Tähti, joka ei pääse loistamaan - Topi Nättinen koirankopissa

LIIGA / Artikkeli
Kuka päästää Topi Nättisen irti? Tällä hetkellä näyttää, ettei ainakaan JYP.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Jyväskylän toimituksen Tapani Kalliokoski ja Jere Korkalainen pureutuvat mielenkiintoiseen yksityiskohtaan. JYPin riveistä löytyy pistelinko, jonka kohtelu pelipaikkoja jaettaessa tuntuu kohtuuttomalta

Topi Nättinen on jo pitkään ollut mukana JYPin liigaringissä. Hyökkääjä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa päässyt vakituiseen rooliin, vaan peliaika on tullut pääosin Mestiksen puolella. Siellä puolella Nättinen on onnistunut ajoittain jopa dominoimaan kuuluen sarjan valovoimaisimpiin yksilöihin.

Erityisesti fysiikka on yksi syy, jonka takia vakipaikkaa liigan puolella ei ole irronnut. Jotkut alkoivatkin pitää 21-vuotiasta pelaajaa jo menetettynä lupauksena. Aihetta skeptisyyteen riitti myös tämän kauden alla.
Toisin kuitenkin kävi. Itsekin käsivammasta kärsinyt Nättinen on pelannut tällä kaudella 12 ottelua hurrikaanipaidassa iskien seitsemän tehopistettä. Tuo tilasto on huikea, kun ottaa huomioon keskimääräisen 12:n minuutin peliajan ottelua kohden.

Tästä huolimatta Topi Nättisen pelipaikka on auennut JYPin liigajoukkueessa käytännössä vain loukkaantumisten takia. Mistä tämä johtuu?

Jere Korkalainen: Peliajan saaminen loukkaantumisten kautta on erinomainen pointti. Nättisen ensimmäinen liigaottelu urkeni juuri loukkaantumisten vuoksi, ja paluu kokoonpanoon SaiPa-JYP-ottelun alla aukesi Petr Hubacekin loukkaannuttua.

Olisi helppoa vedota ensimmäisenä mieleen tulevaan asiaan, joka nuorista hyökkäysorientoituneista pelaajista puhuttaessa pulpahtaa mieleen: puolustuspelaaminen. Tuokin on kuitenkin pötypuhetta, sillä Nättinen on hoitanut kiitettävästi myös puolustusvelvoitteensa.

Tästä kertoo jo tehotilasto. Nättisen tehosarakkeeseen on merkitty tällä kaudella vain yksi miinusmerkki, minkä takia teholukema kipuaakin plussan puolelle. Hyökkääjän tilasto +2 oikeuttaa yli kymmenen ottelua JYPissä pelanneista pelaajista tehopörssin kahdeksanteen sijaan.

Nättinen on 12:ssa pelaamassaan ottelussa vain viisi kertaa jäänyt pisteittä, eikä tuohon sumaan satu yhtäkään yli yhden pisteen iltaa. Täten voidaankin puhua erittäin tasaisesta tuloksentekijästä, jolla on runsaasti annettavaa melko kädettömään JYPin hyökkäyskalustoon.

Mieleeni juolahtaakin väkisin, että kyseeseen tulee Nättisen peliesityksistä riippumattomat asiat. Viimeisimmän kerran Nättinen tippui kokoonpanosta Janne Kolehmaisen palatessa kehiin, mikä minulle kielii siitä, että JYPin valmennusporras valitsee Kolehmaisen maalien eston Nättisen maalinteon ylitse.

"JYPin organisaatio toivoo Nättisen potentiaalinen realisoitumista, mutta näillä näyttöpaikoilla se ei ole mahdollista"

Huhut veivät Nättistä pois Jyväskylästä, mutta siirtoa ei koskaan tapahtunut. Onko mahdollista, että peliajan vähyys johtuu henkilökemioista valmennuksen kanssa, josta myös on riittänyt spekulaatiota?

Tapani Kalliokoski: Lähtemättä henkilöimään Nättisen suhdetta JYP-organisaatioon on selvää, että siellä on jotain mitä ei ulospäin kerrottu.

Nättisen klaanin yksi osapuoli on osoittanut pelillisesti, että kuuluu Liigaan, ja tietynlainen "koirankoppi"-efekti on nähtävissä jo toista kautta putkeen.

Huhut siitä, että Nättinen olisi hakenut pelipaikkaa kesän aikana muualta pitänevät paikkansa, mutta erityisen kummalliseksi rotaation Nättisen kohdalle tekee se, että JYP on kärsinyt loukkantumisista erittäin paljon, ja pelaamissa otteluissa Nättinen on osoittanut pystyvänsä pelaamaan kahteen suuntaan voittavaa jääkiekkoa.

Oli syyt lopulta siihen miksi Nättinen ei pelaa vakituisesti Liigassa lopulta mitä tahansa, niin pelillisiä ne eivät ole.

Nättisen panos on ollut iso erityisesti ylivoimapelissä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Jos Nättinen on koirankopissa, miksi pelaajaa ei ole päästetty lähtemään?

TK: Fakta on se, että joukkueen rakenteesta ei päätä yksin lopulta kukaan. Nättisessä nähdään tietynlaista potentiaalia, mutta tällä tavoin sen realistoituminen on mahdottomuus.

Tilanteessa on nähtävissä tietynlainen pelko siitä, että Nättinen murtautuisi hyökkääviin rooleihin muualla. Pelaajan kannalta kestämätön tilanne.

JYPin organisaatio toivoo Nättisen potentiaalinen realisoitumista, mutta näillä näyttöpaikoilla se ei ole mahdollista.

Mitä JYP sitten saisi Nättistä peluuttamalla?

JK: Erityisesti jo aiemmin mainittua kiekollista juonikkuutta. Kun Nättinen pelasi ensimmäiset ottelunsa kuluvalla kaudella, JYPin ylivoimapelaaminen ontui pahasti. Nättinen toi juonikkuuden lisäksi myös päättäväisyyttä ylivoimaan ja tulosta tuli heti kahdessa peräkkäisessä ottelussa maalin muodossa.

Akatemian puolella Nättisen pelaaminen on mennyt pahasti hiihtelyksi, sillä pelaaja on erittäin turhautunut tämän hetkiseen tilanteeseensa. JYP-Akatemian kautta liigan puolelle nousseista pelaajista seuraavana hilkulla on lienee Henri Kanninen.  Kannista vähättelemättä näen Nättisen liigan puolella hyödyllisemmäksi, kun taas Kanninen olisi tärkeä pelaaja Akatemian taistellessa pudotuspelipaikoista.

Topi veisi kiekollisen pelin taakkaa myös serkkupojaltaan, Joonas Nättiseltä - jolla nuorempi Nättinen on pyyhkinyt lattiaa sekä pelillisesti että tilastollisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle