Eichel nousee joukkueensa palkkakuninkaaksi.

Getty Images

Sopimus tuli: Sabres maksaa miljoonia Eichelin potentiaalista

Jack Eichelin jatkosopimus osoittaa, kuinka kovaa valuuttaa kärkipään varauksen vielä lunastamaton potentiaali on nyky-NHL:ssä.

Buffalo Sabres solmi Jack Eichelin kanssa kahdeksanvuotisen ja kokonaisarvoltaan 80 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Ensi kesänä voimaan astuva sopimus nostaa nuoren amerikkalaishyökkääjän joukkueensa palkkakärkeen.

Jatkoajan NHL-toimitus analysoi uuden sopimuksen tuoreeltaan.

Millainen historia Eichelilla on Sabresissa ja NHL:ssä?

Eichel on Sabresin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 2015. Amerikkalaishyökkääjä "kilvoitteli" edeltävän kauden mediassa ja fanien veikkauksissa koko liigan ykkösvarauksen paikasta Connor McDavidin kanssa.

Oilers voitti lopulta arvonnassa ykkösvuoron, ja McDavid päätyi Edmonton Oilersiin Sabresin poimiessa omalla, toisella vuorollaan Eichelin.

Eichel on pelannut Sabres-paidassa kaksi kautta. Tulokaskauden saldo oli 56 tehopistettä 81 ottelussa. Eichel sijoittui tuolloin tulokkaiden pistepörssissä toiseksi, toki yli 20 pistettä pörssikärki Artemi Panarinin takana.

Viime kaudella Eichel kärsi loukkaantumisesta ja joutui olemaan sivussa paristakymmenestä runkosarjaottelusta. Nuorukainen rikkoi lopulta tulokaskautensa pistesaldon yhdellä pisteellä. Loukkaantumisestaan huolimatta Eichel nousi toisella kaudellaan joukkueensa pörssikärjeksi.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Sabresilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Eichelin megasopimus kuormittaa Sabresin palkkakattoa huomattavasti, kuten myös pitkät ja kalliit Ryan O'Reillyn, Kyle Okposon ja Zach Bogosianin sopimukset.

Loukkaantumisestaan huolimatta nuori amerikkalaissentteri nousi toisella kaudellaan joukkueensa pörssikärjeksi.

Toisaalta niin hyökkääjä Evander Kanen, puolustaja Josh Gorgesin sekä molempien maalivahtien Robin Lehnerin ja Chad Johnsonin sopimukset päättyvät ensi kesänä ja on epätodennäköistä, että koko nelikolle sorvattaisiin rahakkaat jatkot.

Sam Reinhartin tulokassopimus umpeutuu ensi kesänä ja nuorta kanadalaishyökkääjää odottaa kohtalainen palkankorotus kahden reilun 40 pisteen kauden jälkeen.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Uusi sopimus sinkauttaa Eichelin kertaheitolla palkkapussivertailussa tähtien luokkaan. McDavidin uuden sopimuksen lukemista amerikkalainen jää parisen miljoonaa, mutta tienaa noin miljoonan verran Oilersin Leon Draisaitlia enemmän.

Eichelia vuoden vanhempi saksalaishyökkääjä pelasi vahvan viime kauden ja nakutti uransa ennätyspisteet (29+48=77). 

Toinen verrokkisopimus on Washington Capitalsin venäläishyökkääjä Jevgeni Kuznetsovin kesällä solmima jatkosopimus. Eichelia muutaman vuoden vanhempi Kuznetsov keräsi viime kaudella varsin samansuuruisen tehopistepotin ja kaksikon uusien sopimusten vuosipalkat ovat niin ikään samansuuruiset.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Eichel on varmasti organisaation tulevaisuuden kulmapalanen, niin sanottu franchise-pelaaja, mutta kahden kokonaisuutena varsin keskinkertaisen kauden jälkeen ansaittu kymmenen miljoonan taalan jättisopimus vaikuttaa kyllä vähän hätävarjelun liioittelulta Sabres-johdon suunnalta.

Sabres ottaa kovan riskin maksaessaan Eichelille vielä lunastamattomasta potentiaalista. Sabresin lähivuosien menestys joukkueena määrittelee pitkälti myös Eichelin sopimuksen arvon. Mikäli joukkue jatkaa tarpomistaan liigan peräpäässä, on erittäin helppoa kyseenalaistaa myös Eichelille maksettavat miljoonat.

Toisaalta Eichelin sopimus viitoittaa suuntaa myös tulevien vuosien sopimusneuvotteluille. Patrik Laine ei tyytyne enää Draisaitlin ja Eichelin sopimusten jälkeen muuhun kuin kymmenen miljoonan sopimukseen, kun tamperelaisen jatkosopimusneuvottelujen aika koittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Rapakon takaa, marraskuu: Duchene-kauppa heijastui sekä joukkueisiin että yksilöihin

NHL | 10.12.2017 12:00
Matt Duchene kaupattiin marraskuun kuudentena Colorado Avalanchesta Ottawa Senatorsiin, minkä seurauksena Kyle Turris siirtyi Senatorsista Nashville Predatorsiin. Kolmen joukkueen välinen kauppa heijastui vahvasti marraskuun joukkue- ja pelaajavalintoihin, sillä nousijoiksi valikoituivat Predators ja Nathan MacKinnon. lue lisää

Ruotsi saamassa Nylanderin nuorten MM-kisoihin

MAAJOUKKUE | 30.11.2017 23:02
NHL-seura Buffalo Sabres saattaa antaa peliluvan Alexander Nylanderille vuodenvaihteen nuorten MM-kisoihin. lue lisää

Sabresin alakerta ohenee - myös Ristolainen sairastuvalle

NHL | 10.11.2017 12:48
Buffalo Sabresin takalinjat harvenevat edelleen, kun myös Rasmus Ristolainen parantelee vammaansa. lue lisää

NHL 65:00 - Puljujärvi, Juolevi, Pokka ja Honka - joukkueidensa pelinappuloita vai oikealla kehityksen tiellä?

NHL | 8.10.2017 17:27
Historian ensimmäisessä NHL 65:00 -podcastissa tunnelmoidaan alkanutta kautta. Toimittajamme käyvät läpi Jesse Puljujärven, Ville Pokan, Julius Hongan ja Olli Juolevin tilanteet — unohtamatta legendaarisen Jaromir Jagrin NHL-uran jatkumista ja Jack Eichelin jatkosopimusta. lue lisää

Tilastoanalyysissä Rasmus Ristolainen: Ympärille rakennettu säihkyvä kuva ei vastaa todellisuutta

NHL | 5.10.2017 12:30
Rasmus Ristolainen aloittaa NHL:ssä viidennen kautensa, ja Jatkoaika keskittyy tilastoanalyysissään suomalaispuolustajaan, joka on useissa yhteyksissä mielletty NHL:n parhaiden puolustajien joukkoon. Asia ei ole kuitenkaan Ristolaisen kohdalla niin yksinkertainen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Jack Eichel

Buffalo #15 R kh
s. 1996 Chelmsford, MA, USA
188CM / 88KG
SOPIMUS: 2026
VARAUS: 2015 Buffalo Sabres 1. kierros #2