Suomi voitti Saksan kenraaliharjoituksessa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi ja Saksa kohtasivat toisensa torstaina Helsingissä. Ilman Saku Koivua ja Teemu Selännettä pelannut Suomi oli vaisuksi jääneessä ottelussa parempi maalein 4-2. Ottelu oli Suomelle viimeinen ennen maanantaina alkavaa World Cupia.

Suomi tuli otteluun varsin terävästi saaden ensimmäisten minuuttien aikana muutaman hyvän laukauksen kohti Olaf Kölzigin vartioimaa Saksan maalia. Ensimmäisen jäähynsä Saksa joutui ottamaan ajassa 2.19 Andreas Renzin joutuessa huitomisesta kahden minuutin istunnolle. Suomi hyödynsi ylivoimamahdollisuuden siirtymällä johtoon ajassa 3.31. Maalin teki Ville Peltonen, joka purjehti läpi koko kentän ja harhautettuaan alimman pakin komean näköisesti vartaloharhautuksella Peltonen huijasi vielä Kölzigin ja pisti kiekon tämän mailakäden puolelta verkkoon.

Vajaa minuutti maalin jälkeen Saksalle vihellettiin vielä toinen jäähy, jonka aikana Suomi ei kuitenkaan saanut maaleja aikaiseksi. Tämän jäähyn päätyttyä Ville Nieminen otti kaksi jäähyä aivan perätysten. Molemmat jäähynsä Nieminen otti hyökkäyspäässä tilanteissa, joista jäähyjä ei saa ottaa varsinaisissa turnauspeleissä. Ensimmäisen jäähyn syntyyn johti tilanne, jossa Nieminen pyrki tekemään tilaa ketjukavereilleen, toisessa puolestaan Nieminen lähti heti jäähyltä päästyään vastahyökkäykseen, jonka päättyessä Niemiselle vihellettiin kakkonen maalinedustalla tapahtuneesta estämisestä. Myös toiselta jäähyltä päästyään Nieminen lähti lähes heti vastahyökkäykseen, mutta tällä kertaa tilanne päättyi Niemisen laukaukseen pian siniviivan jälkeen.

Saksa nousee rinnalle ja ohi

Jäähyjen myötä Suomen peli muuttui varsin aneemiseksi. Yritystä oli pelissä vain ajoittain, eikä Saksalla ollut vaikeuksia pysyä mukana myöskään Suomen pelatessa täydellä miehistöllä. Ajassa 13.04 Suomen vaisut otteet kostautuivat Saksan noustessa tasoihin. Jochen Hecht unohtui puolustukselta yksin muutaman metrin päähän Miikka Kiprusoffin maalista ja saatuaan kiekon haltuunsa Hecht siirsi sen ohi Kiprusoffin.

Tasoitusmaali ei kuitenkaan Suomea herättänyt, vaan joukkue pelasi koko ajan kuin puolivaloilla. Tätä jatkui myös toisessa erässä, jonka aikana vaikutti siltä, että pelipaikat on jo jaettu, eikä pelissä ollut mitään muutakaan panosta. Ajoittaisiin välähdyksiin joukkue pystyi. Sami Salo testasi yläriman kestävyyttä päästyään laukomaan vastakiekkoon, joka melko hiljaisena lipui kulmauksesta kohti viivalla passissa ollutta Saloa kohden. Pelin hallintaa Suomi ei kuitenkaan selkeästi itselleen saanut.

Toisen erän ja koko ottelun kovin nujakka nähtiin kun Ville Nieminen ensin koukki läpiajoon päässyttä Jochen Hechtiä ja tämän epäonnistutta maalintekoyrityksessään vielä napautti mailalla pohkeeseen. Tästä seuranneesta kahakasta Hecht ja Janne Niinimaa saivat kakkoset väkivaltaisuudesta. Nieminen sai kaksiminuuttisen koukkimisesta. Pohkeelle lyönnistä Nieminen selvisi rangaistuksetta.

Tämän kakkosen ajan Suomi vielä selvisi, mutta ei enää Niinimaan jouduttua jäähylle estämisestä. Saksa sai ylivoiman toimimaan ja pian päädyttiin tilanteeseen, jossa Miikka Kiprusoff makasi maassa kiekon ollessa viivalla Christoph Schupertilla. Schupertin laukaus ei noussut, mutta painui siitä huolimatta sisään aivan Kiprusoffin vierestä pelikellon näyttäessä aikaa 31.34.

Jokinen ja Peltonen ratkaisevat pelin

Huolimatta Saksan johtomaalista Suomi ei kunnolla syttynyt ottelun toisen erän loppuun. Sen verran kuitenkin, että tasoitus saatiin aikaan. Peltonen sai kiekon oikealla laidan vieressä b-pisteen tasalla. Saksalaispelaajan häirinnästä huolimatta Peltonen onnistui heittämään rystylätyn maalin eteen liukuneelle Olli Jokiselle, joka siirsi kiekon vastuttamattomasti ohi Kölzigin. Näin Suomi pääsi lähtemään kolmanteen erään tasatilanteessa.

Kolmannessa erässä Suomi pelasi jo huomattavasti parempaa peliä. Saksa jäi Suomen luistellessa jalkoihin etenkin ottelun viimeisellä kymmenellä minuutilla. Ottelun voittomaali nähtiin hieman erän puolivälin jälkeen. Saksan Dennis Seidenberg istui kaksiminuuttista Suomen ylivoiman jauhaessa. Kimmo Timonen laukoi terävästi siniviivalta ja Olli Jokinen sai reboundin maalin edessä haltuunsa ja siirsi sen ohi Kölzigin tehden näin ottelun toisen maalinsa. Timosen laukaus osui Kölzigiä maskiin, mutta ottelun tuomari toimi täysin oikein katsoessaan välittömästi seuranneen maalitilanteen, ennen pelin poikki viheltämistä. Tapahtuneen jälkeen Saksan lääkäri kävi kentällä katsomassa Kölzigin kunnon, mutta ainakaan suurempaa ongelmaa ei ollut ja Kölzig pystyi jatkamaan ottelun loppuun.

Vielä kerran Kölzig joutui ottelussa antautumaan. Hieman ennen kuin 56 minuuttia oli täynnä Jokinen ja Peltonen pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Peltonen toi kiekkoa ja yritti b-pisteiden väliin päästyään tarjoilla Jokiselle hattutemppupaikkaa. Syöttö osui kuitenkin saksalaispuolustajan luistimeen ja ponnahti takaisin Peltoselle. Hölmistynyt Kölzig oli ehtinyt lähteä kohti takatolppaa ja Peltosella oli helppo työ siirtää kiekko tyhjänä ammottaneeseen maaliin. Tämän jälkeen ottelu oli ratkennut, eikä kumpikaan joukkue enää kovin hyviin maalipaikkoihin päässyt.

Aneemisuudesta päästävä eroon

Ennen maanantaina pelattavaa Tsekki-peliä Suomen joukkueen on päästävä eroon joukkuetta torstaina vaivanneesta aneemisuudesta. Mikäli Tsekkiä vastaan pelataan yhtä löysästi kuin tänään Saksaa vastaan etenkin toisessa erässä, tulevat Jagr, Hejduk ja kumppanit lyömään taululle tylyt numerot. Silti on todettava, että kovin suurta painoarvoa Saksa-pelin ajoittain hyvinkin heikoille otteille ei kannata antaa. Tulokset Tsekkiä ja Ruotsia vastaan pelatuista harjoitusotteluista olivat hyvin rohkaisevia, eikä Saksa pystynyt vastaan pyristelemään siinä vaiheessa kun Suomi alkoi luistelemaan. Lisäksi Selänne ja Koivu saadaan maanantaiksi kaukaloon. Muut Suomelta tänään huilanneet pelaajat olivat Mikko Eloranta, Ossi Väänänen ja Joni Pitkänen.

Suomen joukkueesta parhaita otteita esitti Jokisen johtama kenttä, jonka laidoilla pelasivat pääasiassa Tuomo Ruutu ja Ville Peltonen. Ruutu vieraili myös juniorimaaotteluista tutun Mikko Koivun vierellä kolmannessa erässä. Jokisen ketju teki kaikki Suomen maalit ja pystyi yhdistämään pelissään suoraviivaisuuden ja taidon. Samanlaisia otteita tarvitaan vastuksen kovetessa. Myös Mikko Koivun ketju, jossa laidoilla viilettivät Niklas Hagman ja Antti Laaksonen, pyöritti muutaman kerran mukavasti. Koivu muun muassa hankki ottelun kaksi ensimmäistä jäähyä Saksalle. Koivun ketju on pelannut yhdessä myös harjoitusleirillä ja siellä rakennettujen ketjukoostumusten valossa Koivun ketju vaikuttaisi siltä, jonka jäsenet joutuvat katselemaan ainakin ensimmäisen pelin katsomosta. On melko epävarmaa, riittääkö hyvä offensiivinen peli Saksaa vastaan nostamaan kokoonpanoon miehiä, joiden sijoituspaikka olisi kuitenkin puolustavampaa roolia pakon edessä pelaavissa ketjuissa. Laaksosen kyvyt erinomaiseen puolustavaan peliin toki tiedetään NHL-tasolta asti.

Heikoimmin ottelussa esiintyi kolme jäähyä mieheen kerännyt kaksikko Niinimaa Nieminen. Mikäli Nieminen ei saa jäähymääräänsä vähennettyä se hyöty mikä hänestä on ärsyttäjänä ja puolustavan roolin pelaajana kuittaantuu siitä haitasta, mikä koituu miehen ottamista jäähyistä. Kolme jäähyä, joista kaksi hyökkäysalueella ja yksi oman maalin edessä kun joutui koukkimaan miestä, joka pääsi läpiajoon Niemisen hyökkäysalueella antamasta harhasyötöstä. Kaikki tajuavat, että Niemisen rooli on jäähyaltis, eikä nolla jäähyminuuttia ole mikään ehdoton vaatimus kisoista. Jäähyjen ei kuitenkaan pitäisi tulla oman maalin varjelemisen kannalta vaarattomissa hyökkäysalueen tilanteissa ja vielä vähemmän sen vuoksi, että joutuu korjaamaan tekemiään virheitä. Niinimaan pelissä taas oli liikaa rauhattomuutta ja hätäilyä. Jos Niinimaa tekisi hommansa rauhallisesti olisi hänestä suuri apu joukkueelle. Tänään epävarmuus paistoi otteista ja mikäli samanlaiset otteet jatkuvat turnauksessa, odottaa katsomo nopeasti.