Tapparan välitodistukset, syksy 2014

LIIGA / Artikkeli
Tapparan syyskausi veti ilmeet vakaviksi.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara lähti joulutauolle sijalta kymmenen. Tampereella odotettiin kahden hopean jälkeen kirkastusta, joten alisuorittaneesta joukkueesta on onnistujia vaikea löytää.

Maalivahdit

Juha Metsola

Pelannut Tappara-maalilla yhtä eränpuolikasta lukuun ottamatta kaikki liigapelit. Pelasi lokakuussa lähes täydellisesti ja voitti Tapparalle otteluita lähes yksin. Maaottelutauon jälkeen ei enää pystynyt kannattelemaan joukkuettaan, päästänyt myös helppoja maaleja. Edelleen kuitenkin Tapparan tärkein yksittäinen pelaaja.

Dominik Hrachovina pelasi syyskaudella Tappara-maalilla vain yhdeksän minuuttia.

Puolustajat

Pekka Saravo

Konkaripuolustaja on pelannut koko syyskauden kahdessa ensimmäisessä pakkiparissa. Ylivoimavastuuta ei kuitenkaan heru, vaan rooli on puolustava. Siksi Saravo on erottunut kentällä yleensä vain virheitä tehtyään.

Markus Kankaanperä

Liigan kaikkien aikojen jäähykuningas on ollut aiempiin Tappara-kausiin verrattuna enemmän vaikeuksissa, erityisesti kiekollisena ja omassa päädyssä. Maalinedustalla Kankaanperä on edelleen jykevä pelote, mutta luistelussa antaa jo liikaa tasoitusta ja joutuu rikkomaan.

Tuukka Mäntylä

Mäntylä oli Tappara-puolustuksen vakuuttavin ja varmin edustaja, kunnes pakkasi 24 pelin jälkeen laukkunsa ja lähti KHL:ään.

Pasi Puistola

Pelannut vielä huonommin kuin viime kaudella, sen vähän mitä on pelaamaan päässyt. Tappara-puolustajista Puistola on eniten miinuksella, vaikka on pelannut vähiten. Pitkällä sopimuksella joukkueeseen sidottu riippakivi on ollut vaikeuksissa sekä kiekon kanssa että ilman. Käväisi myös vuokralla KalPassa.

Aleksi Elorinne

Nuorukaisen rooli liigassa on jäänyt pieneksi. Hajavaihtoja seitsemäntenä puolustajana.

Atte Mäkinen

19-vuotias Tapparan oma kasvatti on hieman yllättäen raivannut itselleen paikan vakituisesta kokoonpanosta. Tilanteeseen on toki vaikuttanut se, että parempiakaan vaihtoehtoja ei ole. Potentiaalia ja yritystä nuorukaisella riittää, mutta kiekonmenetyksiä ja virhearviointeja sattuu vielä aivan liikaa.

Teemu Aalto

Eniten tehopisteitä ja ainoana edelleen pelaavista puolustajista tehotilastossa plussan puolella - tosin eniten miinuksia. Aalto laukoo edelleen hanakasti, mutta laukausten tarkkuudessa on toivomisen varaa. Konkari on kuitenkin osoittanut käyttökelpoisuutensa heikomman kauden jälkeen.

David Kolomatis

Tehopisteiden valossa jenkkipakki on pelannut vähintään kohtalaisesti, mutta enemmän odotettiin. Puolustuspelissä Kolomatis on avuton ja sortuu joka pelissä turhan neppailun kautta kiekonmenetyksiin. Nick Bailenin korvaajasta ei voi puhua edes vitsillä.

Alexander Bonsaksen

27-vuotias norjalainen tuli paikkaamaan Mäntylän lähtöä. Bonsaksen on seitsemässä pelaamassaan ottelussa lunastanut paikkansa kirvesrintojen miehistöstä. Teki heti ensimmäisessä ottelussaan ylivoimamaalin siniviivalaukauksella.

Hyökkääjät

Pekka Jormakka

Jormakka aloitti kauden vahvasti ja kantoi hetken kultakypärää. Kunnes vajosi pitkään maalittomaan putkeen. Pikku hiljaa tuulennopea laituri on parantanut peliään, mutta viime kauden tasolle on vielä hurjasti matkaa.

Masi Marjamäki

Marjamäki haki pitkän loukkaantumisen jälkeen pelituntumaa LeKistä. Tapparassa pelipaikka on ollut alemmissa ketjuissa sekä ylivoimalla maskimiehenä. Positiivista, että loukkaantumisherkkä laituri on pysynyt pelikuntoisena, mutta kaikesta huolimatta pettymys. Syyskausi päättyi rajuun taklaukseen HIFK:n Toni Söderholmiin.

Josh Green

Kanadalaissentteriltä jäi loukkaantumisen vuoksi kymmenen peliä väliin. Green oli kuitenkin jo ennen loukkaantumistakin täysin turhake. Maalitili avaamatta, eniten jäähyjä ja toiseksi eniten miinuksella Tappara-hyökkääjistä.

Jere Karjalainen

Pienikokoinen laituri on vakiinnuttanut paikkansa kokoonpanossa ja päässyt kokeilemaan myös ylivoimaa. Yritystä ja liikettä on, mutta tehottomaksi pörräämiseksi jää hyvistä maalipaikoista huolimatta.

Elmeri Kaksonen

Ei mitään uutta auringon alla. Kaksonen on Tapparassa jumittunut alempien ketjujen duunariksi. Tällä kaudella Tappara-hyökkääjistä eniten miinuksella. Syksyn kohokohta oli kotiottelu JYPiä vastaan 28.lokakuuta, jolloin Kaksonen iski puolet tämän kauden tehopisteistään.

Jarkko Malinen

KalPa-kasvatista ei vielä kolmannellakaan Tappara-kaudella tiedä, onko sentteri omimmillaan hyökkäävässä vai puolustavassa roolissa. Malinen on väläytellyt kiekollisia taitojaan ja on viimeisimmissä peleissä saanut myös ylivoimavastuuta. Mestaruutta tavoittelevan joukkueen kärkisentteriksi ei näillä esityksillä pitäisi olla asiaa.

Olli Palola

Viime kauden maalikuningas on tälläkin kaudella Tapparan paras maalintekijä - ja paras pistemies. Samanlaista rentoutta ja kemiaa ei ketjukavereiden kanssa ole kuitenkaan tällä kaudella löytynyt.

Otto Rauhala

19-vuotias sentteri on ollut Tappara-hyökkäyksen yllätysnimi. Rauhala on ollut lähes kaikissa peleissä kokoonpanossa, mikä on kova suoritus, vaikka peliaika nelosketjun sentterinä on jäänytkin vähäiseksi.

Jan-Mikael Järvinen

Viime kauden komeetta on tällä kaudella syöksynyt lujaa alas. Palolan rinnalla Järvinen on saanut kerättyä kohtalaiset tehot, mutta pelaaminen on ollut väkinäistä ja hermostunutta. Sentterin itseluottamus on ollut pohjamudissa, ja viimeisimmissä otteluissa pelipaikkakin on löytynyt alemmista ketjuista.

Kristian Kuusela

Viime kauden paras pistemies oli alkukaudella umpisurkea. Hyvänä maalintekijänä tunnettu laituri ei osunut mistään, ja syötötkin viuhuivat ohi ja yli joukkuekavereiden lavoista. Tapparan päästyä voittoputkeen löysi Kuuselakin maalijyvänsä, mutta vieläkään ei voida puhua hyökkäyspään pelotteesta.

Antti Erkinjuntti

Rovaniemeläislähtöinen laituri oli alkukaudella hetken jopa Tapparan paras maalintekijä, mutta sitten todellisuus ja totuttu tehottomuus iskivät. Erkinjuntti saa jatkuvasti ylivoimavastuuta, mutta tulosta ei tule. Alivoimalla "Juntti" on kuitenkin arvokas raataja.

Teddy Da Costa

Ranskalaishyökkääjä takoi viime kaudella Mestiksessä kovat tehot. Tapparassa rooli ja tehot ovat jääneet niukoiksi. Taitoa Da Costalla selkeästi on, mutta onko liigavauhti kuitenkin liikaa?

Jukka Peltola

Kapteenin vastuun tällä kaudella saanut Peltola ennätti ratkaista pari voittomaalikilpailua Tapparalle ennen kuin onnistui pelitilanteessa lyömään kiekon maaliin. Peltola on pelannut sekä laidassa että keskellä, hyökkäävässä ja puolustavassa roolissa. Kapteeni on monipuolinen ja tärkeä pelaaja, vaikka tehoja ei olekaan syntynyt.

Tapparassa hyökkäsivät myös Stephen Dixon, Patrik Laine, Toni Kallela, Henri Tuominen ja Villle-Vesa Vainiola, mutta heille ei kertynyt riittävästi otteluita, jotta heidät olisi arvosteltu.

» Lähetä palautetta toimitukselle