Tappara-KalPa: Kiekkokontrolli vastaan pudotuspelirutiini

LIIGA / Artikkeli
Tiukka taistelu suomenmestaruudesta on alkamassa.
Kuva © 16-17
Liigan finaaleissa kohtaavat Tappara ja KalPa. Hallitseva mestari taistelee mestaruudesta viidettä vuotta peräkkäin, kuopiolaiset ovat finaalissa ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen. Tappara luottaa keskialueen tukkimiseen, KalPa kiekkokontrolliin.

Tappara ja KalPa aloittavat finaalisarjan tiistaina. Ottelusarjaa ennakoivat Tampereen toimituksesta Juha Oinonen ja Kuopion toimituksesta Jaakko Gummerus.

KalPan aktiivinen kiekkokontrolliin perustuva viisikkopeli on niin tehokas ja toimiva, ettei hallitseva mestarikaan pysty sitä murtamaan.

Gummerus: KalPan pelitapa on toden totta purrut hyvin kaikkia joukkueita vastaan tällä kaudella, enkä näe esteitä miksi se ei toimisi myös Tapparaa vastaan. Asia korostuu etenkin juuri kotihallissa Niiralassa, jossa liigan isoin kaukalo antaa parhaat edellytykset toteuttaa Pekka Virran pelitapaa.

Tappara pystyy pelaamaan keskialueen todella tiiviisti, mikä voi olla myrkkyä kuopiolaisten pelaamiselle. Jos KalPa-pelaajien liike ei ole tarpeeksi aktiivista, eivätkä syötöt napsu kohdalleen, törmäävät kilpipaidat oranssiin muuriin.

Kuopiolaisten pelin "tukkeutuminen" on kaukalon koon takia todennäköisempää juuri Hakametsässä. Kotikaukalossa hyökkäyspelin toteuttamiseen on luonnollisesti enemmän tilaa.

JYPiä vastaan KalPa oli varsinkin Jyväskylässä välillä vaikeuksissa pienemmässä kaukalossa isoja ja aktiivisesti karvaavia JYP-pelaajia vastaan. Suurin haaste kuopiolaisille tuleekin olemaan saada ryöstö Tampereelta.

KalPan kannalta harmaita hiuksia saattaa aiheuttaa myös se, että Tapparalta ei ole tällä kaudella nähty vielä sitä todellista huipputason pelaamista.

KalPan kannalta harmaita hiuksia saattaa aiheuttaa myös se, että Tapparalta ei ole tällä kaudella nähty vielä sitä todellista huipputason pelaamista. Onko se ongelma, vai nähdäänkö sitä edes?

Oinonen: Vaikka Tappara ei olekaan viisikkopelissään yhden tempun poni, on KalPalla käsissään erinomainen lyömäase. Varsinkin kotihallissaan kuopiolaisilla on leveän kaukalon myötä etu puolellaan.

Tappara on toki kauden aikana osoittanut pystyvänsä muokkaamaan pelitapaansa vastustajan mukaan. Kirvesrinnat ovat myös erinomaisia kiekonriistoissa ja suunnanmuutospelissä, joten KalPan on syytä pelata omaa peliään huolellisesti.

Tapparan oma pelitapa on myös toimiva, ja maalivahti Dominik Hrachovina on torjunut loistavasti. Yksikin harhasyöttö tai merkkausvirhe voi koitua kohtalokkaaksi, mikä pätee toki molempiin joukkueisiin.

Kääntäisin kysymyksen myös toisinpäin. Jos Tappara onnistuukin horjuttamaan KalPan pelitapaa, onko Virralla takataskussaan enempää kikkoja?

Tapparan rutiini ja pudotuspelikokemus runnoo kokemattoman KalPan syvälle Niiralan monttuun.

Oinonen: Kirvesrintojen nykykokoonpanossa on toistakymmentä pelaajaa, jotka olivat viime keväänä voittamassa mestaruutta. Kolme pelaajaa − kapteeni Jukka PeltolaJan-Mikael Järvinen ja Pekka Saravo − ovat olleet mukana kaikissa Tapparan 2010-luvun finaalisarjoissa.

Lisäksi joukkueessa on kokeneita pelimiehiä, kuten Teemut Nurmi ja Lassila, jotka eivät ole pitkästä urastaan huolimatta mestaruutta päässeet juhlimaan, joten voitonnälkää riittää myös ennakkosuosikilla.

Viisi vuotta peräkkäin finaaleissa on Liigassa kunnioitettava ja harvinainen saavutus. Jussi Tapolalla on menossa kolmas kausi Tapparan päävalmentajana. Jokainen kausi on päättynyt finaaleihin, eivätkä taipaleet ole olleet helpoimmasta päästä.

Organisaatio, valmennus ja pelaajat ovat kaikki tottuneet voittamaan. Kovissa paikoissa yhteenhioutunut ryhmä on todella vaikeasti horjutettavissa. Tappioasema päinvastoin piiskaa kirvesrinnat taistelemaan kapasiteettinsa äärirajoilla, joten KalPalla on edessään hikinen ja haastava urakka.

Saako Nurmi parhaan kautensa kruunuksi vielä pitkään tavoittelemansa mestaruuden?
Saako Nurmi parhaan kautensa kruunuksi vielä pitkään tavoittelemansa mestaruuden?
Kuva © Jarno Hietanen

Gummerus: On toki totta, että KalPa-pelaajistosta ei löydy kovin paljoa kokemusta menestymisestä. Sami Mutanen, Arttu Ilomäki ja Jyri Junnila ovat kilpipaitojen pelaajista ainoat, jotka ovat päässeet juhlimaan liigamestaruutta. Intoa ja nälkää on sen sijaan sitäkin enemmän.

Tähän mennessä KalPa on kasvanut koko kauden ajan, sekä ensin runkosarjassa, että nyt keväällä pudotuspeleissä. Kuopiolaisjoukkue on hioutunut yhteen pelitavan ja yhteishengen osalta, eikä mikään tähän mennessä vastaan tulleista vuorista ole ollut liian suuri kiivettäväksi.

Aiemmista kausista poiketen KalPa on porskuttanut eteenpäin niistäkin paikoista, missä sen olisi jo pitänyt sulaa.

Voisikin summata jo nyt yhteen, että KalPa on ihan kulttuurillisesti muuttunut ja siellä on menestykseen tarvittavia elementtejä. Aiemmista kausista poiketen KalPa on porskuttanut eteenpäin niistäkin paikoista, missä sen olisi jo pitänyt sulaa.

Uskon, että KalPa-pelaajiston tekemisen meininki ja henkiset voimavarat ovat nyt sillä tasolla, että se pystyy sitä kautta vastaamaan Tapparan rutinoituneelle porukalle.

Kultakypärä Keräseen kohdistuu Kuopiossa kovat odotukset.
Kultakypärä Keräseen kohdistuu Kuopiossa kovat odotukset.

KalPalla on pudotuspelien tehokkain hyökkäysketju, mutta Tappara jyrää laajemmalla materiaalilla.

Gummerus: Kilpipaitojen ykkösketju on ollut erittäin tehokas pudotuspeleissä ja sillä on luonnollisesti erittäin iso tulosvastuu myös finaalisarjassa. Janne Keränen pelaa elämänsä kautta ja johtaa hienosti pudotuspelien pistepörssiä.

KalPa näyttäisi tilastojen perusteella olevan todella riippuvainen kärkiketjun miesten onnistumisista, mutta näin asia ei ole. Uskon vahvasti, että muun muassa Matias Myttynen, Tommi Jokinen ja Balazs Sebok pystyvät nostamaan tasoaan vielä myös pisteiden perusteella.

Tapparan materiaali on etenkin paperilla todella laaja, mutta sielläkin on vielä kärkimiehiä, joilla on varaa nostaa tasoa. Mikäli Kristian Kuusela ja Henrik Haapala yltävät hurjalle pelipäälle, saavat KalPa-puolustus ja Eero Kilpeläinen tehdä toden teolla töitä heidän pysäyttämisekseen.

Kärkihyökkääjistä Kristian Kuusela ja Henrik Haapala ovat väläytelleet, mutta eivät ole vielä nousseet parhaalle tasolleen.

KalPan materiaali ei ehkä paperilla näytä erityisen leveältä, mutta kuluneet pudotuspelit ovat osoittaneet, että ratkaisijoita on muuallakin kuin kärkiketjussa. Joidenkin pelaajien potentiaali täytyy vielä saada täyteen käyttöön myös pisteiden osalta. Sama koskee myös Tapparaa.

Oinonen: Kuopiolaisten ykkösketju Keränen-Jaakko Rissanen-Jesse Mankinen on pelannut tehokkaasti sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Yhteispeli on parhaimmillaan silmiähivelevän kauniisti toimivaa.

Jokainen pelaajista pystyy myös yksilönä nousemaan ratkaisijaksi. Erityisesti Keräsen kolme voittomaalia on pudotuspeleissä hatunnoston arvoinen suoritus. Kaikilla kolmella on myös alla uransa tehokkain kausi.

Tapparan tehokkaimmat pelaajat pudotuspeleissä ovat olleet runkosarjan paras maalintekijä Veli-Matti Savinainen ja joukkueen ykköspuolustaja Valtteri Kemiläinen. Kärkihyökkääjistä Kuusela ja Haapala ovat väläytelleet, mutta eivät ole vielä nousseet parhaalle tasolleen.

Hallitseva mestari peluuttaa tasaisesti neljää hyökkäysketjua, joista jokainen on vaarallinen hyökkäyspäässä, mutta hoitaa myös puolustustehtävänsä sveitsiläisen kellon tarkkuudella.

Tarvittaessa Tappara pystyy kotiotteluissaan viimeisen vaihto-oikeuden turvin laittamaan esimerkiksi Nurmen, Juhani Jasun ja Martin Røymarkin muodostaman kolmikon varjostamaan KalPan ykkösketjua.

Laajempi, mutta laadukas pelaajamateriaali takaa Tapparalle edun tässäkin asiassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle