Suora Yhteys: Patrik Laine ja Tuukka Rask osana Los Angelesin tähtiloistoa

NHL / Artikkeli
Viime kaudella tähdistötaiston voiton vei Tyynenmeren divisioonan joukkue.
Kuva © Getty Images
NHL-runkosarja hiljenee toviksi, kun tähdistöotteluviikonloppu kerää jälleen sarjan kovimmat tähdet kasaan. Suomalaisista mukana ovat Patrik Laine ja Tuukka Rask, jotka molemmat pääsevät kysymysmerkkien jälkeen osallistumaan tapahtumaan.

NHL:n tämän vuoden tähdistöottelu seuraa viime vuoden kaavaa. Mukana on neljä joukkuetta, joista jokainen edustaa yhtä divisioonaa. Joukkueet ottavat mittaa toisistaan kolmella kolmea vastaan pelaten otteluissa, joissa on kaksi kymmenen minuutin erää.

Tänä vuonna tapahtumapaikkana on Los Angeles. Turnauksessa ottavat yhteen ensin keskenään saman konferenssin seurat. Atlantin divisioonan joukkue haastaa siis Metropolien divisioonan ryhmän, ja Keskisen divisioonan joukkue kohtaa Tyynenmeren divisioonan. Näiden otteluiden voittajat taistelevat sen jälkeen koko tähdistötapahtuman voitosta.

Viime kaudella voiton nappasi Tyynenmeren divisioona, ja turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittiin tappelija John Scott, jonka yleisö äänesti otteluun mukaan.

Ennen varsinaisia otteluja järjestetään jälleen perinteinen taitokilpailu, jossa haetaan maailman parhaan sarjan parasta muun muassa luistelunopeudessa ja tarkkuusammunnassa.

Sekä Boston Bruinsin Tuukka Rask että Winnipeg Jetsin Patrik Laine, jotka on valittu mukaan tähtikarnevaaliin, ovat kärsineet vammoista viime aikoina. Suomalaisfanit saavat kuitenkin huokaista, sillä kaksikon osallistuminen näyttää todennäköiseltä.

@patriklaine always wanted to be special... but he never expected THIS! #hockeygoeshollywood #teenjet

Kuva, jonka Winnipeg Jets (@nhljets) julkaisi

Koska kyse on erikoisviikonlopusta, on Suorassa Yhteydessäkin erikoiskokoonpano. Vakiovieras Sami Koljosen seuraksi liittyy Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Tommi Kröger vierailevana tähtenä.

Koljonen ja Kröger valitsevat jokaisen divisioonan kohdalta tämän kauden suoritusten perusteella omasta mielestään tähdistöjoukkueen parhaan pelaajan sekä pelaajan, jonka ensimmäisenä tiputtaisi joukkueesta.

  • SU 29.1.klo 22.30
Kumpi on kovempi, Nikita Kutšerov vai Brad Marchand?

Kumpi on kovempi, Nikita Kutšerov vai Brad Marchand?

Getty Images

Atlantin divisioona

Maalivahdit:
Carey Price, Montreal (kapteeni)
Tuukka Rask, Boston

Puolustajat:
Victor Hedman, Tampa Bay
Erik Karlsson, Ottawa
Shea Weber, Montreal

Hyökkääjät:
Nikita Kutšerov, Tampa Bay
Brad Marchand, Boston
Auston Matthews, Toronto
Frans Nielsen, Detroit
Kyle Okposo, Buffalo
Vincent Trocheck, Florida

Valmentaja:
Michel Therrien, Montreal

Sami Koljonen: Tampa Bay Lightningin Nikita Kutšerov on ollut alisuorittavan joukkueen ainoita pelaajia, jotka ovat pitäneet tasonsa tällä kaudella. Brad Marchand pelaa puolustussuuntaan venäläistä paremmin, mutta Kutšerov on ollut seuralleen korvaamaton, kun Steven Stamkos on pitkällä sairauslomalla, ja moni muu tähtikategorian pelaaja vierellä alisuorittaa.

Olisi helppo nimetä Detroit Red Wingsin Frans Nielsen tiputettavaksi pelaajaksi, mutta tanskalainen tekee äärimmäisen hyvää työtä etenkin oman pään pelin osalta joukkueessa, jonka pudotuspeliputki todennäköisesti katkeaa tällä kaudella.

Nielsenin sijaan valitsen silti Shea Weberin pelaajaksi, joka olisi voitu jättää valitsematta. Weber pelasi uskomattoman alkukauden, mutta sen jälkeen dominoinnista ei ole voitu puhua.

Myönnän katsovani asiaa hiukan sinivalkoisten lasien läpi, mutta olisin valinnut otteluun ennemmin Buffalo Sabresin Rasmus Ristolaisen. Turkulaispakki on huomattavasti yksinäisempi joukkueessaan kuin Weber ja pelaa aivan tolkuttoman kovia minuutteja. Tehopisteitä katsoessa kaksikko on sitä paitsi käytännössä tasoissa.

Tommi Kröger: Edellä mainittu Bruinsin Marchand ei ole enää vain se pienikokoinen ärsyttäjä, joka saa vastustajat raivon partaalle. 28-vuotias kanadalaishyökkääjä osaa toki edelleen myös hämmentämisen, mutta on tätä nykyä monipuolisuudellaan liigan eliittiä ja aivan korvaamaton palanen Bruins-valmennuksen palapelissä.

Marchandin rinnalle tähdistösikermänsä kirkkaimmaksi tähdeksi nostan Ottawa Senatorsin taikurimaisen Erik Karlssonin, jonka ominaisuudet sopivat tähdistöottelun formaattiin ja mentaliteettiin kuin nenä päähän.

Atlantin joukkue kuhisee henkilötaitoa, mutta olisin kernaasti nähnyt tuossa joukkueessa myös Toronto Maple Leafsin Mitch Marnerin, joka on jäänyt jonkin verran joukkuetoveri Auston Matthewsin varjoon, mutta joka on pelannut toistaiseksi vähintään yhtä hienon tulokaskauden kuin viime kesän ykkösvaraus.

Marner on saalistanut tehopisteitä kutakuinkin Matthewsin tahtiin aavistuksen vähäisemmästä peliajasta huolimatta ja ollut huomattavasti tähdistöotteluun valittuja Vincent Trocheckia ja Kyle Okposoa tehokkaampi.

Metropolien divisioona

Maalivahdit:
Sergei Bobrovski, Columbus
Braden Holtby, Washington

Puolustajat:
Justin Faulk, Carolina
Seth Jones, Columbus
Ryan McDonagh, NY Rangers

Hyökkääjät:
Sidney Crosby, Pittsburgh (kapteeni)
Taylor Hall, New Jersey
Jevgeni Malkin, Pittsburgh
Aleksandr Ovetškin, Washington
Wayne Simmonds, Philadelphia
John Tavares, NY Islanders

Valmentaja:
John Tortorella, Columbus

TK: Tämän joukkueen tähtien tähden valinta ei tuota vaikeutta. Maailman paras jääkiekkoilija on luonnollisesti myös tähdistöjoukkueensa herra ja hidalgo. Valintani on siis herra 87, Sidney Crosby.

Crosby on ollut jälleen aivan maaginen. Hän on johdattanut joukkueensa jo totutusti pudotuspelipaikoille samalla, kun on valanut itsensä tukevasti kiinni pistepörssin kärkisijoille. Liigan tämänhetkinen maalitykki numero yksi on samalla avittanut tutkaparinsa Jevgeni Malkinin loistokauteen − ja tähdistöotteluedustukseen.

Joukkueen pakkitrioa silmäillessä katse pysähtyy toiselle riville. Seth Jones, Blue Jackets. Vaikka Jonesin valinta on ihan ok, olisin henkilökohtaisesti nähnyt mielelläni joukkuetoveri Zach Werenskin edustamassa tämänvuotisen tulokaskatraan pakkikermaa tähtien kattauksessa.

SK: Eihän tästä voi edes käydä keskustelua. Crosby on päivänselvä valinta parhaaksi, pitipä hänestä sitten tai ei.

Crosbyn takana nimenomaan Malkin on ollut vakuuttava, kävihän venäläinen jopa pistepörssin johdossa hetkellisesti. Ja ei, pistepörssin kärkipaikalle ei kauden puolivälissä päästä edes Crosbyn rinnalla, ellei meneillään olisi äärimmäisen kova kausi. Harmi vain, että venäläistähti joutui luopumaan osallistumisestaan tähdistöotteluun vamman vuoksi.

Vaihdettavia pelaajia minulla olisi sitten useampikin tämän divisioonan kohdalla. Miksi Wayne Simmonds, miksei yksi suurimmista syistä Columbus Blue Jacketsin menestykseen eli Cam Atkinson?

Miksi hankalaa kautta uudessa seurassaan pelaava Taylor Hall on mukana, mutta esimerkiksi Nicklas Bäckström ja Phil Kessel eivät?

Jos yksi pitää valita, korvaisin Hallin Atkinsonilla. Simmonds saa pitää paikkansa vahvan kahden suunnan pelinsä vuoksi.

Jevgeni Malkin ja Sidney Crosby − divisioonan kovimmat.

Jevgeni Malkin ja Sidney Crosby − divisioonan kovimmat.

Getty Images

Keskinen divisioona

Maalivahdit:
Corey Crawford, Chicago
Devan Dubnyk, Minnesota

Puolustajat:
Duncan Keith, Chicago
Ryan Suter, Minnesota
P.K. Subban, Nashville (kapteeni)

Hyökkääjät:
Patrick Kane, Chicago
Patrik Laine, Winnipeg
Nathan MacKinnon, Colorado
Tyler Seguin, Dallas
Vladimir Tarasenko, St. Louis
Jonathan Toews, Chicago

Valmentaja:
Bruce Boudreau, Minnesota

SK: Pakko todeta, että Keskisen divisioonan joukkue on paperilla tähdistötaiston kovin. Joukkueessa ei juuri ole pelaajia, jotka olisivat tällä kaudella pettäneet.

Ehkä hölmöä sanoa näin koko lännen konferenssin kakkossijalla majailevan joukkueen veskarista, mutta minulle Corey Crawford on ollut lievä pettymys tällä kaudella. Usein keväällä syttyvä veskari on runkosarjan alkupuoliskolla ollut huomattavan epätasainen.

Ainoa maalivahti, joka voisi realistisesti haastaa hänet paikasta tähdistöottelussa divisioonan veskareista, olisi Nashville Predatorsin Pekka Rinne.

Joukkueen toinen veskari, Devan Dubnyk, taas on valintani koko joukkueen ja samalla divisioonan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Dubnyk yhdessä joukkueen valmentajan Bruce Boudreaun kanssa ovat suurimmat syyt, miksi Minnesota Wild on kohonnut peräti lännen konferenssin kärkijoukkueeksi, vaikka kanadalaisvahdin vire onkin laantunut vuodenvaihteen jälkeen.

Dubnyk johtaa NHL:n ykkösvahtien tilastoja niin torjuntaprosenteissa kuin päästettyjen maalien keskiarvoissakin. Vezina Trophy on hyvin lähellä päätyä Dubnykin kaappiin kauden päätteeksi.

TK: Keskisen divisioonan arvokkain pelaaja on Bluesin Vladimir Tarasenko. Venäläinen on ollut alkukauden ajan joukkueensa hyökkäyspelin suuri yksinäinen. Hän on joukkueensa pörssikärki yli kymmenen pisteen marginaalilla kakkosena majailevaan Kevin Shattenkirkiin.

Blues-fanit tuskin uskaltavat ajatellakaan skenaariota, jossa Tarasenko joutuisi pidemmäksi aikaa sivuun joukkueen muonavahvuudesta. Johan alkaisi ahdistaa ja krampata.

Parikin nimeä kokoonpanolistalta puuttuu, jotka siellä voisivat aivan hyvin olla.

Hyökkäykseen olisi voinut poimia muiden muassa Winnipeg Jetsin ykkössentterin ja joukkueen viisikkopelin kapellimestarin Mark Scheifelen. Kanadalaiskeskushyökkääjä on johtanut joukkueen ylivoimaisinta syömähammasta ja jopa liigan tasolla eliittitrioa ja olisi ansainnut paikkansa tähtien seassa.

Toisaalta myös puolustukseen olisi saattanut mahtua Jets-väriä, sillä kesän ja alkusyksyn sopimuserimielisyyksien vuoksi sivussa ollut Jacob Trouba on ollut kokonaisvaltaisesti joukkueensa johtava puolustaja.

Trouba P.K. Subbanin tilalle ja Scheifele Jonathan Toewsin paikalle?

Tyynenmeren divisioona

Maalivahdit:
Martin Jones, San Jose
Mike Smith, Arizona

Puolustajat:
Brent Burns, San Jose
Drew Doughty, Los Angeles
Cam Fowler, Anaheim

Hyökkääjät:
Jeff Carter, Los Angeles
Johnny Gaudreau, Calgary
Bo Horvat, Vancouver
Ryan Kesler, Anaheim
Connor McDavid, Edmonton (kapteeni)
Joe Pavelski, San Jose

Valmentaja:
Peter DeBoer, San Jose

TK: Tyynenmeren divisioonan joukkueen parhaan valinta on kuin toisintoa Metropolien divisioonan joukkueen kohdalta, tosin sillä erotuksella, että Crosby vaihtuu Connor McDavidiin. Nuori kanadalainen syrjäyttää ihan kohta kokeneemman maanmiehensä kiekkomaailman messiaan paikalta. Ei ihan vielä, mutta kohta.

McDavid on ainoa syy sille, miksi Edmonton Oilers on divisioonassaan kolmantena ja matkalla pudotuspeleihin eikä liigan pahnanpohjimmaisena odottelemassa kesän varaustilaisuutta ja Nolan Patrickia.

Tyynenmeren maalivahtivalinnoissa Mike Smithin nimi vetää väkisinkin suuta hymyyn. Kyllä, mies pelaa liigan heikoimmassa joukkueessa, mutta silti. Jo veteraani-ikää lähentelevän torjujan epätasaiset otteet pudottavat hänet omalta listaltani.

Omassa tähdistökokoonpanossani Smithin paikan ottaisi Anaheim Ducksin John Gibson, joka on tällä ja viime kaudella vakiinnuttanut paikkansa liigan nuorten maalivahtien eliittiin.

SK: Oma valintani divisioonan parhaaksi on Brent Burns, jonka palkintokaappia koristaa kauden päätteeksi parhaan puolustajan Norris Trophy. Yli yhden pistekeskiarvolla edellään vetävä Burns pelaa järjettömän kovia minuutteja äärimmäisen hyvin ja uskomattoman tehokkaasti.

Mike Smithin ja tähdistöottelun mainitseminen samassa lauseessa kieltämättä vetää suuta virneeseen, mutta noistaisin Gibsonia mieluummin mukaan Peter Budaj'n, jonka kausi on kuin elokuvasta. Farmista yllättäen seuran ykkösvahdiksi - ja millä tavalla! Budaj'n tämän kauden otteet hakevat vertaisiaan koko NHL:ssä.

Nostaisin kuitenkin tähtitaistoon mukaan Leon Draisaitlin ohi Johnny Gaudreaun. Draisaitl pelaa huimaa kautta, vaikka se onkin jäänyt pahasti McDavidin varjoon. Nuoren saksalaisen takana pistepörssissä ovat samasta divisioonasta esimerkiksi Joe Pavelski, Ryan Kesler ja Corey Perry.

» Lähetä palautetta toimitukselle