Sotši 2014 - Venäjä: Musertuuko moderni punakone paineen alla?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pavel Datsjuk on Venäjän ykkösmies.
Kuva © Timo Savela
Isäntämaa Venäjä lähtee Sotšin olympiaturnaukseen valtavat paineet niskassaan. Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin istuu jokaisessa ottelussa takuuvarmasti aitiossaan ja koko kansakunta odottaa joukkuelta mitalia.

Venäjän joukkueelle ladatut paineet ovat aivan käsittämättömät. Mikään muu kuin kulta ei ole vaihtoehto. Toki Venäjällä on myös hyvät mahdollisuudet voittaa kultamitali. Joukkueen nimilista ei kalpene vertailussa minkään muun maan rinnalla, ja ainoastaan Kanada voi kilpailla itänaapuriemme kanssa supertähtien määrässä.

Venäjän suurimmaksi kompastuskiveksi kisoissa noussee sama ongelma kuin aina ennenkin: joukkuepeli. Eivät ole enää yhden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun venäläinen tähtisikermä on poistunut arvokisoista tyhjin käsin sorruttuaan tiukoissa paikoissa liialliseen yksilökikkailuun.

Kenen hartiat kestävät?

Venäjästä on kaavailtu ennakkoon Pavel Datsjukin joukkuetta. Jekaterinburgin Taikuri on venäläistähdistä vanhin, kokenein ja kokonaisvaltaisin. Hänet nimettiin myös itseoikeutetusti joukkueen kapteeniksi. Datsjuk kantaa henkisen johtamisen lisäksi valtavaa vastuuta myös kaukalossa.

Tulitukea Datsjukille tarjoavat Aleksandr Ovetškin, Jevgeni Malkin, Ilja Kovaltšuk ja Aleksandr Radulov. Kaikki nimiä, joita jääkiekkoyleisölle ei tarvitse sen suuremmin esitellä. Jos nämä herrat sitoutuvat pelaamaan joukkueen eteen, on jälki takuuvarmasti tuhoisaa. Vancouverissa Venäjän tähtipelaajat eivät pystyneet kantamaan joukkuetta, nyt he ovat neljä vuotta kokeneempia: olisiko jo aika?

Tähtisikermän takana taso on edelleen huikean laaja: Aleksandr Sjomin, Vladimir Tarasenko ja Valeri Nitšuškin olisivat esimerkiksi Leijonissa jokainen kärkiketjujen miehiä.

Tasapainoinen puolustus

Venäjän takalinjoille päävalmentaja Zinetula Biljaletdinov on valinnut tasapainoisen ja hyvin roolitetun koostumuksen. Andrei Markov ja Vjatšeslav Voinov kantavat vastuun hyökkäysten tukemisesta. Aleksei Jemelin, Fjodor Tjutin ja Ilja Nikulin ovat puolestaan maailman eliittiä puolustuspäässä.

Maalin suulle luistelee viime kaudella Vezina Trophyn NHL:n parhaan maalivahdin merkkinä saanut Sergei Bobrovski. Columbus Blue Jacketsin ykkösvahti ei ole tällä kaudella loistanut aivan yhtä kirkkaasti kuin viime vuonna, mutta maalivahtipeliin Venäjä tuskin kaatuu.

Vedenjakaja: Venäjä

Ehdottomasti suurin kysymysmerkki Venäjän kohdalla on supertähtien korvien välissä. Jos Venäjän peli ei ala kulkea heti turnauksen alussa suunnitellusti, on individualismin vaara suuri.

Biljaletdinov peluuttaa joukkueellaan vieläpä puolustusvoittisinta peliä, jota Venäjän maajoukkueessa on aikoihin nähty, ja se vaatii myös supertähdiltä sitoutumista. Jos se onnistuu, on tie tähtiin auki, ja Suuren ja mahtavan mahtipontiset sävelet soivat Bolšoi-areenan kaiuttimista kisojen päätöspäivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle