Sport - Jukurit: Mistä Jukureille hyökkäystehoja?

MESTIS / Artikkeli
Stand up and fight.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Mestiksen puolivälierissä nähdään Mestis-vuosien kuuma taistelupari Sport vastaan Jukurit. Tässä otteluparissa näemme varmasti kovaa vääntöä ja tilanteiden loppuun viemistä. Laittaako Jukurit liiganousijan kesälomalle?

Otteluparia dialogissa analysoivat Mika Pukkinen Sport-toimituksesta ja Simo Arkko Jukurit-toimituksesta.

Pukkinen: Jukurit ja Sport. Loistava taistelupari vuosien varrelta kohtaa viimeistä kertaa pitkään aikaan pudotuspelien merkeissä. Kaikkihan me muistamme Tommi Taimen syötön Robin Bergmanille, joka upotti Jukurit vuonna 2011. Sen jälkeen nämä kaksi joukkueita eivät ole pudotuspeleissä kohdanneet, mutta hienoja vääntöjä on Mestis-vuosien aikana nähty.

Nyt asetelma on se, että Sport lähtee puolivälieriin sarjakakkosena ja on selkeä ennakkosuosikki ennen ottelusarjaa. Jukurit ei ole onnistunut kaatamaan vaasalaisia kertaakaan tällä kaudella, vaan on hävinnyt kaikki viisi kohtaamista. Onko mikkeliläisillä mitään saumaa, arvon kollega?

Arkko: Varmasti monet mikkeliläiset muistavat tuon kevään, jolloin lähes varmalta vaikuttanut mestaruus lipesi Jukureilta. Nyt asetelma on muuttunut ja Sport lähtee tähän ottelusarjaan suurena ennakkosuosikkina.

Kauden kohtaamiset joukkueiden välillä ovat kuitenkin osoittaneet, että Jukureilla on varsinkin kotikaukalossa mahdollisuus haastaa liiganousija. Paljon on kuitenkin Jukureiden pelin parannuttava, ettei kesäloma ala ennen aikojaan.

Pukkinen: Totta on, että kaksi ottelua Mikkelissä ovat olleet varsin tasaisia. Viimeksi Sportin voitto oli kiinni onnestakin, sillä Eetu Heikkisen tekemä maali hiukan ennen loppua oli todellinen onnenkantamoinen. Sinne päin sutaisu ja siitä maaliin.

Arkko: Muistan liiankin hyvin kyseisen kohtaamisen Mikkelissä. Jukureilla oli pitkä tappioputki alla ja minuutti ennen loppua yleisökin kannusti rytmikkäästi kotijoukkuetta. Tasoitus tuli juuri tuolla täydellisellä onnenkantamoisella, ja se söi joukkuetta sekä katsojia hyvinkin paljon.

Pukkinen: Näin se varmasti on. Samankaltaisia otteluita voimme odottaa myös pudotuspeleissä. Marginaalit ovat pienet.

Tähän maaliin ratkesi kevään 2011 game five.
Tähän maaliin ratkesi kevään 2011 game five.
Kuva © Teemu Eirtovaara

Erikoistilanteet vaasalaisten heiniä

Pukkinen: Runkosarjan viimeisessä kohtaamisessa Sport onnistui hyödyntämään kaksi ylivoimaa kahdesta, kun taas Jukurit kuudesta ylivoimastaan nolla. Juuso Akkanen tosin hölmöili yhden mikkeliläisylivoiman itse ottamalla jäähyn ylivoiman aikana.

Jos mietitään erikoistilannepelaamista, niin Sport taitaa olla siinä edellä? Ari-Pekka Pajuluoma on mielestäni saanut hyvää uutta potkua Sportin ylivoimaan. Kuinkas näet Jukureiden erikoistilanteet?

Arkko: Jukureiden ylivoimapeli oli jo Jarno Pikkaraisen aikana hyvin vaikeaa ja sitä se tuntuu olevan edelleenkin. Jukureiden ylivoimaspesialisti Pasi Järvinen ei ole ollut läheskään omalla tasollaan kiekollisessa pelissä, eikä Jukureilta löydy suurta viivalta suurta pelotetta.

Jukureista HCK:n joukkueeseen siirtynyt Jesse Juntheikki oli hyvin juonikas ylivoimapelaaja, joten odotan tehoja uusilta pelaajilta, kuten Oula Palvelta sekä Joel Lehtiseltä. Sport on ollut mielestäni hyvin vaarallinen ylivoimalla aina Jukureita vastaan ja uskon, että herrat Samuli Kivimäki, Lassi Kokkala ja Jarkko Hattunen tuottavat suuria vaikeuksia Jukureiden puolustukselle.

Pukkinen: Esimerkiksi juuri tuo kolmikko on varsin vaarallinen. Tehomiehiä löytyy myös muita ja konkarit Marko Luomalan johdolla alkavat heräillä, kun kevät koittaa. Ennen Jukurit-matsia Sportin viimeisestä kuudesta maalista neljästä oli vastannut itse asiassa Luomala.

Mutta Sportin ylivoimaan on tullut hiukan tehokkuutta sitten Pasi Räsäsen aikojen. Ylivoima on hiukan agressivisempaa ja suoraviivaisempaa kuin Räsäsen aikana. Tämä antaa viivamiehille Eetu Heikkisen johdolla enemmän tilaa, kuten myös John Henrionille, joka pohjoisamerikkalaisena tykkää ajaa suoraan maalille.

Arkko: Konkarit alkavat siis heräillä. Jukureilta löytyy toisaalta loistavia alivoimapelaajia, kuten hyökkääjät Pentti Nöyränen ja Patrik Lostedt. Millaisena näet Sportin alivoimapelaamisen: löytyykö sieltä samanlaisia taistelupelaajia?

Pukkinen: Sportin alivoimasta löytyy kyllä hyviä miehiä. Otan tässä nyt esimerkiksi vaikka Uiton Antin puolustuksesta ja Robert Nyholmin hyökkäyksestä. Uitto on vuodesta toiseen syönyt kiekkoja, seissyt laukausten tiellä ja hieronut hellästi vaasalaisten maalinedustalle parkkeeranneita vastustajia. Todellinen taistelijasielu, kapteeni sekä johtaja.

Nyholm puolestaan tuskin tuli Mestikseen neloskentän jyräksi ja taistelijaksi, mutta siihen hän on asettunut loistavasti. Kelpoinen samaan rooliin myös Liigassa.

Mikkelissä kaivattaisin Pasi Järvisen heräämistä.
Mikkelissä kaivattaisin Pasi Järvisen heräämistä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Tuohimaa vastaan Galansky - nuorten veskarien sipulit koetuksella

Pukkinen: Taistelijoista puheen ollen, mietitäänpä maalivahteja. Mikkelissä maalivahdit ovat olleet kysymysmerkki, mutta Tadeas Galansky on ottanut hyvin roolia ykkösvahdin paikalla, kun Petteri Similä oli lähinnä vitsi. Mitä mieltä olet jukureiden maalivahtiosastosta ennen pudotuspelejä?

Arkko: Galansky tuli hyvin yllättäen Mikkeliin ja otti ykkösvahdin paikan Similältä ennakkoluulottomilla otteillaan. Galansky on hyvä ja isokokoinen maalivahti, jonka hermot kestävät vaikeissakin paikoissa.

Oskari Setänen siirtyi Jukureihin Rauman Lukosta ja on esittänyt myös hyviä otteita. Saa nähdä, kummalla maalivahdilla Jukurit sarjaan lähtee, mutta totuus on se, että molemmat maalivahdeista ovat nuoria ja kokemattomia. Vaasaan siirtyi ennen siirtorajaa Frans Tuohimaa. Löytyykö hänelle Vaasassa luottoa?

Pukkinen: Kyllä vain. "Fränä" on ollut hyvin asialla. Joonas Kuusela on parhaimillaan loistava, mutta välillä miehellä on käsittämättömiä surkeita jaksoja, jolloin veskarilta ei onnistu yhtään mikään. Olisin silti valmis sanomaan, että Tuohimaa hakkaa Galanskyn tässä taistelijaparissa. Haluatko olla eri mieltä?

Arkko: En lähtisi vielä sanomaan Tuohimaan paremmuudesta. Hänellä on vaikea kausi Liigassa vähäisen pelimäärän takia ja täytyy muistaa, että Tuohimaa suli täysin kaudella 2011-12 K-Vantaassa, kun pudotuspeleissä vastaan asettui juurikin Mikkelin Jukurit.

Pukkinen: Hyvä pointti. Näen kyllä, että vuosien varrella Tuohimaa on mennyt eteenpäin ja korvasi hyvin HPK:ssa nuorten MM-turnauksessa pelannutta Juuse Sarosta. Näkisin, että maalivahdeissa etu on kuitenkin kokonaisuudessaan Sportilla.

Setänen on väläytellyt kykyjään, mutta en usko, että nuorukaisen sipuli kestää vielä Mestiksen pudotuspelejä. Galansky on hyvä, mutta se ei riitä vertailuun Tuohimaan kanssa.

Tuohimaa syöksyy - Galansky torjuu. Kumpi vie tämän erän?
Tuohimaa syöksyy - Galansky torjuu. Kumpi vie tämän erän?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

On totta, että Jukureiden mahdollisuudet lepäävät nimenomaan Galanskyn ja puolustuksen harteilla. Jos mietitään, niin puolustusosasto on nimenomaan mikkeliläisten vahvuus. Oletko tästä yhtä mieltä? Sportin puolustus kestää vertailun hyvinkin Jukureiden kanssa, mutta melko tasoissa ollaan tällä osastolla.

Arkko: Jukureiden puolustus on mielestäni tarpeeksi laadukas, kun viimeisin hankinta Samuli Piipponen asettuu kokoonpanoon. Se on lähes sama kuin viime keväänä. Ainoastaan Rony Ahonen on vaihtunut Jani Forsströmiin.

Täytyy kyllä todeta, että myös Sportilla puolustus on hyvällä tasolla. En kuitenkaan näe, että Sportilla suurta etua tällä osa-alueella on. Puolustus on nimenomaan Jukurien vahvuus ja uskon, että kokeneet pelaajat, kuten Ilkka Vaarasuo ja Juuso Akkanen ottavatkin entistä suurempaa vastuuta näissä peleissä ja nousevat arvoon arvaamattomaan.

Lights are out - Jalo pimennetään

Pukkinen: Näin on. Mitäs mieltä olet Jukureiden hyökkäyksestä pudotuspeleihin? Tällä osastolla Sport taitaa mikkeliläiset piestä melko rumasti, sillä kultakuuppa Toni Jalo pimennettiin runkosarjan päätösottelussa täysin.

Yleisö osoitti mielensä, Jalo oli merkattu mies ja mielestäni Jukureiden hyökkäystehot on ollut liialti ykkösnyrkin varassa, jonka Sport on onnistunut aina pimentämään. Mikäli Sport onnistuu jatkamaan samalla tavalla, niin Jukureilla on ikävät oltavat.

Lisäksi vaasalaisten rosteristä löytyy äärimmäisen paljon taitoa, mutta myös kovuutta tarvittaessa. Kivimäki on sarjan paras maalintekijä, Kokkala sarjan parhaita senttereitä molempiin suuntiin, Henrion tuo mukavasti pohjoisamerikkalaista suoraaviivaisuutta ja niin edelleen. Jukureiden hyökkäys ei taida kestää vertailua vaasalaisten monipuolisuuteen?

Arkko: Täytyy todeta, että olen samaa mieltä kanssasi. Jukureiden hyökkäys on heikentynyt huomattavasti edelliseen kauteen verrattuna, eivätkä hyökkääjät muutenkaan ole päässeet suuresti esille uuden pelitavan iskostumisen jälkeen.

Jukureilla on nimellisesti hyvä joukkue, mutta monella tuntuu olevan suuri henkinen lukko tappioiden vuoksi. Odotan ja toivon kuitenkin, että pleijareihin syttyvät pelaajat Jani Savolainen ja Jesse Rohtla nousevat myös ratkaisevaan rooliin. Piristystä hyökkäyksessä oli kuitenkin nähtävissä viimeisellä kierroksella Kajaanissa, kun Jukureihin siirtynyt Nestori Lähde väläytteli osaamistaan kahdella osumalla. 

Kuten sanoit, Jalo on vastannut Jukureiden suurimmasta pistepotista runkosarjassa, mutta hän ei ole ollut läheskään ykkössentterin taoa. Kausi on ollut hyvinkin vaihteleva ja Jukureiden kannalta täytyy uskoa, että Sport ei onnistu pimentämään Jaloa. Laajuutta täytyy maalintekoon löytyä, mutta lähtökohtaisesti Sport on Jukureita huomattavasti edellä hyökkäykseen katsoen.

Jalolla on ajoittain äitiä ikävä vaasalaisia vastaan.
Jalolla on ajoittain äitiä ikävä vaasalaisia vastaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Pukkinen: Näin asiat ovat nähtävä. Mikä on tuomiosi Jukureiden osalta? Mihin Jukurit ottelusarjassa kykenee? Ovatko vaasalaiset kaadettavissa ja miten?

Arkko: Jukurit kykenee ottelusarjassa mihin vain, mikäli hyökkäyspeliin saadaan juonikkuutta ja tehokkuutta. Etenkin viimeisessä kohtaamisessa Vaasassa maalipaikat olivat hyvin vähissä ja sota-alueelle on päästävä, mikäli maaleja halutaan tehdä.

Vaasalaiset ovat kaadettavissa hyvällä joukkuepelaamisella ja täydellisellä onnistumisella. Myös vastustajan ihon alle on päästävä ja sarvipäiden on löydettävä keinot, millä Sportin kova ja laaja hyökkäys saadaan turhautumaan.

Mikäli Jukureiden hyökkäyksiinlähdöt ovat yhtä mielikuvituksettomia ja huonoja, kuten ne viime aikoina ovat olleet, niin Sportilla on helppo työ läpsytellä tästä otteluparista jatkoon. Uskon kuitenkin, että siihen on löydetty uusia lääkkeitä ja Sport ei saa mitään ilmaiseksi. Uskotko Sportin täydelliseen dominointiin, vai jääkö Jukureille sanan sijaa?

Pukkinen: Ei Sport tästä läpsyttelemällä jatkoon mene. Vaikka Jukurit ei onnistunut voittaamaan Sportia kertaakaan runkosarjassa, niin pudotuspeleissä voittaa kyllä. Sportin hyökkäystehokkuus on ollut viimeisen kuukauden kateissa, mutta tehomiehet ovat hiljalleen syttyneet ja lisää voi odottaa pudotuspeleissä.

Sportilla on väkivahva kokonaisuus ja monta sellaista pelaajaa, joiden ei kuuluisi edes Mestistä pelata. "Fränä" on osoittanut olevansa varteenotettava maalivahti. Hänen sipulinsa kestävyys mitataan tiukissa pudotuspeleissä, mutta uskon hänen hoitavan tonttinsa hyvin, mikäli mielii ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan.

Sport lakaisee Jukurit tieltään otteluvoitoin 4-2, mutta mitään dominointia tämä ei tule olemaan. Mikä on oma veikkauksesi ottelusarjan lopputulokseksi?

Arkko: Jukureilla on täydet mahdollisuudet voittoon, mikäli asiat asettuvat kohdilleen kuten elokuvissa. Maalivahtiosasto ja puolustus ovat hyvällä tasolla, joten uskon, että Jukurit nappaa Sportin kovan alun jälkeen muutaman taisteluvoiton ja lopulta hiljentää Kuparisaaren seitsemännessä ottelussa.

Veikkaan siis yllättävästi, että Jukurit korjaa kalavelkansa vuodelta 2011 ja menee jatkoon otteluvoitoin 4-3.

Pukkinen: Kova taistelu on tulossa. Paras voittakoon.

Arkko: Se jääkiekossa onkin parasta. Toivottavasti nähdään tiukka sarja. 

» Lähetä palautetta toimitukselle