Tšekin ykköstähti Pastrnak oli mukana jo syksyn World Cupissa.

Getty Images

Tšekki: Kovia yksilöitä NHL:stä ja KHL:stä, toimiiko yhteispeli?

Tšekki on edellisen kerran päässyt MM-mitaleille vuonna 2012, kun tuloksena oli pronssi. Kaksi vuotta sitten kotikisoissaan Tšekki hävisi pronssiottelun. Tänäkin vuonna Tšekki saa kisoihin kokeneen ja laadukkaan miehistön, ja kokeneen valmentajan taustajoukoissa on entisiä tšekkiläisiä huippupelaajia.

Uhka: Jos viisikkopeli ei toimi, maalivahdit eivät ole turnauksen kärkeä

Detroit Red Wingsissä pelaavalla Petr Mrazekilla on alla heikko kausi NHL:ssä. MM-kisoihin valmistavat ottelut eivät ole sujuneet yhtään paremmin. Tšekin kaksi muuta maalivahtia − Dominik Furch ja Pavel Francouz − pelasivat hyvät kaudet KHL:ssä, mutta jos Tšekki mielii mitalipeleihin, pitää torjuntatyöskentelyn olla maailmanluokkaa.

Puolustukseen Tšekki saa NHL:stä kolme vahvistusta. Radko Gudas, Michal Kempny ja Jakub Kindl edustavat peruspakki-osastoa, joten kiekollisessa pelissä katseet kohdistuvat erinomaisen KHL-kauden pelanneeseen Jakub Jerabekiin.

KHL-puolustajia Tšekillä on pari muutakin, mutta kokonaisuutena puolustus jää tasapaksuksi. B-lohkon pikkumaiden kanssa ei ole varaa haparoida. Sveitsi ja kisaisäntä Ranska vaanivat valmiina iskemään, jos Tšekki ei saa peliään kuntoon tai lähtee löysäillen esimerkiksi Sloveniaa tai Valko-Venäjää vastaan.

Mahdollisuus: Taitavat hyökkääjät pystyvät ohittamaan minkä tahansa puolustuksen

Myös hyökkäykseen Tšekki sai kolme vahvistusta. David Pastrnak oli NHL:n pistepörssin 18., ja Jakub Voracek Philadelphia Flyersin paras pistemies. 34-vuotias Tomas Plekanec ei pisteillä mitattuna ole enää parhaiden vuosiensa tasolla, mutta johtohahmona ja kahden suunnan keskushyökkääjänä konkari on äärimmäisen arvokas.

Tehokkaita hyökkääjiä Tšekki saa myös Euroopan huippusarjoista. Esimerkiksi Jan Kovar oli KHL:n pistepörssin kahdeksas, ja Roman Cervenka NLA:n pistepörssin kolmas. Tšekin Extraliigasta maajoukkueeseen tulee enää vähemmistö pelaajista.

Tšekin etu on myös helpohko lohko. Kanada on B-lohkon ylivoimainen ykkönen, mutta Suomen kanssa Tšekki on parhaimmillaan tasaväkinen. Haastajamailla ei ole Tšekkiä vastaan mahdollisuuksia, jos joukkue pelaa omalla tasollaan.

Ennuste: Helposti puolivälieriin, mutta siellä tulee raja vastaan

Tšekki on arvokisoissa usein vaikeasti ennustettava joukkue. Jos joukkue hitsautuu yhteen, ja pelaajat hyödyntävät vahvuuksiaan, on Tšekkiä todella vaikea voittaa. Jos huipputaitavat pelaajat sortuvat sooloiluun ja unohtavat viisikkopelin, tekee Tšekki voittamisesta itselleen todella hankalaa.

Ensimmäistä kauttaan Tšekin päävalmentajana toimivalla Josef Jandacilla on kova työ pitää joukkueensa yhtenäisenä. Apunaan päävalmentajalla on kuitenkin entiset tšekkipelaajat Vaclav Prospal ja Jaroslav Spacek.

Tšekillä on kaukalossa hyvässä suhteessa kokemusta ja nuoria lupauksia, myös valmennus on tasapainoinen kokonaisuus. Alkulohkosta Tšekki selvittää tiensä jatkoon B-lohkon kolmantena, mutta mitalipeleihin taso ei riitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tšekki ja Venäjän olympiaurheilijat lunastivat mitalipelipaikkansa

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 11:53
Päivän kahdessa ensimmäisessä miesten olympiaturnauksen puolivälieräottelussa jaettiin kaksi paikkaa mitalipeleihin. Tšekki nappasi voittomaalikilpailuvoiton Yhdysvalloista ja Venäjän olympiaurheilijat kaatoivat Norjan. lue lisää

Venäjän OU ja Ruotsi marssimassa välieriin - Suomi Tolvasen ja ylivoiman varassa

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 19:38
Miesten olympiaturnauksessa on huomenna edessä puolivälierät. Vain voittajille on paikka mitalipeleihin. Jatkoajan kisatiimi käy läpi jokaisen puolivälieräparin ja nostaa esiin avainasiat jokaisen joukkueen menestyksen kannalta. lue lisää

Miesten jääkiekkoturnauksen alkulohkot päätökseen − Ruotsi, Tšekki ja Kanada suoraan puolivälieriin

MAAJOUKKUE | 18.2.2018 16:53
Sunnuntaipäivä tarjosi Suomen ja Ruotsin kohtaamisen lisäksi kolme muutakin ottelua, joiden tulosten myötä venäläiset saivat seuraa suoraan puolivälieriin eteneviin joukkueisiin. Suomi joutuu aloittamaan pudotuspelit neljännesvälierällä, jossa tiistaina vastaan asettuu Etelä-Korea. lue lisää

Ruotsi ja Kanada selvään, Tšekki niukkaan voittoon

MAAJOUKKUE | 15.2.2018 17:08
Aamulla pelatun Suomen ja Saksan kohtaamisen lisäksi Pyeongchangin olympiaturnauksessa pelattiin kolme muutakin ottelua torstain aikana. Näissä voittoihin ylsivät Ruotsi, X ja Y. lue lisää

Miehet huomenna olympialaisten valokeilaan - Kanadalla ylivoimaisesti eniten NHL-kokemusta

MAAJOUKKUE | 13.2.2018 19:00
Vaikka nykyiset NHL-pelaajat loistavatkin poissaolollaan Pyeonchangista, on jokaisella joukkueella riveissään NHL-kokemusta. Maakohtaisessa tilastossa kärjessä on Kanada. Suomen joukkueesta NHL-kokemusta ei juurikaan löydy. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää artikkeleita