Suomi voitti Tsekin turnauksen puhtaalla pelillä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen leijonamiehistö onnistui voittamaan myös kolmannen ottelunsa Euro Hockey Tourin avausturnauksessa. Isäntäjoukkue Tsekki pelasi kotiyleisönsä edessä erittäin tehottomasti ja näin Suomi kuittasi lopulta varsin helpolla tavalla 3-0 voiton itselleen. Fredrik Norrena masensi tsekit torjunnoillaan ja hyökkäystehoista vastasivat Tommi Santala, Mikko Luoma ja Eero Somervuori.

Suomi aloittaa tyrmäävästi

Alun tunnustelun jälkeen Suomi jakoi puolentoista minuutin välein tyrmäystippoja kolmen edellisten MM-kisojen mestareille. Avausmaali syntyi ajassa 4.48. Mikko Luoman maalille heittämä kiekko ohjautui ensin Tsekki-pakin lavasta kohti takanurkkaa, mutta Roman Malek ehti vielä poimimaan kiekon polkkeellaan. Reboundiin ehti kuitenkin ensimmäisenä Tommi Santala, joka laukoi pelivälineen tarkasti alanurkkaan.

Puolitoista minuuttia myöhemmin Suomi kuvioi näyttävän 2-0 johto-osuman. Juha Lind löysi ensin Petri Pakaslahden, joka jatkoi kiekon nopeasti maalin nurkalle nousseelle Mikko Luomalle. Tsekin pelaajia ei näkynyt tilanteessa mailla eikä halmeilla ja näin Luoma sai rauhassa laittaa kiekon yhdellä kosketuksella verkon perukoille.

Tsekki hallitsi avauserän kiekollista peliä, mutta sortui pikkunättiin näpräilyyn. Isäntäjoukkueen paras maalitilanne nähtiin yhdentoista minuutin kohdalla, kun Victor Ujcik harhautteli itsensä 1-1 tilanteesta vetopaikkaan ja laukoi ranteella kiekon ylärimaan. Myös Suomella oli avauserän lopussa yksi ylärimakuti, kun Kimmo Kuhta tykitti tulisesti B-pisteen kaarelta alivoimahyökkäyksen päätteeksi.

Fredrik Norrena joutui torjumaan 15 kertaa avauserässä Malekin kuutta vastaan, mutta Suomi pääsi silti 2-0 johdossa ensimmäiselle erätauolle.

Ylivoimat eivät tuo tulosta

Ensimmäisessä erässä ei nähty kuin yksi rangaistus, mutta toisessa erässä sen sijaan jäähykopin ovi kävi tiheään tahtiin. Viidellä viittä vastaan peliä nähtiinkin kakkoserässä todella vähän.

Esa Pirnes sai Suomen erän parhaan maalipaikan erän alun ylivoiman aikana, mutta Pirnes ei onnistunut ohittamaan lähietäisyydeltä Roman Malekia. Eero Somervuoren väkevä nousu vasemmalta laidalta oli erän toinen leijonatilanne, mutta polkukoneen spurtti päättyi Malekin maskiin napsahtaneeseen laukaukseen.

Tsekki sai ajoittain vahvastikin pelinsä pyörimään Suomen aluelle, mutta maalijyvä oli pahasti hukassa. Petr Sykora pääsi tykittämään sydämensä kyllyydestä 28. peliminuutilla, mutta Fredrik Norrena piti alanurkan peitettynä. Minuuttia myöhemmin Victor Ujcik sai puolestaan nopean hyökkäyksen päätteeksi vapaan vetopaikan, mutta latoi kiekon päätylaitaan.

Petr Cajanek oli iskeä erän puolivälin jälkeen turnauksen komeimman maalin. Coast to coast soolo päättyi kuitenkin Norrenan hienoon syöksytorjuntaan. Kahden erän jälkeen Tsekkien maalisaldo näytti yhä nollaa.

Suomen voitto varmistuu helposti

Tsekki puski kolmannessakin erässä päätään Suomen hyvään puolustusmuuriin. Mielikuvitus puuttui tsekkien pelistä lähes tyystin ja niinpä Suomen tarvitsi vain pitää pakettinsa kasassa. Toki Fredrik Norrenallakin yhä hommia jonkin verran riitti, mutta parhaasta maalintekosektorista ei laukauksia juurikaan tullut.

Ottelu ratkesi lopullisesti pari minuuttia ennen päätöserän puoliväliä, kun Eero Somervuoren lämäri laidan lähettyviltä yllätti Roman Malekin. Somervuoren laukaus painui toki tarkasti tolpan juureen, mutta maali menee kyllä silti pitkälti Malekin piikkiin.

Ottelun loppu oli lähinnä päätössummerin odottelua. Fredrik Norrena onnistui pitämään uransa toisessa maaottelussa nollapelin ja johdatti leijonat tyylipuhtaaseen 3-0 voittoon.

Suomen parhaita olivat tänään pirteästi pörrännyt Eero Somervuori, hyvin kentän molemmissa päissä esiintynyt Mikko Luoma ja todella vahvasti läpi koko turnauksen pelannut Petri Pakaslahti. Suurin sankari oli silti Fredrik Norrena, jonka varmuus maalin suulla takasi helpohkon voiton leijonille.

Suomi otti Tsekin turnauksessa kokeilupitoisella joukkueella kolme voittoa, joten tuloksellisesti kausi ei olisi voinut paremmin alkaa. Mitään nappisuorituksia ei leijonilta silti nähty, sillä totuuden nimessä on sanottava, että vastustajat olivat Suomea vastaan yllättävän vaisuja. Suurta moitteen sijaa ei joukkueelle kuitenkaan voi antaa, sillä selvältä piikkipaikalta on hyvä jatkaa Euro Hockey Touria ja siten myös maajoukkuekautta eteenpäin.