Tammikuun tasaukset sytyttävät, eivät sytytä, sytyttävät...

LIIGA / Artikkeli
Potut pottuina tasauskierroksella.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Yksi keino luoda Liigaan lisäkiinnostusta on jo useamman kauden ajan ollut tammikuun tasaus, joka herättää tunteita puolesta ja vastaan. Tai no, Jatkoajan toimittajista Vilja Päätalossa se ei herätä mitään tuntemuksia, kun taas Teemu Eirtovaara pitää tuplapeleistä.

Vilja Päätalo: Hohhoijaa, taas on tammikuun tasauksen aika. Eikö Liigan ongelma ole muutenkin se, että vastustajat ovat käyneet yksitoikkoisiksi? Miten samojen virtasten ja korhosten katselu kahtena peräkkäisenä iltana auttaa yleisön löytämään Liiga-katsomoihin?

Teemu Eirtovaara: Tämän vuoden tasauksiin on jaossa lippujakin uusille kannattajille. Mutta ei se ole varsinainen pointti, vaan se, että etenkin tasausten jälkimmäiset matsit ovat perinteisesti olleet tavallisia runkosarjamatseja kiihkeämpiä. Vähän jo väsyttää otteluruuhkassa ja edellisiltaiset löydökset hampaankolosta pääsee heittämään saman tien vastustajan kasvoille. Minipleijarit. Tunnetta!

Päätalo: No, tunnetta tosiaan kaivattaisiin, sillä näitä toiveita on kuulunut lähes jokaisen paikkakunnan faneilta. Mutta minä näen tässä pienet vaaran merkit ilmassa, jos perjantaina pelaaja A taklaa pelaaja B:tä ja sitten sitä lähdetään kostamaan lauantaina. Haiskahtaa ylilyönneiltä.

Haiskahtaa ylilyönneiltä.

Tunteet syttyvät siis yksittäisten pelaajien välillle, eivät joukkueiden. Sitä kaivattaisiin. HIFK-Jokerit -pariakin peluutettiin vielä viime kaudella suunnilleen joka toisella kierroksella, eikä enää ole mitään niin kiinnostavaa kaksikkoa. Mikä näistä ottelupareista on mielestäsi muka sellainen, jossa voitaisiin nähdä pleijarihenkeä muutenkin kuin sikailujen seurauksena?

Eirtovaara: Parhautta tasauksissa muuten on se, että ottelupari-sanaa voi käyttää oikein, kun on nimenomaan kaksi ottelua. Yleensä sitä käytetään pudotuspelisarjojen yhteydessä aina väärin...

Mutta asiaan. Triviaalin Lukko-Ässät lisäksi Sport-Ilves. Voittoisat vaasalaiset voimiensa tunnossa vastaan Ilves, jolle matsit ovat elintärkeä paikka katkaista uuteen nousuun. Isoja pelejä, isoja pisteitä.

Eivätkä tasausottelut automaattista "kauden parasta kiekkoa" -takuuta tarjoa. Mutta mahdollisuuden viihdyttävämpään elämykseen kansalle joka kylmyydessä vaeltaa. Joulu meni, kevät ja pudotuspelit viikkojen päässä. Arkea, arkea, arkea. Olisiko siihen jatkoksi se tavallinen HPK-JYP jotenkin parempi ratkaisu?

Päätalo: Nyt tiedätte tämänkin, ottelupari-sanaa väärin käyttävät ihmiset. Kuten minä. No, Sportin ja Ipan matsit kyllä kiinnostavat jollain oudolla tavalla, myönnetään. Mutta toisaalta Sport vastaan ihan kuka tahansa olisi tällä hetkellä kiinnostava pari, niin vakuuttavaa tahtia vaasalaiset ovat nousemassa pois jumbosijoilta.

Mutta entä joku Pelicans-SaiPa. Tai Tappara-TPS. Eikö tällaisessä kriisijoukkue vastaan hyvä joukkue -asetelmassa kärsi jo urheilullisuuskin? Onko reilua, että kovat joukkueet saavat vähän niin kuin ilmaisia otteluita paperilla heikompia vastaan?

Ja viimeiseen kysymykseesi... noh, onko tämän runkosarjan pakko olla näin pitkä?

Eirtovaara: Myönnän, urheilullisuus on tasausten heikko kohta. Tässä ei oikein saa mitä tilaa, kun huonot valitsevat ensin. Etenkään HPK, joka joutuu Kärppien kynsiin. Toisaalta, muualla on konferenssit, divisioonat, paikallislohkot, joissa kaikki ei mene tasan. Tämä on kuitenkin myös viihdebisnestä. Jos jää 60 ottelun runkosarjassa tasausvastustajan takia viivan alle, niin liikuttava tarina, siinä kaikki.

Runkosarjan pituus menee jo vähän tasausten ohi, mutta melkein sanoisin että on. Hitunen voidaan nipistää, mutta tulot kärsivät. Ei yksittäisen matsin kiinnostavuus hirveästi kasva vaikka matsimäärä pienenisi.

Mutta mitä jos peräkkäiskohtaamisia lisättäisiin otteluohjelmaan myös erillisten tasauskierrosten ulkopuolella? Samoja virtasia ja korhosia joo, mutta sytyttävämmässä paketissa!

Päätalo: Marras-, joulu-, ja helmikuun tasauksetkin? Kaikille lisää kivoja tasauspelejä, että viihdebisnes voi hyvin? No, seurataan torstaista eteenpäin miten yleisö ja pelaajat syttyvät tämän vuoden tasaukseen. Toiveissa vauhdikasta ja fyysistäkin kiekkoa, mutta ilman ylilyöntejä, eikö niin?

Eirtovaara: Vastauksesi alussahan alkoi olla tunnetta kuin tasauskierroksilla! Ja juuri näin, ilman ylilyöntejä. Tosin kun Pelicansin ja HIFK:n jälkimmäinen kohtaaminen 2011 yltyi joukkotappeluksi ja Liiga oli isosti esillä mediassa kuin mediassa ja kaikki puhuivat tapahtuneesta, ei sekään välttämättä sarjan kiinnostavuudelle pelkästään huonoa tehnyt...

Tunteikkaita tasauspelejä!

» Lähetä palautetta toimitukselle