Sotši 2014: Tšekki - Kisojen musta hevonen?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Iästään huolimatta Jaromir Jagr on vaarallinen.
Kuva © Getty Images
Vuoden 1998 olympiakisojen kultamitalisti Tšekki luottaa kokemukseen ja vanhan liiton pelaajiin. Vanhimman sukupolven kastia edustavat Petr Nedved sekä Jaromir Jagr.

Arvokisamenestystä etenkin vuosituhannen vaihteessa keränneen Tšekin odotukset olympialaisissa eivät ole korkeimmillaan. Ristiriitojen ja yllättävien valitsematta jättämisien kylkiäisinä joukkueesta pois jäivät muun muassa Tomas Fleischmann, Pavel Kubina, Tomas Vokoun, Roman Polak ja Jiri Hudler.

Lisäksi yksi kantaviin voimiin kuuluneista pelaajista loukkaantui juuri ennen turnauksen alkua. Vladimir Sobotkan kisat jäävät väliin kokonaan.

Todennäköisyydet täysosumaan eivät ole suuret. Konkarit saattavat kuitenkin päästä yllättämään alkulohkon haasteet.

Veskareissa toivomisen varaa

Ykkösmaalivahti Tšekillä on ehdottomasti Ondrej Pavelec. Winnipeg Jetsin veskari on ollut mukana jo monissa MM-kisoissa sekä Vancouverin olympialaisissa. Slovakian MM-kisoissa veskari osoitti olevansa maansa ehdoton ykkönen, vaikka NHL:ssä Pavelec ei lukeudu sarjan minkäänlaiseen eliittiin.

Torjuntatyylinsä ja ylipelaamisen kanssa kamppaileva tšekki on turnauksessa kuitenkin se, johon keski-eurooppalaisten katseet kääntyvät. Nyt urakka on vähintään Winnipeg Jetsin alkukauden veroinen.

Kakkos -ja kolmosvahdit ovat viime vuosilta tuttuja nimiä. Alexander Salak ja Jakub Kovar ovat molemmat asiallisia vahteja. Kovarilla on menossa hieno kausi KHL:ssä, mutta kummallakaan veskareista ei ole aiempaa olympialaiskokemusta. Maajoukkuepaidassa Salak on pelannut enimmäkseen EHT-otteluita. Kovarille tullee kakkosveskarin rooli turnauksen alkuvaiheessa.

Tomas Vokounia ei nähdä olympialaisissa.
Tomas Vokounia ei nähdä olympialaisissa.
Kuva © Getty Images

Lähes jääkaapin kokoinen puolustus

Tšekin puolustajavalinnat herättivät ennen turnausta kritiikkiä, sillä maan parhaisiin kahden suunnan puolustajiin kuuluva Jan Hejda ei kuulunut valittujen joukkueeseen. Tšekillä löytyy kuitenkin puolustuksesta paljon osaamista, tulivoimaa, kokemusta ja pituutta. Lyhyin pakki on Marek Zidlicky, joka on pituudeltaan 180 senttimetriä. Suomalaisillekin tutun puolustajan vahvuudet ovat täysin kiekollisessa pelissä.

Uransa ehtoopuolella oleva Zidlicky on ylivoimalla joukkueensa selkeästi lahjakkain. Puolustuksen muista kärkinimistä Zbynek Michalek on nähty MM-kisoissa myös ylivoimapakkina, vaikka NHL:ssä miehen rooli on täysin puolustava.

Muita kokeneesta kaartista nimekkäimpiä ovat Ladislav Smid ja Michal Roszival. Kokemus puolustuksessa on kärkiluokkaa olympialaisissa, mutta nopeutta löytyy vain parilta pakilta. Tämä saattaa olla todella paljon haittaava tekijä.

David Krejciltä odotetaan paljon.
David Krejciltä odotetaan paljon.
Kuva © Getty Images

Hyökkäyspäässä parilla pelaajalla maalivastuu

Hyökkäyspäässä ehdoton kirkkain tähti on David Krejci. Tšekkisentteri on Boston Bruinsin parhaita pelaajia, joka on voittanut kahdesti NHL:n pudotuspelien pistepörssin.

Hän tai Tomas Plekanec pelaa ykkösen keskellä. Montreal Canadiensin kantaviin voimiin kuuluva Plekanec on erinomainen kahden suunnan pelaaja.

Niin sanotun "pappaosaston" muodostavat Petr Nedved, Jaromir Jagr ja Patrik Elias. Kolmikosta Jagr ja Elias saatetaan nähdä kahdessa ensimmäisessä ketjussa laidalla, siinä missä Nedvedin rooli joukkueessa on enemmän henkinen. Suurinta maalintekovastuuta langetetaan joukkueessa Milan Michalekin ja Jakub Voracekin harteille.

Tšekillä riittää keskivertojen ja hiukan parempien suoritusten pelaajia. Kolmosketjun keskellä oli suunnitelmissa nähdä Vladimir Sobotka, mutta St. Louis Bluesin puolustava hyökkääjä ja työmyyrä joutuu jättämään kisat väliin loukkaantumisen takia.

Hänen tilalleen joukkueeseen poimittiin Martin Erat, joka tuo joukkueeseen sähäkkyyttä ja hyvää luistelua. Sobotkan avuja taidollisesti korvaa Ondrej Palat, joka saattaa onnistua myös maalinteossa.

Vedenjakaja: Tšekki

Tšekin onni on sen lohko. C-lohkossa ehdotonta eliittiä edustaa vain Ruotsi. Vaikka Tšekki haastaa hyvänä päivänä Ruotsinkin, ovat sen päävastustajat Sveitsi sekä Latvia.

Paljon kritiikkiä saaneelle veteraanipitoiselle joukkueelle putoaminen jatkosta olisi katastrofi ja yksi iso naula lisää päävalmentaja Alois Hadamczikin arkkuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle