Vanek aloitti viime kauden tehokkaasti Red Wingsissä, mutta päätyi keväällä Panthersiin.

Getty Images

Sopimus tuli: Näkeekö Vanek kevättä Vancouverissa?

Kesän aikana runsaasti hankintoja tehnyt Vancouver Canucks nappasi viimeisimpänä kokeneen maalitykin Thomas Vanekin. Jos Canucks ei hankinnoista huolimatta menesty, voi Vanek olla kysytty pelaaja siirtorajalla.

Kaksi kuukautta vapaana agenttina ollut Thomas Vanek teki Vancouver Canucksin kanssa vuoden mittaisen sopimuksen, jonka arvo on kaksi miljoonaa dollaria. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolten kannalta.

Millainen historia Vanekilla on NHL:ssä ja Canucksissa?

Buffalo Sabres varasi itävaltalaishyökkääjän vuoden 2003 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Vanek on edelleen pienimmällä numerolla NHL:ään varattu itävaltalainen.

Sabresissa Vanek pelasi kahdeksan tehokasta kautta, muun muassa neljä vähintään 30 maalin kautta. Kaudella 2013-14, kun Vanek pelasi sopimuksensa viimeistä kautta, hyökkääjä kaupattiin ensin New York Islandersiin ja samalla kaudella vielä Montreal Canadiensiin.

Kesällä 2014 Minnesota Wild hankki Vanekin vapaiden agenttien markkinoilta kovalla sopimuksella. Tuolloin 30-vuotiaan laitahyökkääjän palkka Wildissa oli itse asiassa pienempi kuin Sabresissa, mutta ensimmäistä kertaa urallaan Vanekilla oli sopimuksessaan siirtämisen estävä pykälä.

Vanek ei 33-vuotiaana enää ole nuoruutensa vedossa, mutta taitava ja maaliahne laituri on edelleen tehokas täsmäase ylivoimalla.

Kahden Wild-kauden aikana Vanekin tehot putosivat totutusta tasosta, ja Wild osti sopimuksen viimeisen kauden ulos kesällä 2016. Tuolloin Vanek siirtyi vapaana agenttina Detroit Red Wingsiin, jossa kokenut hyökkääjä pelasi tehokkainta peliään sitten kauden 2013-14.

Vanek päätti kuitenkin kauden 2016-17 Florida Panthersin riveissä. 33-vuotias laitahyökkääjä ehti olla vapaana agenttina kaksi kuukautta ennen kuin sopimus Canucksin kanssa syntyi. Canucks on Vanekin NHL-uran seitsemäs seura.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Canucksilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Yksivuotinen kahden miljoonan dollarin sopimus on palkkakaton kannalta erittäin turvallinen. Seuran sisällä Vanekin sopimus on suuruusluokaltaan alempaa keskikastia. Kaksi ketjullista hyökkääjiä ja viisi puolustajaa pelaa Vanekia kovemmalla palkalla.

Canucksin tärkein sopimus on Bo Horvatin jatkosopimus. Viime kauden paras pistemies on ilman sopimusta, kun kauden alkuun on kuukausi.

Ensi kauden jälkeen Canucks onkin isojen pohdintojen äärellä, kun seuraikonit Henrik ja Daniel Sedin jäävät vapaiksi agenteiksi. Samaan aikaan päättyvät myös Sven Bärtschin, Markus Granlundin ja Erik Gudbransonin sopimukset.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vastine on Calgary Flamesin Kris Versteegin sopimus. 31-vuotiaan kanadalaisen sopimus on samanmittainen kuin Vanekilla, mutta palkkaa Versteeg saa aavistuksen vähemmän (1,75 miljoonaa dollaria).

Canucksissa Vanek ei vieläkään pääse mukaan Stanley Cup -taisteluun, mutta hyvillä otteilla kokenut hyökkääjä voi pelata itsensä mestaruudesta taistelevan joukkueen hankintalistalle.

Molemmat hyökkääjät ovat tottuneet urallaan vaihtamaan seuraa. Vanek on kaksikosta kuitenkin selvästi tehokkaampi − sekä koko uran ajalta että viimeisiltä kausilta.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Canucks hankki heti vapaiden agenttien markkinoiden auettua maalivahti Anders Nilssonin, puolustaja Michael Del Zotton ja hyökkääjät Aleksandr Burmistrovin sekä Sam Gagner'n. Kaikki olivat maltillisia ja järkeviä hankintoja, joilla joukkue pyrkii takaisin pudotuspeleihin. Myös Vanek on helppo laskea samanlaiseksi hankinnaksi.

On itse asiassa yllättävää, että kokenut maalintekijä ehti olla kaksi kuukautta vapaana agenttina. Vanekin pistetahti viime kaudella Red Wingsissä oli kovempi kuin esimerkiksi hehkutetuilla Viktor Arvidssonilla ja Cam Atkinsonilla. Koko kausi huomioidenkin Vanek oli tehokkaampi kuin esimerkiksi Brayden Schenn.

Itävaltalaishyökkääjä ei 33-vuotiaana enää ole nuoruutensa vedossa, mutta taitava ja maaliahne laituri on edelleen tehokas täsmäase ylivoimalla. Lyhyt ja kohtuuhintainen sopimus on Canucksin kannalta pieni riski, mutta potentiaalia on suureen hyötyyn.

Canucksissa Vanek ei vieläkään pääse mukaan Stanley Cup -taisteluun, mutta hyvillä otteilla kokenut hyökkääjä voi pelata itsensä mestaruudesta taistelevan joukkueen hankintalistalle. Canucks ei viime kaudellakaan epäröinyt kaupata kokeneita pelureita vaihdossa tulevaisuuden lupauksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

NHL-laitahyökkääjien topit ja flopit: Kutšeroville odotettavissa pokaalisadetta

NHL | 4.1.2018 18:00
NHL-kausi on saavuttamassa puolivälin runkosarjan osalta, minkä takia Jatkoaika tarkastelee alkukaudella onnistuneita ja epäonnistuneita laitahyökkääjiä. Kummaltakin puolelta listaa löytyy vanhoja tuttuja tähtiä, mutta myös nuoria lupauksia. lue lisää

Markus Granlundin mollivoittoinen alkukausi

NHL | 2.1.2018 19:30
Markus Granlund teki läpimurtonsa NHL:ssä viime kaudella iskemällä 19 maalia vain 69 ottelussa. Odotukset tähän kauteen lähdettäessä olivat kovat, mutta näitä odotuksia Granlund ei ole pystynyt alkukauden aikana lunastamaan. lue lisää

Boeserilla ei murtumia, paluusta ei vielä tietoa

NHL | 19.12.2017 12:31
Brock Boeser selvisi ilman luunmurtumia, mutta on sivussa tositoimista toistaiseksi. lue lisää

Canucksin vammakierre jatkuu − ykköstähti Boeser viimeisin loukkaantunut

NHL | 18.12.2017 18:14
Vancouver Canucksin paras pistemies Brock Boeser loukkaantui ottelussa Calgary Flamesia vastaan. Vamman vakavuudesta ei toistaiseksi ole tietoa. lue lisää

Dorsettin ura päättyy kaularankavaivoihin

NHL | 1.12.2017 9:15
Hankala kaularankavamma pakottaa Vancouver Canucksin Derek Dorsettin päättämään uransa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Thomas Vanek

Vancouver #26 R vlh
s. 1984 Wien, AUT
188CM / 94KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2003 Buffalo Sabres, 1. kierros #5