Top 10 -sentterit: "Jyväskylän Messier ilman esikuvan likaisia päähäntaklauksia"

LIIGA / Artikkeli
Lukon ykkössentteri on myös koko Liigan ykkössentteri.
Kuva © Timo Savela

Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström ja toimittaja Juha Oinonen listasivat Liigan kymmenen parasta keskushyökkääjää. Toimittajat ottivat kantaa myös senttereiden paremmuudesta eri rooleissa.

1. Aaron Gagnon, Lukko

Wennström: Aika selkeä ykkönen. Kovimpia kilpailijoitaan nuorempi tai parempi käsistään. Loistava aloittaja, kuten moni muukin ulkomaalaisista kärkisenttereistä. Peräti neljä alivoimamaalia viime kaudella!

Viime kausi ylitti runkosarjan osalta kaikki odotukset. Pudotuspeleissä tuli sitten ihmeellisesti lunta tupaan kahden hienon pudotuspelikevään jälkeen. Sen täytyy muuttua tänä vuonna. Silti Liigan paras sentteri.

2. Jani Lajunen, Tappara

Oinonen: Lajunen ei ole kiekollisena Gagnonin veroinen, mutta teki kuitenkin viime kaudella piste-ennätyksensä - ja edelleen on varaa parantaa. Aloittajana, alivoimalla, kulmaväännöissä ja maalineduspelaajana isokokoinen Lajunen on Liigan kärkeä.

3. Juha-Pekka Hytönen, JYP

Wennström: Nyt kun Eric Perrinin lähdöstä on hiljalleen toivuttu, on Jyväskylässä aika toivottaa tervetulleeksi takaisin toinen seuran suursentteri - "Jiipee" Hytönen. Huikea kahden suunnan sentteri ja urheilijana esimerkillinen tekijä. Nostaa seuransa mahdollisuutta mestaruuteen mukavasti.

Jos minun pitäisi keksiä jokin ytimekäs määrittely Hytösestä, niin sanoisin että kyseessä on Jyväskylän Messier ilman esikuvan likaisia päähäntaklauksia. Isoa pistesaldoa en odota, johtajuutta ja oikea-aikaista loistamista sitäkin enemmän.

4. Corey Elkins, HIFK

Oinonen: Yhdysvaltalaissentteri aloittaa HIFK:ssa jo neljännen kokonaisen kautensa. Erittäin kokonaisvaltainen pelaaja. Rooli painottunut vahvaan kahden suunnan pelaamiseen, mutta on kiekollisenakin taitava ja oivaltava. Liigan parhaita aloittajia.

5. Eric Perrin, TPS

Wennström: On kiehtovaa nähdä nouseeko Elkinsin pistesaldo Teemu Ramstedtin poistuttua "tieltä". Mahdollisuuksia viime kautta parempaan saldoon on kyllä.

Viitospaikalle nostan Perrinin, joka oli omalta osaltaan nostamassa TPS:ää takaisin Suomen kiekkokartalle. Mikään ei ole ikuista, mutta Perrin pitää toistaiseksi vielä puoliaan Liigan kärkikymmenikössä. Laukaisuhallintatilastoissa yhä Liigan huippupelaaja. Ehkä Kumeliauskas tasapainottaa kuormaa tällä kaudella ja nostaa siten myös Perrinin tehoja?

Kapanen palaa Liigan huipulle.
Kapanen palaa Liigan huipulle.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

6. Niko Kapanen, HPK

Oinonen: HPK:lta äärimmäisen tärkeä hankinta. 38-vuotiaana edelleen Euroopan eliittiä. Palasi kasvattajaseuraansa yli 15 vuoden kierroksen jälkeen. Kokemusta kertyi NHL:stä, KHL:stä ja Sveitsistä.

7. Roope Hintz, HIFK

Wennström: Nuorissa on tulevaisuus. Parhaimmillaan häikäisevä pelaaja, jolla kuitenkin ehdottomasti vielä saavuttamatonta potentiaalia. Ja onhan Hintz vielä erittäin nuori! On sivussa sarjan alkupuolella, mutta palatessaan pääsee isoon rooliin punaisten kissojen sentteriosastolla. Laukaisuhallintatilastoissa yksi HIFK:n parhaista viime kaudella.

8. Josh Green, KooKoo

Oinonen: Puolet valituista on jo ulkomaalaisia, ja esimerkiksi Kärppien Niklas Olaussonin olisi voinut nostaa mukaan. Ulkomaalaispelaajien pitää olla nimenomaan joukkueissaan ja koko Liigassa huippumiehiä. Huonoja eivät ole kotimaisetkaan valinnat.

Isokokoinen Green oli jo Tapparassa kova tekijä, mutta siirto Kouvolaan nosti pelin tason uusiin sfääreihin. Loistava aloittaja ja maskimies onnistui viime kaudella yli puolittamaan jäähymääränsä. 39 vuotta täyttävä kanadalainen nimettiin tulevalle kaudelle KooKoon kapteeniksi.

9. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Wennström: Osaltani viimeisenä nostan listalle KalPassa viime kaudella messevät saldot keränneet Ruohomaan. Kärpissä tarjolla on ympärille kovempi joukkue, mutta myös enemmän kilpailua peliminuuteista. Harjoituskausi lupaa erittäin hyvää. Erittäin taitava hyökkääjä. Sentteripelissä miinusta heikosta aloitusprosentista.

10. Jarno Kärki, Ässät

Oinonen: Veteraanien jälkeen valittiinkin nuorempia tekijöitä. Ruohomaa ei iältään enää niin nuori ole, mutta liigakokemusta kuusi vuotta nuoremmalla Kärjellä on melkein yhtä paljon. Isokokoinen porilaissentteri lähes tuplasi piste-ennätyksensä viime kaudella, ja kehityskäyrä on edelleen noususuunnassa.

Wennström: Jarkko Malisen ja Aleksi Saarelan tiputtaminen teki kipeää, mutta tulipahan tehtyä. Malinen nousi yhdessä Greenin kanssa uudelle tasolle KooKoossa. Saarela taas opetteli laukomaan ja tulos nähtiin valotaululta. On huimaa vauhtia menossa kohti NHL:ää; kenties jopa tällä kaudella, eikä siten välttämättä edes kuulu tälle listalle.

Mainittavista, mutta ei listalle pääsevistä pelaajista nostaisin KalPan Jaakko Rissasen, joka iski viime kaudella 19 pistettä 19:ssa ottelussa, eikä rooli tällä kaudella ainakaan pienene. Hämeenlinnassa sentterinelikko on tänä vuonna kova. Otto Paajanen ja Oula Palve antavat mainiota tulitukea Kapaselle. Ensimmäinen iski yli 20 maalia ja jälkimmäinen on taikuri Mestiksestä.

Nostaisin mielenkiintoisimmista nimistä lisäksi Matti Järvisen, jolla on alla pari noin 30 pisteen kautta, kova aloitusprosentti ja hyvää kahden suunnan peliä. Isokokoinen sentteri on erittäin tärkeä joukkueelleen, ja odotan edelleen kehitystä kahden suunnan pelissä. 

Oinonen: Rannalle jäi niukasti esimerkiksi kokenut Ville Viitaluoma, jolla on Sportissa iso rooli. Ilveksen Sami Sandell voisi taitojensa puolesta olla listan kärkipäässä, mutta loukkaantumisherkkyyden takia on karsittava pois.

Samoin TPS:n liettualaissentteri Tadas Kumeliauskasilla on kaikki mahdollisuudet nousta sentterieliittiin, jos vain paikat kestää.

» Lähetä palautetta toimitukselle