Stanley Cup -finaalit - tuttu juttu

NHL / Artikkeli
Hortonin ja Crawfordin otteisiin ratkeaa tämän kauden Stanley Cupin kohtalo.
Kuva © Getty Images
Tämän vuoden finaaleissa kohtaavat vuoden 2010 mestari Chicago ja vuotta myöhemmin kannua nostellut Boston. Kuinka suuri vaihtuvuus joukkueissa on ollut mestaruuksien jälkeen?

Chicago Blackhawksin kokoonpano koki kovia kolauksia mestaruuden jälkeen. Runkosarjan viisi parasta pistemiestä ovat vieläkin menossa mukana, mutta sen jälkeen vaihtuvuus on ollut kovaa. Patrick Kane pelasi hyvän runkosarjan nakuttaen 82:een peliin 88 tehopistettä. Seuraavana tilastoissa ovat Duncan Keith, Jonathan Toews, Patrick Sharp ja Marian Hossa. Tuttuja tekijöitä. Keith palkittiin lopulta runkosarjan parhaana puolustajana.

Kuvaavasti seuraavat viisi miestä vaikuttavatkin jo muualla. Kris Versteeg ja Brian Campbell Floridassa, Troy Brouwer Washingtonissa sekä Andrew Ladd ja Dustin Byfuglien Winnipegissä. Floridan ryhmittymään voidaan lisätä vielä Tomas Kopecky. Etelään suunnanneessa kolmikossa tiivistyy koko kauden jälkeinen ajatus: Palkkakatto tuli vastaan, joten hyvien suorituksien jälkeen pelaajien oli mentävä kartuttamaan tilipussia toisaalle.

Yksi tärkeä lähtijä oli myös Antti Niemi. Vaikka finaalit muistetaankin maalintekokilpailuina eikä maalivahtien taistoina, Niemi oli yksi mestaruuden ratkaisevista tekijöistä. 

Chicago teki finaaleissa Philadelphiaa vastaan kuudessa ottelussa peräti 25 maalia. Vastapainona Philadelphia laittoi kiekon reppuun 22 kertaa. Tämä näkyi tietysti positiivisena pudotuspelien pistepörssissä, jonka voiton vei nimiinsä Philadelphian Daniel Briere ennen Toewsia ja Kanea.

Kotijoukkueena finaaleihin iskevällä Chicagolla on terävä kärki täsmälleen sama kuin viime kerralla. Kakkossentterin paikalta ja alemmista ketjuista löytyy jonkun verran pelaajia, joille esiintyminen finaalisarjassa on ensimmäinen. Maalivahti Corey Crawford oli mukana jo 2010, mutta saldoksi jäi ainoastaan 25 ottelua runkosarjassa. Crawford lähti kauteen luukkuvahdin roolista, mutta Cristobal Huetin syrjäyttänyt Niemi pudotti kanadalaisen vielä askeleen kauemmaksi avauskokoonpanosta.

Itäisen konferenssin mestari, ja 2011 Stanley Cupin voittanut Boston, on liikkeellä tutulla miehistöllä. Kahdessa vuodessa joukkueen runko on pysynyt muuttumattomana. Tätä osakseen auttoi se, että palkkakatto nousi reippaasti vuosi vuodelta.

Tuleva Conn Smythe -voittaja miehittää todennäköisesti tänäkin vuonna Bostonin maalinsuuta. 2011 pudotuspelien parhaana palkittiin Tim Thomas, nyt Tuukka Rask on kisoissa vahvoilla, ellei peräti ehdokas numero yksi.

Vahvaa yhtäläisyyttä on nähtävissä myös pistepörssissä. Piikkipaikkaa hallinnoi David Krejci. Kaksi vuotta sitten 25:een peliin syntyi 23 pistettä, nyt vauhti on astetta tai kahta hurjempaa. 16 peliä ja 21 pistettä.

Käsittämättömän vahvaa tehotilastoa ylläpitävä Nathan Horton on selvästi kevään pelaaja. Mestaruuskeväänä syntyi kolme voittomaalia, yhteensä 17 tehopistettä ja tehotilasto plussan puolella 11 pykälää. Tänä keväänä tahti on ollut tehokas. Horton on joukkueensa sisäisessä pistepörssissä toisena 17:llä tehopisteellään. Voittomaaleja on toistaiseksi kasassa samaiset kolme ja tehotilasto +21.

Merkittävimpiä muutoksia Bostonin kokoonpanoon ovat ryminällä otsikoihin singahtanut Torey Krug ja Dallasista siirtynyt tšekkitaituri Jaromir Jagr. Jotenkin vain on helppo uskoa, että Jagr pystyisi kääntämään halutessaan koko sarjan joukkueelleen. 21 vuoden tauko finaaleista voi näkyä otteissa positiivisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle