Sopimus tuli: Haapalasta Barkovin seurakaveri

NHL / Artikkeli
Toistaiseksi viimeisellä liigakaudellaan Haapala palkittiin Veli-Pekka Ketola -palkinnolla runkosarjan pistepörssin voittajana.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigan pistepörssin voittaja Henrik Haapala sai NHL-sopimuksen Florida Panthersiin. Jatkoajan NHL-toimitus arvioi sopimuksen onnistumisen molempien osapuolten kannalta.

Huhuttu ja odotettu siirto taalakaukaloihin toteutui, kun Henrik Haapala solmi kahden vuoden sopimuksen Florida Panthersin kanssa. NHL:ssä pelatessaan Haapalan vuosipalkka on 925 000 dollaria, mutta AHL-palkka on vain 70 000.

Haapalan ja Panthersin välistä sopimusta analysoi NHL-toimittaja Juha Oinonen.

Millainen historia Haapalalla on Panthersissa ja NHL:ssä?

Koska kyseessä on Haapalan tulokassopimus, ei nuorella hyökkääjällä ole historiaa liigan eikä joukkueen kanssa. Sen verran yhteyttä kuitenkin on, että Haapala pelasi Panthersin ykkössentteri Aleksander Barkovin kanssa monta vuotta Tapparan junioreissa ja yhdellä kaudella myös samassa ketjussa liigajoukkueessa.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Panthersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Kahden vuoden tulokassopimus on Panthersille erittäin edullinen. Joukkueelle on palkkakatossa tällä hetkellä tilaa noin kymmenen miljoonaa dollaria. Jatkosopimuksensa saanevat nuoret puolustajat Mark Pysyk ja Alex Petrovic, jotka ovat jäämässä rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi.

Oma lukunsa on 45-vuotias NHL-legenda Jaromir Jagr, jonka sopimus Panthersin kanssa päättyy tähän kauteen. Vuoden kuluttua on jatkosopimuksia neuvoteltava ainakin Michael Mathesonin ja Jonathan Marchessaultin kanssa. Tuolloin myös Jussi Jokinen jää rajoittamattamaksi vapaaksi agentiksi.

Panthersin sopimustilanteeseen vaikuttaa merkittävästi myös tuleva laajennusvaraustilaisuus. Joukkueella on esimerkiksi kaksi kokenutta maalivahtia − Roberto Luongo ja James Reimer. Lisäksi ilman jatkosopimuksia joukkueen on jätettävä suojaamatta esimerkiksi Jason Demers ja joukkueen paras maalintekijä Marchessault.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Haapalan sopimus on käytännössä identtinen muiden varaamattomien eurooppalaispelaajien tai Pohjois-Amerikan yliopistosarjoista hankittujen pelaajien kanssa. Haapalan etu on kuitenkin se, että takana on monta kautta kovatasoisessa aikuisten pääsarjassa.

Lisäksi nuorukaisella on plakkarissaan jo kaksi suomenmestaruutta ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Vaikka Haapalan tehot ja taito ovat kiistattomia, niin 175-senttinen ja 75-kiloinen kroppa ei huuda menestystä NHL:ssä. Pienestä koostaan huolimatta Haapalalla riittää taisteluasennetta enemmän kuin monella isommalla pelaajalla.

Pienempi kaukalo haastaa jonkin verran myös Haapalan pelityyliä, mutta kokonaisuutena näen sopimuksen pelkästään positiivisena. Nuori ja valtavia kehitysaskeleita ottanut huippulupaus pääsee kokeilemaan pärjäämistään myös maailman kovimmassa kiekkoliigassa.

Panthersille hankinta on riskitön. Satsaus on niin pieni, että joukkue ei häviä mitään, vaikka Haapala ei pystyisikään murtautumaan vakituiseen NHL-kokoonpanoon. Haapalan totuttua kapeampaan kaukaloon ja pohjoisamerikkalaiseen pelityylin on oikealla roolituksella potentiaalia pelata kärkiketjuissa asti.

Koska Panthersin ykkössentteri Barkov tuntee Haapalan. niin joukkueen ei suinkaan tarvinnut hankkia sikaa säkissä

Haapalan sopeutumista myös helpottaa, että Tapparasta tuttu Barkov on samassa joukkueessa. Suoran NHL-paikan valtaaminen on mahdollista, mutta todennäköisemmin Haapala totuttelee Pohjois-Amerikkaan ensin AHL-peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle