Schultz otti ison roolin Penguins-puolustuksessa.

Getty Images

Sopimus tuli: Huippukaudella kova palkankorotus – Schultzin odotusarvo myös kovaan nousuun

Justin Schultz solmi Pittsburgh Penguinsin kanssa kolmen vuoden sopimuksen viiden ja puolen miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla. Jatkoajan sopimusanalyysi puntaroi jatkosopimuksen molempien osapuolten kannalta.

Henkilökohtaiset maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä rikkonut puolustaja Justin Schultz sai tehokkaan kautensa ansiosta uransa rahakkaimman ja pisimmän sopimuksen. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi jatkosopimuksen.

Millainen historia Schultzilla on Penguinsissa ja NHL:ssä?

Anaheim Ducks varasi BCHL:ssä tehoilleen puolustajan toisella kierroksella vuonna 2008. Schultz ei kuitenkaan tehnyt Ducksin kanssa sopimusta, vaan siirtyi kolmen tehokkaan NCAA-kauden jälkeen vapaana agenttina Edmonton Oilersiin.

Kolmen ensimmäisen kauden aikana Schultz keräsi kelpo tehot, mutta ei vakuuttanut kokonaisvaltaisessa pelissä. Kaudella 2015-16 taitava puolustaja kaupattiin Pittsburgh Penguinsiin.

Schultz solmi jatkosopimuksen kaudelle 2016-17 merkittävällä palkanalennuksella ja pelasikin uransa parhaan kauden. 26-vuotias kanadalainen joutui ottamaan ison roolin kiekollisessa pelissä Kris Letangin oltua sivussa yli puolet kaudesta.

Taitava ja hyvin kiekkoa liikuttava puolustaja vakuutti erityisesti pudotuspeleissä kerättyään 21 pelissä 13 tehopistettä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Penguinsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Palkankorotuksen myötä Schultz on Penguinsin toiseksi parhaiten palkattu puolustaja Letangin jälkeen. Letangin lisäksi paremmin palkattuja Penguins-pelaajia ovat vain supertähdet Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin sekä Phil Kessel.

Palkkakatossa on tilaa 11 miljoonaa dollaria, ja joukkue tarvitsee keskushyökkääjiä Nick Boninon ja Matt Cullenin tilalle. Lisäksi puolustaja Brian Dumoulin ja hyökkääjät Josh Archibald sekä Conor Sheary ovat rajoitettuina vapaina agentteina toistaiseksi ilman sopimusta.

Penguins menetti vapaiden agenttien markkinoilla myös puolustajat Ron Hainseyn ja Trevor Daleyn, mutta hankki tilalle Matt Hunwickin. Sopimuksenalaisia puolustajia on kuitenkin toistaiseksi vain kuusi, joten lisähankintoja saattaa vielä tulla.

Penguinsin kärkipelaajilla on pitkät sopimukset, mutta lähivuosina esimerkiksi nuoret hyökkääjät Bryan Rust ja Jake Guentzel tarvitsevat jatkosopimukset. Myös kokeneiden ruotsalaishyökkääjien Patric Hörnqvistin ja Carl Hagelinin sopimukset päättyvät parin vuoden sisällä.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vertailukohta on Colorado Avalanchen Tyson Barrien vuosi sitten solmima sopimus. Barrien keskimääräinen vuosiansio ja vaikutus palkkakattoon ovat täsmälleen samat kuin Schultzin sopimuksessa.

Barrien sopimus on kuitenkin vuoden pidempi. Schultzin sopimuksessa on myös kahtena viimeisenä kautena muokattu kauppaamisen estävä pykälä, jonka mukaan Schultz ilmoittaa kymmenen joukkuetta, joihin häntä ei voida kaupata.

Barrie sai oman palkankorotuksensa pelattuaan kaksi peräkkäistä noin 50 pisteen kautta. Schultzilla on takana vasta yksi 50 pisteen kausi, joka oli myös 26-vuotiaan puolustajan ensimmäinen yli 35 pisteen kausi.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Schultz pelasi läpimurtokautensa Penguinsissa ja osoitti merkityksensä joukkueelle paikkaamalla menestyksekkäästi Letangin poissaoloa. Jatkosopimus ja palkankorotus oli siis ymmärrettävä ratkaisu.

Penguinsilla ei kuitenkaan ole pitkäaikaista näyttöä Schultzin suorituskyvystä. Floppiriski on olemassa, mutta sopimus on kohtuullisen mittainen ja hintainen, jotta mahdollinen kauppakumppanikin voisi löytyä.

Schultzille uran rahakkain ja pisin sopimus kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan riveissä on erinomainen näytönpaikka. Sopimuksen päättyessä Schultz on 30-vuotias ja voi hyvillä näytöillä tienata vielä muhkeamman tilipussin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Matt Murray toistaiseksi sivuun isänsä kuoleman vuoksi

NHL | 18.1.2018 5:34
Matt Murray on määrittelemättömän ajan poissa peleistä isänsä kuoleman johdosta. lue lisää

Mestaruusmailien jälkeen Penguinsin kone kaipaa huoltoa

NHL | 15.1.2018 17:30
Ennen kauden alkua hallitsevasta mestarista Pittsburgh Penguinsista povattiin yhtä suurimmista Stanley Cup -ehdokkaista. Kun kautta on pelattu hieman yli puolet, on joukkue vasta divisioonansa neljäntenä - juuri ja juuri pudotuspeliviivan yläpuolella. lue lisää

Islanders järjesti maalijuhlat - Penguinsin tähdet liikaa Red Wingsille

NHL | 13.1.2018 23:35
Mathew Barzal iski tehot 2+3, kun New York Islanders murskasi paikallisvastustaja New York Rangersin. Pittsburgh Penguinsin Jevgeni Malkin ja Phil Kessel puolestaan viettivät kolmen pisteen iltaa Detroit Red Wingsin kustannuksella. lue lisää

Hutton, Hudobin ja muut vahvat kakkosvahdit: Tilastoharha vai todellinen uhka ykköstorjujille?

NHL | 12.1.2018 16:00
Scott Darling on Cam Wardia edellä vain pelatuissa otteluissa. Carter Hutton haastaa tosissaan Jake Allenin, ja Anton Hudobin oli alkukaudella Tuukka Raskia etevämpi Bruins-maalilla. Kakkosmaalivahdit ovat nousemassa esiin nimekkäämpien ja kovapalkkaisempien torjujien varjosta. lue lisää

Lemieux'n viiden maalin ilta NHL:n kaikkien aikojen hetki

NHL | 17.12.2017 10:29
Mario Lemieux'n viiden maalin ilta uudenvuodenaattona 1988 on äänestetty syksyn kuluessa NHL:n kaikkien aikojen merkittävämmäksi hetkeksi. Voittaja paljastettiin ulkoilmaottelun yhteydessä Ottawassa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Justin Schultz

Pittsburgh #4 R p
s. 1990 West Kelowna, BC, CAN
188CM / 84KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2008 Anaheim Ducks 2. kierros #43