Suomalaisvoittoja ja konttaava KalPa?

CHL / Artikkeli
Reippaita otteita tarvitaan myös CHL:ssä.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
HIFK ja Tappara kyykyttävät skandinaaveja ja SaiPa pääsee testamaan huumansa kantavuutta sveitsiläisessä huutomyrskyssä. CHL starttaa vauhdikkaasti torstaina viiden suomalaisseuran osalta.

Katsauksessa käsitellään seuraavia ottelupareja:
KalPa - Sparta Praha
Tappara - Stavanger Oilers
EV Zug - SaiPa
SønderjyskE Vojens - HIFK

Jatkuuko KalPan viimekautinen kyntäminen myös spartaaneja vastaan?

Jere Korkalainen: Jokainen kiekkoihminen myös Kuopion ulkopuolella muistanee KalPan viimevuotisen rimanalituksen. Kuopiolaiset ovat kohdanneet kotoista sarjaansa viime vuosikymmenellä dominoineen Sparta Prahan myös kahdella edellisellä kaudella European Trophyn merkeissä. Kummallakaan kerralla tulos ei ole ollut KalPan kannalta mieluisa, eikä muutosta tähän kurssiin voida ennakoida tälläkään kertaa.

KalPan joukkue vaikuttaa ensisilmäyksellä viime kauden päättänyttä "myydään kaikki" -nippua varteenotettavammalta, mutta varaa keulimiseen Kallaveden rannoilla ei ole. Jukka Voutilaisesta on lupa odottaa kelvollista hyökkäyspään johtajaa, ja hänen perässään tulee laaja rintama vuoden kokeneempia nuoria lupauksia Kasperi Kapasen johdolla. Keväällä 2013 Jokerien sulamiselle kasvot antanut Eero Kilpeläinen ei aiheuta varsinaisia riemunkiljahduksia.

Henri Havusela: Tässä ottelussa mitataan kuopiolaisia. Sparta Prahalta löytyy useita taitavia kotimaisia hyökkääjiä, minkä lisäksi puolustuksesta löytyy kokemusta Michal Barinkan ja Karel Pilarin muodossa.

Jos KalPa sukeltaa näitä joukkueita vastaan, voi liigakauden alustakin ennustaa vaikeaa kuopiolaisittain. Maalivahtiosasto on ainakin mennyt uusiksi, mutta muuten Kuopiossa on oltu maltillisia pelaajamarkkinoilla. CHL-ottelut näyttävät, onko Pekka Virta saanut joukkuettaan pelillisesti eteenpäin, vai jatkuvatko heikot esitykset. Se on tällä hetkellä KalPalle tärkeämpää kuin yksittäiset pelaajahankinnat.

Vilja Päätalo: KalPa ei, ikävä kyllä, ole vahvistunut merkittävästi viime kaudesta. Kärkiosaamista on yhä todella niukasti, ja Kuopiossa toivotaan varmasti sormet ristissä, ettei Kapanen saa vielä pelipaikkaa NHL:stä.

Vastustaja Sparta Praha on kova. Viime kauden Extraligan runkosarjavoittaja tekee nuorennusleikkausta, ja joukkueeseen on haalittu esimerkiksi slovakialainen suurlupaus Martin Reway. Vastapainoksi Prahaan saapuu kokemustakin: toinen slovakki, maalle sen toistaiseksi historian ainoaa maailmanmestaruutta torjumassa ollut Rastislav Stana.

Onko parista AHL-jyrästä ja norjalaispelaajista koostuvalla Stavangerilla mitään mahdollisuuksia Tapparaa vastaan?

Korkalainen: Tapparan pakka oli yllättävän valmis jo kaksi viikkoa sitten pelatussa harjoitusottelussa JYPiä vastaan, vaikka hiottavaa luonnollisesti löytyikin. Vaikka joukkueen kaksi alempaa ketjua eivät olekaan kovin nimekkäitä, riittää maalintekovoimaa myös siltä osastolta. Viime kaudella Mestistä dominoinut Teddy Da Costa on hyvin potentiaalinen nimi murtautumaan kiekkokansan huulille.

Vierailijoiden joukoista nousee esiin 246 AHL-ottelua pelannut Jean-Michel Daoust, joka mätti "rautaliigassa" puoli pistettä ottelua kohden. Lisäksi norjalaisten riveistä löytyy myös runsaasti SHL-kokemusta, mutta sillä puolella pistetehtailu on ollut maltillisempaa. Vaikeaa on nähdä, että Tappara tällaisesta ottelusta poistuisi hävinneenä osapuolena.

Havusela: Kun puhutaan ammattiurheilusta, ei voittaminen ole koskaan itsestäänselvää. Uskon kuitenkin, että Tappara antaa norjalaisille oppitunnin tiiviistä viisikkopelaamisesta ja nappaa selkeän voiton.

Mielenkiintoista nähdä onko Tapparan ylivoima yhtä murhaavaa kuin keväällä.

Päätalo: Ottelu Oilersia vastaan saattaa hyvinkin olla sopiva alku tosipeleille päävalmentaja Jussi Tapolan kannalta. Tamperelaiset ovat kuitenkin ihan täysin eri tasolla kuin vastustajan pelaajat, jotka eivät jauha Norjan liigaa ihan syyttä.

Tapparan runko on säilynyt ennallaan ja kokemusta on. Murskalukemat tästä pitäisi tulla, tosin norjalaisilla ei ole mitään hävittävää.

Sokaisevatko CHL:n kirkkaat valot suomalaisjoukkueet?
Sokaisevatko CHL:n kirkkaat valot suomalaisjoukkueet?
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Onko kevään huuma ohi vai onko SaiPasta voittajaksi äänekkään sveitsiläisyleisön edessä?

Korkalainen: Huuma ei ole kuollut, vaan pysyy edelleen suurena. SaiPa onnistui mättämään jälleen plus-merkkisen kauden talouspuolella, ja kesällä koetut menetykset pelaajarintamalla on paikattu kohtalaisen mallikkaasti. Kun Pekka Tirkkonen seisoo lappeenrantalaisten penkin takana, laskusuhdanne kuulostaa kaukaiselta.

SaiPan kulmakivenä Sveitsin reissulla toimii Zugin kannattajille varsin tuttu nimi, Jussi Markkanen. Kaiken nähnyt ja kokenut maalivahti antaa SaiPalle mahdollisuuden myös fanaattisessa Keski-Euroopassa. Lappeenrannan suunnalla on laaja rintama nuoria pelaajia, joille tämänkaltaiset reissut ovat täysin ainutlaatuinen kokemus. Tällaisissa tilanteissa erotellaan jyvät akanoista.

Havusela: Tämä on kierroksen mielenkiintoisin ottelupari. Pieni suuri SaiPa pääsee näyttämään kyntensä rutinoitunutta sveitsiläisseuraa vastaan äänekkään yleisön edessä.

Vaihtuvuudesta huolimatta Tirkkosen SaiPa pelaa aktiivista ja luisteluvoimaista peliään. Sotasuunnitelman onnistuessa ottelusta tulee tasainen, ja SaiPan ennakkoluuloton pelaaminen yllättää sveitsiläisyleisön samalla tavalla kuin se yllätti suomalaiset viime kaudella.

Päätalo: Zugilla on kotiyleisön lisäksi ihan mielenkiintoinen joukkue. Suomalaisväriäkin on, sillä puolustaja Santeri Alatalo pelaa Zugissa, ja mukana on NHL-sirkuksen jo aikoja sitten Eurooppaan vaihtanut Josh Holden. Jotkut saattavat muuten muistaa hänet HPK:sta kymmenen kauden takaa!

SaiPan pelinopeus ja yleinen pirteys eivät ole kadonneet mihinkään, mutta hyökkääjistöstä puuttuu tällä kaudella maalintekovoimaa. Se saattaa olla lappeenrantalaisten kompastuskivi.

Mikä SønderjyskE? Onko tanskalaislegioona pelkkä suupala stadilaisille?

Korkalainen: Sønderjysken tilanne on varsin mielenkiintoinen, sillä heillä on sopimus ainoastaan 10 hyökkääjän kanssa. Hyökkääjien listasta silmille pomppaa Cory Quirk, joka kamppaili paikasta JYPin kokoonpanoon toissa kaudella. 25 ottelua Liigan puolella sai kuitenkin riittää, ja sen jälkeen oli aika pakata ja jättää Jyväskylä taakse.

HIFK:n hyökkäys on vähintäänkin vakuuttava, mutta puolustuskalustosta löytyy kysymysmerkkejä. Kauden alut ovat usein olleet helsinkiläisille vaikeita, josta kielii muun muassa viime kautisen European Trophyn jaettu jumbosija. Silti HIFK:n nimeäminen miksikään muuksi kuin selväksi ennakkosuosikiksi on haihattelua.

Havusela: Ei helsinkiläisillä pitäisi olla mitään vaikeuksia tässä pelissä. Ainoa kompastuskivi HIFK:lle voi olla typerä jäähyily tai nuoret puolustajat, joille Antti Törmänen antaa runsaasti näytön paikkoja osittain loukkaantumisista johtuen. Tomas Zaborsky päästetään ensimmäistä kertaa irti. On hyvin mahdollista, että verkko heiluu hänen toimestaan useampaakin otteeseen.

Ensimmäisten pelien perusteella Antti Törmäsen HIFK pyrkii ylittämään keskialueen suoraviivaisesti, mikä on varmasti myrkkyä kapealla ja vaatimattomalla pelaajamateriaalilla operoivalle tanskalaisseuralle.

Päätalo: Sønderjyskellä on ihan mielenkiintoinen kokoonpano. Quirkin lisäksi tanskalaisjoukkueessa pelaavat esimerkiksi Mads "Mikkelin veli" Bødker, Daniel "Patrickin veli" Galbraith ja KooKoossa pari kautta sitten pelannut Nick Dineen. Tanskalaisten joukkue on astetta tasokkaampi kuin esimerkiksi ylempänä ruotimamme Stavangerin.

Siitä huolimatta tämän pitäisi olla HIFK:n heiniä, ja helposti. Helsinkiläisten heikoin kohta on puolustus, mutta sønderjyskeläisillä eivät taida kädet riittää maalintekotalkoisiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle