Stadin kirkkaat valot, viikko 3: Katseita jo kevääseen

LIIGA / Artikkeli
HIFK:n viikko piti sisällään rutiinivoiton ja kaksi tappiota tiukoista peleistä.
Kuva © Timo Savela
HIFK:n viikkokatsaus käy läpi joukkueen ketjukoostumuksia ja laadukkaan kärkikamppailun antia kevääseen. Millainen tulevaisuus Thomas Nykoppilla on HIFK:ssa?

HIFK peittosi Sportin viikon ensimmäisessä ottelussa, mutta hävisi tämän jälkeen Bluesille Espoossa ja kotonaan JYPiä vastaan. Kolmen ottelun viikko tuotti neljä pistettä, mutta HIFK säilytti paikkansa sarjan kakkosena.

HIFK:n viikkoa varjosti flunssa-aalto, jonka takia kokoonpanot elivät ja poissaoloja oli runsaasti. Joukkueen pelaaminen oli ajoittain väsyneen näköistä, mutta lauantain kärkkikamppailuun HIFK luisteli hyvällä sykkeellä.

Aiemminkin loukkaantumisista kärsinyt Matti Kuparinen koki kovia Miika Lahden telottua HIFK-sentterin suihkun arvoisesti. Helsinkiläisjoukkue ei ole tiedottanut poissaolon pituutta tarkemmin.

HIFK ja JYP tarjoilivat lauantaina näytöksen, jossa oli todellista pudotuspelihenkeä. Mitä ottelu kertoi HIFK:n valmudesta kevään koitoksiin?

Henri Havusela: Paljon hyvää, mutta toisaalta toisen kärkikastin joukkueen kohtaamisessa näkyi myös asioita, joihin HIFK voi kaatua pudotuspeleissä.

Itseäni vieläkin ihmetyttää, kuinka hyvin HIFK:n peli pysyy kasassa, vaikka otteluita on tiuhaan ja joukkueessa on paljon kokemattomia pelaajia. JYP-ottelussa HIFK sai pidettyä kiekkoa paljon ja luotua pitkiä hyökkäyksiä, vaikka vierailijakin pelasi erittäin hyvää kiekkoa. Muutama nukahdus puolustuspäässä tuli, mutta maalivahti Kevin Lankinen hoiti ne pois.

HIFK ei kuitenkaan saanut kiekkoa maaliin, mikä kiinnittää huomion erityisesti joukkueen ylivoimapelaamiseen. Ylivoima on prosenteissa mitattuna tällä hetkellä Liigan kärkitasoa, mutta HIFK  viettää edelleen erikoistilanteiden osalta off-iltoja. Se voi olla yksi suurimmista kompastuskivistä keväällä HIFK:n osalta.

Kvintetin mukana joukkueesta katosi joukko, joka on iskenyt tällä kaudella jo 41 maalia.

Sami Iilomo: Ehdottomasti positiivisia merkkejä. Punapaitojen aneemisuus katosi samalla hetkellä, kun vastaan asettui sarjan kärkijoukkue. JYP lasketaan jo Liigan kestomenestyjiin ja jyväskyläläisten tyyli on pahimmillaan myrkkyä HIFK:lle. Silti helsinkiläiset olivat ottelussa ajoittain jopa selvästi niskan päällä. Lupauksia herättää myös kyky vastata peliin fyysisellä tasolla, kun sitä vaaditaan.

Ottelun lopputulos oli kiistatta pettymys, mutta jos katsoo tuloksen taakse, oli esitys positiivinen. Joukkueen riveistä puuttuivat Arttu Luttinen, Juuso Puustinen, Lauri Taipalus sekä Yohann Auvitu ja heti ottelun alussa joukosta putosi Matti Kuparinen.

Kvintetin mukana joukkueesta katosi joukko, joka on iskenyt tällä kaudella jo 41 maalia. Tuo ei voi olla näkymättä, ja varsinkin ylivoimapelissä Luttisen poissaolon huomasi selvästi.

Joonas Rask ja taisteluasento
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

HIFK:n ketjukoostumukset ovat alkaneet vakiintua. Mitkä kombinaatiot vakuuttavat? Mihin tarvitaan viilausta?

Havusela: Hyökkäyksestä löytyy hyviä pareja, joiden rinnalla on sitten kolmas pelaaja vaihtunut. Tomas Zaborsky-Joonas Rask toimii hyvin. Maalipaikkoja tämä kaksikko on pystynyt luomaan illasta toiseen. Samoin Corey Elkins-Sami Blomqvist -kaksikko on parantanut koko ajan, vaikkakin tulos on ajoittain jäänyt puuttumaan.

Nämä kaksi kuitenkin löytävät toisensa hyvin. Siihen kun lisätään Elkinsin kanssa aiemmin onnistunut Puustinen, niin saadaan keväälle yksi mielenkiintoinen koostumus kasaan.

Nyt Törmänen yrittää selvästi saada toimimaan Teemu Ramstedin ja Nikolai Goldobinin yhteispeliä. Taitoa ja pelisilmää molemmilta löytyy, mutta hienoista syöttökuvioista huolimatta tämä yhdistelmä ei ole vielä tuottanut hedelmää maalien muodossa.

Alempien kenttien maalihanat tyrehtyivät Jasse Ikosen loukkaantumisen myötä, kun Tomas Nykopp menetti oman tutkaparinsa. Tämän johdosta haalarikenttien koostumukset ovat vaihtuneet tiuhaan.

Iilomo: Joukkueessa on neljä hyvää ketjua, mutta viime otteluissa on nähty, että se yksi todellinen ratkaisuketju puuttuu.

Kuparisen loukkaantumisen seurauksena Törmänen joutuu hakemaan jälleen muutosta myös ykkösketjuun. Eikä se ole huono asia. Zaborsky on kyllä tehnyt tasaisesti pisteitä koko kauden, mutta Kuparisesta ja Raskista ei voi sanoa samaa. Kaksikko on kyllä tärkeä osa joukkuetta, mutta Zaborsky on noussut loistoon lähinnä ylivoimalla, jolloin ei pelaa omassa ketjussaan.

Slovakin pisteistä tasan puolet on tullut ylivoimalla. Pudotuspeleissä jäähymäärät pienenevät, joten joukoista pitäisi löytyä Teemu Ramstedtin lisäksi myös muita, jotka voivat dominoida tasakentällisin.

Joukkueessa on siis ehdottomasti tutkapareja, jotka pitäisin yhdessä, mutta ehjiä hyökkäysketjuja ei mielestäni vielä ole. Koko paletin sekoittamisessakaan ei ole mitään järkeä, joten sopivia ketjuja voi etsiä kierrättämällä tiettyjä pelaajia.

Kokoonpanoon palannut Sebastian Moberg on edelleen pahoissa vaikeuksissa omalla alueella.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Thomas Nykopp palasi vahvistamaan sentteriosastoa. Millaisena näet Nypsyn tulevaisuuden seurassa?

Havusela: Nykopp on pelaaja fanien mieleen. Hän antaa peleissä takuuvarmasti kaikkensa, ja on tämän vuoksi omalla tasollaan illasta toiseen. Tälle kaudelle erityisesti Nykoppin luistelu on kehittynyt selvästi. Nyt hän pääsee paremmin maalipaikoille, ja se näkyy myös tilastoissa.

Uskon vahvasti, että Nykoppin nimi on merkitty paksulla tussilla seuran papereihin. Kehityskäyrä ja asenne lajia kohtaan voivat tehdä Nykoppista ihan kärkiketjujen sentterin Liigassa.

Toisaalta Nykopp ei ole kiekollisesti mikään taikuri, joten jos tulosta ei synny seuraavilla kausilla enemmän hän saattaa lukeutua niihin pelaajiin, jotka lähtevät hakemaan isoa roolia pienemmistä seuroista. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle.

Iilomo: Nykoppilla on edellytykset nousta avainpelaajien joukkoon. En pidä ketjujen tai pelaajien numeroinnista, joten en lähde julistamaan Nykoppia kakkos- tai kolmossentteriksi. Kuitenkin voi sanoa, että isokokoiselle, kohtalaisen hyvin liikkuvalle ja nöyrästi molempiin suuntiin pelaavalle sentterille on paikkansa HIFK:n tulevaisuudessa.

Ei ehkä valovoimaisimpana ylivoiman maestrona, mutta tärkeänä osana kokonaisvaltaista joukkuetta.

Matti Kuparisen viikko alkoi hyvin, mutta päättyi karmeasti.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Miika Lahti kolasi Matti Kuparisen suihkun arvoisesti. Mitä ajattelet tilanteesta?

Havusela: Tuskin Lahdella oli tarkoitus vahingoittaa Kuparista, tai ajaa itseään suihkuun tiukassa pelissä. Hän meni kuitenkin huolimattomasti tilanteeseen, sillä Kuparinen oli suorin selin ja lopettanut pelaamisen, mutta tästä huolimatta Lahti ajoi vielä päin.

Rapatessa roiskuu. Ikävästi siellä roiskeen suunnassa tuntuu vain jatkuvasti olevan Kuparinen.

Iilomo: Rapatessa roiskuu. Ikävästi siellä roiskeen suunnassa tuntuu vain jatkuvasti olevan Kuparinen.

Lahti ei välttämättä ole se puhtoisin kaveri tässä sarjassa, mutta tuossa tilanteessa en näe mitään tahallista satuttamisyritystä. Lahden katse on ilmassa lentävässä kiekossa, ja samaan aikaan JYPin puolustaja antaa Kupariselle vauhtia, jolloin Lahti osuu vastapalloon.

Liigan nykylinjausten mukaan päähän tulleesta kontaktista pääsee nauttimaan aikaisesta suihkusta, jos vastustaja loukkaantuu. Näin kävi tälläkin kertaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle