Suomi pelaa MM-finaalissa!

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi teki sen, mihin yksikään muu maa tässä turnauksessa ei ollut pystynyt. Se pystyi kukistamaan Venäjän Moskovassa MM-kisojen välierissä ja pelaa sunnuntaina MM-finaalissa.

Leijonien peli meni juuri niin kuin suomalaiset välipäivänä lupasivat. Peli pidettiin pitkään tasaisena ja kun paikka tuli, iskettiin. Mikko Koivu iski jatkoajalla Suomen voittomaalin ja hiljensi Hodynkan areenan.

Voiton avaimet Suomi haki edellisestä Venäjä-kamppailusta. Sen kolmannessa erässä Suomi oli selkeästi Venäjää vahvempi ja joukkue näytti samalla myös itselleen, että se pystyy voittamaan voittamattoman.

– Sen edellisen ottelun viimeinen erä antoi hyviä työkaluja tälle päivälle. Joukkue on kasvanut valtavasti kaikista ketjumuutoksista ja pelaajavaihdoksista huolimatta, kehui päävalmentaja Erkka Westerlund omiaan.

– Venäjällä on niin vahvat kiekkoperinteet, että ainoa mahdollisuus voittaa Venäjä on olla parempi joukkue. Ja siinä me onnistuimme.

Niinpä. Siinä missä Venäjä ottelun edetessä sortui sooloiluun, yksinyrittämiseen ja turhaantui, Suomi piti pään kylmänä alusta loppuun asti. Edes Sean Bergenheimin suihkukomennus ja Mikko Koivun kymmenminuuttinen eivät sotkeneet Leijonien pasmoja, vaikka Venäjä pääsi kerran ylivoimalla rokottamaan.

Suomi piti hermonsa kurissa myös siinä kohtaa, kun päätuomari Marcus Vinneborg antoi venäläisten kalastella jäähyjä, eikä laittanut punapaitoja istunnolle. Siitä ruotsalaistuomarille pitää antaa tunnustusta, että samoista tilanteista eivät suomalaisetkaan lähteneet istunnolle.

Ei Napoleon, ei Hitler, vaan Westerlund

Moskovan kylmyys on osoittautunut monelle vierasmaalaiselle johtajalle voittamattomaksi esteeksi. Niin Napoleon kuin Hitler joutuivat poistumaan nöyryytettyinä Moskovan porteilta.

Tällä kertaa Moskovassa ei ole talvi vaan toukokuu. Hodynkan kylmässä jäähallissa Erkka Westerlund onnistui siinä, missä yksikään jääkiekkovalmentaja ei ole kertaakaan aiemmin onnistunut - voittamaan Venäjää Moskovassa pelattavissa MM-kisoissa.

– Se on hieno asia valmentajalle, mutta erityisesti joukkueelle. Puhuimme tästä ennen peliä, että jokainen ei pääse edes yrittämään tätä, saatikka sitten voittamaan, Westerlund myönsi.

Hodynkan jäähallin pelikello pysähtyi aikaan 65.40. Jatkoaika oli puolivälissä, kun Ville Koistinen löi kiekon ristikulmaan. Mikko Koivu jatkoi sen kulmaan Tuomo Ruudulle, joka toimitti kiekon maalille. Sinne oli ehtinyt jälleen Koivu, joka nosti maalivahti Aleksandr Jerjomenkon mailaa ja pääsi sen jälkeen tuikkaamaan kiekon verkkoon.

Halli hiljeni välittömästi. Jäällä oli ainoastaan ryhmä iloitsevia valkopaitoja, kotiyleisö oli järkyttynyt.

– Aikamoinen kasa oli vaihtoaitiossakin. Jatkoerä on kuitenkin sellainen tilanne, että ei voi odottaa sitä ratkaisua. Pelaajatkin miettivät vain koko ajan seuraavaa tilannetta, puolustamista tai hyökkäämistä, Westerlund arvioi.

Tunti voiton jälkeen kansainvälinen lehdistötilaisuus oli jo ohi ja päävalmentajan ympärillä oli enää suomalaistoimittajia.

– Olotila on jo hyvä, mutta heti kun tästä lähdetään, ryhdytään jo miettimään huomista. Joukkue on kasvanut mielettömästi, kun muistetaan kuinka tiukalla edellinen USA-peli ja tähän otteluun pääseminen edes oli.

– Meillä on joukkueessa useita kokeneita pelaajia, jotka ovat opettaneet tällaiselle nuorelle valmentajalle, että tavoite on aina viimeisessä pelissä.

Kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa vierekkäin istuivat pettynyt Vjatsheslav Bykov ja voiton kokenut Erkka Westerlund. Siinä tilanteessa Westerlund pidätteli tunteitaan hyvin. Asiaan vihkiytymätön olisi tuskin ilmeistä pystynyt sanomaan, kumpi oli voittanut ja kumpi hävinnyt.

– Sitä tietää millaiset tunnelmat vastustajalla on, ei se ole helppo tilanne. Eikä meidän kansan luonteenlaatuun kuulu alkaa pullistella.

Punaisella torilla tavataan?

Suomen valmennusryhmään kuuluva Hannu Virta lupasi Iltalehdessä ennen Venäjä-ottelua, että Sergelin tori on valloitettu, nyt valloitetaan Punainen tori.

Vastaansa Suomi saa sunnuntain finaalissa voittajan ottelusta Ruotsi-Kanada. Se ottelu pelataan Suomen aikaa alkaen 19.15, joten Suomella on usean tunnin etumatka valmistautumisessa, tuli vastaan kumpi tahansa.

– Ei tässä voi oikeastaan enää muuta tehdä, kuin pitää huolta palautumisesta. Meillä on takana kaksi raskasta jatkoaikaottelua. Olemme pelanneet Ruotsia vastaan jatkosarjassa ja Kanadaa vastaan viimeisen harjoituspelin, tietoa molemmista vastustajista on, Westerlund totesi.

Lähtökohta seuraavaan otteluun on sikälikin hyvä, että Suomi löysi ajoittain kadoksissa olleen viisikkopelinsä ja pelasi ehjimmän ottelunsa koko turnauksessa.

– Meidän joukkue on kasattu isoja maita pelaamista varten ja niissä peleissä pitää puolustaa, tämä joukkue ei ole parhaimmillaan ennalta heikompia joukkueita vastaan, kun peliä pitäisi dominoida, Westerlund analysoi.

Kävi sunnuntain finaalissa miten tahansa, yksi aikakausi suomalaisessa jääkiekossa saa päätöksen. Erkka Westerlundin ura Suomen maajoukkueen päävalmentajana päättyy. Torinon hopeamitali ja Riian pronssimitali saa Moskovasta joko hopeisen tai kultaisen jatkeen.

Kansainvälisen lehdistötilaisuuden jälkeen venäläinen toimittaja huikkasi Westerlundille kysymyksen kaduttaako jättää joukkue, mutta päävalmentaja väistää vastauksen.

– Hieno tapa lopettaa tällä tasolla. Enää ei tarvitse miettiä onko seuraava peli viimeinen. Huomenna se päättyy, päävalmentaja myönsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle