Schultz otti ison roolin Penguins-puolustuksessa.

Getty Images

Sopimus tuli: Huippukaudella kova palkankorotus – Schultzin odotusarvo myös kovaan nousuun

Justin Schultz solmi Pittsburgh Penguinsin kanssa kolmen vuoden sopimuksen viiden ja puolen miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla. Jatkoajan sopimusanalyysi puntaroi jatkosopimuksen molempien osapuolten kannalta.

Henkilökohtaiset maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä rikkonut puolustaja Justin Schultz sai tehokkaan kautensa ansiosta uransa rahakkaimman ja pisimmän sopimuksen. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi jatkosopimuksen.

Millainen historia Schultzilla on Penguinsissa ja NHL:ssä?

Anaheim Ducks varasi BCHL:ssä tehoilleen puolustajan toisella kierroksella vuonna 2008. Schultz ei kuitenkaan tehnyt Ducksin kanssa sopimusta, vaan siirtyi kolmen tehokkaan NCAA-kauden jälkeen vapaana agenttina Edmonton Oilersiin.

Kolmen ensimmäisen kauden aikana Schultz keräsi kelpo tehot, mutta ei vakuuttanut kokonaisvaltaisessa pelissä. Kaudella 2015-16 taitava puolustaja kaupattiin Pittsburgh Penguinsiin.

Schultz solmi jatkosopimuksen kaudelle 2016-17 merkittävällä palkanalennuksella ja pelasikin uransa parhaan kauden. 26-vuotias kanadalainen joutui ottamaan ison roolin kiekollisessa pelissä Kris Letangin oltua sivussa yli puolet kaudesta.

Taitava ja hyvin kiekkoa liikuttava puolustaja vakuutti erityisesti pudotuspeleissä kerättyään 21 pelissä 13 tehopistettä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Penguinsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Palkankorotuksen myötä Schultz on Penguinsin toiseksi parhaiten palkattu puolustaja Letangin jälkeen. Letangin lisäksi paremmin palkattuja Penguins-pelaajia ovat vain supertähdet Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin sekä Phil Kessel.

Palkkakatossa on tilaa 11 miljoonaa dollaria, ja joukkue tarvitsee keskushyökkääjiä Nick Boninon ja Matt Cullenin tilalle. Lisäksi puolustaja Brian Dumoulin ja hyökkääjät Josh Archibald sekä Conor Sheary ovat rajoitettuina vapaina agentteina toistaiseksi ilman sopimusta.

Penguins menetti vapaiden agenttien markkinoilla myös puolustajat Ron Hainseyn ja Trevor Daleyn, mutta hankki tilalle Matt Hunwickin. Sopimuksenalaisia puolustajia on kuitenkin toistaiseksi vain kuusi, joten lisähankintoja saattaa vielä tulla.

Penguinsin kärkipelaajilla on pitkät sopimukset, mutta lähivuosina esimerkiksi nuoret hyökkääjät Bryan Rust ja Jake Guentzel tarvitsevat jatkosopimukset. Myös kokeneiden ruotsalaishyökkääjien Patric Hörnqvistin ja Carl Hagelinin sopimukset päättyvät parin vuoden sisällä.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vertailukohta on Colorado Avalanchen Tyson Barrien vuosi sitten solmima sopimus. Barrien keskimääräinen vuosiansio ja vaikutus palkkakattoon ovat täsmälleen samat kuin Schultzin sopimuksessa.

Barrien sopimus on kuitenkin vuoden pidempi. Schultzin sopimuksessa on myös kahtena viimeisenä kautena muokattu kauppaamisen estävä pykälä, jonka mukaan Schultz ilmoittaa kymmenen joukkuetta, joihin häntä ei voida kaupata.

Barrie sai oman palkankorotuksensa pelattuaan kaksi peräkkäistä noin 50 pisteen kautta. Schultzilla on takana vasta yksi 50 pisteen kausi, joka oli myös 26-vuotiaan puolustajan ensimmäinen yli 35 pisteen kausi.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Schultz pelasi läpimurtokautensa Penguinsissa ja osoitti merkityksensä joukkueelle paikkaamalla menestyksekkäästi Letangin poissaoloa. Jatkosopimus ja palkankorotus oli siis ymmärrettävä ratkaisu.

Penguinsilla ei kuitenkaan ole pitkäaikaista näyttöä Schultzin suorituskyvystä. Floppiriski on olemassa, mutta sopimus on kohtuullisen mittainen ja hintainen, jotta mahdollinen kauppakumppanikin voisi löytyä.

Schultzille uran rahakkain ja pisin sopimus kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan riveissä on erinomainen näytönpaikka. Sopimuksen päättyessä Schultz on 30-vuotias ja voi hyvillä näytöillä tienata vielä muhkeamman tilipussin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tehoistaan huolimatta Justin Schultzista ei ole Penguinsin ykköspuolustajaksi

NHL | 20.12.2016 18:30
Pittsburgh Penguinsin puolustaja Justin Schultz on äitynyt hurjaan vireeseen joulukuun aikana. Loukkaantuneen Kris Letangin paikkaajaksi Schultzista ei kuitenkaan taida olla, sillä suoritustaso on ollut parhaimmillaan pienemmässä, mutta hyökkäävässä roolissa. lue lisää

Heikon alkukauden odotettu seuraus - Antti Niemi siirtolistalle

NHL | 23.10.2017 20:06
Hallitsevan Stanley Cup -voittajan Pittsburgh Penguinsin suomalaisvahti Antti Niemi on joutunut siirtolistalle. lue lisää

NHL:n tehokkaimmat hyökkäyskalustot: Valta on vaihtunut sentterikaksikoiden välillä

NHL | 4.10.2017 11:30
Ei ole yllätys, että kaksi peräkkäistä mestaruutta voittanut Pittsburgh Penguins luottaa yhä terävään hyökkäyspeliin. Vastaavalla strategialla operoi myös Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin johtama Edmonton Oilers, jossa suomalaishyökkääjiltä odotetaan petrausta viime kaudesta. Viihdyttävät torontolaisnuoret ovat jälleen vuoden vanhempia ja astetta nälkäisempiä. lue lisää

Penguins on heikentyneenäkin suurin ennakkosuosikki

NHL | 2.10.2017 16:00
Kaksi peräkkäistä Stanley Cupia voittanut Pittsburgh Penguins ei putoa valtaistuimeltaan, vaikka menetti monta runkopelaajaa. Lähtijöiden tilalle on tarjolla runsaasti lahjakkuutta, ja Sidney Crosby sekä Jevgeni Malkin johtavat joukkuetta omalla ylivertaisuudellaan. lue lisää

Conor Shearylle kolmivuotinen jatkosopimus

NHL | 30.7.2017 23:42
Pittsburgh Penguins on tehnyt kolmivuotisen jatkosopimuksen Conor Shearyn kanssa. Amerikkalaishyökkääjä tienaa jatkossa kolme miljoonaa dollaria kaudessa. lue lisää

Kommentit

Justin Schultz

Pittsburgh #4 R p
s. 1990 West Kelowna, BC, CAN
188CM / 84KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2008 Anaheim Ducks 2. kierros #43