Suomi kuittasi Tsekin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekin tasavalta ei ole Helsingissä pelattavassa Euro Hockey Tour turnauksessa liikkeellä parhaalla miehistöllään, eikä myöskään parhaalla asenteella. Maan ykkösmaajoukkue, jonka matkassa kiertävät muiden mukana MM-kisoihin osallistuvat NHL-pelaajat, pelaa parhaillaan harjoitusotteluja sellaisia suuria kiekkomaita kuten Saksaa, Itävaltaa ja Sveitsiä vastaan. Suomi sen sijaan ottaa turnauksen vakavana pelaajien näyttöjen ja joukkueen rakentelun paikkana.

Suomi oli saanut turnauksen toiseen otteluunsa mukaansa kaksi mielenkiintoista miestä Pohjois-Amerikasta. Timo Pärssinen ja Jere Karalahti pukivat leijonapaidat ylleen ensi kertaa kuluvalla kaudella. Mielenkiintoa herätti niinikään Jokerivahti Kari Lehtosen maajoukkuedebyytti.

Kaksi ensimmäistä erää Suomen heiniä

Suomi aloitti ottelun maalinteon ajassa 02:38. Vahvaa kevättä edelleen pelaava puolustaja Tom Koivisto siirsi illan vierasjoukkue Suomen 1-0 johtoon Tommi Turusen ja Marko Tuulolan esityöstä. Suomen ensimmäinen maalipaikka oli siunaantunut Juha Lindille vajaata puolta minuuttia aikaisemmin.

Suomalaisen jääkiekkoilun virallinen paha poika Jere Karalahti oli latautunut otteluun ehkä hieman liiankin huolella. Jerelle heilahti ensimmäisen kerran häkkiä ajassa 05:22, jolloin hän tuli laitatilanteeseen maila huolimattomasti ylhäällä. Suomen ykkösalivoimamiehityksenä hääräsivät hyökkääjä-Antit Aalto ja Miettinen, pakkikaksikkonaan Tom Koivisto ja Erik Kakko. Suomen alivoima oli hyvää ja nuori mies Kari Lehtonen jatkoi maalinsa suulla viime viikkoina nähtyjä hyviä otteitaan. Karalahti ehti olla jäähynsä jälkeen kentällä vain 22 sekuntia, kunnes tuomaristo katsoi jälleen parhaaksi pitää Jeren poissa kuvioista parin minuutin verran. Tälläkin kertaa jäähy tuli aiheellisesti, laitataklauksesta. Tšekin toinenkaan ylivoima ei tuonut tulosta. Lehtonen esitteli haamutorjuntojaan ja vuosikausiin parhaassa vedossaan oleva Oulun Kärppien Lasse Pirjetä esitteli omalta osaltaan siivoamisosaamistaan Lehtosen vartioiman maalin edustalla.

Suomikin pääsi erässä kokeilemaan oman ylivoimansa tenhoa ja taikaa, jopa viidellä kolmea vastaan. Ylivoimamaalit jäivät kuitenkin syntymättä turhan syöttelyn ja kiekon epäsuotuisan pomppimisen ansiosta. Lähimpänä maalintekoa oli Lasse Pirjetä.

Illan suurimman suomalaissankarin Timo Pärssisen ensimmäinen maali syntyi ajassa 13:49. Timo pääsi Antti Mietttisen komeasta pystysyötöstä hurjastelemaan Tšekin puolustusalueelle, ja Suomi siirtyi komean veivauksen jälkeen 2-0 johtoon. Pärssinen, joka on jopa korkean lehtimiesetiikan omaavan iltapäivälehdistön toimesta yhdistetty ensi kaudeksi Helsingin IFK:hon, jatkoi maalitehtailuaan toisessa erässä. Joka paikkaan tänäänkin ehtineen Aallon ja puolustaja Koiviston toimiessa syöttäjinä, siirsi Pärä Suomen 3-0 johtoon ylivoimalla ajassa 28:27. Suomen ylivoiman sieluna toimi, kuinkas muuten, Antti ’Raipe’ Aalto.

Tšekki onnistui toisessa erässä toimittamaan Lehtosen maalin perukoille ainoastaan suomalaishyökkääjät Tommi Turusen ja Vesa Viitakosken. Tilanteessa vältyttiin kuitenkin suuremmalta kalabaliikilta, eikä melkoisen siisti ottelu saanut dramaattisempia piirteitä voimakkaasta tuplataklauksesta huolimatta.

Kuinka tästä kolmanteen erään?

Kolmannen erän aluksi Lasse Pirjetä sai aikaiseksi ansaitsemansa tilastomerkinnän. Muuten ottelussa näkymättömissä olleen, HPK:n pikakiiturin, Eero Somervuoren toimiessa syöttäjänä, siirsi Lasse Suomen jo 4-0 johtoon kun kolmatta erää oli pelattu vasta 39 sekuntia. Laasen maali aiheutti myös maalivahdin vaihdon tšekin joukkueessa. Torjuntavastuun otti Dusan Salficky. Timo Pärssinen kasvatti illan huimaa tehosaldoaan toimiessaan syöttäjänä, kun Antti Miettinen löi lisää löylyä 5-0 johdon merkeissä reilut seitsemän minuuttia myöhemmin.

Suomen nukahtaminen tapahtui kolmannen erän jälkipuoliskolla. Tšekki teki kaikki ottelun kolme maaliaan reilun kahden minuutin aikana. Suomen johto oli kuitenkin jo niin turvallinen, ettei hädästä ollut tietoakaan. The Mighty Ducks of Anaheimin miehenä edelleen virallisesti esiintyvä Pärssinen kruunasi komean iltansa viimeistelemällä hattutempun ajassa 58:22. Ottelu päättyi Suomen hyväksi melko ansaitusti 6-3.

Ketkä heistä ansaitsevat Ruotsin matkan ensi viikolla?

Antti Aalto on ollut Suomen näkyvin hyökkääjä turnauksen kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Väkevä vääntäjä, ja kiekollisenakin vahva, Aalto tuntuu olevan paikalla aina kun tapahtuu.

Timo Pärssinen oli tänään pirteä ja vahva. Tehot 3+1 kertovat kaiken. Sopii Aallon kenttään kuin suutarin sormi sian sieraimeen.

Kuten aiemmin totesin, jatkuu Lasse Pirjetän vahva kevät edelleen. Super-Lasse oli Kärppien sielu ja näkyvin pelaaja puolivälieräsarjassa Jokereita vastaan. Kaverin vauhti, voima ja into tuntuvat olevan edelleen tallessa. Ehdottomasti Lasse Ruotsiin!

Puolustuspareista kaksikko Nummelin – Haakana vaikuttaa valmiilta. Haakana, jääkiekon Sami Hyypiä, siivoaa rauhallisella ja riuskalla otteellaan alakerrasta niin kiekot kuin miehetkin. Petteri Nummelin on vahva luistelijana ja kiekollisena. Kyseinen pakkikaksikko täydentää toisiaan ihanteellisesti. Kaunotar ja Hirviö, Dempsey ja Makepeace.

Puolustajista on syytä mainita myös Tom Koivisto. Jos Aravirta kuitenkin kokee Koiviston ja Nummelinin roolit maajoukkueessa liian päällekkäisiksi, on Koivisto se joka osallistuu kisoihin ainoastaan kotisohvaltaan käsin.

Kari Lehtonen pelasi tänään vahvan pelin. Tšekin toinen maali haiskahti hieman väärältä sijoittumiselta Karin osalta, mutta muuten juniori oli elementissään. Aravirran olisi syytä ottaa Lehtonen hyvissä ajoin mukaan kansainvälisiin peleihin.

Kisojen ajaksi telkkarin ääreen tai kommentaattoreiksi:

Puolustajapari Grönvall – Luoma ei valitettavasti ansaitse kisalippua kahden nähdyn ottelun perusteella. Tampere-akseli ei muutenkaan ole päässyt vauhtiin turnauksessa. Ensimmäisessä ottelussa esittivät niin Janne Ojanen, Raimo Helminen kuin Vesa Viitakoskikin vielä melko pirteitä otteita. Tänään etenkään Ojasella ei enää ollut paras päivänsä. Jannen kisalippu on kuitenkin jo kirkossa kuulutettu. Aravirta taipui kansan syvien rivien edessä, joten herran MM-matkasta spekulointi on turhaa. Toivotan Jannelle onnistuneita kisoja.

Eero Somervuori tuntuu turhan heppoiselta kaverilta kansainvälisiin mittelöihin. Edes kaksi annettua maalisyöttöä eivät saa heltymään. Eeroa odottaneekin ansaittu kesäloma.

Yksi suurimpia hiipujia turnauksen toiseen otteluun tultaessa oli Kimmo Rintanen. Mailavirtuoosin kausi on huomenna katkolla, mikäli jostain ei löydy lisäkipinää.

Tässä mainitsematta jätetyt pelaajat eivät Karalahtea lukuun ottamatta ole jääneet kummemmin allekirjoittaneen mieleen turnauksen aikana. Heidän valitsemisensa tai rannalle jättämisensä eivät aiheuta allekirjoittaneessa mielen kuohahduksia. NHL:n kevään ahkerin taklaaja, Jere Karalahti, ansaitsee sen sijaan ehdottomasti paikan Suomen jääkiekkomaajoukkueessa tulevissa MM-kisoissa.