Tampereen pudotuspelionnistujat ja pettymykset − emoalus kutsuu Savinaista

LIIGA / Artikkeli
Savinainen on keskittynyt puolivälierissä muihin asioihin kuin maalintekoon.
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparan ja Ilveksen pudotuspelisarja on kahden ottelun jälkeen tasatilanteessa. Lauantaina pelattava kolmas ottelu näyttää suuntaa sarjalle ja antaa uusille sankareille tilaa nousta valokeilaan. Molemmissa joukkueissa on tähän mennessä ollut onnistujia ja epäonnistujiakin.

Tappara voitti toisen kohtaamisen jatkoerässä Sebastian Revon maalilla. Voitto tasoitti sarjan 1−1:een. Lauantain kolmas ottelu vie jomman kumman joukkueen johtoon ja askeleen lähemmäs välieräpaikkaa.

Tappara oli sarjaan lähdettäessä selvä ennakkosuosikki runkosarjasijoituksensakin myötä, mutta Ilves on pystynyt laittamaan kampoihin lähes jokaisella pelin osa-alueella.

Tässä artikkelissa nousevat esiin molempien joukkueiden parhaat pelaajat ja pahimmat alisuorittajat.

Tappara − runkosarjan tähtiä etsimässä

Onnistujat

Blake Parlett on ollut Tapparan takalinjojen parhaimmistoa hyvällä peruspelaamisellaan. Siinä missä muut peruspuolustajat ovat olleet välillä pujottelukeppeinä Ilves-hyökkääjille, on Parlett onnistunut pitämään pakettinsa kasassa helppojen ratkaisuidensa kautta.

Parlett on pelannut onnistunutta peruspeliä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

Jukka Peltolan merkitystä kirvesrinnoille ei voi korostaa liikaa. Ikitaisteleva kapteeni kärsi loukkaantumisista runkosarjan lopulla, mutta on pudotuspeleissä ollut joukkueensa ydinpelaajia. Teki toisessa ottelussa kauniin tasoitusmaalin tarkalla laukauksella.

Dominik Hrachovina vaihdettiin Tappara-maalille siinä vaiheessa, kun omiin oli kolissut avauspelissä viidesti. Vaikka Hrachovina päästikin yhden maalin ensimmäisessä ja toisessakin ottelussa, on nuori tšekkivahti silti palauttanut Tapparan alakerran tekemisen totutummalle tasolle.

Epäonnistujat

Aleksi Elorinne oli Ilves-hyökkääjien päällystakkina kolmesti avausottelun toisessa erässä, kun Ilves teki viisi maalia seitsemään minuuttiin ja 21 sekuntiin. Vakaana peruspelaajana tunnettu Elorinne on tehnyt sarjan alkutaipaleella helppoja virheitä. Isokokoinen puolustaja paransi peliään toiseen otteluun, mutta parannettavaa on edelleen.

Teemu Lassila aloitti hieman yllättäen Tapparan maalilla ensimmäisessä ottelussa, mutta kokenut torjuja vaihdettiin maalilta viiden takaiskun jälkeen. Lassilan ollessa maalissa kirvesrintojen peli näytti hermostuneelta, ja peliaikaa tuskin kertyy enää tänä keväänä, jos Hrachovina on terveenä.

Veli-Matti Savinainen osoittautui varsinkin avausottelussa melko heikkohermoiseksi pelimieheksi. Hän murtui useaan otteeseen paineen alla, ja 30 maalia tuottanut runkosarja on ollut toistaiseksi vain kaunis muisto. Ilves on päässyt Savinaisen ihon alle. Savinainen ei ole ohittanut maalivahtia liki kymmeneen otteluun.

Savinaisen ruuti on ollut märkää, ja hermot ovat olleet kireällä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Ilves − taktinen kyvykkyys muutettava maaleiksi

Onnistujat

Matias Sointu teki kaksi osumaa avausottelun voitossa. Toisessa ottelussa Soinnun ollessa kentällä Tappara onnistui kertaalleen maalinteossa, mutta annettakoon se Soinnulle anteeksi ensimmäisen pelin huippuonnistumisen jälkeen.

Tapio Laakso on osoittanut olevansa Ilveksen todellinen kapteeni. Keskushyökkääjä raataa, taklaa ja taistelee, sekä tekee siinä sivussa pisteitä. Johtomaali toisessa ottelussa torstaina oli erinomainen tahdonnäyte, kun Laakso survoi kiekon väkisin etukulmasta sisään. Ilves tarvitsee Laakson johtajuutta jatkossa erittäin kipeästi.

Laakso on ollut tehokas Tapparaa vastaan.
Kuva © Jarno Hietanen

Karri Kivi on päässyt henkisesti vanhan tuttunsa Savinaisen ihon alle. Lisäksi Ilves-valmentaja on paikoin vienyt Tappara-kollega Jussi Tapolaa taktisella puolella kuin vierasta sikaa. Vaikka Ilves torstaina hävisikin, oli Kiven miehistö vastustajaansa edellä monessa pelillisessä asiassa.

Epäonnistujat

Jerry D'Amigolta odotettiin varmasti pudotuspeleissä enemmän. Kultakypärää kantava hyökkääjä oli jo Ässät-sarjassa varjojen mailla, ja korpivaellus on jatkunut myös paikallispeleissä. Yhdysvaltalainen näyttää kentällä ammattimieheltä, mutta tehottomuus ja ajoittaiset turhautumiset syövät joukkuetta − ja hyökkääjää itseään.

Markku Flinck oli ketjunsa kanssa Ässät-sarjan parhaita Ilves-pelureita. Tapparaa vastaan Flinck on kuitenkin keskittynyt lähinnä törmäilyyn ja perinteisempään nelossentterin rooliin. Ilves kaipaa Porissa esiintynyttä Flinckiä takaisin.

Flinck tuntuu kadottaneen Ässät-sarjan pelivireensä.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti

Aleksi Mustonen viilettää Michael Keräsen laidalla. Se on paikka, jossa täytyisi onnistua paremmin kuin tähän mennessä. Vaikka nopea hyökkääjä tekikin maalin avauspelissä, oli kyseessä vippaus tyhjään verkkoon ottelun loppuhetkillä. Mustosen kaltaisten vikkeläjalkaisten pelaajien onnistumisissa piilee Ilveksen mahdollisuus Tapparaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle