Williams pelasi kaksi edellistä kautta Capitalsissa.

Getty Images

Sopimus tuli: Williams palaa nuoren Hurricanes-ryhmän johtohahmoksi

Carolina Hurricanes hankki vapaiden agenttien markkinoilta Justin Williamsin vahvistamaan hyökkäystään. Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja ja kokenut ratkaisija on tärkeä lisä Hurricanesin nuoreen joukkkueeseen.

Justin Williams palaa kahdeksan kauden tauon jälkeen Carolina Hurricanesiin kahden vuoden sopimuksella. 35-vuotias hyökkääjä sai uransa rahakkaimman sopimuksen ja tienaa ensimmäisellä kaudella viisi miljoonaa dollaria ja neljä miljoonaa toisella. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolien näkökulmasta.

Millainen historia Williamsilla on Hurricanesissa ja NHL:ssä?

Philadelphia Flyers varasi OHL:ssä tehokkaan kauden pelanneen hyökkääjän ensimmäisellä kierroksella vuoden 2000 varaustilaisuudessa. Williams pelasi neljän kauden aikana Flyersissa yhteensä 226 peliä, joissa kertyi 115 tehopistettä.

Hurricanesiin Williams siirtyi kaudella 2003-04. Työsulkukauden 2004-05 jälkeen kanadalaishyökkääjä pelasi uransa kaksi tehokkainta kautta. 2005-06 syntyivät yhden kauden syöttö- ja piste-ennätykset. Kauden päätteeksi Williams pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä Stanley Cup -voittoa.

Seuraavalla kaudella Williams iski vielä maaliennätyksensä, mutta kaudet 2007-09 olivat loukkaantumisten vuoksi rikkonaisia. Keväällä 2009 laitahyökkääjä kaupattiin Los Angeles Kingsiin, jossa Williams voitti Stanley Cupin 2012 ja 2014, jolloin hänet palkittiin myös pudotuspelien parhaana pelaajana.

Kuuden Kings-kauden jälkeen Williams siirtyi vapaana agenttina Washington Capitalsiin, jossa kokenut kanadalainen oli luotettava kakkosketjun hyökkääjä ja viimeisteli molemmilla kausillaan yli 20 maalia.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Hurricanesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Nuoressa joukkueessa Williams on kolmanneksi eniten tienaava hyökkääjä, edellään vain Jordan Staal ja Jeff Skinner. Joukkueen palkkakatossa on tilaa 20 miljoonaa dollaria, ja palkkalattiaankin on matkaa vielä lähes miljoona dollaria.

Williamsin lisäksi Hurricanes hankki vapaiden agenttien markkinoilta keskushyökkääjä Josh Joorisin. Derek Ryanin ja Brock McGinnin jatkosopimusten myötä Hurricanesin hyökkäyskalusto alkaa olla valmiina.

Phil Di Giuseppen vastausta jatkosopimustarjoukseen vielä odotetaan, mutta kärkiketjuihin on Williamsin hankinnan myötä jo tunkua.

Hurricanesin pelaajabudjetti on tällä hetkellä NHL:n pienimpiä, mutta vuoden kuluttua on tehtävä jatkosopimukset hyökkääjä Elias Lindholmin ja peräti neljän runkopuolustajan − Jaccob Slavinin, Brett Pescen, Noah Hanifinin ja Trevor Van Riemsdykin − kanssa.

Näihin jatkosopimuksiin on korvamerkittävä riittävästi rahaa. Hurricanesiin on huhuttu Williamsia kovatasoisempia hyökkääjiä, mutta pitkällä tähtäimellä kalliisiin sopimuksiin ei ole varaa, vaikka palkkakatossa onkin tällä hetkellä tilaa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vertailukohta on Nashville Predators -kapteeni Mike Fisherin tähän kauteen päättynyt kaksivuotinen sopimus. Williams on kuitenkin aavistuksen tehokkaampi pelaaja ja kunnostautunut erityisesti pudotuspeleissä.

Fisherillä oli myös sopimuksessaan pelaajasiirron estävä pykälä, jollaista Williamsilla ei puolestaan ole. Tätä ei kuitenkaan ole syytä pitää epäluottamuslauseena. Hurricanes-GM Ron Francis on tässäkin asiassa varovainen, ja Willliams on ilmaissut sitoutumisensa joukkueeseen ilman sopimuskikkailujakin.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Williams sai 35-vuotiaana uransa parhaan palkan. Hurricanes sai kohtuullisella hinnalla kokeneen ja arvostetun joukkuepelaajan, jolle organisaatio on ennestään tuttu − tosin nykyjoukkueesta ainoastaan maalivahti Cam Ward ja apuvalmentaja Rod Brind'Amour ovat vielä mukana Williamsin edelliseltä visiitiltä.

Sopimus on kuitenkin molempien kannalta onnistunut. Suurella todennäköisyydellä Hurricanes ei Williamsin sopimuksen aikana taistele Stanley Cupista. Kokeneelle hyökkääjälle on kuitenkin tarjolla merkittävä rooli sekä pelillisesti että johtohahmona.

Williams onkin voittamaan tottuneena pelaajana tärkeä lisä nuoreen Hurricanes-joukkueeseen. Pudotuspelipaikkaa tavoitteleva Hurricanes tarvitsee kipeästi Williamsin kaltaista kokenutta sotaratsua, joka on tottunut ottamaan isoa roolia sekä kaukalossa että pukuhuoneessa.

Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja ei kuitenkaan ole se ykköskorin hyökkääjä, jota Hurricanesiin on odotettu ja huhuttu jo vuosia. Kokemuksellaan ja esimerkillään Williams voi kuitenkin auttaa nuoria lupauksia kasvamaan tähtihyökkääjiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kesän 5 kovinta vapaa agentti -siirtoa − kotiseuturakkaus voitti taalapinon

NHL | 1.9.2017 11:53
NHL:n kesäkausi alkaa olla jälleen ehtoopuolellaan ja uusi kausi lähestyy kovaa vauhtia. Jatkoaika otti käsittelyyn kesän vapaiden agenttien kovimmat siirrot. lue lisää

Hurricanes aseeton ilman Ahoa − pudotuspelihaaveet eivät kestä pitkää poissaoloa

NHL | 17.1.2018 6:30
Carolina Hurricanesin tehohyökkääjä Sebastian Aho kärsii aivotärähdyksestä ja alavartalovammasta. Pudotuspelipaikasta epätoivoisesti taistelevalle joukkueelle on helppo ennustaa vaikeuksia, jos parhaan pistemiehen poissaolo venyy pitkäksi. lue lisää

Aivotärähdys pitää Sebastian Ahon sivussa toistaiseksi

NHL | 16.1.2018 9:30
Sebastian Aho joutuu aivotärähdyksen vuoksi sivuun toistaiseksi, Giordano säästymässä lisärangaistuksilta. lue lisää

Sebastian Aho talutettiin sekavana kaukalosta - joutui Giordanon jyräämäksi

NHL | 15.1.2018 0:27
Sebastian Ahon osalta iltapäiväpeli Calgary Flamesia vastaan päättyi dramaattisesti Mark Giordanon taklaukseen. lue lisää

Hutton, Hudobin ja muut vahvat kakkosvahdit: Tilastoharha vai todellinen uhka ykköstorjujille?

NHL | 12.1.2018 16:00
Scott Darling on Cam Wardia edellä vain pelatuissa otteluissa. Carter Hutton haastaa tosissaan Jake Allenin, ja Anton Hudobin oli alkukaudella Tuukka Raskia etevämpi Bruins-maalilla. Kakkosmaalivahdit ovat nousemassa esiin nimekkäämpien ja kovapalkkaisempien torjujien varjosta. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Justin Williams

Carolina #14 R olh
s. 1981 Cobourg, ON, CAN
185CM / 86KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2000 Philadelphia Flyers 1. kierros #28