Williams pelasi kaksi edellistä kautta Capitalsissa.

Getty Images

Sopimus tuli: Williams palaa nuoren Hurricanes-ryhmän johtohahmoksi

Carolina Hurricanes hankki vapaiden agenttien markkinoilta Justin Williamsin vahvistamaan hyökkäystään. Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja ja kokenut ratkaisija on tärkeä lisä Hurricanesin nuoreen joukkkueeseen.

Justin Williams palaa kahdeksan kauden tauon jälkeen Carolina Hurricanesiin kahden vuoden sopimuksella. 35-vuotias hyökkääjä sai uransa rahakkaimman sopimuksen ja tienaa ensimmäisellä kaudella viisi miljoonaa dollaria ja neljä miljoonaa toisella. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolien näkökulmasta.

Millainen historia Williamsilla on Hurricanesissa ja NHL:ssä?

Philadelphia Flyers varasi OHL:ssä tehokkaan kauden pelanneen hyökkääjän ensimmäisellä kierroksella vuoden 2000 varaustilaisuudessa. Williams pelasi neljän kauden aikana Flyersissa yhteensä 226 peliä, joissa kertyi 115 tehopistettä.

Hurricanesiin Williams siirtyi kaudella 2003-04. Työsulkukauden 2004-05 jälkeen kanadalaishyökkääjä pelasi uransa kaksi tehokkainta kautta. 2005-06 syntyivät yhden kauden syöttö- ja piste-ennätykset. Kauden päätteeksi Williams pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä Stanley Cup -voittoa.

Seuraavalla kaudella Williams iski vielä maaliennätyksensä, mutta kaudet 2007-09 olivat loukkaantumisten vuoksi rikkonaisia. Keväällä 2009 laitahyökkääjä kaupattiin Los Angeles Kingsiin, jossa Williams voitti Stanley Cupin 2012 ja 2014, jolloin hänet palkittiin myös pudotuspelien parhaana pelaajana.

Kuuden Kings-kauden jälkeen Williams siirtyi vapaana agenttina Washington Capitalsiin, jossa kokenut kanadalainen oli luotettava kakkosketjun hyökkääjä ja viimeisteli molemmilla kausillaan yli 20 maalia.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Hurricanesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Nuoressa joukkueessa Williams on kolmanneksi eniten tienaava hyökkääjä, edellään vain Jordan Staal ja Jeff Skinner. Joukkueen palkkakatossa on tilaa 20 miljoonaa dollaria, ja palkkalattiaankin on matkaa vielä lähes miljoona dollaria.

Williamsin lisäksi Hurricanes hankki vapaiden agenttien markkinoilta keskushyökkääjä Josh Joorisin. Derek Ryanin ja Brock McGinnin jatkosopimusten myötä Hurricanesin hyökkäyskalusto alkaa olla valmiina.

Phil Di Giuseppen vastausta jatkosopimustarjoukseen vielä odotetaan, mutta kärkiketjuihin on Williamsin hankinnan myötä jo tunkua.

Hurricanesin pelaajabudjetti on tällä hetkellä NHL:n pienimpiä, mutta vuoden kuluttua on tehtävä jatkosopimukset hyökkääjä Elias Lindholmin ja peräti neljän runkopuolustajan − Jaccob Slavinin, Brett Pescen, Noah Hanifinin ja Trevor Van Riemsdykin − kanssa.

Näihin jatkosopimuksiin on korvamerkittävä riittävästi rahaa. Hurricanesiin on huhuttu Williamsia kovatasoisempia hyökkääjiä, mutta pitkällä tähtäimellä kalliisiin sopimuksiin ei ole varaa, vaikka palkkakatossa onkin tällä hetkellä tilaa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vertailukohta on Nashville Predators -kapteeni Mike Fisherin tähän kauteen päättynyt kaksivuotinen sopimus. Williams on kuitenkin aavistuksen tehokkaampi pelaaja ja kunnostautunut erityisesti pudotuspeleissä.

Fisherillä oli myös sopimuksessaan pelaajasiirron estävä pykälä, jollaista Williamsilla ei puolestaan ole. Tätä ei kuitenkaan ole syytä pitää epäluottamuslauseena. Hurricanes-GM Ron Francis on tässäkin asiassa varovainen, ja Willliams on ilmaissut sitoutumisensa joukkueeseen ilman sopimuskikkailujakin.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Williams sai 35-vuotiaana uransa parhaan palkan. Hurricanes sai kohtuullisella hinnalla kokeneen ja arvostetun joukkuepelaajan, jolle organisaatio on ennestään tuttu − tosin nykyjoukkueesta ainoastaan maalivahti Cam Ward ja apuvalmentaja Rod Brind'Amour ovat vielä mukana Williamsin edelliseltä visiitiltä.

Sopimus on kuitenkin molempien kannalta onnistunut. Suurella todennäköisyydellä Hurricanes ei Williamsin sopimuksen aikana taistele Stanley Cupista. Kokeneelle hyökkääjälle on kuitenkin tarjolla merkittävä rooli sekä pelillisesti että johtohahmona.

Williams onkin voittamaan tottuneena pelaajana tärkeä lisä nuoreen Hurricanes-joukkueeseen. Pudotuspelipaikkaa tavoitteleva Hurricanes tarvitsee kipeästi Williamsin kaltaista kokenutta sotaratsua, joka on tottunut ottamaan isoa roolia sekä kaukalossa että pukuhuoneessa.

Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja ei kuitenkaan ole se ykköskorin hyökkääjä, jota Hurricanesiin on odotettu ja huhuttu jo vuosia. Kokemuksellaan ja esimerkillään Williams voi kuitenkin auttaa nuoria lupauksia kasvamaan tähtihyökkääjiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Sopimus tuli: Slavinista Hurricanesin ykköspakki myös palkalla mitattuna

NHL | 15.7.2017 9:00
Carolina Hurricanes solmi seitsemän vuoden jatkosopimuksen amerikkalaispuolustaja Jaccob Slavinin kanssa. Sopimuksen keskimääräinen vuosiansio on 5,3 miljoonaa dollaria, mikä tekee Slavinista Hurricanesin parhaiten palkatun puolustajan, kun sopimus astuu voimaan kauden 2018-19 alusta. lue lisää

Slavinille seitsemän vuoden jatkosopimus

NHL | 12.7.2017 18:55
Carolina Hurricanesin puolustaja Jaccob Slavin jatkaa joukkueessa pitkään. Slavin solmi sopimuksen, joka pitää hänet Raleigh'ssa vuoteen 2025 asti. lue lisää

Las Vegas vain välipysäkki − Krüger kaupattiin Hurricanesiin

NHL | 5.7.2017 10:16
Marcus Krügerin Las Vegas -visiitti jäi ranskalaiseksi. lue lisää

Flames vahvisti maalivahtiosastoaan Eddie Läckillä

NHL | 30.6.2017 11:10
Carolina Hurricanes on kaupannut Eddie Läckin ja Ryan Murphyn Calgary Flamesiin. Vaihdossa Flames antoi Keegan Kanzigin. Seurat vaihtoivat myös varausvuoroja. lue lisää

Hurricanes vahvistanut alakertaansa − seuraavaksi sama operaatio hyökkäyksen kanssa

NHL | 28.6.2017 9:00
Carolina Hurricanes on hankkinut tärkeitä vahvistuksia maalivahtiosastoonsa ja puolustukseen. Joukkue kaipaa vielä yhtä kovia peliliikkeitä hyökkäyspään vahvistamiseksi. lue lisää

Kommentit

Justin Williams

Carolina #14 R olh
s. 1981 Cobourg, ON, CAN
185CM / 86KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2000 Philadelphia Flyers 1. kierros #28