Tapparan ylivoimaisuus liioiteltua − haasteina suoraviivaisuus ja oikean tunnetilan löytäminen

LIIGA / Artikkeli
Tappara pärjäsi runkosarjassa erinomaisesti.
Kuva © Jarno Hietanen
Onko Tapparalla heikkouksia? Tekeekö hallitsevan mestarin ylivoimaisuus pudotuspeleistä tylsää? Jatkoajan Tampereen toimitus analysoi Tapparan tilanteen pudotuspeleissä.

Tappara lähtee pudotuspeleihin suurimpana mestarisuosikkina. Tampereen toimittajat Eveliina Laine ja Juha Oinonen pohtivat Tapparan ylivoimaisuutta ja ottavat kantaa mahdollisiin heikkouksiin.

Hallitseva mestari voitti runkosarjan eikä hävinnyt koko kaudella kuin korkeintaan kaksi peräkkäistä peliä. Tekeekö Tapparan ylivoimaisuus pudotuspeleistä tylsää seurattavaa?

Laine: Tappara on kiistatta suurin suosikki pian alkavissa pudotuspeleissä, mutta tylsää kevättä tuskin nähdään. Haastajat hiovat taatusti pelinsä siihen kuntoon, että Tappara ei pääse missään vaiheessa helpolla.

Johtuiko pelaamisen yskähtely runkosarjan lopussa vain pelien panoksettomuudesta vai onko taustalla oikeita ongelmia?

Helpolla joukkue ei päässyt myöskään runkosarjan loppumetreillä. Tappara tuskaili ajoittain yllättävänkin paljon maalintekotehokkuutensa kanssa, johon osaltaan toki vaikutti myös alati elänyt kokoonpano.

Tulevissa pudotuspeleissä huomio kannattaakin kiinnittää etenkin Tapparan nimekkääseen hyökkäysosastoon. Johtuiko pelaamisen yskähtely runkosarjan lopussa vain pelien panoksettomuudesta vai onko taustalla oikeita ongelmia?

Oinonen: Päinvastoin, ennakkosuosikin pelaamista on aina mielenkiintoista seurata. Yllätykset kuuluvat pudotuspeleihin, eivätkä runkosarjavoitot vaikuta mitenkään, kun pelataan paras seitsemästä -ottelusarjoja.

Tapparan voittaminen on toki valtava haaste, mutta hallitseva mestari myös sytyttää vastustajat huippuvireeseen. Kuka tai ketkä tahansa Tapparaa vastaan pudotuspeleissä asettuvat, niin luvassa on äärimmäisen tiukkaa taistelua.

Pitää myös muistaa, että Tappara otti monta runkosarjavoittoa kirimällä tappioasemasta. Pudotuspeleissä takaa-ajo ei välttämättä suju yhtä jouhevasti. Paineet ovat paljon suuremmat, kun tappiolla on valtavasti suurempi merkitys verrattuna runkosarjaan.

Mikä on Tapparan heikkous? Vai onko sellaista ylipäänsä?

Oinonen: Riippumatta pelaajista, jotka Tappara-paidassa pelaavat, on joukkueen hyökkäyspeli kaivannut suoraviivaisuutta. Jopa pudotuspeleissä kiekkoa on siirrelty hyvistä maalipaikoista vielä parempiin. Joskus kikkailu tuottaa tulosta ja kauniita maaleja, mutta vastuun siirtelyssä piilee myös isoja vastahyökkäyksen riskejä.

Tällä(kin) kaudella yksi Tapparan aseista on ollut tehokas ylivoimapelaaminen. Perinteisesti pudotuspeleissä on tuomarilinja kiristynyt, ja jäähyjä vihelletty vähemmän. Ylivoiman merkitys korostuu entisestään, ja tälläkin osa-alueella Tappara kaipaa suoraviivaisuutta.

Suoranaisia heikkouksia Tapparalla ei kuitenkaan ole, ja rutinoitunut joukkue pystyy parantamaan suoritustasoaan pudotuspeleissä. Ennakkosuosikin asemakaan tuskin kirvesrintoja hetkauttaa.

Tapparan puolustuspelaaminen ei ole aina sujunut niin hyvin kuin nimekkäällä kokoonpanolla pitäisi.
Tapparan puolustuspelaaminen ei ole aina sujunut niin hyvin kuin nimekkäällä kokoonpanolla pitäisi.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Laine: Allekirjoitan Oinosen näkemyksen suoraviivaisuuden puutteesta. Pudotuspeleissä ei ole enää varaa hakea näyttäviä TOP5-maaleja suosimalla jätön jätön jättöjä. 

Tapparan haasteeksi etenkin pudotuspelien alussa voi muodostua myös oikeanlaisen tunnetilan saavuttaminen. Tamperelaiset pelasivat noin kymmenen runkosarjan viimeistä ottelua enemmän ja vähemmän puolivaloilla ja silti tuloksena oli selvä runkosarjan voitto.

Kevään tärkeimmissä peleissä mitään ei saa enää ilmaiseksi. Myöskään Tapparalla ei ole varaa antaa kevään ensimmäisten tosipelien mennä "ohi".

SUORANAISIA HEIKKOUKSIA TAPPARALLA EI OLE, JA RUTINOITUNUT JOUKKUE PYSTYY PARANTAMAAN SUORITUSTASOAAN PUDOTUSPELEISSÄ.

Mitä tarvitaan, että Tappara häviää neljästi ottelusarjan aikana?

Laine: Tappara on vahva pelin jokaisella osa-alueella, mutta täydellistä sen pelaaminen ei ole. 

Hieman yllättäen etenkin Tapparan kiekollisesti varmana pidetty puolustusosasto oli ajoittain virhealtis läpi koko runkosarjan. Mikäli Tapparaa vastaan jaksaa karvata aggressivisesti ja pelata fyysisesti, niin maalipaikkojakin vääjämättä syntyy.

Tapparan voittaminen neljästi vaatii tottakai myös sen, että haastajan oman pelin taso on parhaimmillaan juuri keväällä. Virheiden ja rikkeiden määrä on minimoitava, jotta Tapparan tehopyssyt eivät pääse tekemään tuhojaan.

TAIKATEMPPUJA TAPPARAN VOITTAMINEN EI VAADI. KAIKILLA OSA-ALUEILLA PELIN TÄYTYY TOKI ONNISTUA, JA TUURIAKIN TARVITAAN.

Oinonen: Paljon tuuria ja kulkutauti Tapparan pukukoppiin.

Vakavasti puhuen, ei Tappara kaikesta hehkutuksesta huolimatta ole vastustajiin verrattuna ylivertainen joukkue. Vastustajan kannalta on oleellista pyrkiä voittamaan omat kotiottelunsa ja onnistua ryöstössä Hakametsässä.

Kärkijoukkueet JYP, KalPa ja TPS ovat kuitenkin kaikki onnistuneet tällä kaudella Tapparan kaadossa. TPS on itse asiassa voittanut kolme neljästä kohtaamisestaan Tapparaa vastaan, mukaan lukien molemmat Hakametsässä pelatut pelit.

Taikatemppuja Tapparan voittaminen ei vaadi. Kaikilla osa-alueilla pelin täytyy toki onnistua, ja alussa vitsillä mainitsemaani tuuriakin tarvitaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle