Marjamäen mukaan Suomen teemana Kanadaa vastaan oli kamppailupelaaminen.

Saana Hakala

Tilastoanalyysi: Leijonien tolppa-trap toimi

Kanada joutui reagoimaan Suomen trap-pelaamiseen sunnuntain kamppailussa, kun Suomi iski kiekonriiston jälkeen maalin. Tilastojen valossa Suomen pelaaminen säilyi samanlaisena koko turnauksen.

Tilastoanalyysissa pureudutaan Leijonien pelaamiseen siniviivojen kohdalla sunnuntain ottelussa Kanadaa vastaan. Analyysissa on laskettu, kuinka usein Leijonat ylitti tasaviisikoin hyökkäys- ja puolustussiniviivansa kiekon kanssa ja kuinka usein turvauduttiin siirtokiekkoihin. Myös siniviivojen ylityksien yhteydessä tapahtuneet kiekonmenetykset on laskettu.

Kanada pelasi jopa enemmän kiekkokontrollia kuin Suomi, mikä on suorastaan harvinaisuus. Suomi oli joukkue, joka pyrki aggressiivisemmin pystyyn. Kanada kiekotteli ja viivytteli eli rytmitti omaa kiekollista peliään.

Se, miten Kanada avasi pysähtyessään maalin taakse, oli luokattoman surkeaa. Avauserän aikana Leijonat riisti kolme kertaa kiekon Kanadan kehnon avauspelaamisen vuoksi.

Kanadan puolustaja avasi pakkiparilleen, joka oli oman alueen kulmassa seisovin jaloin. Suomen ylhäälle sijoitettu trap suorastaan nautti tilanteesta.

Sakari Mannisen maali syntyi nimenomaan siitä, kun Kanada avasi heikosti peliään.

Eurooppalaisia vivahteita peliinsä tuova Kanada kuitenkin reagoi. Toisessa ja kolmannessa erässä joukkue avasi joko pitkillä syötöillä tai keskushyökkääjälle liikkeeseen.

Päätykiekkoja ja paineistamista

Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan Suomi pyrki olemaan vahva kaksinkamppailuissa.

– Puhuttiin ihan maalineduspelaamisesta ja kamppailuvoimasta.

Torstaina teema oli vastahyökkäyspeli ja lauantaina hyökkäysalueen hyökkäyspeli.

Suomi pelasi jälleen paljon päätykiekkoja ja yritti luoda pitkiä hyökkäyksiä. Painetta annettiin rohkeasti. Omalla alueella Suomi siirteli kiekkoa pois, kun Kanada paineisti. Siirtokiekkojen korkea määrä näkyy myös tilastoissa.

Kuinka Suomi ylitti siniviivat? puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 40 kertaa (56%) 18 kertaa (33%)
siirtokiekko 23 kertaa (32%) 31 kertaa (56%)
kiekonmenetys 8 kertaa (11%) 6 kertaa (11%)

Kiekollisen pelin tilastot olivat kuta kuinkin samaa tasoa Suomella kaikissa otteluissa. Suomi pyrki viemään pelin painopisteen vastustajan päähän.

Pelillisesti Leijonat onnistui turnauksessa todella hyvin. Kaikissa peleissä nähtiin puolustajien nousuja hyökkäyksien tueksi. Puolustajien aktiivinen pelaaminen hyökkäyssuuntaan on muotoutumassa pelitavan peruspilariksi.

Miro Heiskasen maali sunnuntaina oli siitä jälleen osoitus. Suomella oli tilanteessa neljä pelaajaa maalin edustalla.

Suomen suorahyökkäyspelaaminen oli raikasta ja voimakasta. Maaleja syntyi hyvää tahtia, ja se siivitti joukkueen kolmeen voittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Epävireisen Tolvasen valinta ei olisi pitänyt olla itsestäänselvyys

MAAJOUKKUE | KHL | 22.1.2018 21:58
Eeli Tolvanen on mukana Leijonien olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa. Alkukaudesta kohuttu maalipyssy on kuitenkin hiljentynyt lähes täysin viime aikoina. Miten Tolvasen valinta saattoi silti olla itsestäänselvyys? lue lisää

Marjamäki piti Heiskasen ja Tolvasen valintaa itsestäänselvyytenä

MAAJOUKKUE | 22.1.2018 17:33
Lauri Marjamäki ei jättänyt olympiakisoista rannalle Miro Heiskasta tai Eeli Tolvasta. Marjamäen mukaan heidän valinta oli itsestäänselvyys. lue lisää

Nuoret Heiskanen ja Tolvanen olympiajoukkueeseen − mukana kuusi liigapelaajaa

MAAJOUKKUE | 22.1.2018 16:36
Etelä-Korean olympialaisiin lähtevässä miesten jääkiekkojoukkueessa on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Leijonien ryhmän pääpaino on KHL:ssä pelaavissa pelaajissa, mutta tulevia olympiapelaajia pelaa kolmessa muussakin sarjassa. lue lisää

Olympiajoukkueen rakennus loppusuoralla, Marjamäki tarkkailee nuoria myös MM-kisoja varten

MAAJOUKKUE | 2.1.2018 17:00
Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki tarkkailee Buffalossa nuoria pelaajia myös kevään MM-kisoja silmällä pitäen. Tammikuun lopulla julkistettavaan olympiajoukkueeseen hän ei usko enää mustia hevosia löytyvän. lue lisää

Marjamäki nuorten MM-kisoissa: Suomi-kiekon tulevaisuus näyttää erinomaiselta

MAAJOUKKUE | 2.1.2018 16:00
A-maajoukkueen valmennusjohdon Lauri Marjamäki ja Jussi Tapola saapuivat nuorten MM-kisoihin Suomen kolmanteen otteluun. Kaksikko tekee paikalla pelaajatarkkailua ja tekee havaintoja siitä, mihin suuntaan jääkiekko on lajina menossa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat