Suomi nousi jatkoaikavoittoon

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi aloitti Sweden Hockey Games turnauksen jatkoaikavoitolla Tsekistä. Tsekki karkasi ottelun alussa jo 2-0 johtoon, mutta kenttätapahtumia hallinnut leijonalauma nousi lopulta 3-2 jatkoaikavoittoon. Suomen sankareita olivat kaksi komeaa maalia viimeistellyt Jukka Hentunen ja jatkoaikaratkaisun iskenyt Marko Kiprusov.

Tsekki iski ottelun avausmaalin jo reilun minuutin pelin jälkeen. Petr Cajanek laukoi nollakulmasta ja kiekko pomppi Pasi Nurmisen molempien luistinten kautta suoraan Pavel Vostrakille, joka sai nostaa kiekon rauhassa tyhjään maaliin.

Seitsemän minuutin kohdalla Tsekit siirtyivät jo kahden maalin karkumatkalle. David Moravec unohtui täysin vapaaksi maalin eteen ja kova maalintekijä harhautti Nurmisen näyttävästi maihin ja nosti rystyltä tsekkiläiset 2-0 johtoon.

Suomi hallitsi selvästi ensimmäisen erän pelitapahtumia ja ansaittu kavennusmaali saatiin aikaiseksi ajassa 12.52. Timo Pärssinen jatkoi Martti Järventien avaussyötön yhdellä kosketuksella Jukka Hentuselle. Hyvässä vauhdissa kiitänyt Hentunen pääsi yksin läpi ja veivasi rystypuolelta kiekon verkkoon.

Suomi hukkasi avauserässä kaksi ylivoimapeliä ja tukun hyviä tekopaikkoja. Erän alun pari virhettä kostautuivat ja näin Tsekki pääsi 2-1 johtoasemassa ensimmäiselle erätauolle.

Toinen erä oli kenttätapahtumiltaan huomattavasti avauserää tasaisempi. Tsekeillä oli ehkä jopa hieman vaarallisemmat maalipaikat, mutta Suomen veräjänvartija Pasi Nurminen torjui tilanteet erinomaisesti. Hyvin pelasi myös virkaveli Vladimir Hudacek ja näin toinen erä jäi maalittomaksi.

Suomi aloitti kolmannen erän todella vahvasti. Jukka Hentunen veivasi minuutin kohdalla Tsekki-puolustajan täysin kahveelle ja pääsi nokikkain Hudacekin kanssa. Jostain syystä Hentunen kaarsi kuitenkin maalilta pois päin ja tilanne valui hukkaan. Hetkeä myöhemmin Niklas Hagman pääsi yrittämään tasoitusta maalin edestä, mutta rystylaukaus kilpistyi Hudacekin suojiin.

Seuraavat 5 minuuttia Suomi puski päätään Tsekin tiukkaan puolustusmuuriin, mutta ennen erän puoltaväliä Niko Kapasen johtama pörräysketju tasoitti ottelun hienolla vastahyökkäyksellä. Ketjunjohtaja Kapasen loistava avaus löysi kentän kuninkaan Jukka Hentusen, joka potki itsensä karkumatkalle. Hentunen ei avopaikkaa jättänyt hyödyntämättä, vaan laukoi tappavan tarkasti kiekon etuylänurkkaan.

Kamil Pirosilla oli loistopaikka siirtää Tsekit uudestaan johtoon heti tasoitusmaalin jälkeen, mutta Pasi Nurmisen nopea sivuttaisliike peitti Pirosin laukauksen. Jatkossa Suomi haki Tsekkiä hanakammin johtomaalia, mutta varsinaisella peliajalla ei enää osumia nähty.

Jatkoajalla Tsekeille tarjottiin tilaisuus voittomaalin iskemiseen, kun Tom Koivisto joutui koukkimalla estämään puhtaan 2-1 ylivoimahyökkäyksen syntymisen. Ratkaisua ei Koiviston jäähy kuitenkaan tuonut, vaan Tsekkien 4-3 ylivoima pyöri yllättävän tehottomasti.

Jatkoajan viimeisellä minuutilla Suomi sai painopisteen Tsekkien alueelle. Jukka Hentunen ja Raimo Helminen yrittivät ensin tuloksetta maalin edestä ratkaisumaalin iskemistä. Kiekko pomppi kuitenkin Tsekki-pakin mailan kautta Marko Kiprusoville, joka nosti ranteella kiekon maalin kattoon. Näin Suomi kuittasi makean 3-2 jatkoaikavoiton tililleen.

Suomen ylivoimainen hahmo ottelussa oli Jukka Hentunen, jonka kurissa pitäminen näytti täysin mahdottomalta tehtävältä tsekkiläisille. Kapasen johtama kentällinen teki kaksi tärkeää osumaa, mutta oli myös vastaanottamassa Tsekkien molempia maaleja. Muut Suomen kentälliset pelasivat varsin tasaisesti. Kaikki neljä viisikkoa saivat luotua maalipaikkoja.

Venäjä ja Suomi ovat nyt tasapisteissä Euro Hockey Tourin kärjessä. Suomen osalta Sweden Hockey Games jatkuu jo huomenna jolloin leijonat kohtaavat Kanadan.