Tanskan voitto toi hurmion myös Kööpenhaminaan − "Aivan valtava voitto!"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tanskalaiset juhlivat upeaa voittoa keskiviikkona.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Tanska päihitti Suomen keskiviikkona komealla taistelulla. Huuma oli korkealla myös kööpenhaminalaisessa urheilupubissa, jossa Jatkoaika oli seuraamassa illan ottelua.

Tanskalaisen kiekkoilun kehdossa Herningissä kisahuuma on korkeimmilaan. Tunnelman odotetaan vain kohoavan alkulohkon lähestyessä päätöstään. Kööpenhaminassa kiuas on jäänyt vielä melko miedolle lämmölle pelien ulkopuolella. Tunnelmaa siellä täällä nostavat eritoten tshekkiläis- ja ruotsalaiskannattajat.

Paikallisten keskuudessa huumaa on ollut vaikea huomata, mutta käsitykseen tuli äkkinäinen muutos, kun suunnaksi valikoitui paikallinen urheilupubi. Suomen ja Tanskan välinen ottelu oli houkutellut tuvan täyteen väkeä, ja tunnelma oli käsinkosketeltavissa jo ennen kiekonputoamista jäähän.

Paikalla oli myös runsaasti suomalaisia. Kun hiljalleen paikalle valui vielä juuri Valko-Venäjän voittaneen Sveitsin kannattajia, tunnelma oli varsin karnevaalimainen.

− En olekaan vielä yhtäkään Suomen peliä nähnyt, mutta tulokset ovat olleet vakuuttavia, Suomen paitaan sonnistautunut herrasmies huikkaa.

Pelin alkaessa leikkimielinen kuittailu pöydistä toisiin rauhoittuu, ja päähuomio kiinnittyy peliin. Äänekkäät "Suomi!"-huudot täyttävät äänimaailman tasaisin väliajoin, mutta myös tanskalaiset laittavat kovasti vastaan.

Ensimmäinen erä päättyy 0−0-lukemissa. Tanskan puolustuspelaaminen on vakuuttavaa jo keskialueelta lähtien, mikä tylsyttää Leijonien parhaan terän.

− Jatkuvat hyökkäysyritykset saavat riskien määrän kasvamaan, mikä tulee avaamaan myös Tanskalle paikkoja, tanskalainen herrasmies analysoi suomalaisten peliä.

Tunnelma nousee

Lukuisat läheltä piti -tilanteet ovat nostattaneet desibelilukemaa pitkin peliä, mutta kuppila räjähtää ajassa 32.28, kun Frans Nielsen avaa ottelun maalihanat. Kovaa huutoa saadaan vielä erän loppupuolella kahdesti, kun molemmat joukkueet osuvat maalipuiden väliin kertaalleen.

Osasta suomalaisia alkaa olla aistittavissa epäuskoa, kun taas tanskalaisleirissä huuma on korkeimmillaan. Suomea vaivaa läpi turnauksen nähtävillä olleet ongelmat puolustustasapainon kanssa.

Tällä kertaa vastustajan riveissä on vain korkeampi taitotaso, joten Leijonien virheistä rokotetaan korkeammalla prosentilla.

− Eikös Tanskalla ole ihan NHL-tason pelaajiakin, eräs herrasmies kysäisee.

Kyllä on, yhdeksän kappaletta. Itseasiassa NHL-otteluita on runsaasti enemmän (2826 kappaletta) kuin Suomen joukkueella (1257 kappaletta).

Jokereista tuttu hyökkääjä nousi sankariksi.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Päätöserässä jännitys tiivistyy, kun Mikael Granlund onnistuu tasoittamaan ottelun. Maali jäi lopulta laihaksi lohduksi, kun suomalaisille liigaseuraajillekin varsin tuttu Niclas Hardt onnistuu iskemään Tanskan ylivoimalla johtoon.

− Kaksi minuuttia on todella pitkä aika, kynsiään pureksiva tanskalainen säikähtää.

Johto kuitenkin kestää loppuun saakka. Meteli on korvia huumaava. Edes suomalaisten naamoilla suurta pettymystä on vaikea havaita. Paikalla on runsaasti myös Tanskassa asuvia suomalaisia, joille Tanskasta on tullut toinen suosikki kisatasolla.

"Eikös teiltä riittäisi meillekin hyvä päävalmentaja"

Voitolla Tanskan sijoittuminen neljän joukkoon tuli huomattavasti todennäköisemmäksi, sillä he ovat A-lohkossa juuri neljäntenä kaikki isot maat kohdanneena. Tanskalaismies, Kalle, pyörittelee hetken, milloin Tanska on viimeksi voittanut Suomen. Edellistä voittoa tarvitsee kaivaa vain viime MM-kisoista. 2010-luvulla tämä oli jo Tanskan kolmas voitto Suomesta.

Tämä jää kuitenkin pian toissijaiseksi.

− Aivan valtava voitto!

Jälkipelit hyvässä hengessä

Rennon piikittelevä ilmapiiri kuppilassa jatkuu vielä pitkään pelin päätyttyä, vaikka monien suunnaksi valikoituukin jo oma sänky. Jälkipeleillä päästään myös syvemmälle tanskalaisen kiekkoilun tilaan.

Erään tanskalaismiehen mukaan kiekkobuumi otti Tanskassa pari vuotta sitten ison harppauksen eteenpäin, mutta sen jälkeen kiinnostus on pysynyt melko tasaisena. Lajin tietoisuudesta Tanskassa kertoo paljon se, että pelin aikana ruudulle pamahti tasaisin väliajoin tietoiskuja esimerkiksi lajin säännöistä.

Miesten MM-kisojen järjestäminen nähdään hyvänä asiana.

− Toivottavasti nämä kisat ja tällaiset voitot kasvattavat kulttuuria entisestään. Myös uudet areenat ovat loistava askel eteenpäin, paikallinen herra viittaa kisa-areenojen rakentamiseen ja muokkaamiseen jääkiekolle sopivaksi.

Realiteetit ovat kuitenkin tiedossa. Yksi tanskalaisen kiekkoilun tilaa vaikeuttava asia on se, että suurkaupungeissa jääkiekko on varsin marginaalinen laji. Esimerkiksi Tanskan yhdessä suurimmista kaupungeista, Aarhusissa, ei ole joukkuetta Tanskan pääsarjassa. Jyllannin alueella pelaaminen nähdään helpommaksi etäisyyksien vuoksi.

Yksi asia kuitenkin yhdistää tanskalaisia ja suomalaisia: kova kritiikki päävalmentajaa kohtaan. Jo viidettä kauttaan Tanskan päävalmentajana toimiva Janne Karlsson on paikallismiehen mukaan jo katsottu kortti.

− Eikös teiltä riittäisi meillekin hyvä päävalmentaja, herra naurahtaa.

− Maajoukkueemme kaipaisi valmennusosaamista joko Suomesta tai Pohjois-Amerikasta.

Ottelun jälkeen pyörimään laitettu jalkapallopeli alkaa olla lopuillaan, mikä tietää myös illanvieton päätöstä. Tanskan pelipaitaan sonnustautunut mieshenkilö tulee vahvistamaan mielikuvaa kohteliaasta kansasta tarjoamalla lämmintä kättä.

− Toivottavasti kohtaamme finaalissa!

» Lähetä palautetta toimitukselle