Tšekin ykköstähti Pastrnak oli mukana jo syksyn World Cupissa.

Getty Images

Tšekki: Kovia yksilöitä NHL:stä ja KHL:stä, toimiiko yhteispeli?

Tšekki on edellisen kerran päässyt MM-mitaleille vuonna 2012, kun tuloksena oli pronssi. Kaksi vuotta sitten kotikisoissaan Tšekki hävisi pronssiottelun. Tänäkin vuonna Tšekki saa kisoihin kokeneen ja laadukkaan miehistön, ja kokeneen valmentajan taustajoukoissa on entisiä tšekkiläisiä huippupelaajia.

Uhka: Jos viisikkopeli ei toimi, maalivahdit eivät ole turnauksen kärkeä

Detroit Red Wingsissä pelaavalla Petr Mrazekilla on alla heikko kausi NHL:ssä. MM-kisoihin valmistavat ottelut eivät ole sujuneet yhtään paremmin. Tšekin kaksi muuta maalivahtia − Dominik Furch ja Pavel Francouz − pelasivat hyvät kaudet KHL:ssä, mutta jos Tšekki mielii mitalipeleihin, pitää torjuntatyöskentelyn olla maailmanluokkaa.

Puolustukseen Tšekki saa NHL:stä kolme vahvistusta. Radko Gudas, Michal Kempny ja Jakub Kindl edustavat peruspakki-osastoa, joten kiekollisessa pelissä katseet kohdistuvat erinomaisen KHL-kauden pelanneeseen Jakub Jerabekiin.

KHL-puolustajia Tšekillä on pari muutakin, mutta kokonaisuutena puolustus jää tasapaksuksi. B-lohkon pikkumaiden kanssa ei ole varaa haparoida. Sveitsi ja kisaisäntä Ranska vaanivat valmiina iskemään, jos Tšekki ei saa peliään kuntoon tai lähtee löysäillen esimerkiksi Sloveniaa tai Valko-Venäjää vastaan.

Mahdollisuus: Taitavat hyökkääjät pystyvät ohittamaan minkä tahansa puolustuksen

Myös hyökkäykseen Tšekki sai kolme vahvistusta. David Pastrnak oli NHL:n pistepörssin 18., ja Jakub Voracek Philadelphia Flyersin paras pistemies. 34-vuotias Tomas Plekanec ei pisteillä mitattuna ole enää parhaiden vuosiensa tasolla, mutta johtohahmona ja kahden suunnan keskushyökkääjänä konkari on äärimmäisen arvokas.

Tehokkaita hyökkääjiä Tšekki saa myös Euroopan huippusarjoista. Esimerkiksi Jan Kovar oli KHL:n pistepörssin kahdeksas, ja Roman Cervenka NLA:n pistepörssin kolmas. Tšekin Extraliigasta maajoukkueeseen tulee enää vähemmistö pelaajista.

Tšekin etu on myös helpohko lohko. Kanada on B-lohkon ylivoimainen ykkönen, mutta Suomen kanssa Tšekki on parhaimmillaan tasaväkinen. Haastajamailla ei ole Tšekkiä vastaan mahdollisuuksia, jos joukkue pelaa omalla tasollaan.

Ennuste: Helposti puolivälieriin, mutta siellä tulee raja vastaan

Tšekki on arvokisoissa usein vaikeasti ennustettava joukkue. Jos joukkue hitsautuu yhteen, ja pelaajat hyödyntävät vahvuuksiaan, on Tšekkiä todella vaikea voittaa. Jos huipputaitavat pelaajat sortuvat sooloiluun ja unohtavat viisikkopelin, tekee Tšekki voittamisesta itselleen todella hankalaa.

Ensimmäistä kauttaan Tšekin päävalmentajana toimivalla Josef Jandacilla on kova työ pitää joukkueensa yhtenäisenä. Apunaan päävalmentajalla on kuitenkin entiset tšekkipelaajat Vaclav Prospal ja Jaroslav Spacek.

Tšekillä on kaukalossa hyvässä suhteessa kokemusta ja nuoria lupauksia, myös valmennus on tasapainoinen kokonaisuus. Alkulohkosta Tšekki selvittää tiensä jatkoon B-lohkon kolmantena, mutta mitalipeleihin taso ei riitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Ruotsi voittoon päätöserän ylivoimilla - Sveitsi piinasi Kanadaa

MAAJOUKKUE | 9.11.2017 0:41
Helsingin Euro Hockey Tour -turnaus käynnistyi keskiviikkoiltana kahdella ulkomailla pelatulla ottelulla. Örebrossa käyty kamppailu Ruotsin ja Tšekin välillä päättyi isäntämaan voittoon päätöserän hyvällä erikoistilannepelaamisella. Sveitsi puolestaan piinasi Kanadaa loppuminuuteille asti Bielissä. lue lisää

MM-finaali kuudennen kerran jatkoajalle

MAAJOUKKUE | 22.5.2017 0:03
Jääkiekon maailmanmestaruus vuonna 2017 ei ratkennut varsinaisen peliajan aikana. Tauon jälkeen pelataan 20 minuutin jatkoerä, ja jos sen aikana ei tule maalia, mestaruus ratkeaa voittomaalikilpailussa. lue lisää

Puolivälieräennakko: Kanada leikitellen välieriin, Venäjä ja Ruotsi kovan haasteen edessä

MAAJOUKKUE | 18.5.2017 12:00
Suomi kohtaa puolivälierässä Yhdysvallat, mutta torstaina käydään myös kolme muuta kutkuttavaa pudotuspelikamppailua. Kanada etenee mitalipeleihin helposti, mutta mitkä muut maat ovat vahvoilla? lue lisää

Sveitsi Pariisin lohkon kakkoseksi vahvalla esityksellä

MAAJOUKKUE | 16.5.2017 19:43
MM-kisojen B-lohkon iltapäiväpelissä Sveitsi kukisti hienon taistelun jälkeen Tšekin 3-1-numeroin. Sveitsi varmisti voitolla itselleen lohkon kakkossijan. lue lisää

Sobotka ryminällä sisään Tšekin MM-ryhmään: "Otimme tyhmiä jäähyjä"

MAAJOUKKUE | 14.5.2017 20:19
Vladimir Sobotka liittyi Tšekin MM-ryhmään kesken kisojen. Hyökkääjä istutettiin heti ykkösketjuun Tomas Plekanecin ja Jakub Voracekin vierelle. Ottelu oli Sobotkalle vaikea, mutta hän uskoo joukkueen olevan vahva jatkopelien koittaessa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää artikkeleita