Toisen kauden kirous, puolivälin seuranta

LIIGA / Artikkeli
Mikä on oikea suunta?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jatkoajan Liiga-toimitus kävi ennakkopaketissaan läpi pelaajia, jotka lähtevät uuteen kauteen debyyttinsä tai selvän onnistumisensa jälkeen. Mitä näille pelaajille kuuluu kauden puolivälissä?

Otteluennakot sisältävät totuttuun tyyliin Seuraa heitä -pelaajat. Tässä artikkelissa on seurattavaa koko kauden ajaksi.

Liiga-toimituksen esittelemien pelaajien otteisiin palataan näin joulutauolla ja keväällä kauden päätteeksi. Pelaajien nimen alla kerrotaan ikä sekä ottelut ja tehopisteet alkukaudella, maalivahtien kohdalla mainitaan päästettyjen maalien keskiarvo ja torjuntaprosentti.

Mukana on paljon nuoria, mutta myös jokunen rutinoitunut pelimies. Ikä tai kirjaimellisesti toinen Liiga-kausi eivät siis ole ainoita kriteerejä.

Blues: Jere Seppälä, puolustaja

21 vuotta | 28 | 1+2=3

Mikäli Espoon Bluesilla on ollut vaikea syyskausi, niin sitä se on ollut myös Jere Seppälälle. Nuori puolustaja on ollut kaikissa 28 pelaamassaan ottelussa todella tuuliajolla, eikä pisteitäkään ole ropissut kuin vaivaiset kolme kappaletta. Eikä tehotilastoissakaan mies ole parhaimillaan. Todella suurissa vaikeuksissa omassa päässään ollut Seppälä ei ole vakuuttanut valmennusjohtoa eikä kotiyleisöäkään.

HPK:ssa pelaakin nyt viime kautta vahvempi ja ilkeämpi Nikkilä.

Kausi on puolivälissä ja nyt onkin hyvä aika miettiä missä on mennyt vikaan, sekä millä osa-alueilla miehen tulee petrata. Hyökkäyspäässä Seppälä kiirehtii turhankin paljon, joka näkyykin miehen ratkaisussa liian paljon. Laukaukset suuntautuvat joko ohi maalin, tai ensimmäistä puolustavaa pelaajaa kohti. Myös syöttöjen laadussa on parantamisen varaa. Taustalla on kuitenkin odottamassa todella nälkäisiä puolustajia, joten Seppälä saa varmasti taistella kevään peliajoista kynsin hampain.

HIFK: Ville Husso, maalivahti

19 vuotta | 26 | 2,14 ka | 92,09 %

19-vuotiaan Ville Husson tilastot ovat laskeneet pienoisesti viime kaudesta, mutta toisen kauden kirouksesta ei voi puhua. Nuorille pelaajille ominaista ailahtelua ei ole Husson otteissa näkynyt ja taso on pysynyt korkealla parista notkahduksesta huolimatta.

Kylmäpäinen maalivahti on joutunut operoimaan varsinkin alkukaudella pehmeän ja epävarman puolustuksen takana. Hän on tarjonnut silti joukkueelleen mahdollisuuden voittaa, siitä osoituksena voittotilaston toinen sija kaiken kaikkiaan 13 voitolla.

HPK: Petteri Nikkilä, puolustaja

22 vuotta | 22 | 2+3=5

Petteri Nikkilä aloitti kautensa sairastuvalla. Kauden ensimmäisen ottelunsa hän pelasi lokakuun alussa Ässiä vastaan. Peliaikaa ei vielä liiemmälti kertynyt, mutta maalitili aukesi. Voittomaali syntyi puolustajalle tyypillisen hyökkäyspään oivalluksen tuloksena.

Tehopisteiden valossa kausi ei ole ollut vielä jättimenestys. Kiekon kanssa virheitä sattuu edelleen viime kauden tapaan, mutta mukana on myös hienoja oivalluksia. Puolustuspelaamisessa on tapahtunut suurin kehitys. HPK:ssa pelaakin nyt viime kautta vahvempi ja ilkeämpi Nikkilä.

Pienistä virheistä huolimatta Nikkilä on yksi joukkueen parhaista puolustajista. Tämän näkee myös Pasi Arvonen, sillä Nikkilä on pelannut syksyllä keskimäärin toiseksi isoimmat minuutit HPK:n takalinjoilla.

Ilves: Eero Savilahti, hyökkääjä

22 vuotta | 23 | 4+3=7

Eero Savilahti on saanut viime kautta huomattavasti enemmän ja tasaisemmin vastuuta Ilves-valmentaja Tuomas Tuokkolalta. Seitsemän pistettä on kuitenkin vielä liian maltillinen lukema.

Savilahden pelissä ei ole liiemmin suuria heikkouksia, mutta monipuolisen hyökkääjän pitäisi pystyä osoittamaan, mitkä ovat ne vahvuudet, joilla Savilahti tekee lopullisen läpimurron tulosyksikön hyökkääjäksi. Ei saa vaipua unholaan keväällä.

Hietanen on oppinut Liigan tavoille.
Hietanen on oppinut Liigan tavoille.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

JYP: Valtteri Hietanen, puolustaja

22 vuotta | 30 | 0+5=5

Valtteri Hietasen kohdalla toisen kauden kirouksesta ei ole ollut tietoakaan. Nuorukainen on pelannut tällä kaudella täydet 30 ottelua liigapaidassa, ja vastuukin on kasvanut mukavasti.

Tällä hetkellä "ihan hyvä" ei riitä Kärppien ykkösvahdin paikkaan.

Alivoimalla Hietanen on yksi JYPin tärkeimmistä palasista, mutta kausi on ollut myös pisteiden valossa Hietaselle onnistunut. Hän sivuaa jo nyt piste-ennätystään, vaikka kaudesta on vielä puolet jäljellä.

Hietanen myös nauttii Marko Virtasen suurta luottamusta ja on ohittanut nokkimisjärjestyksessä nuoret kollegansa Aleksi Salosen ja Valtteri Kemiläisen. Hietanen kuuluu nyt JYPin runkopuolustukseen.

KalPa: Saku Kinnunen, hyökkääjä

19 vuotta | 17 | 0+2=2

Saku Kinnusesta voidaan hyvinkin käyttää otsikon mukaista fraasia, sillä sentterin alkukausi on ollut vaikea. Kinnunen pelasi KalPan kaksi ensimmäistä ottelua, mutta seuraavaan kahteen kuukauteen liigapelejä kertyi ainoastaan kolme. Nuorukainen ei yksinkertaisesti mahtunut kokoonpanoon.

Kinnunen joutuikin hakemaan pelituntumaa Kajaanin Hokin riveistä, mutta Mestiksessäkään ei kahdeksasta ottelusta irronnut tehomerkintöjä. Marraskuun puolivälin jälkeen Kinnunen on mahtunut KalPan kokoonpanoon useammin ja joulukuussa syntyivät kauden ensimmäiset pisteet.

Alavireinen alkukausi vei Kinnuselta myös mahdollisuuden puolustaa Nuorten Leijonien maailmanmestaruutta. Loppukaudeksi pelipaikasta Liigassa on taisteltava kynsin ja hampain. Kenties pelaaja on itsekin huomannut, että viime vuoden ansiot eivät tällä sesongilla merkitse enää mitään.

Kärpät: Tomi Karhunen, maalivahti

25 vuotta | 15 | 2,26 ka | 91,75 %

Tomi Karhusen syksy ei ole ollut helppo. Pelit ovat sujuneet ihan mukavasti, mutta tällä hetkellä "ihan hyvä" ei riitä Kärppien ykkösvahdin paikkaan. Iiro Tarkki oli loppusyksystä huimassa vireessä, joten Karhusen pelit jäivät vähiin.

Aivan joulutauon alla Karhunen sai viimein vastuuta ja torjui loistavasti. Kolmessa ottelussa taakse meni ainoastaan kaksi kiekkoa. Näillä otteilla hän osoitti edelleen kisaavansa Kärppien ykkösvahdin tontista, joka näytti jo lipsuvan käsistä.

Otsikko valehtelee Rony Ahosen kohdalla, tosin vain hieman.

Tilanne on edelleen raaka molemmille maalivahdeille, sillä jo yhdessä ottelussa epäonnistuminen saattaa tarkoittaa vaakakupin kääntymistä toiseen suuntaan.

Lukko: Eetu Koski, hyökkääjä

22 vuotta | 10 | 0+0=0

Keskushyökkääjä Eetu Kosken kohtaloksi on muodostumassa olemattoman pieni peliaika. Kymmeneen runkosarjan otteluun nuorukainen on pukenut, mutta peliminuutteja on kertynyt vain viidestä pelistä.

Pelipaikka on kuitenkin löytynyt sentterin tontilta, mutta tehopisteet ovat jääneet syntymättä. Hierarkiassa Koski on edelleen viitossentteri, joten peliaika on jatkossakin kortilla.

Pelicans: Joel Mustonen, hyökkääjä

21 vuotta | 12 | 3+2=5

Kirous oli tosiasia 22-vuotiaalle Joel Mustoselle syyskaudella. Pelicans-hyökkääjä joutui jättämään peräti 20 ottelua väliin terveydellisistä syistä, eikä tehopisteitäkään ole juuri syntynyt pirteästä esiintymisestä huolimatta.

Kauteen lähtiessä Mustosen terveydellinen tila oli kysymysmerkki. Mykoplasmasta kärsineen turkoosipaidan huolenaiheena oli, miten kroppa kestäisi ensimmäisen täyden kauden nopeatempoisessa Liigassa.

Vastaus tuli valitettavasti jo kahden ensimmäisen ottelun jälkeen, kun Mustosen sydän alkoi oirehtia, ja sairastupa kutsui lähes puoleksitoista kuukaudeksi.

SaiPa: Rony Ahonen, puolustaja

27 vuotta | 27 | 1+3=4

Otsikko valehtelee Rony Ahosen kohdalla, tosin vain hieman. Yli 15 minuutin peliajalla keskimääräisesti pelannut Ahonen ei ole saanut itsestään vielä sitä samaa irti, mistä edellinen kausi antoi viitteitä.

Ahosen alkukausi oli jokseenkin murheellinen, kun hän oli lokakuun lopussa peräti kuuden maalin verran pakkasen puolella. Etenkin puolustussuuntaan pelaamisessa Ahosella oli alkukauden aikana suuria vaikeuksia. Joulua lähestyttäessä on Ahonen ollut parempi ottelu ottelulta. Joskus tosin vertailua saa hakemalla hakea.

Eteenpäin on kuitenkin menty, sillä koko joukkuetta alkusyksystä vaivannut kaamostila on vaihtunut lievään positiiviseen nousuun. Samalla Ahosen otteet ovat parantuneet huomattavasti siitä, mitä ne olivat alkukauden aikana.

Tallberg tervehti nuoria Sport-faneja.
Tallberg tervehti nuoria Sport-faneja.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Sport: Teemu Tallberg, hyökkääjä

23 vuotta | 29 | 2+5=7

Teemu Tallberg on viime aikoina esittänyt oikein hyviä näyttöjä, mutta suurin osa kuluneesta kaudessa herra on ollut täysin pimennossa.

Seigo pelaa jälleen joukkueen parhaan pakin parina.

Viime kauden Mestis-mestari pelasi alkukauden ottelut yllättävän hyvin, mutta Sportin pitkän tappioputken myötä katosi Tallbergin olemus jäältä lähes kokonaan, vaikka peliaikaakaan ei hirveästi tarjottu. Uusien ketjumuutosten myötä OKK-kasvatti on alkanut nostamaan taas päätään.

Tappara: Jan-Mikael Järvinen, hyökkääjä

26 vuotta | 31 | 2+11=13

Jan-Mikael Järvinen vajosi syyskauden aikana kiekollisesta ykkössentteristä ja ylivoiman primus motorista tehottomaksi pörrääjäksi. Syyskauden lopulla Järvinen löysikin pelipaikkansa kolmos- ja nelosketjuista. Tosiasia on, että koko Tapparan joukkue on Järvisen lailla alisuorittanut, mutta varakapteenin ei auta sen taakse piiloutua.

Viime kaudella nimenomaan Järvinen teki kanssapelaajistaan tehokkaita. Nyt tilanne on toinen. Järvinen on ollut esimerkiksi ylivoiman pyörittäjänä käsittämättömän aseeton, kun miettii sentterin omaa taitotasoa ja pelimiehiä, joiden kanssa Järvinen on päässyt pelaamaan.

Tunnelin päässä on kuitenkin nähtävissä valoa, ja toisen kauden kirous on murrettavissa. Syyskauden toiseksi viimeisessä ottelussa Pelicansia vastaan Järvinen esitti kauden toistaiseksi parasta peliään ja pääsi aktiivisen pelinsä myötä tehopisteillekin. Onnistumiset lisäävät itseluottamusta - ja päinvastoin.

TPS: Steven Seigo, puolustaja

24 vuotta | 24 | 3+4=7

Jopa hieman vasten odotuksiakin on Steven Seigo onnistunut koventuneesta kilpailutilanteesta huolimatta lunastamaan viime kauden roolinsa. Tasakentällisin Seigo nimittäin pelaa jälleen joukkueen parhaan pakin parina. Toisen kauden kirouksesta ei siis voi puhua, mutta kehitys on ollut varsin maltillista.

Seigo on mennyt eteenpäin oman alueen pelaamisessa roimasti ja esittelee hyökkäyspäässä älykkäitä nousuja, mutta ei kuitenkaan tee itseään tarpeeksi usein tarpeeksi vaaralliseksi, jotta saisi luottoa esimerkiksi ylivoimalla.

Seigon perustaso on hyvää luokkaa, mutta oivallukset ja väläytykset osoittavat, että kapasiteettia on vielä paljon enemmänkin ulosmitattavaksi. Se viimeinen röyhkeys, itsevarmuus ja usko omiin kykyihin puuttuu. Kun Seigo löytää sen, hän on paljon nykyistä vaarallisempi vastustajille ja myös pelaajana seuraavalla tasolla.

Heino ei mökötä kaukalossa vaan iskee tarinaa virne kasvoillaan.
Heino ei mökötä kaukalossa vaan iskee tarinaa virne kasvoillaan.
Kuva © Julia Heino julia.heino@jatkoaika.com

Ässät: Henri Heino, hyökkääjä

28 vuotta | 30 | 6+6=12

Henri Heino iski viime kaudella uransa ennätyspisteet, ja tällä kaudella nykyinen tahti on tuomassa yhden pisteen enemmän. Lisäksi Heinon kevät saattaa olla vielä syksyä parempi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että onnistumisen jälkeisen kauden vaikeus on myytti.

Lahtelaisen kiekkokoulun kasvatin täyttä arvoa ei edes lueta pistesarakkeesta. Alivoimalla blokattujen laukausten määrä on varmasti joukkueen suurimpia, ja Heino on myös ollut isossa roolissa siinä, että Ässillä on ollut läpi kauden toiminut kolmosketju.

» Lähetä palautetta toimitukselle