Vanek aloitti viime kauden tehokkaasti Red Wingsissä, mutta päätyi keväällä Panthersiin.

Getty Images

Sopimus tuli: Näkeekö Vanek kevättä Vancouverissa?

Kesän aikana runsaasti hankintoja tehnyt Vancouver Canucks nappasi viimeisimpänä kokeneen maalitykin Thomas Vanekin. Jos Canucks ei hankinnoista huolimatta menesty, voi Vanek olla kysytty pelaaja siirtorajalla.

Kaksi kuukautta vapaana agenttina ollut Thomas Vanek teki Vancouver Canucksin kanssa vuoden mittaisen sopimuksen, jonka arvo on kaksi miljoonaa dollaria. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolten kannalta.

Millainen historia Vanekilla on NHL:ssä ja Canucksissa?

Buffalo Sabres varasi itävaltalaishyökkääjän vuoden 2003 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Vanek on edelleen pienimmällä numerolla NHL:ään varattu itävaltalainen.

Sabresissa Vanek pelasi kahdeksan tehokasta kautta, muun muassa neljä vähintään 30 maalin kautta. Kaudella 2013-14, kun Vanek pelasi sopimuksensa viimeistä kautta, hyökkääjä kaupattiin ensin New York Islandersiin ja samalla kaudella vielä Montreal Canadiensiin.

Kesällä 2014 Minnesota Wild hankki Vanekin vapaiden agenttien markkinoilta kovalla sopimuksella. Tuolloin 30-vuotiaan laitahyökkääjän palkka Wildissa oli itse asiassa pienempi kuin Sabresissa, mutta ensimmäistä kertaa urallaan Vanekilla oli sopimuksessaan siirtämisen estävä pykälä.

Vanek ei 33-vuotiaana enää ole nuoruutensa vedossa, mutta taitava ja maaliahne laituri on edelleen tehokas täsmäase ylivoimalla.

Kahden Wild-kauden aikana Vanekin tehot putosivat totutusta tasosta, ja Wild osti sopimuksen viimeisen kauden ulos kesällä 2016. Tuolloin Vanek siirtyi vapaana agenttina Detroit Red Wingsiin, jossa kokenut hyökkääjä pelasi tehokkainta peliään sitten kauden 2013-14.

Vanek päätti kuitenkin kauden 2016-17 Florida Panthersin riveissä. 33-vuotias laitahyökkääjä ehti olla vapaana agenttina kaksi kuukautta ennen kuin sopimus Canucksin kanssa syntyi. Canucks on Vanekin NHL-uran seitsemäs seura.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Canucksilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Yksivuotinen kahden miljoonan dollarin sopimus on palkkakaton kannalta erittäin turvallinen. Seuran sisällä Vanekin sopimus on suuruusluokaltaan alempaa keskikastia. Kaksi ketjullista hyökkääjiä ja viisi puolustajaa pelaa Vanekia kovemmalla palkalla.

Canucksin tärkein sopimus on Bo Horvatin jatkosopimus. Viime kauden paras pistemies on ilman sopimusta, kun kauden alkuun on kuukausi.

Ensi kauden jälkeen Canucks onkin isojen pohdintojen äärellä, kun seuraikonit Henrik ja Daniel Sedin jäävät vapaiksi agenteiksi. Samaan aikaan päättyvät myös Sven Bärtschin, Markus Granlundin ja Erik Gudbransonin sopimukset.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vastine on Calgary Flamesin Kris Versteegin sopimus. 31-vuotiaan kanadalaisen sopimus on samanmittainen kuin Vanekilla, mutta palkkaa Versteeg saa aavistuksen vähemmän (1,75 miljoonaa dollaria).

Canucksissa Vanek ei vieläkään pääse mukaan Stanley Cup -taisteluun, mutta hyvillä otteilla kokenut hyökkääjä voi pelata itsensä mestaruudesta taistelevan joukkueen hankintalistalle.

Molemmat hyökkääjät ovat tottuneet urallaan vaihtamaan seuraa. Vanek on kaksikosta kuitenkin selvästi tehokkaampi − sekä koko uran ajalta että viimeisiltä kausilta.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Canucks hankki heti vapaiden agenttien markkinoiden auettua maalivahti Anders Nilssonin, puolustaja Michael Del Zotton ja hyökkääjät Aleksandr Burmistrovin sekä Sam Gagner'n. Kaikki olivat maltillisia ja järkeviä hankintoja, joilla joukkue pyrkii takaisin pudotuspeleihin. Myös Vanek on helppo laskea samanlaiseksi hankinnaksi.

On itse asiassa yllättävää, että kokenut maalintekijä ehti olla kaksi kuukautta vapaana agenttina. Vanekin pistetahti viime kaudella Red Wingsissä oli kovempi kuin esimerkiksi hehkutetuilla Viktor Arvidssonilla ja Cam Atkinsonilla. Koko kausi huomioidenkin Vanek oli tehokkaampi kuin esimerkiksi Brayden Schenn.

Itävaltalaishyökkääjä ei 33-vuotiaana enää ole nuoruutensa vedossa, mutta taitava ja maaliahne laituri on edelleen tehokas täsmäase ylivoimalla. Lyhyt ja kohtuuhintainen sopimus on Canucksin kannalta pieni riski, mutta potentiaalia on suureen hyötyyn.

Canucksissa Vanek ei vieläkään pääse mukaan Stanley Cup -taisteluun, mutta hyvillä otteilla kokenut hyökkääjä voi pelata itsensä mestaruudesta taistelevan joukkueen hankintalistalle. Canucks ei viime kaudellakaan epäröinyt kaupata kokeneita pelureita vaihdossa tulevaisuuden lupauksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Canucks kaatoi Oilersin Horvatin osumilla − “Tämä oli hieno esitys koko joukkueelta"

NHL | 8.10.2017 10:11
Vancouver on jääkiekkohullu kaupunki. Vaikka oma joukkue olikin viime kaudella liigan huonoimpia, Canucks-fanit täyttivät lojaalisesti Rogers Arenan penkit kotiavauksessa Edmonton Oilersia vastaan. Itse ottelusta kehkeytyi vaiherikas vääntö, joka päättyi lopulta kotijoukkueen 3−2-voittoon. lue lisää

Markus Granlundille uusi alku Canucksissa − “ Uskon, että tästä tulee hyvä kausi”

NHL | 8.10.2017 9:58
Vancouver Canucksin viime kausi oli suuri pettymys, eikä Markus Granlundin hyvin alkanut runkosarja saanut positiivista päätöstä. Maaliskuussa murtunut ranne piti hyökkääjän sivussa viime kevään otteluista, mutta nyt mies on terve ja valmis uuteen alkuun. Jatkoaika tapasi Granlundin Vancouverissa ennen kauden avausottelua. lue lisää

Kanadalaismedia: Canucks lainaa Juolevin TPS:ään

LIIGA | NHL | 3.10.2017 10:34
Vancouver Canucksin varaama puolustaja Olli Juolevi ei onnistunut saamaan pelipaikkaa NHL-joukkueesta toisenakaan syksynä. The London Free Pressin mukaan Canucks onkin päättänyt lainata Juolevin Suomeen ja TPS:ään. lue lisää

NHL:n heikoimmat puolustukset 2017-18: NHL-tulokkaalla vaikea kausi, Avalanche ei vieläkään vakuuta

NHL | 3.10.2017 8:00
Jatkoajan NHL-toimitus otti kauden kynnyksellä kynsiinsä sarjan heikoimmat puolustukset. Listauksessa on otettu huomioon niin puolustuksen kuin maalivahtien tasokkuus. lue lisää

Sedinin kaksoset ja Vancouver Canucks − kirjaimellisesti voittamaton yhdistelmä

NHL | 3.10.2017 7:30
Daniel ja Henrik Sedin ovat pelanneet Vancouver Canucksissa koko 2000-luvun. Kaksikon tehokkuudesta huolimatta Stanley Cup on jäänyt haaveeksi – ja jää jatkossakin, sillä Sedinin veljekset eivät halua pelata muualla kuin Canucksissa. lue lisää

Kommentit

Thomas Vanek

Vancouver #26 R vlh
s. 1984 Wien, AUT
188CM / 94KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2003 Buffalo Sabres, 1. kierros #5