Suomalaiset vapaat agentit - Ristolainen tavoittelee isoa palkankorotusta

NHL / Artikkeli
Ristolainen on suomalaisista vapaista agenteista kuumin nimi.
Kuva © Getty Images
NHL:n vapaiden agenttien hulinat alkavat perjantaina 1. heinäkuuta. Jatkoaika listasi suomalaiset rajoitetut ja rajoittamattomat vapaat agentit ja analysoi sopimusvaihtoehtoja.

Rajoittamattomat vapaat agentit

Sami Aittokallio

Ilves-kasvatti pelasi tulokassopimuksensa aikana vain kaksi NHL-ottelua. Kauden 2015-16 Aittokallio pelasi Liigaa Kärpissä ja jatkoi sopimustaan oululaisseuraan kauden 2017 loppuun. Ikää Aittokalliolla on kuitenkin vasta 23 vuotta, ja hyvillä otteilla Euroopassa on mahdollista neuvotella uutta NHL-sopimusta.

Rasmus Tirronen

Espoolaislähtöinen maalivahti on pelannut Pohjois-Amerikassa jo kuusi kautta. Carolina Hurricanesin organisaatiossa AHL:ää kahtena edellisenä kautena pelannut Tirronen ei saanut Hurricanesilta uutta sopimustarjousta ja on vapaa neuvottelemaan jatkosta minkä tahansa seuran kanssa. NHL-sopimus vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä.

Joni Ortio

Kolme kautta Pohjois-Amerikassa tarjosi turkulaismaalivahdille yhteensä vain 37 NHL-ottelua Flames-paidassa. Flames hankki ykkösmaalivahdiksi kokeneen Brian Elliottin, mutta Flames-GM Brad Treliving on ilmaissut halukkuutensa yrittää neuvotella jatkosopimusta Ortion kanssa tämän jäätyä ensin vapaaksi agentiksi.

Tuomo Ruudun NHL-ura on alamäessä.
Tuomo Ruudun NHL-ura on alamäessä.
Kuva © Getty Images

Tuomo Ruutu

Kokenut hyökkääjä on pelannut viimeiset neljä kautta lähes viiden miljoonan dollarin vuosipalkalla. Sopimuksensa aikana Ruutu iski Hurricanes- ja Devils-paidoissa yhteensä vain 19 maalia, jolloin yhden maalin "hinnaksi" muodostui 250000 dollaria. Suurin piirtein samansuuruisella sopimuksella pelannut Brad Marchand esimerkiksi iski menneellä kaudella Bruinsille 37 maalia.

Ruudun NHL-uran jatkuminen ei ole mitenkään varmaa. 33-vuotiaan hyökkääjän tehot ovat romahtaneet parhaista vuosista, ja menneellä kaudella peliaika oli Devilsin pienimpiä. Ruudun palkka joka tapauksessa laskee, jos konkarille vielä NHL-sopimusta tarjotaan. Ei kuitenkaan yllättäisi, jos Ruutu jatkaisi uraansa Euroopassa.

Karri Rämö

Hyvien KHL-kausien jälkeen Flamesissa torjuntavastuuta saanut Rämö jäi seurakaveri Ortion tavoin ilman jatkosopimusta. Kokenut maalivahti löytänee NHL:stä uuden työnantajan, mutta rooli saattaa jäädä viime kausia pienemmäksi.

Rajoitetut vapaat agentit

Rasmus Ristolainen

TPS-kasvatti nousi tulokassopimuksensa viimeisellä kaudella Sabresin johtavaksi puolustajaksi ja NHL:n kärkipuolustajien joukkoon. Menneellä kaudella Ristolainen sai kaikista NHL-pelaajista kymmenenneksi eniten peliaikaa ja oli puolustajien pistepörssissä sijalla 24.

Sabresilla on palkkakatossa runsaasti tilaa, ja Ristolaisen jatkosopimus on joukkueen prioriteettilistalla korkealla. Todennäköisesti luvassa on monivuotinen ja moninkertainen jatkosopimus, mutta muutkin NHL-seurat ovat kiinnostuneita nuoresta suomalaispuolustajasta.

Joel Armia

Ässäkasvatti pääsi menneellä kaudella ensimmäistä kertaa NHL-pelien makuun. Sabresin ykkösvaraus viiden vuoden takaa iski Jets-paidassa kymmenen tehopistettä 46 ottelussa. Paikallisen median mukaan Jets on kiinnostunut Islandersissa pelanneesta Kyle  Okpososta, joka on jäämässä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi.

Armia saanee palkankorotuksella varustetun sopimustarjouksen, mutta peliajan saaminen on ensi kaudella vaikeaa. Ilman uusia hankintojakin Armian edellä laitahyökkääjähierarkiassa on useita kokeneempia vaihtoehtoja − unohtamatta kesän 2016 varaustilaisuudessa toisena varattua Patrik Lainetta.

Teemu Pulkkinen

Kovaa laukova hyökkääjä pelasi ensimmäistä kertaa koko kauden NHL:ssä. Loukkaantumisten vuoksi pelejä kertyi Red Wingsissä kuitenkin vain 36, joissa syntyi tehot 6+6. AHL:ssä kovia tehoja iskenyt Pulkkinen on vasta 24-vuotias ja potentiaalia riittää isoon rooliin myös NHL:ssä.

Maalitykin maineessa oleva laitahyökkääjä teki tulokassopimuksensa jälkeen vain vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Red Wingsin kaupatessa Pavel Datsjukin sopimusta pyöri myös Pulkkinen mukana kauppahuhuissa, joten suomalaishyökkääjän jatko Detroit-organisaatiossa ei ole täysin varmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle