Immonen palaa kahdeksan vuoden ulkomaan kiertueeltaan suoraan Liigan ykkössentteriksi.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Top 5 -keskushyökkääjät 2017-18: JYPin sentterien ylivoimaa

Tapparan hyökkäystä on hehkutettu, mutta paras keskikaista on Jyväskylässä. Kärkikolmikosta kaksi pelaa JYPissä, eikä Tapparasta sentterilistaukseen mahtunut ainuttakaan pelaajaa.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta keskushyökkääjää. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista

1. Jarkko Immonen, JYP

Iilomo: Kahdeksan vuotta sitten Immonen paukutteli JYPissä 65 pistettä ja sijoittui pistepörssin kakkoseksi. Niistä ajoista putki on jo hidastunut, mutta mies ei ole ikinä elänyt luistelustaan. Koko Liigan kokonaisvaltaisin keskushyökkääjä, jota on mahdoton lokeroida tiettyyn pelaajaprofiiliin. Pystyy rakentamaan ja rytmittämään peliä, viimeistelemään ja pitää viisikkonsa tiiviinä. 

Joutui tyytymään viime vuonna Sveitsin EV Zugissa aiempaa pienempään rooliin, mutta pystyy Liigassa pelaamaan vielä tarvittaessa suuria minuutteja. 

2. Ilari Filppula, TPS

Virtanen: Yli keskialueen, pieni lämäriharhautus, ujutus Marko Tuulolan jalkojen välistä ja kiekko pömpeliin. Turussa ei ole unohdettu kevään 2010 finaalisarjan kauneinta maalia, jonka Filppula veivasi. Nyt hän palaa mustavalkoisiin, ja turkulaiset odottavat taas ykkössentteriltään ihmetekoja. Ruotsissa viime kaudella pelanneella Filppulalla on erinomainen pelikäsitys ja kyky viljellä namupasseja.

3. Juha-Pekka Hytönen, JYP

Iilomo: Toinen JYPin sentteri kolmen kärjessä, joku voisi päätellä keskustan olevan Jyväskylässä kunnossa. Kahden suunnan pelaamisessa Hytönen on ehdotonta eliittiä. Alivoiman raataja pelasi viime kaudella Liigan hyökkääjistä toiseksi eniten alivoimaminuutteja, mutta jaksoi silti nakutella lähes 40 tehopistettä. 

4. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Virtanen: Ensimmäinen kausi Kärpissä oli todella heikko. Ruohomaa pelasi 21 peliä ja teki tehot 1+5, vaikka hänellä on edellytyksiä paljon parempaan. Kaksi kautta sitten Ruohomaa oli aivan briljantti KalPassa pelatessaan, kun alastarolainen tehtaili komeat 43 pistettä. Jos ja kun hän pääsee takaisin toissa kauden tasolleen, on Ruohomaa ilman muuta yksi Liigan dominoivimmista senttereistä.

5. Juhani Tyrväinen, HIFK

Iilomo: Tyrväinen on asennepelaaja, joka pystyy sytyttämään koko viisikkonsa omalla taistelullaan. Pyyteettömästi kahteen suuntaan raatava pelaaja, joka käyttää kaikki keinot. Viime kaudella Tyrväinen löysi peliinsä uuden kiekollisen vaihteen ja paranteli aiempaa piste-ennätystään peräti 18 pisteellä ja raivasi tiensä pistepörssin kärkikymmenikköön. 

Laitahyökkääjänäkin pelannut Tyrväinen viihtyy myös aloitusympyrässä. Viime kaudella mies voitti 54,9 prosentia aloituksistaan. Aivan Corey Elkinsin jättämää aukkoa Tyrväinen ei pysty korvaamaan, mutta silti tärkeä palanen HIFK:n hyökkäystä

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Virtanen: Muihin pelipaikkoihin nähden keskushyökkääjistä puuttuu Liigassa tähtiloistoa. Sellainen olo tuli, vaikka pelipaikan kärkimiehet ovatkin nimekkäitä. Puolustajiin ja laitahyökkääjiin teki mieli valita useita pelaajia, mutta senttereiden suhteen en jäänyt parkumaan oikeastaan yhdenkään nimen perään.

Iilomo: Listaa rakentaessa muisti taas, kuinka kova keskusta JYPillä on. Kaksi miestä kolmen kärjessä ja esimerkiksi kymmenen parhaan listalle olisi mahtunut vielä todennäköisesti Antti Suomela mukaan. Kun JYPillä on vielä reservissä pitkään loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva Miika Lahti, voi huoletta sanoa jyväskyläläisten keskustan olevan kunnossa.

Listalle ei mahtunut yhtään nimeä suurimmasta ennakkosuosikista Tapparasta. Jarno Kärki on keskellä pelatessaan lähellä paikkaa, mutta vielä lähemmäs pääsi Matti Järvinen. Järvinen oli viime kauden umpisurkean SaiPan harvoja valopilkkuja, eikä isokokoisen ja korkean työmoraalin hyökkääjän soveltumista Tapparan kalustoon tarvitse kyseenalaistaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2