Tilastot osoittavat: Ylivoima täysin kriittinen Leijonien välieräpaikan kannalta

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jos näky ei ole tällainen Leijonien ylivoimien päätteeksi, Kanada on vahvoilla.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Tilastojen valossa Leijonien pelaaminen tasaviisikoin on ollut nihkeää ja tuloksetonta, vaikka vastassa on ollut ennalta selvästi heikompia joukkueita. Kanadaa vastaan ratkaisu piileekin jälleen ylivoimapelissä. Jos se ei tuota maaleja, Leijonien kotimatkan todennäköisyys jo puolivälierän jälkeen kasvaa.

Leijonat on pelannut olympiaturnauksessa neljä ottelua. Joukkue on ylittänyt hyökkäyssiniviivan kiekon kanssa yhteensä 136 kertaa eli 34 kertaa ottelua kohti.

Se on huomattavasti parempi lukema kuin kärkimaita vastaan syksyllä viidessä EHT-pelissä, joissa hyökkäyssiniviivan ylityksiä kiekon kanssa oli keskimäärin 22 kertaa ottelua kohti.

Nyt Leijonien pelaaminen tasaviisikoin ei kuitenkaan tuota yhtä kovalla prosentilla maaleja. Kun Leijonat on olympiaturnauksessa ylittänyt hyökkäyssiniviivan kiekon kanssa, siitä seuranneesta suorasta hyökkäyksestä tai kulmapelistä on syntynyt turnauksen aikana ainoastaan neljä maalia.

Leijonien pelaaminen tasaviisikoin on ollut tuskaista puurtamista.

Tehokkuus on ollut heikko. Vain 2,9 prosenttia Leijonien kontrolloiduista hyökkäyssiniviivan ylityksistä tasaviisikoin on päättynyt maaliin.

Syksyn viidessä EHT-pelissä kärkimaita vastaan lukema oli 4,5 prosenttia.

Kun ottaa huomioon sen, että Leijonilla on ollut kolmessa pelissä vastassa pelaajamateriaalissa mitattuna heikompi tai jopa selvästi heikompi joukkue, on Leijonien pelaaminen tasaviisikoin ollut tuskaista puurtamista.

Toki tasaviisikoin Leijonat on tuottanut ihan kohtuullisesti maalipaikkoja, mutta niiden laatu ei ole ollut niin hyvä, että kiekkoa olisi saatu useammin maaliin. 

Kanada pelaa kurinalaisesti - Pääseekö Leijonat ylivoimalle?

Maaleja Leijonat on tehnyt turnauksen aikana yhteensä 16 kappaletta eli neljä ottelua kohti. Se on riittävä määrä pelien voittamiseen, vaikka toki lukemaa kaunistavat ottelut heikompia joukkueita vastaan.

Leijonat on tehnyt ylivoimalla peräti kahdeksan maalia, eli puolet kaikista Leijonien maaleista. Kaksi ylivoimamaalia ottelua kohti. Se on paljon.

Kauden aiemmissa peleissä EHT:llä Leijonat teki maaleistaan ylivoimalla 25 prosenttia, joka on huomattavasti tyypillisempi luku.

KANADA ON JOUTUNUT TURNAUKSESSA ALIVOIMALLE AINOASTAAN KAHDEKSAN KERTAA.

Ja kun kahdeksasta ylivoimamaalista seitsemän on tykittänyt Eeli Tolvasen ja Petri Kontiolan johtama ylivoimaviisikko, voidaan myös tilastojen puolesta todeta, että Leijonat on lähes täysin yhden ylivoimaviisikon varassa.

Kanada-ottelun ratkaisu tuleekin olemaan siinä, pystyvätkö vaahteralehtipaidat tylsyttämään Leijonien ylivoimapelin. Jos pystyy, Leijonat tekee tilastojen valossa korkeintaan kaksi maalia ja todennäköisyydet Kanadan voitolle kasvavat.

Kanada on joutunut turnauksessa selvästi vähiten alivoimalle, kolmessa ottelussa ainoastaan kahdeksan kertaa. Vain kertaalleen sen verkko on heilunut, kun vastustaja on pelannut ylivoimaa.

Leijonat on päässyt pelaamaan aiemmissa peleissä lähes viisi kertaa ottelua kohti ylivoimaa. Jos Kanada ei joudu tasaviisikoin roikkumaan koko ajan perässä, ylivoima-aikaa tulee Leijonille totuttua vähemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle