Stadin kirkkaat valot, viikko 45

LIIGA / Artikkeli
HIFK on näyttäynyt faneilleen tällä kaudella yhtenäisenä ja sitoutuneena.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
HIFK:n viikkokatsauksessa pureudutaan maajoukkuetauolla helsinkiläisten alkukauteen. Mitä uuden päävalmentajan kanssa kauteen lähtenyt seura on tarjonnut faneilleen? Entä ketkä pelaajista ovat onnistuneet?

Ensimmäisellä maajoukkuetauolla HIFK löytyy Liigan sarjataulukosta sijalta seitsemän. Sarjapisteitä otteluita kohden joukkue on kerännyt sarjan viidenneksi eniten. 

Alkukaudesta helsinkiläiset olivat todellisessa lennossa. Kymmenestä ensimmäisestä ottelusta joukkue onnistui voittamaan seitsemän. Tämän jälkeen vauhti hiipui osittain myös loukkaantumisista johtuen, mutta suuria notkahduksia ei ole nähty. Joukkueen pisin tappioputki tällä kaudella on kahden ottelun mittainen.

HIFK:lla on menossa ensimmäinen kausi Antti Törmäsen johdolla. Miltä asioita uusi päävalmentaja on onnistunut tuomaan joukkueeseen? 

Henri Havusela: Itsevarmuutta ja vapautunutta pelaamista. Parilla edellisellä kaudella voittaminen on ollut hyvin vaikeaa helsinkiläisille. Etenkin viime kaudella suurin osa pelaajista oli henkisesti lukossa, eikä helpommistakaan peleistä meinannut irrota pisteitä. 

Nyt homma on muuttunut Törmäsen saapumisen myötä päälaelleen. Joukkue esiintyy kaukalossa itsevarmasti ja keskittyneesti. Vaikeimpinakin iltoina pelit ovat pääsääntöisesti tasaisia, eikä selkeitä notkahduksia ole vielä näkynyt, vaikka loukkaantumishuolet ovat vaivanneet joukkuetta.

Sami Iilomo: Suurin ero viime kauteen on yleinen ilmapiiri. Henkisesti raskaan viime kauden jälkeen kentällä näkyy parhaimmillaan häviämisen pelon tilalla rentous ja tahto voittaa. Henkisistä voimavaroista kertoo joukkueen kyky nousta tappioasemastakin taistelemaan voitosta.

Entä miten Törmäsen opit ovat näkyneet kaukalossa tähän asti? 

Havusela: Pelaajat tukevat toisiaan hienosti kaukalossa. Yksilöt eivät pakoile vastuuta, vaan päinvastoin ottavat sitä. Kiekoton pelaaminen on mennyt yhdessä kesässä valovuosia eteenpäin. Viime kaudella HIFK näytti hitaalta ja väsyneeltä. Nyt joukkue voittaa jatkuvasti irtokiekkoja ja onnistuu kääntämään peliä nopeasti ja suoraviivaisesti kohti vastustajan maalia.

Jostain sekin kertoo, että HIFK:lla oli toistuvasti myös kotipeleissään viime kaudella vähemmän laukauksia maalia kohti kuin vastustajilla. Tällä kaudella on harvinaista, jos vastustaja pääsee paremmin maalille.

Iilomo:  Peli oli matkalla oikeaan suuntaan, harjoituskausi oli nousujohteinen ja myös liigakausi alkoi kiitettävästi. Joukkue karvasi aktiivisesti ja käänsi peliä jo ylhäältä. Sitten iski loukkaantumiskierre, joka asetti varsinkin kokemattoman puolustuksen tilanteeseen, jossa vastuu oli kykyihin nähden liian suuri.

Pelaajamateriaalitaan joukkue oli kauteen lähdettäessä erilainen verrattuna viime kauteen. Miten se on näkynyt kauden aikana? 

Havusela: HIFK luotti runkopelaajiin ja se kannatti. Fanit odottavat joka kaudelle nimimiehiä seuran ulkopuolelta, mutta seurajohto päätti antaa reilun mahdollisuuden pelaajille, jotka solmivat jatkosopimuksia viime kauden päätteeksi.

Etenkin nuoret hyökkääjät ovat halunneet osoittaa olevansa luottamuksen arvoisia. Tämä on näkynyt kaukalossa työn määrässä. Motivaation puutetta ei ole näkynyt kenenkään tekemisessä.

Toisaalta taas puolustuksessa nuorennusleikkaus on ollut liian uhkarohkea varsinkin, kun loukkaantumisten takia kokemattomat puolustajat joutuvat liian isoihin saappaisiin.

Iilomo: Yhtenäisyytenä. Runko rakentuu nyt enemmän kotimaisten, eteenpäin pyrkivien pelaajien ympärille ja kauden alussa mukana oli mukana vain neljä ulkomaalaisvahvistusta, kun viime kaudella yhteensä 14 ulkomaalaista kävi esiintymässä punapaidassa.

Joukkueen runko oli myös lähellä valmista tänä vuonna jo ennen sarjan alkua, kun viime kaudella liikennettä oli sisään ja ulos lähes viikoittain.

Ketkä pelaajista ovat onnistuneet erityisesti alkukaudesta? Keneltä odotat vielä enemmän? 

Havusela: Kuten aiemmin sanoin, nuoret hyökkääjät ovat onnistuneet hienosti. Kaksikko Thomas Nykopp-Jasse Ikonen on ollut sellaisinakin iltoina tehokas, kun kärkiketjujen pelaajat eivät ole onnistuneet.

Itseäni on häirinnyt se, kuinka Tomas Zaborsky on saanut mediassa kuraa niskaan vain sen takia, että hän ei taistele tällä hetkellä maalipörssin voitosta. Todellisuudessa slovakialaisvahvistus on ollut HIFK:n tärkeimpiä pelaajia illasta toiseen, minkä lisäksi Zaborsky tekee töitä loistavalla asenteella.

Juuso Puustinen on ollut kuin varjo entisestään. Odotin hänen olevan yksi Liigan kovimmista hyökkääjistä, mutta viime kaudella loistavasti pelannut maalitykki on ollut täysin pimennossa. Puolustuksessa Otto Honkaheimo on ollut ajoittain surkea. Ilman loukkaantumisia ei saisi tällä hetkellä isoakaan roolia joukkueessa näillä otteilla.

Iilomo: Moni pienemmän profiilin pelaaja on vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa, mutta silti omassa skaalassa Teemu Ramstedtin peliesitykset nousevat kärkeen. Ramstedt on ottanut paikkansa vahvan keskustan kiistattomana ykkösnimenä ja kantaa joukkuetta harteillaan illasta toiseen. Puolustuksessa Daniel Grillfors hoitaa oman tonttinsa eleettömästi ja kuuluu joukkueen ydinpelaajiin.

Viime kauden tehokas tutkapari Corey Elkins - Puustinen kuuluu vastaavasti osastoon, jolta on lupa odottaa enemmän.

Kurkistetaan vielä kristallipalloon. Miten HIFK:n kausi jatkuu tästä eteenpäin? 

Havusela: Joukkue on pelannut tähän asti paremmin mitä odotin ennen kauden alkua. Jos sairastupa saadaan pikku hiljaa tyhjennettyä, taistelee HIFK runkosarjassa jopa kotiedusta, mikä olisi loistava parannus viime kauteen.

Silti joukkueen ympärillä on edelleen turhan paljon kysymysmerkkejä etenkin puolustuksen osalta. Sarjassa on edelleen HIFK:ta valmiimpia joukkueita, joita on vaikea haastaa keväällä.

Iilomo: Vaikka HIFK:ssa ei tunneta välivuosia, juuri tällä hetkellä pääosassa on vielä Törmäsen teesien iskostaminen joukkueen selkärankaan. Kukaan ei sano, etteikö menestys olisi silti mahdollista jo tällä kaudella, mutta se vaatisi vähintäänkin sairastuvan tyhjenemistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle