Sopimus tuli: Huippukausi takasi Atkinsonille huippusopimuksen − rima nousi seuraaviin neuvotteluihin

NHL / Artikkeli
Cam Atkinson on pelannut koko NHL-uransa Columbus Blue Jacketsissa.
Kuva © Getty Images
Cam Atkinson neuvotteli itselleen mainion jatkosopimuksen Columbus Blue Jacketsiin. Tuntuva palkankorotus nosti odotusarvoa sekä 28-vuotiaan hyökkääjän tehoja että seuran tulevia sopimusneuvotteluja kohtaan.

Viime kaudella uransa parhaat tehot nakuttanut Cam Atkinson teki Columbus Blue Jacketsin kanssa seitsemän vuoden jatkosopimuksen, jonka vuosipalkka on 5.875 miljoonaa dollaria. NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti sopimuksen tarkempaan käsittelyyn.

Millainen historia Atkinsonilla on Blue Jacketsissa ja NHL:ssä?

Blue Jackets varasi pienikokoisen amerikkalaishyökkääjän kuudennella kierroksella vuonna 2008, ja Atkinson on pelannut koko NHL-uransa hänet varanneessa seurassa. Varauksen jälkeen Atkinson pelasi kolme kautta yliopistokiekkoa, ensimmäiset NHL-pelit koittivat kaudella 2011-12.

Kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan Atkinson pelasi myös farmissa, mutta kaudesta 2013-14 lähtien amerikkalaishyökkääjä on tehnyt yli 20 maalia ja vähintään 40 pistettä. Viime kaudella syntyivät uran ennätystehot: 35 maalia ja 62 tehopistettä. 399 pelissä on kertynyt yhteensä 234 pistettä.

Mielenkiintoista on nähdä, millaisen palkankorotuksen esimerkiksi Panarin onnistuu hankkimaan. Atkinson nosti riman korkealle.

Tehojensa lisäksi Atkinson on tärkeä alivoimapelaaja ja Blue Jacketsin kokeneimpia pelaajia.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Blue Jacketsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Kauden 2023-24 loppuun yltävä sopimus on tällä hetkellä Blue Jacketsin pisin. Ensi kauden alusta voimaan astuva sopimus nostaa Atkinsonin joukkueen toiseksi eniten tienaavaksi hyökkääjäksi Artemi Panarinin jälkeen. Myös maalivahti Sergei Bobrovskin palkka on aavistuksen suurempi.

Tähän kauteen päättyvät puolustajista Markus Nutivaaran, Ryan Murrayn ja Jack Johnsonin sopimukset. Hyökkkääjistä sama tilanne on Oliver Björkstrandin, Boone Jennerin ja Matt Calvertin kohdalla.

Ensi kauden jälkeen päättyvät esimerkiksi molempien maalivahtien, huippulupaavan puolustajan Zach Werenskin ja joukkueen tämän hetken parhaan pistemiehen Panarinin sopimukset.

GM Jarmo Kekäläinen on kuitenkin onnistunut sitouttamaan Atkinsonin lisäksi Alexander Wennbergin, Nick Folignon, Brandon Dubinskyn ja Seth Jonesin pitkiin sopimuksiin.

Palkkakatossa on tilaa viisi miljoonaa dollaria, ja Calvertin sekä Johnsonin mahdollinen jääminen rajoittamattomiksi vapaiksi agenteiksi vapauttaisi lisää pelimerkkejä joukkueen pitkäjänteiseen rakentamiseen.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähimmät vastaavuudet ovat Edmonton Oilersin Milan Lucicin ja Buffalo Sabresin Kyle Okposon sopimukset, jotka ovat kestoltaan niin ikään seitsemänvuotiset. Lucicin ja Okposon keskimääräinen vuosipalkka on kuusi miljoonaa dollaria eli aavistuksen Atkinsonia korkeampi.

Sekä Lucic että Okposo ovat pelanneet uransa paremmalla pistekeskiarvolla. Toisaalta Blue Jacketsin amerikkalaishyökkääjä on kolmikosta ainoa, joka on tehnyt yhdellä kaudella vähintään 30 maalia.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Atkinsonin nykyinen sopimus astui voimaan kauden 2015-16 alusta, ja vikkelä laitahyökkääjä on sittemmin pelannut nousujohteisesti − alla onkin uran selvästi tehokkain kausi. Tämän kauden Atkinson on aloittanut nihkeästi, mutta sopimusneuvottelut on hoidettu oikea-aikaisesti ja erityisesti pelaajan kannalta menestyksekkäästi.

Atkinsonin ohella ruotsalaissentteri Wennberg pelasi viime kaudella läpimurtokautensa, ja tulokassopimuksen jälkeen solmittu kuuden vuoden ja 4,9 miljoonan sopimus vaikuttaa Atkinsonin rinnalla pelaajan kannalta turhankin halvalta.

23-vuotias ykköskierroksen varaus on todennäköisempi tasonnostaja kuin 28-vuotias kuudennen kierroksen varaus.

Atkinson toki hyödyttää kokemuksellaan nuorta Blue Jackets -ryhmää muutenkin kuin pelkillä tehopisteillä, mutta kovan palkankorotuksen myötä myös odotukset ja tulosvastuu nousevat. Amerikkalaishyökkääjän sopimukseen tuli jo tälle kaudelle pelaajasiirron estävä NMC-pykälä, joten Atkinson on kiinnitetty joukkueeseen todella pitävästi.

GM Kekäläinen on tehnyt hienoa työtä Blue Jacketsin toimistolla, ja Atkinsonin jatkosopimuskin voi hyvinkin vielä osoittautua nerokkaaksi peliliikkeeksi. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, millaisen palkankorotuksen esimerkiksi venäläistähti Panarin onnistuu parin vuoden sisällä hankkimaan.

Atkinson nosti riman korkealle.

» Lähetä palautetta toimitukselle