Sopimus tuli: Darling sai Hurricanesilta ykkösmaalivahdin palkan

NHL / Artikkeli
Darling siirtyi Hurricanesiin ja sai kovan palkankorotuksen.
Kuva © Getty Images
Sopimus tuli -juttusarjassa on analysoitavana Scott Darlingin tekemä nelivuotinen sopimus Carolina Hurricanesin kanssa.

Carolina Hurricanes teki tuoreen hankintansa Scott Darlingin kanssa neljän vuoden ja yli 16 miljoonan dollarin sopimuksen. Sopimusta on analysoimassa NHL-toimittaja Juha Oinonen.

Millainen historia Darlingilla on NHL:ssä?

Darling on Hurricanesin tuorein hankinta, ja isokokoinen torjuja on aiemmin pelannut NHL:ää vain Chicago Blackhawksissa. Rooli on ollut Corey Crawfordin kakkosmaalivahtina, ja kolmen kauden aikana NHL-pelejä on kertynyt 75.

28-vuotiaan Darlingin sopimus Blackhawksin kanssa oli katkolla tämän kauden jälkeen, ja lupaavia otteita kakkosmaalivahtina esittänyt amerikkalainen ilmoitti haluavansa ykkösmaalivahdin tontin.

 Darling voitti Blackhawksissa Stanley Cupin vuonna 2015, jolloin tulokaskauttaan pelannut maalivahti pääsi pudotuspeleissä pelaamaan viidessä ottelussa.

Hurricanesin ykkösmaalivahdin rooli on ollut yli kymmenen kauden ajan sementoituna Cam Wardille. Sekä Darlingilla että Hurricanesilla on edessään uudenlaiset haasteet.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Hurricanesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Yli neljän miljoonan dollarin vuosipalkallaan Darling on Hurricanesin parhaiten palkattu maalivahti, ja kenttäpelaajistakin vain Jordan Staal, Jeff Skinner ja Justin Faulk tienaavat enemmän.

Maalivahdeista Ward ja Eddie Läck tienaavat kolme miljoonaa dollaria kaudelta, joten luultavasti kaksikosta jompikumpi siirtyy Hurricanesista pois, vaikka joukkueen palkkakatossa onkin runsaasti tilaa − eniten koko NHL:ssä.

Hurricanesilla on sopimukset ensi kaudesta kuuden puolustajan ja lähes kaikkien hyökkääjien kanssa. Kärkihyökkääjistä jatkosopimuksen tarvitsee vain Teuvo Teräväinen, joka saa tuntuvan palkankorotuksen tulokassopimuksensa jälkeen.

Alempien ketjujen hyökkääjistä sopimus on katkolla Brock McGinnillä, Jay McClementillä, Phil Di Giuseppella, Derek Ryanilla ja Andrej Nestrasililla. Todennäköisimmät jatkosopimuksen saajat ovat omat varaukset McGinn ja Di Giuseppe.

Viimeistään vuoden kuluttua on jatkosopimukset tehtävä hyökkääjä Elias Lindholmille ja kolmelle runkopuolustajalle − Jaccob Slavinille, Brett Pescelle ja Noah Hanifinille.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Vastaavalla palkalla saa lähtökohtaisesti selvän ykkösmaalivahdin. Tosin New York Islanders maksaa suunnilleen saman verran Jaroslav Halakille, ja slovakkivahti pelasi puolet kaudesta farmissa. Dallas Starsin kakkosmaalivahti Antti Niemi tienaa myös suurin piirtein saman verran kuin Darling.

Lähin vastaavuus Darlingin sopimukseen on Edmonton Oilersin Cam Talbotilla. Palkka ja vaikutus palkkakattoon ovat käytännössä samansuuruiset. Oilers-vahdin sopimus on kuitenkin vuoden lyhyempi, ja Talbotilla oli myös takana yksi kausi ykkösmaalivahtina ennen nykyisen sopimuksen solmimista.

Darling sai siis varsin vähäisillä näytöillä itselleen pitkän ja arvokkaan sopimuksen.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Hurricanes tarvitsi ykkösmaalivahdin, ja Darling halusi isomman roolin, joten siinä mielessä molempien osapuolten toiveet toteutuivat. Maltillisista liikkeistään tunnettu Hurricanes-GM Ron Francis teki yllättävän rohkean liikkeen Darlingin kanssa.

Sopimuksen onnistumista on toistaiseksi hankala arvioida, kun Darling ei ole pelannut ykkösmaalivahtina eikä vielä peliäkään Hurricanesissa. Mahdollisuudet suureen onnistumiseen ovat kuitenkin olemassa.

Francisin pitää vielä ennen kauden alkua selkeyttää joukkueen maalivahtitilannetta, jos Ward tai Läck eivät kelpaa Vegas Golden Knightsille laajennusvaraustilaisuudessa. Kumpi tahansa päättyneen kauden maalivahdeista on kelpo tuuraaja Darlingille.

» Lähetä palautetta toimitukselle