Panikille on luvassa roolia Blackhawksissa jatkossakin.

Getty Images

Sopimus tuli: Panikille ansaitusti iso palkankorotus

Chicago Blackhawksin slovakkihyökkääjä Richard Panik teki kahden vuoden jatkosopimuksen, ja vuosipalkka nousi lähes kahdella miljoonalla dollarilla. Sopimus tuli -juttusarja käy läpi sopimuksen taustoja ja arvioi onnistumista.

Richard Panik teki kahden vuoden jatkosopimuksen Chicago Blackhawksin kanssa. Uuden sopimuksen myötä slovakkihyökkääjän vuosipalkka nousi 2,8 miljoonaan dollariin. Sopimus analysoi NHL-toimittaja Juha Oinonen.

Millainen historia Panikilla on Blackhawksissa ja NHL:ssä?

26-vuotias hyökkääjä pelasi vasta toisen kokonaisen NHL-kautensa ja tuplasi aiemman yhden kauden maaliennätyksensä. Pisteitäkin kertyi lähes yhtä paljon kuin koko aiemmalla NHL-uralla yhteensä.

Panik on Tampa Bay Lightningin toisen kierroksen varaus vuodelta 2009. AHL:ssä slovakkihyökkääjä pelasi tehokkaasti, mutta 75 NHL-pelissä kertyi vain 22 pistettä. Kahden Lightning-kauden jälkeen Panik siirtyi Torontoon Maple Leafsin poimittua tämän siirtolistalta lokakuussa 2014.

Maple Leafsissa Panik pelasi ensimmäisen NHL-kautensa ilman passitusta farmiin, mutta pistetahti jäi vielä heikommaksi kuin Lightningissa. Kauden 2015-16 Panik aloittikin AHL:ssä, mutta päätyi kesken kauden pelaajakaupan myötä Blackhawksiin. Maple Leafs sai vaihdossa Jeremy Morinin, joka ei ole kahden edellisen kauden aikana pelannut NHL-pelejä.

Panikin ura sen sijaan kääntyi Blackhawksissa nousuun. Panik sai Blackhawks-hyökkääjistä kuudenneksi eniten peliaikaa sekä tasakentällisin että ylivoimalla. Slovakkihyökkääjä käytti vastuunsa hyvin ja oli myös joukkueensa kuudenneksi paras pistemies ja sisäisessä maalipörssissä jaetulla neljännellä sijalla.

Miten tämä sopimus asettuu Blackhawksin sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia seuralla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Vaikka Panik sai huomattavan palkankorotuksen, on slovakkihyökkääjän palkka edelleen maltillinen verrattuna joukkueen kärkipelaajiin.

Blackhawksin palkkakatto on täynnä, ja mahdollisesti seura joutuukin luopumaan hyökkääjä Marcus Krügeristä saadakseen budjettiinsa tilaa. Viime kesänä Blackhawks luopui vastaavassa kaupassa Bryan Bickellistä ja Teuvo Teräväisestä.

Puolustaja Michal Kempnyn ja hyökkääjä Tomas Jurcon jatkosopimukset ovat tällä hetkellä kriittisimmmät. Konkaripuolustajat Johnny Oduya ja Brian Campbell jäävät myös vapaiksi agenteiksi, mutta todennäköisemmin Blackhawks ajaa nuorta voimaa kokoonpanoon.

Kirkkaimmat tähtensä Blackhawks on kiinnittänyt vähintään kauden 2018-19 loppuun asti.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähimmät vastaavuudet ovat New York Rangersin J.TMiller ja Montreal Canadiensin Alex Galchenyuk. Tehopisteillä mitattuna Panik oli kolmikosta heikoin. Galchenyuk tosin keräsi saman määrän pisteitä, mutta pelasi 21 peliä vähemmän kuin Panik.

Miller ja Galchenyuk ovat myös Panikia nuorempia ja lupaavampia. Panikin NHL-uran käynnistyminen kesti sen verran kauemmin. 26-vuotias hyökkääjä onkin selvästi vanhempi kuin muut NHL-pelaajat, joilla on samansuuruinen sopimus.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Erittäin onnistunut molempien kannalta. Panik hyödynsi näyttöpaikkansa todella hyvin ja on ansainnut palkankorotuksensa. Blackhawksille taas on äärimmäisen tärkeää, että joukkueessa on ratkaisuvoimaa, jolle ei tarvitse maksaa tähtitieteellistä palkkaa.

Varjopuolena sopimuksessa on se, että Panikilla ei ole pitkäkestoista näyttöä ratkaisukyvystään. Lyhyt sopimus on siinä mielessä turvallinen myös joukkueen kannalta. Maltilliselle sopimukselle on helpompi etsiä kauppakumppania, jos Panik ei tulevalla kaudella pystykään samanlaiseen suoritustasoon.

Todennäköisempää kuitenkin on, että Panik jatkaa nousujohteisesti menestyvässä joukkueessa, jolloin kyseessä olisi Blackhawksilta erinomainen pelaajakauppa ja jatkosopimus.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Hurricanes hankki Darlingin Blackhawksista

NHL | 29.4.2017 3:35
Maalivahti Scott Darling siirtyy Chicago Blackhawksista Carolina Hurricanesiin vaihdossa tulevan kesän kolmannen kierroksen varausoikeuteen. lue lisää

Blackhawks - Predators: Tutut viholliset vastakkain

NHL | 13.4.2017 12:00
Chicago Blackhawks ja Nashville Predators kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Joukkueet ovat toisilleen tutut myös aiempien vuosien pudotuspeleistä ja Blackhawks on ollut niinä kertoina parempi. Onko nyt Predatorsin vuoro voittaa? lue lisää

Blackhawksille iso menetys - Anisimov huilaa kuukauden

NHL | 16.3.2017 10:07
Chicago Blackhawksin Artjom Anisimov on sivussa runkosarjan loppuhetkille saakka. lue lisää

Granlund osui, mutta Blackhawksin tehokkuus lopulta liikaa Wildille

NHL | 12.3.2017 23:27
Minnesota Wildin heikko avauserä koitui lopulta kohtaloksi, eikä Chicago Blackhawks jättänyt jossitteluille sijaa. Wildin maalilla aloittanut Devan Dubnyk epäonnistui pahemman kerran. lue lisää

Granlund vastaan Kane − Lännen tulikuuma kärkitaisto sunnuntai-illan kruununa

NHL | 12.3.2017 13:24
Sunnuntai-ilta tarjoaa todellista kiekkokarkkia, kun jo verivihollisiksi muodostuneet Minnesota Wild ja Chicago Blackhawks ottavat toisistaan mittaa neljännen kerran tällä kaudella. Jatkoajan NHL-toimitus pureutui ottelun ratkaisutekijöihin ja nosti mielenkiintoisimmat nimet seurantaan. lue lisää

Kommentit

Richard Panik

Chicago #14 L olh
s. 1991 Martin, SVK
188CM / 92KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2nd (#52) 2009 Tampa Bay