x

Osallistu Jatkoajan lukijatutkimukseen

Tutkimuksessa kartoitamme lukijoidemme mielipiteitä Jatkoaika.comin toimitukselliseen sisältöön liittyen. Vastaamalla lukijatutkimukseen voit siis tuoda äänesi kuuluviin ja vaikuttaa sivuston tulevaisuuteen.

Tutkimukseen vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 5 minuuttia. Kaikki vastaukset käsitellään täysin luottamuksellisesti ja nimettöminä.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 10 kappaletta tyylikkäitä Jatkoaika-lippiksiä ja -pipoja.

Osallistu kyselyyn tästä »

Ei kiitos

Vanek aloitti viime kauden tehokkaasti Red Wingsissä, mutta päätyi keväällä Panthersiin.

Getty Images

Sopimus tuli: Näkeekö Vanek kevättä Vancouverissa?

Kesän aikana runsaasti hankintoja tehnyt Vancouver Canucks nappasi viimeisimpänä kokeneen maalitykin Thomas Vanekin. Jos Canucks ei hankinnoista huolimatta menesty, voi Vanek olla kysytty pelaaja siirtorajalla.

Kaksi kuukautta vapaana agenttina ollut Thomas Vanek teki Vancouver Canucksin kanssa vuoden mittaisen sopimuksen, jonka arvo on kaksi miljoonaa dollaria. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolten kannalta.

Millainen historia Vanekilla on NHL:ssä ja Canucksissa?

Buffalo Sabres varasi itävaltalaishyökkääjän vuoden 2003 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Vanek on edelleen pienimmällä numerolla NHL:ään varattu itävaltalainen.

Sabresissa Vanek pelasi kahdeksan tehokasta kautta, muun muassa neljä vähintään 30 maalin kautta. Kaudella 2013-14, kun Vanek pelasi sopimuksensa viimeistä kautta, hyökkääjä kaupattiin ensin New York Islandersiin ja samalla kaudella vielä Montreal Canadiensiin.

Kesällä 2014 Minnesota Wild hankki Vanekin vapaiden agenttien markkinoilta kovalla sopimuksella. Tuolloin 30-vuotiaan laitahyökkääjän palkka Wildissa oli itse asiassa pienempi kuin Sabresissa, mutta ensimmäistä kertaa urallaan Vanekilla oli sopimuksessaan siirtämisen estävä pykälä.

Vanek ei 33-vuotiaana enää ole nuoruutensa vedossa, mutta taitava ja maaliahne laituri on edelleen tehokas täsmäase ylivoimalla.

Kahden Wild-kauden aikana Vanekin tehot putosivat totutusta tasosta, ja Wild osti sopimuksen viimeisen kauden ulos kesällä 2016. Tuolloin Vanek siirtyi vapaana agenttina Detroit Red Wingsiin, jossa kokenut hyökkääjä pelasi tehokkainta peliään sitten kauden 2013-14.

Vanek päätti kuitenkin kauden 2016-17 Florida Panthersin riveissä. 33-vuotias laitahyökkääjä ehti olla vapaana agenttina kaksi kuukautta ennen kuin sopimus Canucksin kanssa syntyi. Canucks on Vanekin NHL-uran seitsemäs seura.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Canucksilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Yksivuotinen kahden miljoonan dollarin sopimus on palkkakaton kannalta erittäin turvallinen. Seuran sisällä Vanekin sopimus on suuruusluokaltaan alempaa keskikastia. Kaksi ketjullista hyökkääjiä ja viisi puolustajaa pelaa Vanekia kovemmalla palkalla.

Canucksin tärkein sopimus on Bo Horvatin jatkosopimus. Viime kauden paras pistemies on ilman sopimusta, kun kauden alkuun on kuukausi.

Ensi kauden jälkeen Canucks onkin isojen pohdintojen äärellä, kun seuraikonit Henrik ja Daniel Sedin jäävät vapaiksi agenteiksi. Samaan aikaan päättyvät myös Sven Bärtschin, Markus Granlundin ja Erik Gudbransonin sopimukset.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vastine on Calgary Flamesin Kris Versteegin sopimus. 31-vuotiaan kanadalaisen sopimus on samanmittainen kuin Vanekilla, mutta palkkaa Versteeg saa aavistuksen vähemmän (1,75 miljoonaa dollaria).

Canucksissa Vanek ei vieläkään pääse mukaan Stanley Cup -taisteluun, mutta hyvillä otteilla kokenut hyökkääjä voi pelata itsensä mestaruudesta taistelevan joukkueen hankintalistalle.

Molemmat hyökkääjät ovat tottuneet urallaan vaihtamaan seuraa. Vanek on kaksikosta kuitenkin selvästi tehokkaampi − sekä koko uran ajalta että viimeisiltä kausilta.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Canucks hankki heti vapaiden agenttien markkinoiden auettua maalivahti Anders Nilssonin, puolustaja Michael Del Zotton ja hyökkääjät Aleksandr Burmistrovin sekä Sam Gagner'n. Kaikki olivat maltillisia ja järkeviä hankintoja, joilla joukkue pyrkii takaisin pudotuspeleihin. Myös Vanek on helppo laskea samanlaiseksi hankinnaksi.

On itse asiassa yllättävää, että kokenut maalintekijä ehti olla kaksi kuukautta vapaana agenttina. Vanekin pistetahti viime kaudella Red Wingsissä oli kovempi kuin esimerkiksi hehkutetuilla Viktor Arvidssonilla ja Cam Atkinsonilla. Koko kausi huomioidenkin Vanek oli tehokkaampi kuin esimerkiksi Brayden Schenn.

Itävaltalaishyökkääjä ei 33-vuotiaana enää ole nuoruutensa vedossa, mutta taitava ja maaliahne laituri on edelleen tehokas täsmäase ylivoimalla. Lyhyt ja kohtuuhintainen sopimus on Canucksin kannalta pieni riski, mutta potentiaalia on suureen hyötyyn.

Canucksissa Vanek ei vieläkään pääse mukaan Stanley Cup -taisteluun, mutta hyvillä otteilla kokenut hyökkääjä voi pelata itsensä mestaruudesta taistelevan joukkueen hankintalistalle. Canucks ei viime kaudellakaan epäröinyt kaupata kokeneita pelureita vaihdossa tulevaisuuden lupauksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Blue Jackets hankki Thomas Vanekin - siirtolistan läpäissyt Jussi Jokinen mukana kaupassa

NHL | 26.2.2018 22:38
Columbus Blue Jackets hankki siirtotakarajan kynnyksellä itävaltalaishyökkääjä Thomas Vanekin. lue lisää

Kulunut kausi romutti Jussi Jokisen NHL-uran lopun − näin se tapahtui

NHL | 9.4.2018 7:30
Jussi Jokinen aloitti kautensa Edmonton Oilersissa, jossa suomalaiselle oli pedattuna paikka kärkiketjuille tulitukea tuovana pelaajana. Jokinen hyppi kuitenkin joukkueesta toiseen, sillä hän joutui tällä kaudella kahdesti siirtolistalle ja kerran kaupatuksi. Jatkoaika perkasi hyökkääjän kauden atomeiksi. lue lisää

Henrik ja Daniel Sedin päättävät uransa tähän kauteen − "On aika keskittyä perheisiimme ja elämään jääkiekon jälkeen"

NHL | 2.4.2018 21:14
Vancouver Canucksin ruotsalaishyökkääjät Henrik ja Daniel Sedin lopettavat pelaajauransa. lue lisää

Canucks kiinnitti Yhdysvaltain yliopistosarjan piste- ja maalipörssin voittajan − "Hän on todella lahjakas pelaaja"

NHL | 26.3.2018 20:24
Tällä kaudella Yhdysvaltain yliopistopelaajien eliittiin noussut Adam Gaudette on solminut kolmivuotisen tulokassopimuksen. lue lisää

Bärtschin kausi päättyi olkapäävammaan

NHL | 5.3.2018 23:24
Vancouver Canucksin sveitsiläishyökkääjä Sven Bärtschi on loppukauden sivussa. Hänen olkapäänsä repeytyi sunnuntain ottelussa Nashville Predatorsia vastaan. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Thomas Vanek

Columbus #26 R vlh
s. 1984 Wien, AUT
188CM / 94KG
VARAUS: 2003 Buffalo Sabres, 1. kierros #5