Nikolaj Ehlers on edustanut Tanskan maajoukkuetta niin miesten kuin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Tanska: Johdattaako Ehlers juutit jatkopeleihin?

Tanskalla on varsin hyvä nippu pelaajia kasassa tuleviin MM-kisoihin. NHL-vahvistus Nikolaj Ehlers ja KHL:n sentterieliittiä edustava Peter Regin ovat joukkueen kantavat voimat.

Uhka: Riittääkö Tanskan pelaajamateriaalin leveys?

Tanska on noussut MM-kisojen päätason vakiojoukkueeksi, sillä se on pystynyt pitämään paikkansa päätasolla yli kymmenen vuotta. Parhaat saavutukset ovat vuosilta 2010 ja 2016, kun joukkue on ollut puolivälierissä. Mitalipelit ovat kuitenkin jääneet kerta toisensa jälkeen haaveiksi.

NHL-pelaajien kieltäytymiset MM-kisoista ovat vaivanneet Tanskaa. Esimerkiksi NHL:ssä 26 ottelussa Columbus Blue Jacketsin riveissä pelannut Oliver Björkstrand ei ole halukas tulemaan kisoihin. Näin on käynyt myös muun muassa Mikkel Bödkerin ja Jannik Hansenin kohdalla.

Maalla on vajaa kymmenen NHL-pelaajaa, mutta tuleviin MM-kisoihin se saa näillä näkymin enintään kaksi vahvistusta maailman kovimmasta kiekkosarjasta. Tanskalla on laatupelaajia myös Euroopan sarjoissa, mutta edetäkseen MM-kisoissa ensimmäistä kertaa mitalipeleihin sen pitäisi saada jalkeille enemmän NHL-tähtiä.

Pelaajamateriaalin leveys nousee Tanskan kohdalla avainasemaan. Joukkueella on MM-kisatasolle laatupelaajia ehkä kahden ketjullisen verran, mutta alemmissa ketjuissa laatu selvästi heikkenee. Pelaajamateriaalin kapeus saattaa iskeä vastaan armotta vastaan.

Onko Tanska pulassa, jos sen ykköstykit onnistutaan pimentämään?

Mahdollisuus: Ykköstykit onnistuvat, joukkuepeli rullaa

Joukkueen ykkössentterin viittaa kantanee Jokereissa KHL:ssä kaksi viimeisintä kautta pelannut Peter Regin. Älykkään ja taitavan kahden suunnan sentterin hartioilla on paljon. Toisaalta tilanne ei ole Reginille varsinaisesti uusi, sillä esimerkiksi kuluneella kaudella keskushyökkääjä kannatteli aika ajoin koko joukkuetta yksinään.

NHL:stä saapunut huippuvahvistus, Winnipeg Jetsissä 64 tehopistettä nakuttanut Nikolaj Ehlers on koko kisojen yksi parhaista hyökkääjistä. Tanskalaisen jääkiekon valovoimaisimmalle tähdelle miesten MM-kisat ovat uran toiset.

Ehlersin lisäksi Tanska odottaa NHL:stä maalivahti Frederik Andersenia, jonka kausi Toronto Maple Leafsin riveissä päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Reginin ja Ehlersin lisäksi joukkueessa on liuta hyvän tason pelaajia MM-kisoihin. Jokereissa hyvin esiintyneet Jesper B. Jensen ja Oliver Lauridsen ovat takalinjojen tärkeimmät palaset.

SHL:n pudotuspeleissä hyvät tehot nakuttanut Nichlas Hardt tuo työteliäisyyttä joukkueeseen ja on osoittanut pystyvänsä myös tekemään tulosta. Pelicansissa kuluneen kauden pelannut Morten Poulsen on niin ikään laadukas alempien ketjujen hyökkääjä.

Tanska on pelannut hieman vaihtelevin ottein MM-kisoihin valmistavissa otteluissa. Paras suoritus on jatkoaikavoitto Suomesta parin viikon takaa. Tuolloin Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki kehui Tanskaa hyvin taistelevaksi ja fyysiseksi joukkueeksi.

Tanska pystyi myös hyvään kiekkokontrolliin, sillä se rytmitti kiekollisena vahvasti peliään. Joukkueella oli selvä pyrkimys päästä pelaamalla alueeltaan ulos, ja Tanska pyrki välttämään roiskimista.

Kiekkokontrolli ja tiivis viisikkopelaaminen voivat olla keinoja horjuttaa isoja kiekkomaita.

Tanskan osalta tärkeimmäksi osa-alueeksi muodostuu kuitenkin puolustuksen ja maalivahtipelin onnistuminen. Joukkueen ykkösmolarina toiminee Sebastian Dahm, joka esiintyi viime kisoissa ajoittain todella varmasti. Jos joukkue saa kuitenkin Andersenin NHL:stä maalivahtiosastolle, mahdollisuudet edetä jatkopeleihin kasvavat merkittävästi.

Puolustuksessa joukkue nojaa vahvaan kaksivaiheisuuteen. Se on ärhäkästi vastustajassa kiinni ja ajaa syvälle karvauksessan, kun se on järkevää. Repertuaarissa on myös tiivis keskialueen trap, jossa ajetaan rohkeasti vastaan jo vastustajan siniviivan tuntumassa ja pyritään kiekonriistoihin ja nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Ennuste: Kovatasoisessa lohkossa jatkopaikka jää haaveeksi

Ruotsi, Venäjä ja Yhdysvallat napsivat suurella todennäköisyydellä lohkon kolme kärkisijaa. Neljännestä tilasta kamppailevat lähtökohtaisesti Tanska, Saksa, Slovakia ja Latvia. Taistelu neljännestä sijasta on varmasti tiukkaa.

Tanska yrittää pelata jonkinlaista kiekkokontrollijääkiekkoa, mutta kiekollisen pelin rakenteet eivät ole riittäviä. Vastustajat pystyvät katkomaan hyökkäyksiä ratkaisevilla alueilla ja iskemään vastaan.

Keskialueen ylittäminen organisoitua viisikkoa vastaan koituu suurimmaksi pelilliseksi ongelmaksi. Sen lisäksi joukkue on kiekollisena helisemässä vastustajan antaessa painetta syvällä Tanskan alueella.

Ainakin harjoitusotteluissa Suomea vastaan Tanska nojasi puolustusalueellaan miesvartiointiin. MM-kisoissa lohkon kärkijoukkueet pystyvät taidollaan hajottamaan miesvartioinnin täysin, ja silloin avautuu tilaa ja maalintekopaikkoja.

Ehlers ja kumppanit pitävät Tanskaa mukana kamppailussa lohkon neljännestä sijasta, mutta eivät pysty johdattamaan joukkuettaan jatkopeleihin. Tanskan kohtalona on lohkon seitsemäs sija.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden parhaat palkittiin

MAAJOUKKUE | 17.5.2017 0:18
Arvoturnauksissa palkitaan perinteisesti jokaisen joukkueen kolme parasta pelaajaa. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden maiden pelaajat saivat palkintonsa alkulohkon päätyttyä. lue lisää

Kanada sinetöi Suomen jatkopaikan, Italia putoaa pääsarjasta

MAAJOUKKUE | 15.5.2017 19:31
Kanadan selvä 5−0-voitto Norjasta jääkiekon MM-kisojen B-lohkossa tietää sitä, että Suomi pelaa torstaina puolivälierissä. A-lohkon puolella Tanska kaatoi Italian 2−0-numeroin lähettäen saapasmaan takaisin 1A-divisioonaan. lue lisää

Nylander ja Bäckström kaatoivat Tanskan − Lundqvist debytoi

MAAJOUKKUE | 15.5.2017 0:16
NHL-hyökkääjät William Nylander ja Nicklas Bäckström olivat Ruotsin sankarit 4−2-voitossa Tanskaa vastaan. Nikolaj Ehlers oli rakentamassa molempia Tanskan maaleja, mutta voittoon asti Winnipeg Jets -hyökkääjän panos ei riittänyt. lue lisää

Tanska väänsi kaksi pistettä, mailataituri da Costa upotti Valko-Venäjän

MAAJOUKKUE | 13.5.2017 0:13
Tanska ja Ranska juhlivat perjantaina iltaotteluissa kahta pistettä. Tanska kairasi voiton jatkoajalla, kisaisäntä Ranska sen sijaan pääsi juhlimaan jälleen voittoa voittomaalikisan jälkeen. lue lisää

Pelicans-hyökkääjä huojentunut voitosta - "Otimme opiksi virheistämme"

MAAJOUKKUE | 13.5.2017 0:10
Saksa otti aikaisen niskalenkin Tanskasta siirtyen tasatilanteesta kahden maalin johtoon hieman yli minuutissa. Ensi vuoden isäntämaa ei kuitenkaan lannistunut, vaan nokitti Saksan nopeissa maaleissa ja nousi tasoihin 25 sekunnissa. Pelicans-hyökkääjä Morten Poulsen vastasi tasoitusosumasta. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää artikkeleita