantakari olisivat olleet taistelemassa paikasta listalle, yhtään väheksymättä vähemmälle huomiolle jääviä oman alueen väsymättömiä sotureita.

Virtanen: Koivistokin olisi ollut hyvä valinta, mutta Shaun Heshka täytyy myös mainita. Tapparan kolmikosta puhuttaessa lisäisin vielä Niko Mikkolan keskusteluun. Erityisellä mielenkiinnolla odotan KalPan Mathew Maionen otteita. Hurjia pisteitä Slovakiassa kiskonut puolustaja vei Banská Bystricassa Maksim Matushkinin ylivoima-ajan ja ykköspakkiparin paikan, ja jälkimmäinen siirtyi sittemmin Ässiin.

Pelicansin puolustus vaikuttaa väkevältä, mutta vaikea oli saada ketään mahtumaan. Liigassa on juuri nyt hurja määrä ensiluokkaisia puolustajia. Kuten todettu, ulos listalta jäi liuta loistavia pelaajia. Mutta en minä Mäenpäätä tai Kukkosta sinunkaan valinnoistasi tiputtaisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2