Kyle Turris ehti pelata Senatorsissa yli 400 runkosarjapeliä.

Getty Images

Sopimus tuli: Turris osoitti saman tien sitoutumista − viimeistelykykykin tulee tarpeeseen

Kyle Turris solmi heti siirtymisensä jälkeen pitkän jatkosopimuksen Nashville Predatorsin kanssa. Kokenut sentteri tuo kokoonpanoon arvokasta leveyttä ja maalinteko-osaamista.

Kyle Turris siirtyi kolmen joukkueen pelaajakaupassa Ottawa Senatorsista Nashville Predatorsiin ja teki heti uuden seuransa kanssa kuuden vuoden jatkosopimuksen, joka astuu voimaan ensi kauden alusta. NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti sopimuksen lähempään tarkasteluun.

Millainen historia Turrisilla on NHL:ssä?

Arizona Coyotes varasi Turrisin vuoden 2007 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana Patrick Kanen ja James van Riemsdykin jälkeen. Kanadalaissentteri ehti pelata Coyotesissa neljällä kaudella ennen kuin kaupattiin Senatorsiin kaudella 2011-12.

Vaihdossa Coyotes sai ruotsalaispuolustaja David Rundbladiin − jonka edelliset NHL-pelit ovat kaudelta 2015-16 − ja vuoden 2012 toisen kierroksen varausoikeuteen, joka päätyi useamman kaupan kautta Phildelphia Flyersin käyttöön. Flyers varasi vuorollaan maalivahti Anthony Stolarzin.

Predators on yksi vähiten maaleja tehneistä joukkueista, ja tähän ongelmaan Turris on hyvä ratkaisu.

Siirryttyään Senatorsiin Turris on lähes kaksinkertaistanut pistetahtinsa. Viime kaudella syntyi uran maaliennätys, 27 osumaa. Yhden kauden piste-ennätys − 64 tehopistettä 82 pelissä − on kaudelta 2014-15.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Predatorsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Jatkosopimuksensa astuessa voimaan Turris on Predatorsin toiseksi eniten tienaava hyökkääjä yhdessä Filip Forsbergin kanssa. Hyökkääjistä vain Ryan Johansenilla on isompi palkka. Lisäksi puolustaja P.K. Subban ja maalivahti Pekka Rinne ansaitsevat enemmän kuin Turris.

Turris on myös yksi pisimpään kiinnitettyjä Predators-pelaajia. Johansenin sopimus kestää vuoden pidempään ja Viktor Arvidssonin niin ikään kauden 2023-24 loppuun asti.

Kokonaisuutena Predatorsin sopimustilanne on hyvällä malllilla. Valtaosa kärkipelaajista on kiinnitetty seuraavan vuosikymmenen puolelle. Rinteen sopimus päättyy keväällä 2019, ja kakkosmaalivahti Juuse Saroksesta tulee rajoitettu vapaa agentti jo tämän kauden päätteeksi.

Puolustajista Aleksei Jemelinin ja syvyyspuolustajien Yannick Weberin, Matt Irwinin sekä Anthony Bitetton sopimukset päättyvät tähän kauteen. Ryan Ellis on jäämässä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi kauden 2018-19 päätteeksi ja kapteeni Roman Josi vuotta myöhemmin.

Keväällä 2020 päättyvät runkohyökkääjistä myös Craig Smithin ja Austin Watsonin sopimukset. Sitä ennen on edessä sopimusneuvottelut nuorten hyökkääjien Kevin Fialan, Frederick Gaudreaun, Pontus Åbergin, Colton Sissonsin ja mahdollisesti Miikka Salomäen kanssa.

Palkkakatossa on tällä hetkellä tilaa vähän yli kaksi miljoonaa dollaria, mikä kuluu käytännössä Turrisin palkankorotukseen. Scott Hartnellin, Cody McLeodin ja Jemelinin jääminen vapaiksi agenteiksi vapauttaisi palkkabudjettiin noin neljä miljoonaa dollaria, jolla pitäisi kiinnittää kakkosmaalivahti Saros ja pari puolustajaa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Winnipeg Jetsin Bryan Littlen sopimus on samanpituinen kuin Turrisilla, roolikin on samanlainen franchise-sentterin taustalla kakkosketjun keskellä. Turrisin palkka on vähän yli 700 000 dollaria korkeampi, vaikka Littlen pistekeskiarvo on parempi.

maisemanvaihdos voi jälleen nostaa kanadalaissentterin suoritustason entistä korkeammalle.

Turris on kuitenkin kaksi vuotta nuorempi ja maisemanvaihdos voi jälleen nostaa kanadalaissentterin suoritustason entistä korkeammalle. Myös Littlellä on alla uransa pistetahdiltaan tehokkain kausi, vaikka piste-ennätys syntyikin jo kaudella 2013-14.

Kuriositeettinä mainittakoon, että vuotta myöhemmin Turris teki oman piste-ennätyksensä täsmälleen samoilla tehoilla. Turris tosin teki yhden maalin enemmän.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Tilanne on molempien osapuolien kannalta loistava. Nashville ja Predators-fanit sekosivat viime kevään pudotuspelimenestyksestä, ja sama hurmos on tavoitteena jatkossakin.

Turrisille on luvassa tärkeä rooli Johansenin taustalla kakkosketjun sentterinä. Pitkä sopimus heti siirron jälkeen on myös merkki sitoutumisesta. Predators menetti pelaajakaupassa kaksi nuorta lupausta − Samuel Girardin ja Vladislav Kamenevin − mutta kokoonpanossa on monta lupaavaa hyökkääjää.

28-vuotias Turris onkin joukkueelle tärkeä juuri kokemuksensa vuoksi. Predators on myös yksi vähiten maaleja tehneistä joukkueista, ja tähän ongelmaan Turris on hyvä ratkaisu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Rapakon takaa, marraskuu: Duchene-kauppa heijastui sekä joukkueisiin että yksilöihin

NHL | 10.12.2017 12:00
Matt Duchene kaupattiin marraskuun kuudentena Colorado Avalanchesta Ottawa Senatorsiin, minkä seurauksena Kyle Turris siirtyi Senatorsista Nashville Predatorsiin. Kolmen joukkueen välinen kauppa heijastui vahvasti marraskuun joukkue- ja pelaajavalintoihin, sillä nousijoiksi valikoituivat Predators ja Nathan MacKinnon. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Selänne ja Kariya aiheuttavat kylmiä väreitä - Kolmen seuran kauppa voitto kaikille

NHL | 19.11.2017 17:00
Tämän syksyn viidennessä NHL 65:00 -podcastissa käydään läpi reilu viikko sitten tapahtunut kauppa, jossa Matt Duchene, Kyle Turris ja iso kasa tulevaisuuden palasia vaihtoivat osoitteita. Lisäksi perusaiheemme Antti Niemi pääsee jalustalle. Sebastian Ahon alkukautta käydään hieman läpi. Lopussa toimittajat keskustelevat Hockey Hall of Famesta ja muun muassa valintakriteereistä aatelointiin. lue lisää

Mestaruuden voittaminen vaatii riskejä - jopa Eeli Tolvasen kauppaaminen on vaihtoehto

NHL | 20.2.2018 6:00
Viime kaudella Stanley Cup -finaaleihin selvinnyt Nashville Predators on tälläkin kaudella yksi varteenotettavia mestarikandidaatteja. Pudotuspelejä ajatellen joukkue hakee vahvistusta, mutta sellaiseen tarvitaan myös uhrauksia. Yksi sellaisista olisi Eeli Tolvasesta luopuminen vaihtokaupassa. lue lisää

Rick Nash ja Mike Green sikseen − Stanley Cup -jahdissa on ratkaisevaa hankkia roolipelaaja alempiin kenttiin

NHL | 20.2.2018 6:00
NHL:n siirtoikkunan sulkeutuessa myös huippupelaajat ovat mukana kauppahuhuissa. Viime vuosien Stanley Cup -voittajat ovat kuitenkin enemmän hyötyneet tarkkaan harkituista syvyyshankinnoista. lue lisää

Mike Fisher hakee hyvitystä viime kevään pettymykselleen

NHL | 1.2.2018 12:21
Mike Fisher hakee revanssia viime kevään pudotuspelipettymykselleen, mutta onko hän oikeasti vahvistus Predatorsille? lue lisää

Kommentit

Kyle Turris

Nashville #7 R kh
s. 1989 New Westminster, BC, CAN
185CM / 82KG
SOPIMUS: 2024
VARAUS: 2007 Phoenix Coyotes 1. kierros #3