Suora Yhteys: Päihittääkö Laine esikuvansa? – nämä NHL-ottelut kannattaa tällä viikolla katsoa

NHL / Artikkeli
Mikko Rantasella on näytön paikka tällä viikolla.
Kuva © Getty Images
Euroopassa seurat viettävät maajoukkuetaukoa, mutta Atlantin toisella puolella NHL:ssä kaahataan koko viikko kaasu pohjassa. Nostamme esiin alkavalta viikolta viisi mielenkiintoista ottelua ja viisi hyvää syytä liimautua ruudun ääreen näiden matsien ajaksi.

NHL:ssä koneet käyvät täydellä teholla tälläkin viikolla. Edessä on mielenkiintoinen viikko monen pelaajan ja seuran kannalta. Ensimmäisissä otteluissaan onnistunut Montreal pyrkii jatkamaan vahvaa virettään, viime viikolla uinaillut Florida taas koettaa kääntää kulkupelinsä suunnan ennen kuin on liian myöhäistä.

Nuorista suomalaispelaajista iso viikko on edessä muun muassa Mikko Rantasella, joka aloittaa kauden ensimmäisen täyden viikkonsa ylhäällä lyhyen farmireissun jälkeen. Suomalaispistepörssin kärkeen kaasuttaneella Patrik Laineella saattaa taas keskiviikkona olla normaalia enemmän perhosia vatsassa, kun vastaan asettuu tamperelaisen oma esikuva.

  • Jets
  • KE 2.11.klo 02.05
  • Capitals

Päihittääkö Laine esikuvansa?

NHL:n maalipörssin jaettu kärkisija sekä suomalaisten pistepörssin kärkisija. On selvää, että Patrik Laineen kauden alku on ylittänyt hurjatkin odotukset. Keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Laine pyrkii saamaan uutta sulkaa hattuunsa päihittämällä NHL-tasolla oman idolinsa, Washington Capitalsin Aleksandr Ovetškinin.

Laine ja Ovetškin ovat kohdanneet aiemmin vain maajoukkuepaidassa, kevään MM-kilpailuissa sekä World Cupissa. Näissä otteluissa voitot ovat menneet tasan 1–1, ja molemmat keräsivät yhden syöttöpisteen otteluissa.

Capitals on ollut Jetsiä aavistuksen voitokkaampi alkukaudella, mutta henkilökohtaisella tasolla Laine on kerännyt jopa enemmän pisteitä kuin Ovetškin. Mikä olisikaan makeampaa kuin jatkaa trendiä iskemällä maali esikuvansa nenän edestä? Ekstralatausta tamperelaislaiturilla varmasti riittää ottelussa.

  • Canadiens
  • TO 3.11.klo 01.05
  • Canucks

Marssivatko kanadalaiset Weberin johdolla kanukkien yli?

Montreal Canadiens on ollut kauden ensimmäisillä kierroksilla murskaava. Täysin pisteittä joukkue ei ole vielä jäänyt kertaakaan, ainoa pistemenetys on tappio voittomaalikilpailussa Ottawaa vastaan. Moni uskoi, että joukkue sukeltaa runkosarjan ensimmäisillä kierroksilla, kun ykköstähti Carey Price oli sivussa vamman vuoksi. Mitä vielä, Al Montoya paikkasi tähtivahtia loistavasti.

Joukkueen ajateltiin myös menettävän hyökkäystehoa P.K. Subbanin vaihduttua Shea Weberiin, mutta entinen Nashville-kapteeni on kotiutunut punapaitoihin loistavasti. Weber johtaa tällä hetkellä uuden joukkueensa sisäistä pistepörssiä kerättyään enemmän pisteitä kuin pelattuja otteluita.

Vancouverin on todella venyttävä parhaimpaansa, jotta se saa kiekon ohi huippuvireisten Weberin ja Pricen samalla pitäen Weberin ja esimerkiksi pirteän alkukauden pelanneen Alex Galchenyukin aisoissa.

Myös suomalaisittain ottelu on katsomisen arvoinen. Montrealin Artturi Lehkonen pelaa vahvaa alkukautta ja on iskenyt jo pari maaliakin. Vancouver Canucskin Markus Granlund on niin ikään ollut jäällä nälkäinen ja pirteä, vaikka taso on hiukan ensimmäisistä otteluista notkahtanutkin.

  • Panthers
  • PE 4.11.klo 01.35
  • Devils

Jatkavatko pantterit uniaan?

Hallitseva idän konferenssin voittaja Florida Panthers ei ole ollut alkukaudella parhaimmillaan. Pisteitä on kertynyt ihan kohtalaisesti, mutta taso notkahtelee pahasti. Florida toivoo, että lauantai-illan Buffalo Sabres -ottelu oli pohjakosketus, kun täysin unten mailla olleet pantterit kaatuivat puhtaasti 3–0.

Otteita voisi selittää runkopelaajien loukkaantumisilla, kun kärkihyökkääjistä sekä Jonathan Huberdeau että Jussi Jokinen ovat toistaiseksi telakalla vammojen takia, mutta peli-ilme oli viime viikolla hyvin alistuneen näköinen, mikä ei selity loukkaantumisilla.

Ainoita valopilkkuja joukkueessa on ollut Tampa Baysta kesällä tullut Jonathan Marchessault, joka on löytänyt loistavan pistevireen ja iskenyt jo kuusi maalia.

Floridan on piristyttävä huomattavasti piakkoin, muuten edes unelmoinnin konferenssivoiton uusimisesta voi unohtaa. Hyvä mahdollisuus kurssin kääntämiseen löytyy perjantain vastaisena yönä New Jersey Devilsiä vastaan.

  • Avalanche
  • LA 5.11.klo 20.30
  • Wild

Avaako Mikko Rantanen kauden pistetilinsä?

Ennen kauden alkua loukkaantunut Mikko Rantanen haki kauden alussa pelituntumaa Coloradon farmiseurasta, mutta kutsu kirkkaisiin valoihin tuli nopeasti. Turkulaishyökkääjä pelasi kauden ensimmäiset NHL-ottelunsa viikonloppuna Winnipeg Jetsiä ja Arizona Coyotesia vastaan.

Winnipegiä vastaan Rantanen oli todella pirteä. Hyökkääjä sekä rakensi maalipaikkoja että pääsi niille itse, mutta maalinteko osoittautui ottelussa koko Coloradon joukkueelle ylivoimaiseksi. Arizonaa vastaan Rantasen meno oli aavistuksen tukkoisempaa, mutta juuri 20 vuotta täyttänyt suomalainen ei todellakaan ollut huono.

Vastuuta Rantanen myös sai mukavasti. Nuori suomalainen oli kentällä ylivoimilla sekä Jets-pelin loppuhetkillä, kun Colorado jahtasi tasoitusosumaa. Jos Rantanen on jatkossakin yhtä pirteä kuin Winnipeg-ottelussa ja saa samaan tapaan vastuuta, kauden avausmaalin syntyminen on vain ajan kysymys.

Jos se ei tapahdu keskiviikon vastaisena yönä Nashville Predatorsia vastaan, hyvä paikka olisi iskeä osuma Minnesotan verkkoon lauantaina, kun ottelu näkyy Suomessa parhaaseen katseluaikaan.

  • Sharks
  • SU 6.11.klo 04.35
  • Penguins

Joko Crosby kirii kruununprinssinsä etumatkan kiinni?

Pittsburghin supertähti Sidney Crosby kärsi kauden alla jälleen aivotärähdyksestä ja joutui jättämään runkosarjan avausottelut väliin. Palattuaan kaukaloon Crosby on jatkanut siitä, mihin jäi kevään pudotuspeleissä ja World Cupissa: kolmeen ensimmäiseen otteluun kertyi peräti viisi tehopistettä.

Crosby on 1980-luvulla syntyneiden pelaajien johtava supertähti, mutta 1990-luvulla syntyneiden suurimmaksi nimeksi oletettavasti nouseva Connor McDavid otti NHL:ssä ohjat "edeltäjänsä" parannellessa itseään ja nousi koko sarjan pistepörssin kärkeen avauskierroksilla.

Viikonlopun San Jose -ottelussa kaksikon piste-ero tuskin vielä on kiritty kiinni, mutta Crosbyn nykytahdilla ei etumatkan kirimiseen kauan mene. McDavidin aika tulee vielä olla koko kauden pistepörssin johdossa, mutta vielä kruununprinssi joutunee antamaan tilaa edellisen pelaajasukupolven ykköstähdelle.

Tekstiä muokattu klo 17.33. Korjattu Marchessaultin maalimäärä kuudeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle